Skip to main content

Zembla-forum over CSA/Landmark (015)

22-02-07 | 01:47 | gast : Re: Oppervlakkige Journalistiek Reactie op gast (Oppervlakkige Journalistiek) Quote: Er is al veel over gezegd,het is vreemd als je 2 cursus namen in een adem noemt die nogal veel verschillen en vervolgens 85 % over 1 cursus gaat; CSA. De drie psychoses, de persoon die ernstig suicidaal was, het verhaal van de deelnemende psychologe, de echtgenoot in de polder, Allemaal Landmark 15%? Kom toch op. En wil je serieus stellen dat er in Landmark onderwijs geen momenten zijn waarop er gehuild wordt? Soms zelfs door velen tegelijk?

22-02-07 | 01:44 | gast : Re: Oppervlakkige Journalistiek Reactie op gast (Oppervlakkige Journalistiek) Kun je je voorstellen in een psychose te belanden zonder ooit een voorteken te hebben gezien? Je hebt netjes alle vragen met nee-neen beantwoord en gaat voor een tien in je leven. Na een paar dagen blijk je al dagen niet meer geslapen te hebben en je gedachten aan die prachtige nieuwe wereld willen maar niet stoppen. Je ziet (in de uitzending goed door de 'mol-psychologe' beschreven) Alle dingen die anders moeten van alle kanten op je afkomen. Het wil maar niet stoppen. Je familie gaat aandringen op een bezoek aan een psychiater. Of je stort na een weekje helemaal over de top uitgeput in. Niets zal meer ooit het zelfde zijn. En je zag het niet aankomen. Kun je je voorstellen dat dit je overkomt? Wat heb je dan aan screening? Ik hoop dat je een ervaringsverhaal gelooft. Zoals boven beschreven kan het gaan, misschien wel iedereen. eerste 30 31 32 33 34 laatste eerste 31 32 33 34 35 laatste

18-02-07 | Inleiding discussie Op zoek naar een beter leven volgen steeds meer mensen een speciale cursus, zoals Landmark of CSA Europe. Zonder risico's zijn deze trainingen niet. Deelnemers kunnen in ernstige psychische problemen raken. Soms komen cursisten zelfs in een acute psychose terecht. Dat is te zien in de Zembla-aflevering Gek van geluk, van zondag 18 februari. Ondanks formele ontkenningen blijken zowel Landmark als CSA weldegelijk op de hoogte te zijn van psychische klachten bij cursisten. Reageer op Zembla: Gek van geluk Kijk de uitzending terug in Windows Media 840 reacties Volledige discussie Redactionele selectie (wat is dit?)

22-02-07 | 01:35 | gast : Re: Wat ze zeggen klopt. Reactie op gast (Wat ze zeggen klopt.) Quote: Wat is er mis met helemaal 'los' gaan, 'Out of the Box' denken, en je gevoelens weer te herkennen. Het is toch een heerlijke bevrijding om lekker alles van je af te huilen, en de mens in weer te voelen. Zie het als een grote beurt voor je hart. Een totale schoonmaak van de geest. Ook ik denk dat er voor de meeste mensen niets mis is met het bovenstaande. Ik wens dit zelfs vele mensen toe. Maar.... Wat als je tijdens deze grote schoonmaak gestoord wordt door een bezorgde buurman en je weken later eindelijk rustig genoeg bent om door een waas van medicijnen het feit onder ogen te moeten zien dat die buurman zijn naastenliefde met de dood heeft moeten bekopen? Flauw? En laat ik eens met je mee gaan in je gedachte dat deze man als matteklap was voor hij het onderwijs bij Landmark ging doen.... Wat zegt dat dan over de kwaliteit van de screening? Wat zegt dit over het vermogen van Landmark om iemand met ernstige problemen te herkennen en beschermen? Wat zegt dit over de veiligheid van alle nietsvermoedende deelnemers die dagenlang op steekafstand van een zwaar gestoorde tijdbom hun leven hebben blootgelegd? Waarom wil deze bedrijfstak nog steeds niet aan een onafhankelijke klachten commissie? Waarom is deze bedrijfstak nog steeds niet zoals psychiaters en psychologen, maar bijvoorbeeld ook sportinstructeurs of schoonheidsspecialisten aan te spreken op 'bedrijfsongevallen? Doe daar eens iets constructiefs mee.

22-02-07 | 01:22 | gast : Oproepen tot forumdeelname Lieve LP'ers! ...geschrokken...Ik zou graag van je horen wat jouw ervaring is van dit TV-programma. Mail of bel me even op dezelfde adressen ajb als je wilt. Dit ondersteunt ons om richting te geven aan de acties die we overwegen. Je kunt natuurlijk ook jouw zienswijze mailen naar de redactie van Zembla om hen van directe feedback te voorzien. Zembla heeft een forum opengesteld op hun website. We nodigen ieder van jullie uit om op deze wijze - vanuit een constructieve plek - een verschil te maken! Tot heel gauw! Liefs, -------- Dit mailtje is dinsdag rond half zes aan deelnemers aan het Leaderschip Program verzonden. Ook aan hen die al jaren geen contact met CSA meer hebben. Landmark heeft waarschijnlijk al voor de uitzending iets dergelijks gedaan. MISSCHIEN MOETEN ZE EEN VERGELIJKBAAR BERICHTJE AAN ALLE DEELNEMERS VAN HUN TRAININGEN STUREN! Ik ben heel benieuwd wat voor een golf van reacties dat geeft. Zelfs met deze door CSA Landmark gestuurde vloed aan positievo's lijkt dit forum heel erg veel kritische bijdregen gekregen te hebben. Kritiekpunten die slechts zeer ten dele beantwoord worden. Een constructief vervolg lijkt mij een onafhankelijk onderzoek naar de effecten van deze trainingen. Ook zou de forum manager onderhand met een samenvatting of inhoudelijke selectie kunnen komen zodat nieuwe bezoekrs een overzicht kunnen verwerven van de inhoud van dit forum zonder uren en uren te lezen. Bob

22-02-07 | 01:09 | gast : Re: CSA Reactie op gast (Re: CSA) Quote: Ik ervaar een goede reportage als deze zowel de positieve als de negatieve kant van een item belicht. Laten we redelijk zijn in onze verwachtingen. Zembla is een onderzoeksjournalistiek programma. De waarde van zo een programma is niet te laten zien wat een LGAT is maar om als er in de samenleving controverse is over LGAT's uit te zoeken wat er onder deze controverse is en eventueel belangrijke informatie boven tafel te halen en openbaar te maken. Wat je wel van een journalistiek programma kan verwachten is dat de gebrachte informatie objectief gekaderd wordt. En niemand kan ontkennen dat het Zembla-item begon met een mededeling dat het merendeel van de deelnemers zeer tevreden was met de trainingen (of woorden van die strekking) Ook kan de oplettende lezer zien en horen dat zowel de vrolijke zwemmer als de deskundigen en zelfs je man met de psychose aangeven voor vele mensen voordelen in de traingen te zien. Dat is heel wat meer dan je redelijkerwijs zou kunnen verwachten. Bekijk op deze site eens een paar oude afleveringen en je zult er verschillende aantreffen die na het kaderen alleen nog maar het schandaal of kritiekpunt uitbouwen. Ik kan me als ervaringsdeskundige (en dat zijn de meeste deelnemers aan dit forum, ook zij die de training niet gedaan hebben) een heel wat negatiever en harder item over CSA en Landmark traingen voorstellen. Wat dacht je van een line-up van alle psychose gevallen, zelfmoorden en overigens gedupeerden met hun verhalen? Ook zal iedereen die het hele traject gevolgd heeft met gemak een paar in de training opgewerkte situaties in herinnering kunnen halen die nog heel wat schokkender zouden over komen als de nu uitgezonden geluidsbeelden. Tot slot wil ik over dit thema nog kwijt dat de journalistiek tot taak heeft de waarheid boven tafel te krijgen en dat waar de waarheid verborgen wordt soms handelingen noodzakelijk zijn die je in het gewone verkeer ontoelaatbaar zal vinden. Ik ben overigens geen spreker namens Zembla. (zij zullen met jaren ervaring op dit gebied dit argument waarschijnlijk heel wat krachtiger kunnen formuleren dan ik in een snelle reactie kan doen.)

22-02-07 | 00:52 | gast : Re: mijn mening Reactie op gast (Re: mijn mening) Quote: ... succes verder .... ik hoop dat dit forum daadwerkelijk wat kan betekenen, bijvoorbeeld met een constructief voorstel komt richting Zembla. Want wat is eigenlijk het doel op dit forum behalve meningen ventileren? Ik geef toe, het is inmiddels een erg lange lijst met reacties. Misschien teveel om te overzien. Ook ben ik het er mee eens dat het goed is als een een constructief voorstel komt richting CSA/Landmark. Maar die voorstellen zijn er ook geweest. Op de vraag zelf te reageren is nog niets gekomen. Op het voorstel tijdens de trainingen een deskundige aanwezig te hebben die over de gezondheid van de deelnemers kan waken is nog niet gereageerd. Op het voorstel bij te dragen aan een groep deskundigen die aan een betere screening wil werken is nog niet gereageerd. Constructief lijkt me ook een duidelijke en transparante gedragslijn t.o.v. van mensen die ondanks de screening toch in de problemen komen. Moet ik nog even doorgaan?

22-02-07 | 00:21 | raymond1953 : Landmark Ik heb me aangemeld voor het landmarkforum in Rotterdam.Ik heb een introductieavond bijgewoond en na aanvankelijk het gevoel te hebben gehad van een hoog dr.Phil gehalte kon ik toch voldoende waardevolle dingen vinden voor mijzelf.Gekozen voor Rotterdam in maart omdat het in het Nederlands was. Ik heb een beetje het gevoel afgeschilderd te worden als een zwakzinnige omdat ik me voor een periode van 3 dagen aansluit bij de club.Ik denk dat ik capabel genoeg ben om te beoordelen of ik dit aankan.Mijn aanmelding werd zorgvuldig behandeld en het door mij fout aangekruiste hokje werd onderkend door het forum en ik werd er meteen over gebeld. Ik zie het wel en ik ga ervoor.Zembla of niet.

21-02-07 | 23:54 | gast : Re: constructief Reactie op gast (constructief) Quote: http://landmark.web-log.nl Wat een grap. Heb hier vorige week mijn 'niet zo positieve' ervaring met Landmark gepost, maar helaas, het kon de goedkeuring van de webmaster niet dragen en is niet geplaatst. Zo krijg je wel een vertekend beeld uiteraard.

21-02-07 | 23:23 | gast : Reactie van Edward Ik heb 2 trainingen gedaan van CSA. En ik kan het de meeste mensen echt aanraden. Tuurlijk zijn er uitzonderingen die de regel bevestigen. Hetgeen wat de uitzending laat zien is totaal uit perspectief. Ik weet wat de training voor mij heeft gedaan. Ik heb een bedrijf gestart. Ik heb een gewldige relatie gecreerd. Ik leef een fijn en gelukkig leven wat ik wilde hebben. En ik sta voor het geen wat ik in mijn leven creeer. Een aantal inspirerende teksten You are never a victim "When we blame, we give away our power." -- Greg Anderson ALL of our personal physical, psychological, and social problems arise from a lack of alignment between the body, emotions, mind and the soul. As a result, we are never victims of outside forces. The soul challenges us to grow with problems, illnesses and/or injuries. These painful events trigger our subconscious blocks. This gives us the opportunity to SEE the blocks and release them. "People who consider themselves victims of their circumstances will always remain victims unless they develop a greater vision for their lives." -- Stedman Graham "No matter how frustrated you may feel, there is Always a way out. In every situation that arises, we choose to be powerful or powerless. It may not always feel like it, but it is a choice. And there are consequences for these choices in terms of the results we get, and the subsequent increase or decrease in our power and influence. If we choose powerlessness, it is often because we doubt there is any other option."

21-02-07 | 23:23 | basjr : subjectief/relatief Geluk is een behoorlijk rekbaar begrip. Mijn eigen broer verzocht de rust, zo gezegd, boven een totaal op geld gerichte maatschappij. Niet dat zijn keus mijn keus is, dat niet. Maar wat is geluk? De maatschappij is HET systeem, waar wij allemaal aan moeten voldoen. Of je wilt of niet en je zo goed mogelijk in HET systeem bewegen, bepaalt de mate van geluk. Al bij mij de parameters t.a.v. het geluksgevoel totaal op een ander vlak liggen, eerlijk gezegd. Gr. Bas jr.

21-02-07 | 22:59 | marmat : Re: CSA Reactie op gast (CSA) Quote: En dan dat vreselijke 'huggen'. Bij Landmark wordt dat niet gedaan. En nog meer dingen die te horen waren in de uitzending, worden bij Landmark niet gedaan. CSA en Landmark zijn wat dat betreft echt niet met elkaar te vergelijken. Daarom vind ik het zo'n slechte uitzending. Ze vergelijken appels met peren.

21-02-07 | 22:23 | gast : constructief Volgens mij is dit forum erg constructief. Er is tot aan gisteren echt een hoop verschoven. Mensen die nader tot elkaar komen, allemaal er mee eens zijn dat het belangrijk is om goed op te letten en te kijken naar mogelijk effectievere screening methoden. De kinderachtige negatieve opmerkingen zijn achterwegen gebleven en dat maakt het een stuk makkelijker om allemaal te volgen. Dat het ontzettend veel goed doet om deze cursus te doen, mag duidelijk zijn. Ik waardeer meer de Landmark aanpak omdat deze met beide pootjes op de grond is, dat werkt bij mij goed. Niet alleen hier op het forum maar op vele andere plekken heb ik veel waardevolle mooie en rakende dingen mogen lezen. Ik zou zeggen, steek nog s een lichtje op? http://landmark.web-log.nl eerste 31 32 33 34 35 laatste eerste 32 33 34 35 36 laatste

18-02-07 | Inleiding discussie Op zoek naar een beter leven volgen steeds meer mensen een speciale cursus, zoals Landmark of CSA Europe. Zonder risico's zijn deze trainingen niet. Deelnemers kunnen in ernstige psychische problemen raken. Soms komen cursisten zelfs in een acute psychose terecht. Dat is te zien in de Zembla-aflevering Gek van geluk, van zondag 18 februari. Ondanks formele ontkenningen blijken zowel Landmark als CSA weldegelijk op de hoogte te zijn van psychische klachten bij cursisten. Reageer op Zembla: Gek van geluk Kijk de uitzending terug in Windows Media 840 reacties Volledige discussie Redactionele selectie (wat is dit?)

21-02-07 | 22:22 | gast : Oppervlakkige Journalistiek Er is al veel over gezegd,het is vreemd als je 2 cursus namen in een adem noemt die nogal veel verschillen en vervolgens 85 % over 1 cursus gaat; CSA. Nooit van gehoord CSA lijkt me echt VRESELIJK..Landmark heb ik zelf jaren terug gedaan en dat was voor mij zeer succesvol.Daar werdt zeker juist NIET aangezet tot Huil gedrag,integendeel zelfs.Drama helpt je juist NIET verder volgens Landmark.Je moet nuchter kijken na wat in je leven WERKT en wat NIET WERKT.Daar creer je dan mogelijkheden voor.Ik ben ze daar dankbaar voor. De cursus is zeer INTENSIEF en daarom inderdaad niet geschikt voor mensen dieniet goed in hun schoenen staan of psychische problemen al hebben. Voor mensen die hun persoonlijke ontwikkeling willen in stimuleren,en niet bang zijn, kunnen in een zeer kort tijd bestek hier veel mee bereiken.

21-02-07 | 22:16 | gast : Re: CSA Reactie op gast (Re: CSA) Weer een positivo? Oh, wat zijn we toch blij en gelukkig nadat we zoveel geld aan Jeff en John hebben mogen betalen en concluderen dat de wereld er nog steeds hetzelfde uitziet als een week geleden.....

21-02-07 | 22:14 | gast : Re: mijn mening Reactie op gast (Re: mijn mening) Helemaal mee eens! Hou nou toch eens op met jullie wervende en lovende taal en accepteer c.q. respecteer dat er (veel) mensen zijn, die een totaal andere kijk op dergelijke trainingen hebben. Ik van mijn kant accepteer/respecteer jullie mening ook en probeer jullie niet die van mij op te dringen, dit in tegenstelling tot veel positivo's. M.i. is er genoeg gezegd hier. Ik wacht in spanning op de gevolgen van de uitzending uit de hoek van CSA en Landmark! Met vr.gr. Jorien Quote: Sinds wanneer bepaald één individu dat dit Forum maar gesloten moet worden en alles wel is gezegd en geschreven? Het moet niet veel gekker worden!

21-02-07 | 22:09 | gast : Wat ze zeggen klopt. Het is een jarenlange therapie, verpakt in een paar dagen. Ja, je wordt gepushd, meegesleurd in de emoties en het groepsgevoel, maar dat is juist de hele opzet!! Het is een vorm van NLP trainingen die al jaren over heel de wereld wordt gegeven. Volgens mij is deze opzet juist erg goed voor de meeste mensen. Kom nou eens uit die luie stoel en doe wat aan jezelf!!!! Werkt toch beter dan de 'voorzichte' aanpak van de meest psychiaters. Wat is er mis met helemaal 'los' gaan, 'Out of the Box' denken, en je gevoelens weer te herkennen. Het is toch een heerlijke bevrijding om lekker alles van je af te huilen, en de mens in weer te voelen. Zie het als een grote beurt voor je hart. Een totale schoonmaak van de geest. Waardoor je met superveel energie en liefde voor je medemens weer de wereld in kan kijken! Zembla is over de schreef gegaan door de opnames uit te zenden en hierdoor de privacy van de mensen schendt. Ik denk echter zelf dat de verslaggever hier nog het meeste mee zit, want hij heeft zich niet kunnen houden aan zijn eigen afspraken. En dat zegt wat over hemzelf. Ik vond hem verder redelijk objectief, je kon aan hem zien dat de cursus ook bij hem zijn uitwerking had. Maar er hadden best ook wel wat positieve reacties verteld mogen worden over Landmark en CSA. Zelf heb ik de CSA Basic en Advanced cursus gevolgd 2 jaar geleden. Ik moet toch even kwijt dat dit een onwijs gave en leerzame ervaring is geweest die me mijn hele leven lang zal bijblijven en mij helpt om altijd op mijzelf te vertrouwen. Pieter

21-02-07 | 22:03 | gast : Re: mijn mening Reactie op gast (Re: mijn mening) Je hebt zonder meer gelijk dat het allemaal niet erg constructief is wat we hier doen. Geen van beide kampen gaat hier z'n gelijk krijgen, maar beiden vinden het zo te zien belangrijk genoeg om te zorgen dat hun mening dominant is in deze thread. Het is een beetje een slagveld geworden, aangewakkerd door de mailings van LE en CSA aan hun leden en het gevoel van erkenning dat sceptici aan de uitzending overhielden. Ik herken hierin wel een beetje de gesprekken die ik had met een vriend van me toen die in de CSA zat. Je praat ongelovelijk langs elkaar heen. Sceptici worden gefrustreerd door het eerder genoemde "niet voor rede vatbaar lijken" van positivo's en omgekeerd zullen de pro's wel niet begrijpen wat wij nou voor drukte maken. "Andere R"

21-02-07 | 22:00 | gast : Re: mijn mening Reactie op gast (mijn mening) Quote:Het manipulatieve en wervende vind ikniet zo goed klinken, het doet een beetje aan jehova's getuigen denken. Maarja, deze trainingen komen uit de VS, alwaar deze manier van communicatie erg normaal is. Ook in Amerika is dit niet normaal hoor. Lees maar eens al deze Amerikaanse reacties op Landmark. Leuke tegenhanger voor alle reacties van de positivo's op dit forum. Veel van deze mensen hebben zelf de Landmark cursussen gevolgd. http://www.rickross.com/reference/landmark/landmarkvisitor.html

21-02-07 | 21:56 | gast : Re: CSA Reactie op gast (CSA) Jammer, dat je praat vanuit een "ervaring" waar je niet zelf aan hebt deelgenomen. Het is heel makkelijk om met vingers te wijzen naar het horen van ervaring van anderen. Tja, de beste stuurlui staan aan wal, toch? En, als de ervaring van je vriend en een aantal andere vrienden niet al te positief is, wat drijft jouw dan tot de actie om op de baricades te stappen en het tegenoffensief in te zetten? Heb je je dat wel eens afgevraagd? Ik blijf erbij dat je pas je mening/ervaring kunt ventileren als je zelf hebt deelgenomen aan een training van CSA. CSA pretendeert niet het toverstafje in de hand te hebben, en met één sierlijke beweging al je problemen op te lossen. CSA geeft, in mijn optiek, mensen voldoende de kans om goed na te denken over waar je mee bezig gaat als je in de training stapt. De cursus van CSA is géén Club Med. De cursus is bedoelt voor ieder mens die een nuchtere wel overwogen keus heeft gemaakt, om een training te doen die louter handvatten aanreikt, en je bewust maakt van hoe je tot nu toe je leven hebt geleefd. Het is aan de cursist om wel of niet iets te doen met deze bewustwording. Tijdens de training blijf je te allen tijde baas over je eigen keuzes, en dit wordt ook met de regelmaat van de klok, tijdens de cursus, tegen de cursisten gezegd. Dus, manipulatie? Nee, alleen als je er zelf voor kiest dat het zo is. Werken aan jezelf? Pijn, verdriet, vreugde en een fijn waardevol gevoel over jezelf krijgen? Ja, dat komt eerder in de richting. Nogmaals, CSA en Landmark zijn niet zaligmakend, ze houden alleen maar spiegels voor die je in je voordeel kunt gebruiken. Maar als je kiest om de training te gaan doen.... zet je dan in voor de volle 100%, alleen dan kun je "meelullen" over wat deze "provider" de cursisten te bieden heeft. En, voor wat Zembla betreft, had ik van hen een sterkere reportage verwacht. Het programma is verre van objectief, en breekt respectloos alle wetten van privacy. De journalist in kwestie heeft de cursisten in zijn eigen smallgroup(die hem vertrouwde) op band opgenomen en smakeloos ten gehore gebracht for all to hear! Ik vraag me oprecht af wat de insteek van Zembla is geweest om deze reportage te maken? Ik ervaar een goede reportage als deze zowel de positieve als de negatieve kant van een item belicht. Ciao, Dorry

21-02-07 | 20:43 | gast : Re: mijn mening Reactie op gast (Re: mijn mening) sorry guys, was niet bedoeld om tegen jullie haren in te strijken ... gewoon mijn mening en of Zembla daar gehoor aan geeft of niet ik moest het even kwijt. Ik ben er klaar mee. Dank voor jullie scherpte enne ... succes verder .... ik hoop dat dit forum daadwerkelijk wat kan betekenen, bijvoorbeeld met een constructief voorstel komt richting Zembla. Want wat is eigenlijk het doel op dit forum behalve meningen ventileren?

21-02-07 | 20:02 | gast : Re: mijn mening Reactie op gast (Re: mijn mening) Quote: Sinds wanneer bepaald één individu dat dit Forum maar gesloten moet worden en alles wel is gezegd en geschreven? Het moet niet veel gekker worden! Misschien heeft een training van CSA, Landmark of Essence bij hem/haar wat negatief uitgepakt, namelijk geleid tot grootheidswaanzin ;-) Ik vind het trouwens ook wel erg apart om iemand voor borderliner uit te maken die je nog nooit hebt gezien/gesproken. (dit als reactie op een post van deze middag) groet, J.

21-02-07 | 19:30 | gast : Re: mijn mening Reactie op gast (Re: mijn mening) Sinds wanneer bepaald één individu dat dit Forum maar gesloten moet worden en alles wel is gezegd en geschreven? Het moet niet veel gekker worden! Quote: Hoe zou het zijn als Zembla eens zou reageren? De discussie gaat vooral over HOE deze zaak in de publiciteit wordt neergezet. Dat levert al deze reacties op. Dat is wat de een aanzet tot de aanval (omdat die op een verkeerd been gezet wordt door het programma en denkt de curssusen inhoudelijk te kunnen beoordelen) en de ander tot de verdediging (omdat die zich voelt aangevallen omdat het niet met de praktijk overeenkomt). Dus Zembla ... wie de schoen past trekt hem aan. Wat mij betreft kan dit forum gesloten worden en kunnen jullie met je Zemblaredactie intern in beraad gaan. Veel nieuws zal er niet meer volgen, alles is wel gezegd, herhalingen worden saai en in deze discussie zijn geen winnaars of verliezers omdat de waarheid maar net is zoals hij aan jou verschijnt. Al te vaak worden we in Nederland door de media op het verkeerde been gezet. Wordt de waarheid gemanipuleerd. Ik ben me daar weer eens goed bewust van geworden. eerste 32 33 34 35 36 laatste eerste 33 34 35 36 37 laatste

18-02-07 | Inleiding discussie Op zoek naar een beter leven volgen steeds meer mensen een speciale cursus, zoals Landmark of CSA Europe. Zonder risico's zijn deze trainingen niet. Deelnemers kunnen in ernstige psychische problemen raken. Soms komen cursisten zelfs in een acute psychose terecht. Dat is te zien in de Zembla-aflevering Gek van geluk, van zondag 18 februari. Ondanks formele ontkenningen blijken zowel Landmark als CSA weldegelijk op de hoogte te zijn van psychische klachten bij cursisten. Reageer op Zembla: Gek van geluk Kijk de uitzending terug in Windows Media 840 reacties Volledige discussie Redactionele selectie (wat is dit?)

21-02-07 | 19:27 | gast : Re: Ervaring CSA Reactie op gast (Re: Ervaring CSA) http://www.caic.org.au/index.php?option=com_content&task=view&id=1243&Itemid=12

21-02-07 | 19:20 | gast : Re: Ga wandelen. Veel lekkerder Reactie op gast (Ga wandelen. Veel lekkerder) Heerlijk, dit noem ik nog eens een nuchtere reactie. Een tip voor alle felle negativo's: probeer inderdaad niet de weerstand in te gaan als je met positivos in 'gesprek' bent. Ik kan uit ervaring spreken, mijn man heeft alle cursussen van de CSA doorlopen. Het was inderdaad vreselijk moeilijk om met hem te communiceren. Maar op het moment dat ik besloot dat mijn levensgeluk niet beïnvloedbaar was door CSA kon ik ineens ook makkelijker ademhalen. En het effect slijt langzaam, en toen zaten we weer op een lijn. En als het een keer een minder mooie dag is.... ga lekker naar de sauna, HEERLIJK!!!! Groeten, Marion

21-02-07 | 19:20 | gast : Positivo's niet voor rede vatbaar. Als ik de discussie zo eens lees, bekruipt mij het gevoel dat ik helemaal klaar ben met die 'positivo's'. Ze lijken voor geen enkele rede vatbaar en blijven maar succesverhalen spuien. Als je zin hebt om je brein te laten 'behandelen' door ongeschoolde Amerikaanse geldkloppers, dan moet je dat vooral zelf weten. Als je bakken met geld wilt uitgeven aan malafide organisaties 'be my guest'. Zembla heeft zich terecht gericht op de gevaren van dit soort type cursussen, voor de rest is het je eigen keuze. Gelukkig ben ik zo verstandig om het gevaar van LGAT's te doorzien.

21-02-07 | 19:14 | gast : CSA ik heb de documentaire samen met mijn vriend gekeken. Hij heeft bij CSA gezeten vlak voordat wij een relatie kregen. Ook drie kennissen/vrienden hebben bij CSA gezeten. Ik vond en vind het echt VERSCHRIKKELIJK. Dus heel goed dat er eindelijk eens aandacht voor is op tv! Voor iedereen die zegt dat het alleen negatieve berichtgeving was: bullshit! de journalist zei dat hij had gehuild en blij was oude nare ervaringen te delen. Het gaat om de manier waarop deze organisaties werken. Ze zeggen je vreugde te geven, maar spelen puur in op angst. Als ik zelf aan CSA had deelgenomen, dan was ik vast een van de mensen die psychotisch was geworden. Ik had die druk en negativiteit nooit aangekund. wat ik heel sterk vond van de documentaire was dat je goed kon zien hoe groepen functioneren. Natuurlijk ga je huilen, natuurlijk voel je verbondenheid. Je wordt namelijk gebroken, zit allemaal in hetzelfde schuitje en bent massaal op zoek naar een probleem. Ik vind deze organisaties heel HARD en weinig liefdevol overkomen. En dan dat vreselijke 'huggen'. Wat een oppervlakkigheid. Laat een knuffel uit jezelf komen en het niet een soort aangeleerd 'aapjesgedrag' zijn. Als ik een van die kennissen zie huggen zie ik alleen maar leegte. Kijk mij kijk mij ik geef je liefde!! ik voel dat het niet oprecht is. Dat CSA zelf geschokt is (alle leden en oud-leden zijn natuurlijk meteen gemaild, nog een extra schepje manipulatie, laat mensen er hun eigen mening over hebben) vind ik ook vreemd. Blijkbaar hebben ze zelf niet eens door wat voor impact het heeft wat ze doen. Ze kunnen niet eens een confrontatie met zichzelf aan! Het heeft bij mij altijd veel weerstand opgeroepen door het sektarische, commerciele en manipulerende karakter. Werken aan jezelf is prima, maar of dat echt kan in een omgeving zoals bij CSA???!!!! lijkt mij van niet. nou ja, ik kan nog wel even doorgaan maar de boodschap is duidelijk. Ik hoop inderdaad dat CSA stappen gaat ondernemen, om vervolgens keihard onderuit te gaan. dag!!!

21-02-07 | 19:11 | gast : Re: mijn mening Reactie op gast (Re: mijn mening) Quote: Al te vaak worden we in Nederland door de media op het verkeerde been gezet. Wordt de waarheid gemanipuleerd. Ik ben me daar weer eens goed bewust van geworden. Da's makkelijk... de discussie voor gesloten verklaren en meteen in het voordeel van de "positivo's" beslechten. Over manipulatie gesproken. Ik ben het overigens met je eens dat dat het centrale thema van deze discussie is, maar of Zembla zich er het meest schuldig aan maakt durf ik te betwijfelen....

21-02-07 | 19:05 | gast : Re: mijn mening Reactie op gast (mijn mening) Hoe zou het zijn als Zembla eens zou reageren? De discussie gaat vooral over HOE deze zaak in de publiciteit wordt neergezet. Dat levert al deze reacties op. Dat is wat de een aanzet tot de aanval (omdat die op een verkeerd been gezet wordt door het programma en denkt de curssusen inhoudelijk te kunnen beoordelen) en de ander tot de verdediging (omdat die zich voelt aangevallen omdat het niet met de praktijk overeenkomt). Dus Zembla ... wie de schoen past trekt hem aan. Wat mij betreft kan dit forum gesloten worden en kunnen jullie met je Zemblaredactie intern in beraad gaan. Veel nieuws zal er niet meer volgen, alles is wel gezegd, herhalingen worden saai en in deze discussie zijn geen winnaars of verliezers omdat de waarheid maar net is zoals hij aan jou verschijnt. Al te vaak worden we in Nederland door de media op het verkeerde been gezet. Wordt de waarheid gemanipuleerd. Ik ben me daar weer eens goed bewust van geworden.

21-02-07 | 18:53 | gast : mijn mening Ik heb net de aflevering bekeken. Zelf geef ik ook weleens cursussen en workshops waarin emoties aan de orde komen. Ik vind van deze trainingen dat er goed gescreend moet worden vantevoren, aangezien ze in korte tijd heel erg diep gaan. Verder komt erg vaak het woord 'moeten' naar voren, terwijl ik er in geloof om de keuze duidellijk bij de mens zelf te laten. Daardoor kunnen mensen namelijk ook hun grenzen in de gaten houden. Als je iets echt niet aan wilt gaan, is dat vaak een signaal dat je er nog niet klaar voor bent. Als iemand je dan toch over de streep trekt, is dat vaak niet echt goed. Het manipulatieve en wervende vind ikniet zo goed klinken, het doet een beetje aan jehova's getuigen denken. Maarja, deze trainingen komen uit de VS, alwaar deze manier van communicatie erg normaal is. En verder ben ik niet ondersteboven van alle emoties die er loskwamen: dat is vaak namelijk erg goed en bevrijdend. Ik vond het niet schokkend klinken. Mijn conclusie is dat er goed werk mee wordt verricht, maar dat deze 2 organisaties hier en daar wel degelijk onzorgvuldig en opdringerig handelen.

21-02-07 | 18:52 | gast : Re: Ervaring CSA Reactie op gast (Re: Ervaring CSA) Quote: maarrr... zeilen leer je ook door te doen, te ervaren. Ik kom toch even terug op de vergelijking met heroine die ik eerder gemaakt hebt. Ook een tijdelijke high, en naar mijn idee even gevaarlijk. Ik ga het in elk geval niet proberen om me een oordeel te kunnen vellen. Zeilen is geen hobby van me, maar zou ik durven, CSA niet. Een organisatie die in twee europese landen verboden is en aantoonbare banden heeft met Scientology laat ik domweg niet aan mijn brein sleutelen. Overigens,de franse documentaire waarbij er ook echt gefilmd is bij Landmark en die voor de ondergang van de franse afdeling heeft gezorgd is vrij eenvoudig op internet te vinden. Ondanks dat Landmark eindeloze juridische procedures heeft gevoerd tegen iedereen die 'em beschikbaar stelde (o.a. Google/YouTube) Andere R

21-02-07 | 18:10 | gast : Re: "What do you ... Reactie op gast (Re: "What do you want?" "What do you want?") Quote: is dit een reactie van Zembla? Weer lekker verder stoken? Waarom dent u dat dit een reactie van Zembla is? Zo kan ik wel denken dat alles wat er aan positieve dingen geschreven wordt van CSA of Landmark komt. Want is het niet zo dat CSA een mailtje gestuurd heeft aan haar cursisten met de vermelding als ze willen kunnen ze reageren op het Forum?

21-02-07 | 18:06 | gast : Re: Ervaring CSA Reactie op gast (Re: Ervaring CSA) Quote: Om bij de windbeeldspraak 'het waait wel weer over' te blijven : de beste stuurlui staan aan wal! maarrr... zeilen leer je ook door te doen, te ervaren. Valt er iemand uit de boot dan is de intentie van de bemanning om diegene er weer in te heisen, ook al stormt het nog zo hard. Niet altijd lukt dit met mogelijk dodelijk gevolg. Bij allerlei andere takken van sport idem afhakers met min/meer ernstige gevolgen, bij voetbal, tennis, zwemmen, fietsen maar ook bij werk, studie, school. In de hele maatschappij vallen mensen buiten de boot. Gelukkig is dit een minderheid. Ik heb met psychiatrische jongeren en TBS-ers gewerkt. Jongens, come-on. Dient Zembla werkelijk deze minderheid? Bij mij is het effect andersom .... het is zo goedkoop, ik zou ook niet met zo'n man getrouwd willen zijn die zo over zijn vrouw praat ...kan die man zich nu nog wel op zijn werk vertonen? en zijn vrouw, die heeft hij ook zomaar eventjes neergezet zeg. En Zembla, wat is jullie nazorg bij de minderheid die zich zo kwetsbaar opstelt en in het openbaar treedt? En wat met die 10-duizenden die zich weggezet voelen worden in jullie programma, wat doen jullie aan die schade? Of is negatieve publiciteit ook publiciteit; en versterken jullie juist nu deze cursussen? Want op dit forum zijn op een paar stokers na hele positieve en serieuze geluiden te horen. Zijn er ook Zembla reacties onder? Dus u durft te zeggen dat het jammer is wat er in Groningen gebeurd is? Het is er maar ééntje? Slechts één dode? Het zal jezelf maar in je naaste familie gebeuren en die buurman komt na enige tijd weer terug. Hoe ziet jouw wereld er dan uit? eerste 33 34 35 36 37 laatste eerste 34 35 36 37 38 laatste 

18-02-07 | Inleiding discussie Op zoek naar een beter leven volgen steeds meer mensen een speciale cursus, zoals Landmark of CSA Europe. Zonder risico's zijn deze trainingen niet. Deelnemers kunnen in ernstige psychische problemen raken. Soms komen cursisten zelfs in een acute psychose terecht. Dat is te zien in de Zembla-aflevering Gek van geluk, van zondag 18 februari. Ondanks formele ontkenningen blijken zowel Landmark als CSA weldegelijk op de hoogte te zijn van psychische klachten bij cursisten. Reageer op Zembla: Gek van geluk Kijk de uitzending terug in Windows Media 840 reacties Volledige discussie Redactionele selectie (wat is dit?)

21-02-07 | 18:02 | gast : Re: "What do you ... Reactie op gast ("What do you want?" "What do you want?") is dit een reactie van Zembla? Weer lekker verder stoken?

21-02-07 | 17:55 | gast : "What do you want?" ... Lees de reacties op dit Forum over de ex Wao'ers. En kijk eens hoe men daar schrijft. En kijk eens hoe weinig reacties, terwijl zij een veel grotere groep zijn en grotere problemen hebben dan al die cusisten die bij CSA en Landmark de trainingen gevolgd hebben. Dit over CSA en Landmark heeft al 3 x meer reacties gescoord. Jullie nemen het op voor de verkeerde! Commerciele organisaties kunnen, nee moeten voor zichzelf opkomen. Maar waar blijven ze nu? Of hebben ze nu afspraken met hun advocaten om Zembla aan te pakken vanwege mogelijke omzetdalingen? Al die arme ex WAO'ers moeten het alleen opnemen tegen het machtige UWV en de politiek. En jullie staan pal achter CSA of Landmark. "What do you want?"

21-02-07 | 17:46 | gast : Re: Ervaring CSA Reactie op gast (Ervaring CSA) Om bij de windbeeldspraak 'het waait wel weer over' te blijven : de beste stuurlui staan aan wal! maarrr... zeilen leer je ook door te doen, te ervaren. Valt er iemand uit de boot dan is de intentie van de bemanning om diegene er weer in te heisen, ook al stormt het nog zo hard. Niet altijd lukt dit met mogelijk dodelijk gevolg. Bij allerlei andere takken van sport idem afhakers met min/meer ernstige gevolgen, bij voetbal, tennis, zwemmen, fietsen maar ook bij werk, studie, school. In de hele maatschappij vallen mensen buiten de boot. Gelukkig is dit een minderheid. Ik heb met psychiatrische jongeren en TBS-ers gewerkt. Jongens, come-on. Dient Zembla werkelijk deze minderheid? Bij mij is het effect andersom .... het is zo goedkoop, ik zou ook niet met zo'n man getrouwd willen zijn die zo over zijn vrouw praat ...kan die man zich nu nog wel op zijn werk vertonen? en zijn vrouw, die heeft hij ook zomaar eventjes neergezet zeg. En Zembla, wat is jullie nazorg bij de minderheid die zich zo kwetsbaar opstelt en in het openbaar treedt? En wat met die 10-duizenden die zich weggezet voelen worden in jullie programma, wat doen jullie aan die schade? Of is negatieve publiciteit ook publiciteit; en versterken jullie juist nu deze cursussen? Want op dit forum zijn op een paar stokers na hele positieve en serieuze geluiden te horen. Zijn er ook Zembla reacties onder?

21-02-07 | 17:39 | gast : Re: jeroen Reactie op gast (Re: jeroen) Hoe zo? Heeft Marcel van Dam in die frisdrank affaire dan niets verkeerd gedaan? Ook Jorritsma mag in Almere gewoon haar gang gaan? Moet ik nog meer voorbeelden noemen? Mensen mogen (elkaar) dus op allerlei manieren bedonderen en een journalist mag niet even meekijken? Overigens was er ook nog een mevrouw bij Landmark die dezelfde ervaring had.

21-02-07 | 17:03 | gast : Re: jeroen Reactie op gast (Re: jeroen) Oh lieve hemel. Nu ligt het aan de journalist?

21-02-07 | 16:56 | gast : Re: jeroen Reactie op gast (Re: jeroen) Journalist was niet open en eerlijk door niet te vermelden wat hij werkelijk kwam doen!!!!!!!!!! Quote: Quote: Mijn ervaringen en die van mijn familie,zijn zeer positief over CSA!! Wij hebben eerlijk en open in deze trainingen gestaan! Deze meneer niet!! Mijn vraag is dat als mensen,die om de kleine dingen niet eerlijk zijn of ze dan wel eerlijk zijn met de grote dingen? Zembl, na Marcel ven Dam en z'n frisdrank affaire hebben jullie nog weinig bijgeleerd!Zonde!!Mijn advies zou zijn,doe ook eens een Advance en een ML en dan eerlijk!!! Succes Kun je me uitleggen waarom de journalist niet "open en eerlijk" was over de trainingen? kj

21-02-07 | 16:20 | gast : Gedupeerde... http://www.clubs.nl/community/default.asp?clubid=257736 Voor gedupeerde familieleden...

21-02-07 | 16:19 | gast : Re: Kritisch zijn is goed maarrrr... Reactie op gast (Kritisch zijn is goed maarrrr...) Quote: Ik heb dan geen training gedaan bij CSA of Landmark maar wel bij Essencetrainingen. Mijn mening: het is niet verkeerd om kritisch te kijken naar de trainingen omdat het idd heel intensieve trainingen zijn waar je wel 100% achter moet staan voor jezelf omdat het idd confrenterende trainingen zijn maar wel met het doel om het beste van jezelf naar voren te halen en idd een verschil in je eigen leven en met de mensen om je heen te maken. Ik vind het stemmingmakerij als je een lege zaal laat zien met alleen geluidsfragementen dit komt bij mensen die de training niet hebben gedaan vaag over en ik vind wel dat voor degene die aan het overwegen zijn om een training te gaan doen een totaal verkeerd impressie krijgen. Ik kan alleen maar zeggen doe de training omdat JIJ het zelf wil niet omdat anderen zeggen dat het zo geweldig is en dat JIJ het MOET doen want dat werkt niet. Ik kan alleen voor mezelf spreken en zeggen dat ik veel uit de trainingen heb gehaald bij Essence en dat dit zeker een verschil maakt ik ben er blij mee. Als je je aanmeld bij zo n training moet je ook wel heel wat papierwerk invullen en worden er zeker vragen gesteld of je onder behandeling bent bij arts of psychiater / psychotherapeut tja als je niet eerlijk bent en dus onwaarheden invult dan loop je natuurlijk wel een risico wat jezelf gecreerd hebt. En het is nog altijd zo dat iemand anders niet je leven kan veranderen en je levensgeluk kunt geven dit moet jezelf gaan doen wat je wel krijgt bij deze trainingen zijn de tools om idd een verschil te maken in je leven je krijgt dezelfde obstakels en keuzes weer voor je neus maar hoe ga je er nu mee om? Je hebt altijd een keuze ;-) ook de keuze om de hele wereld de schuld te geven en dit soort omstreden trainingen waar ik bij Essencetrainingen de Essence en de Source heb gevolgd kan alleen maar zeggen ik ben blij dat ik het gedaan heb! Dus Zembla wel een goed initiatief maar geen zuivere intentie.......jammer. Zoveel papierwerk moet je nou ook weer niet invullen bij Essence. Je moet 2 of 3 blaadjes vragen invullen op de eerste dag als je je meldt. De enige vragen over je psychische verleden zijn de paar vragen die op het blaadje staan, verder wordt je persoonlijk niets gevraagd. Veel mensen die de cursus bij Essence volgen zitten midden in een relatiecrisis of bezoeken al jaren een psychiater. Aan het eind van de cursus tekenen veel mensen in hun euforie al direct voor de vervolgcursus (de Source) en gaan daarna ook enthousiast assisteren en nieuwe cursisten werven. Ook over de Essence cursus is onlangs een zeer kritisch artikel verschenen bij stelling.nl : http://www.stelling.nl/landmark/essence.htm Aangezien de Essencetrainingen als twee druppels water lijken op de CSA traingen kun je hier ook goed lezen wat er precies gebeurt tijdens de trainingen. Ter informatie: de Source training van Essence lijkt heel erg op de Advanced training van CSA

21-02-07 | 14:01 | gast : Re: Ervaring CSA Reactie op gast (Ervaring CSA) Ja juist. Jij praat voor CSA en CSA praat niet met Zembla.

21-02-07 | 13:46 | gast : Re: Het waait wel weer over. Reactie op gast (Re: Het waait wel weer over.) Quote: en wat windt Zembla bij die stemmingmakerij ... over de ruggen van anderen heen dus ook over de ruggen van de kwetsbare minderheid ... kijkcijfers? Luister. Zembla pikt een geval uit vele gevallen. Dit is hun werk. Wat doen CSA en Landmark zelf? Zij gebruiken jouw rug om op mijn bericht te reageren. Zoals zij jou ook gebruiken om nieuwe kandidaten te enrollen. Als Landmark en CSA werkelijk zo goed zijn en geen fouten gemaakt hebben, waarom worden er dan, à la tupperware, kandidaten geworven? CSA zal de afgelopen jaren zeker veel ervaring gekregen hebben, maar een foutje is zo gemaakt. En die moet je ook onder ogen durven zien. Overigens stemmingmakerij of niet. CSA was niet bereid om voor de kamera te verschijnen. Dit is een gemiste kans! CSA had daarmee zelf een hoog kijkcijfer kunnen halen. Gratis reclame. En als je goed bent laat je zo nu en dan zien wat je in de keuken aan het doen bent. Welke kwetsbare minderheid? Mensen met problemen? Mensen die eigenlijk niet in deze trainingen thuishoren? Er worden toch alleen maar gezonde mensen toegelaten? eerste 34 35 36 37 38 laatste eerste 35 36 37 38 39 laatste

18-02-07 | Inleiding discussie Op zoek naar een beter leven volgen steeds meer mensen een speciale cursus, zoals Landmark of CSA Europe. Zonder risico's zijn deze trainingen niet. Deelnemers kunnen in ernstige psychische problemen raken. Soms komen cursisten zelfs in een acute psychose terecht. Dat is te zien in de Zembla-aflevering Gek van geluk, van zondag 18 februari. Ondanks formele ontkenningen blijken zowel Landmark als CSA weldegelijk op de hoogte te zijn van psychische klachten bij cursisten. Reageer op Zembla: Gek van geluk Kijk de uitzending terug in Windows Media 840 reacties Volledige discussie Redactionele selectie (wat is dit?)

21-02-07 | 13:37 | gast : Re: Het waait wel weer over. Reactie op gast (Het waait wel weer over.) Natuurlijk waait deze discussie wel weer over. Maar hopelijk blijven er, net als voor deze Zembla, steeds nieuwe discussies ontstaan over LGAT's totdat achterhaald is wat hier nu echt aan de hand is. Waarom zijn cursisten zo (overdreven, manisch?) enthousiast? Waarom die dwang tot werven? En waarom alle geheimzinnigheid? Wat is nou de link met Scientology? Waarom zo defensief? Totdat dit soort vragen beantwoord zijn hoop ik van harte dat aspirant-cursisten deze thread lezen, de uitzending bekijken en gewaarschuwd zijn... (Andere R)

Lees verder