Skip to main content

Zembla-forum over CSA/Landmark (013)

22-02-07 | 16:04 | gast : Re: Enrollment... ook een ... Reactie op gast (Re: Enrollment... ook een dubieze zaak!!!) Quote: Inderdaad je hebt gelijk. We leven in Nederland. Maar wat zegt jouw partner nu over dit Zembla verhaal? Mijn partner vond het herkenbaar (de opnames), e niet objectief, veel teveel vanuit een negatief beeld over CSA en Landmark. Maar dat is volgens mij ook precies wat Zembla nastreeft... over een controversieel onderwerp in de nederlandse maatschappij een beeld geven. Ik zie hier op het Forum dat veel CSA cursisten zich geschoffeerd voelen omdat er opnames zijn gemaakt van een aantal zaken in de Basic. Privacy? Tja, het blijft een controversieel onderwerp. Journalistiek gaat nu eenmaal regelmatig undercover om controversiele onderwerpen aan het licht te brengen. Het was een shockerende aflevering om vele redenen, voor zowel tegenstanders als voorstanders van dit soort trainingen.... en dat is nou volgens mij precies wat de bedoeling is van zo'n documentaire... de discussie losgooien. De boodschap hoeft niet altijd leuk te zijn, als er maar wel over wordt nagedacht. Door individueen en niet door GROUPS! eerste 21 22 23 24 25 laatste eerste 22 23 24 25 26 laatste

18-02-07 | Inleiding discussie Op zoek naar een beter leven volgen steeds meer mensen een speciale cursus, zoals Landmark of CSA Europe. Zonder risico's zijn deze trainingen niet. Deelnemers kunnen in ernstige psychische problemen raken. Soms komen cursisten zelfs in een acute psychose terecht. Dat is te zien in de Zembla-aflevering Gek van geluk, van zondag 18 februari. Ondanks formele ontkenningen blijken zowel Landmark als CSA weldegelijk op de hoogte te zijn van psychische klachten bij cursisten. Reageer op Zembla: Gek van geluk Kijk de uitzending terug in Windows Media 840 reacties Volledige discussie Redactionele selectie (wat is dit?)

22-02-07 | 15:58 | gast : Re: Enrollment... ook een ... Reactie op gast (Re: Enrollment... ook een dubieze zaak!!!) Quote: Ik laat JUIST ALLES aan mijn partner lezen... OK. Ik zie het al, had ff zitten slapen bij het lezen. J.

22-02-07 | 15:57 | gast : Re: PSYCHO Reactie op gast (Re: PSYCHO) Hé maar dat is moeilijk aan te tonen na 3 jaar. Ik heb niemand gestoken, geslagen, relatie kapot gemaakt of andere enge dingen. Ik ben alleen zeer veel vrienden en kenissen daardoor verloren die zich nu op de bank ziek lachen. Dat deden nl. toen ook al.

22-02-07 | 15:50 | gast : Re: PSYCHO Reactie op gast (PSYCHO) Quote: In juni psychotisch geraakt en nu aan de medicijnen. Dank CSA.. al verwerkte (negatieve) ervaringen worden door jullie opgerakeld en voorzien van een nieuw en tegenwoordig randje. Iedereen beleeft in z'n leven wel eens wat naars, door deze cursus en door verhalen en belevenissen van anderen wordt veel weer opengehaald. Je gaat haast denken dat je wat hebt.. FUCK CSA en hun mensen Het zou mooi zijn als jij, en al die andere clienten met aantoonbare schade, samen een letselschade procedure starten. Zoek elkaar op. Misschien het beste via een oproep op de CSA gedupeerden Clubsite.

22-02-07 | 15:50 | gast : Re: Enrollment... ook een ... Reactie op gast (Re: Enrollment... ook een dubieze zaak!!!) Quote: Ik ben je eventjes kwijt. Laat je het niet lezen aan je partner, of wel? je schrijft namelijk dat je een open relatie hebt, maar uit je eerste alinea maak ik op dat je het niet laat lezen. J. Ik laat JUIST ALLES aan mijn partner lezen... KIJK... Op zich heb ik niets tegen de methodes die gebruikt worden bij CSA trainingen om mensen te ondersteunen in hun zoektocht naar whatever they are looking for. Er worden regelmatig psychologische technieken toegepast die ook zeer probaat zijn gebleken bij de Gestalt therapie (waar ik een voorstander van ben). Het gaat mij puur om de manier waarop (zonder individuele professionele begeleiding, zonder vertrouwensrelatie patiënt-therapie) en de onbedwingbare drang van CSA om maar meer mensen in de vrienden krijg te enrollen... ik vind dat onethisch. Maar dat veel sommige mensen echt een 'AMAZING EXPERIENCE' ervaren verbaast mij niets, ook dat is een goed doordachte en vaak toegepaste methodologie in de psychologie.... maar dan zeg ik schoenmaker blijf bij je leest, als je geen dokter bent moet je ook geen receptjes schrijven.....

22-02-07 | 15:41 | gast : Re: Enrollment... ook een ... Reactie op gast (Re: Enrollment... ook een dubieze zaak!!!) Quote:Waarom denk je dat ik dit niet aan mijn partner heb laten lezen? Vanwaar die achterdocht? Wat zegt dit over jezelf? Wat zegt dit over jouw relaties met anderen? Do you trust? IK heb nl. een hele open en eerlijke relatie met mijn partner.... wij kunnen praten over dit soort dingen (zonder angst voor CSA of wie dan ook...) Hallo we leven in Nederland hoor... Inderdaad je hebt gelijk. We leven in Nederland. Maar wat zegt jouw partner nu over dit Zembla verhaal?

22-02-07 | 15:40 | gast : PSYCHO In juni psychotisch geraakt en nu aan de medicijnen. Dank CSA.. al verwerkte (negatieve) ervaringen worden door jullie opgerakeld en voorzien van een nieuw en tegenwoordig randje. Iedereen beleeft in z'n leven wel eens wat naars, door deze cursus en door verhalen en belevenissen van anderen wordt veel weer opengehaald. Je gaat haast denken dat je wat hebt.. FUCK CSA en hun mensen

22-02-07 | 15:38 | gast : Re: Enrollment... ook een ... Reactie op gast (Re: Enrollment... ook een dubieze zaak!!!) Quote: Waarom denk je dat ik dit niet aan mijn partner heb laten lezen? Vanwaar die achterdocht? Wat zegt dit over jezelf? Wat zegt dit over jouw relaties met anderen? Do you trust? IK heb nl. een hele open en eerlijke relatie met mijn partner.... wij kunnen praten over dit soort dingen (zonder angst voor CSA of wie dan ook...) Hallo we leven in Nederland hoor... Ik ben je eventjes kwijt. Laat je het niet lezen aan je partner, of wel? je schrijft namelijk dat je een open relatie hebt, maar uit je eerste alinea maak ik op dat je het niet laat lezen. Dit vraag ik niet om te zieken overigens. ik vind het namelijk echt tof dat jullie relatie niet beinvloed wordt door jullie verschillende mening over CSA. Je hoort veel verhalen waar dat wel zo is en dat vind ik echt zonde! J.

22-02-07 | 15:38 | gast : Re: One-liners om van te ... Reactie op gast (Re: One-liners om van te smikkelen....speciaal voor alle CSA'rs) Quote: Geen weerstand en geen angst. Ik vind het gewoon tof dat je dit durft en zo achter je partner staat. Is er dan een reden waarom ik het niet zou durven????? Zou ik angstig moeten zijn voor CSA????

22-02-07 | 15:37 | gast : Re: One-liners om van te ... Reactie op gast (Re: One-liners om van te smikkelen....speciaal voor alle CSA'rs) Quote: Ik wens je van alles, behalve CSA. Waarom wens je me dan geen CSA toe?

22-02-07 | 15:33 | gast : Re: Enrollment... ook een ... Reactie op gast (Re: Enrollment... ook een dubieze zaak!!!) Quote: Heb jij geen angst dat CSA of jouw partner hierachter komen? Of dat je over enige tijd geen partner meer hebt? Waarom denk je dat ik dit niet aan mijn partner heb laten lezen? Vanwaar die achterdocht? Wat zegt dit over jezelf? Wat zegt dit over jouw relaties met anderen? Do you trust? IK heb nl. een hele open en eerlijke relatie met mijn partner.... wij kunnen praten over dit soort dingen (zonder angst voor CSA of wie dan ook...) Hallo we leven in Nederland hoor... eerste 22 23 24 25 26 laatste eerste 23 24 25 26 27 laatste

18-02-07 | Inleiding discussie Op zoek naar een beter leven volgen steeds meer mensen een speciale cursus, zoals Landmark of CSA Europe. Zonder risico's zijn deze trainingen niet. Deelnemers kunnen in ernstige psychische problemen raken. Soms komen cursisten zelfs in een acute psychose terecht. Dat is te zien in de Zembla-aflevering Gek van geluk, van zondag 18 februari. Ondanks formele ontkenningen blijken zowel Landmark als CSA weldegelijk op de hoogte te zijn van psychische klachten bij cursisten. Reageer op Zembla: Gek van geluk Kijk de uitzending terug in Windows Media 840 reacties Volledige discussie Redactionele selectie (wat is dit?)

22-02-07 | 15:30 | gast : Re: One-liners om van te ... Reactie op gast (Re: One-liners om van te smikkelen....speciaal voor alle CSA'rs) Quote: Quote: Sorry!!! Ik wens je van alles, behalve CSA. Proef ik hier wat weerstand? Waar komt die angst vandaag? Geen weerstand en geen angst. Ik vind het gewoon tof dat je dit durft en zo achter je partner staat.

22-02-07 | 15:28 | gast : Re: Enrollment... ook een ... Reactie op gast (Re: Enrollment... ook een dubieze zaak!!!) Quote: Quote: Quote: Nog een aanrader van dezelfde partner van de CSA cursist.... http://perso.orange.fr/eldon.braun/awareness/ En veel leesplezier.... Dit kan ik iedereen aanraden. Je vind er ook een dag voor dag beschrijving van LGAT programma's. Ik vind het erg lijken op mijn ervaringen bij CSA. Landmark mensen die vinden dat dit 'onderwijs' anders is hebben nu een goed vergelijkingsmateriaal. Wat is er dan anders? En dan nog als uitsmijter (van nog steeds dezelfde partner van de CSA cursist... zoals je ziet heb ik me goed ingelezen in de materie....) OMDAT ALLES BIJ CSA IN HET ENGELS MOET, DAN NU DE ENGELSTALIGE VERSIE, waar Wikipedia zijn informatie mogelijk uit gehaald heeft, ook zeer leerzaam..... Choosing a Personal Growth Program Ten questions to help you make an informed decision by Chris Mathe (1999) http://perso.orange.fr/eldon.braun/awareness/choosingx.htm Nogmaals veel leesplezier!!!!!!! Heb jij geen angst dat CSA of jouw partner hierachter komen? Of dat je over enige tijd geen partner meer hebt?

22-02-07 | 15:23 | gast : Re: One-liners om van te ... Reactie op gast (Re: One-liners om van te smikkelen....speciaal voor alle CSA'rs) Quote: Sorry!!! Ik wens je van alles, behalve CSA. Proef ik hier wat weerstand? Waar komt die angst vandaag?

22-02-07 | 15:21 | gast : Re: One-liners om van te ... Reactie op gast (Re: One-liners om van te smikkelen....speciaal voor alle CSA'rs) Sorry!!! Ik wens je van alles, behalve CSA.

22-02-07 | 15:20 | gast : Re: Enrollment... ook een ... Reactie op gast (Re: Enrollment... ook een dubieze zaak!!!) Quote: Quote: Nog een aanrader van dezelfde partner van de CSA cursist.... http://perso.orange.fr/eldon.braun/awareness/ En veel leesplezier.... Dit kan ik iedereen aanraden. Je vind er ook een dag voor dag beschrijving van LGAT programma's. Ik vind het erg lijken op mijn ervaringen bij CSA. Landmark mensen die vinden dat dit 'onderwijs' anders is hebben nu een goed vergelijkingsmateriaal. Wat is er dan anders? En dan nog als uitsmijter (van nog steeds dezelfde partner van de CSA cursist... zoals je ziet heb ik me goed ingelezen in de materie....) OMDAT ALLES BIJ CSA IN HET ENGELS MOET, DAN NU DE ENGELSTALIGE VERSIE, waar Wikipedia zijn informatie mogelijk uit gehaald heeft, ook zeer leerzaam.... Choosing a Personal Growth Program Ten questions to help you make an informed decision by Chris Mathe (1999) http://perso.orange.fr/eldon.braun/awareness/choosingx.htm Nogmaals veel leesplezier!!!!!!!

22-02-07 | 15:15 | gast : Re: One-liners om van te ... Reactie op gast (Re: One-liners om van te smikkelen....speciaal voor alle CSA'rs) Quote: Quote: Zie je wel. Indoctrinatie!!!!!!! Is dit Landmark???????? Of CSA????????? Nee hoor niks CSA noch Landmark, al heb ik met beiden ervaring (in mijn vriendenkring en mijn partner). Dit is (nog steeds) de partner van CSA cursist... en niks indoctrinatie hoor, gewoon lekker gezond sceptisch, want als je goed leest dan zie je dat ik het juist bedoel als DIKKE knipoog naar alle andere CSA cursisten. Dus even vrij vertaald in het Nederlands... je vind de antwoorden niet bij een grote groep vreemden.

22-02-07 | 15:13 | gast : Re: One-liners om van te ... Reactie op gast (Re: One-liners om van te smikkelen....speciaal voor alle CSA'rs) Quote: Hello CSA'er, Lief van je dat je je (mede)cursisten een hart onder de riem wilt steken. Hebben ze ook hard nodig! Lieverd, lees de stelling nog maar eens goed door, want ik ben ABSOLUUT GEEN CSA'R. Sterker nog, ik ben een tegenstander, zij het met respect en liefde voor mijn eigen partner (wel CSA'r) die momenteel worstelt met de training. Mijn intentie () is voor altijd voor 100% achter mijn partner te blijven staan, en mijn methode??? (als je maar blijft lachen!!!) Dan ERVAAR ik enorm veel humor, warmte, geluk, en plezier in MIJN leven..... Ik ben (nog steeds) de partner van de CSA cursist. BIG4 enz enz enz enz....

22-02-07 | 15:08 | gast : Re: One-liners om van te ... Reactie op gast (Re: One-liners om van te smikkelen....speciaal voor alle CSA'rs) Quote: Zie je wel. Indoctrinatie!!!!!!! Is dit Landmark???????? Of CSA????????? Nee hoor niks CSA noch Landmark, al heb ik met beiden ervaring (in mijn vriendenkring en mijn partner). Dit is (nog steeds) de partner van CSA cursist... en niks indoctrinatie hoor, gewoon lekker gezond sceptisch, want als je goed leest dan zie je dat ik het juist bedoel als DIKKE knipoog naar alle andere CSA cursisten. Dus even vrij vertaald in het Nederlands... je vind de antwoorden niet bij een grote groep vreemden.

22-02-07 | 15:05 | gast : Re: One-liners om van te ... Reactie op gast (Re: One-liners om van te smikkelen....speciaal voor alle CSA'rs) Hello CSA'er, Lief van je dat je je (mede)cursisten een hart onder de riem wilt steken. Hebben ze ook hard nodig!

22-02-07 | 15:00 | gast : Re: One-liners om van te ... Quote: Life is a personal journey -that no person or group has the answers. Don't lose yourself trying to find the answers with strangers. It's an important lesson. BIG4 May the force within you stay with you !!!!!! Zie je wel. Indoctrinatie!!!!!!! Is dit Landmark???????? Of CSA????????? eerste 23 24 25 26 27 laatste eerste 24 25 26 27 28 laatste

18-02-07 | Inleiding discussie Op zoek naar een beter leven volgen steeds meer mensen een speciale cursus, zoals Landmark of CSA Europe. Zonder risico's zijn deze trainingen niet. Deelnemers kunnen in ernstige psychische problemen raken. Soms komen cursisten zelfs in een acute psychose terecht. Dat is te zien in de Zembla-aflevering Gek van geluk, van zondag 18 februari. Ondanks formele ontkenningen blijken zowel Landmark als CSA weldegelijk op de hoogte te zijn van psychische klachten bij cursisten. Reageer op Zembla: Gek van geluk Kijk de uitzending terug in Windows Media 840 reacties Volledige discussie Redactionele selectie (wat is dit?)

22-02-07 | 14:57 | gast : Enrollment... Als ik daaraan nog denk krijg ik de kriebels op mijn rug. Ik heb 3 trainingen lang alle, werkelijk alle mensen die ik kende gebeld, bezocht en gebeld en bezocht en gebeld en gebeld en gebeld en beozcht. Ik was de enige, misschien wel, de enige eerlijke cursist, want ik heb geen enkele naam op kunnen geven. Het werd goed bijgehouden wie hoeveel enrollde. Maar het viel mij ook op dat er altijd weer mensen afvielen. Op enig moment heb ik gedacht, waarom lukt het mij niet en waar ben ik nu eigenlijk mee bezig? Zal ik, net als die anderen, met tranen in mijn ogen, natuurlijk springend en gillend van blijschap een naam opgeven? Krijg ik ook die hugs. Maar ik heb dus niet een geënrolld. Ik heb ook van de mensen die ik gebeld en bezocht heb weinig overgehouden. Ik heb ook geen enkele vriend/vriendin/buddy aan de cursussen overgehouden. Nu zal er wel weer iemand komen die zegt; het waren geen goede vrienden van jou, niet de personen die voor meer geluk willen gaan, je hebt het ook helemaal verkeerd gedaan of je had jouw buurman moeten bellen of je oude schooldirecteur. Allemaal bullshit. Ik weet in ieder geval, dat iedereen die ik toen gebeld heb en Zembla gezien hebben zullen zeggen; Zie je wel??? Ik voelde me toen al een lastige persoon die alleenmaar over CSA kon praten en nu voel ik weer die spanning opkomen als ik er aan denk hoe die personen nu over mij zullen kletsen. Wat heeft het voor mij opgeleverd? Een veel kleinere vrienden en kenissen kring. En daar wordt je ook niet blij van. Zeker niet zoals CSA nu in het "rampenlicht" staat en niets van zich laat horen.

22-02-07 | 14:50 | gast : Re: Enrollment... ook een ... Reactie op gast (Re: Enrollment... ook een dubieze zaak!!!) Quote: Nog een aanrader van dezelfde partner van de CSA cursist.... http://perso.orange.fr/eldon.braun/awareness/ En veel leesplezier.... Dit kan ik iedereen aanraden. Je vind er ook een dag voor dag beschrijving van LGAT programma's. Ik vind het erg lijken op mijn ervaringen bij CSA. Landmark mensen die vinden dat dit 'onderwijs' anders is hebben nu een goed vergelijkingsmateriaal. Wat is er dan anders?

22-02-07 | 14:33 | gast : Re: Enrollment... ook een ... Reactie op gast (Re: Enrollment... ook een dubieze zaak!!!) Nog een aanrader van dezelfde partner van de CSA cursist.... http://perso.orange.fr/eldon.braun/awareness/ En veel leesplezier....

22-02-07 | 14:27 | gast : Re: Enrollment... ook een ... Reactie op gast (Enrollment... ook een dubieze zaak!!!) Quote: Uit WIKIPEDIA: Om te toetsen of als mensen je via "Enrollment" een activiteit of cursus aanraden deze ethisch verantwoord handelen en de achterliggende organisatie bonafide is, is er een check list opgesteld door Amerikaanse consumentenorganisaties die mensen in staat stellen om een goed afgewogen beslissing te nemen, of een aangeboden programma bij ze past. Indien een persoon die iemand anders probeert te werven geen goede antwoorden op deze vragenlijst kan verschaffen, is het raadzaam om niet deel te nemen aan de voorgestelde cursus of activeit http://nl.wikipedia.org/wiki/Enrollment Voor de "blinde positivos", kan aan deze vragenlijst volledig antwoord worden gegeven? Veel succes ermee.... Groeten van een partner van een CSA cursist. Aanrader! kj

22-02-07 | 14:20 | gast : Re: Uitzending CSA Reactie op gast (Re: Uitzending CSA) JUIST!!! Aanleiding van Zembla was dat gedoe in Groningen en om erger te voorkomen zitten we op dit forum nu te schrijven. En iemand die psychisch niet in orde is en dat op zijn/haar aanmeldingsformulier verzwijgt en er gebeurd iets is niet de schuld van CSA natuurlijk. Maar van wie dan wel? Die buurman die neergestoken is? Wrong time, wrong place????????????? Jij bent nu coach bij CSA en je komt gegarandeerd dingen tegen zoals deze in dit forum beschreven. Wat doet CSA daaraan??????Aanleiding van Zembla was dat gedoe in Groningen en om erger te voorkomen zitten we op dit forum nu te schrijven. En iemand die psychisch niet in orde is en dat op zijn/haar aanmeldingsformulier verzwijgt en er gebeurd iets is niet de schuld van CSA natuurlijk. Maar van wie dan wel? Die buurman die neergestoken is? Wrong time, wrong place????????????? Jij bent nu coach bij CSA en je komt gegarandeerd dingen tegen zoals deze in dit forum beschreven. Wat doet CSA daaraan?????? Hier gaat dit forum over! En laat de rest lekker voor wat het is, daar kan oneindig lang over gediscusseerd worden door voor- en tegenstanders, hier zal niemand uit komen! Ik (iemand die ook alle trainingen van CSA heb gevolgd plus meerdere malen trainingen heb begeleid, vindt ook dat elk individu dat "negatief" uit de training komt en begeleiding nodig heeft, deze begeleiding dient te krijgen. Ik weet dat als er gevraagd wordt naar begeleiding men deze ook krijgt van CSA uit (professioneel!!!), maar wat als iemand begeiding nodig heeft en hier niet om vraagt om wat voor reden dan ook? Mijns inzien is dit een punt waar over nagedacht kan worden! Laten we ons richten tot de kern van dit forum! Nu ff lekker hardlopen!

22-02-07 | 14:20 | gast : Enrollment... ook een dubieze ... Uit WIKIPEDIA: Om te toetsen of als mensen je via "Enrollment" een activiteit of cursus aanraden deze ethisch verantwoord handelen en de achterliggende organisatie bonafide is, is er een check list opgesteld door Amerikaanse consumentenorganisaties die mensen in staat stellen om een goed afgewogen beslissing te nemen, of een aangeboden programma bij ze past. Indien een persoon die iemand anders probeert te werven geen goede antwoorden op deze vragenlijst kan verschaffen, is het raadzaam om niet deel te nemen aan de voorgestelde cursus of activeit http://nl.wikipedia.org/wiki/Enrollment Voor de "blinde positivos", kan aan deze vragenlijst volledig antwoord worden gegeven? Veel succes ermee.... Groeten van een partner van een CSA cursist.

22-02-07 | 14:16 | gast : Re: De email van CSA d.d.

20-02-2007 Reactie op gast (Re: De email van CSA d.d.

20-02-2007) Quote: Quote: Ik heb geen zin om alles weer opnieuw te schrijven, want ik heb ook nog een zaak te runnen. Logisch, en geen probleem. Het enige dat ik me na deze samenvatting afvraag is waarom je na de eerste cursus doorgegaan bent? Of waren je ervaringen toen nog niet negatief? Het lijkt me beter om dit niet hier te schrijven, want CSA weet dan precies om wie het gaat. Ik zeg dat niet uit angst, maar ik wil met die club op geen enkele wijze nog iets te maken hebben. En wie weet komt deze vraag wel van ....!!

22-02-07 | 14:04 | gast : Re: Uitzending CSA Reactie op gast (Uitzending CSA) Quote: Jullie laten alleen maar zien als er een aantal mensen een negatieve ervaring hebben. Ik heb zelf alle trainingen bij CSA gedaan en het heeft mij geholpen. Ik ben een goede coach en begeleid mensen. Ik vind het schandalig hoe jullie erover praten en hoe jullie de vertrouwensbasis schaden van de "problemen" die mensen hebben. Ik vind het echt respectloos. Als jullie een goede uitzending willen zorg er dan ook voor dat jullie mensen hebben in de uitzending die er ook anders over nadenken. Het is echt niet dat je gedwongen wordt om door bepaalde gebieden van je leven heen te gaan. Wil je het niet, dat doe je het toch niet alleen dat is het niet effectief voor jezelf. Het is uiteraard voor psychisch gezonde mensen en als je achteraf een psychloog nodig hebt was je in mijn niet psychisch gezond. Je weet dat het psychisch iets met je gaat doen want anders hoeven ze het ook niet op het aanmeldingsformulier te zetten. BvdZ Het gaat ook om de afvallers en mensen die slechte ervaring met CSA hebben. Je mag toch niet zeggen dat de meerderheid belanrijker is dan de minderheid. Ook in TBS-klinieken komen na verloop van tijd weer handelbare mensen uit. Daar wordt niet over geschreven natuurlijk. Maar wanneer er een paar uitkomen die niet normaal zijn, moet er onderzocht worden waar de fout ligt. En daar moeten de hulpverleners mee aan de slag om erger te voorkomen. Aanleiding van Zembla was dat gedoe in Groningen en om erger te voorkomen zitten we op dit forum nu te schrijven. En iemand die psychisch niet in orde is en dat op zijn/haar aanmeldingsformulier verzwijgt en er gebeurd iets is niet de schuld van CSA natuurlijk. Maar van wie dan wel? Die buurman die neergestoken is? Wrong time, wrong place??? Jij bent nu coach bij CSA en je komt gegarandeerd dingen tegen zoals deze in dit forum beschreven. Wat doet CSA daaraan???

22-02-07 | 13:57 | gast : Re: aan Rene Reactie op gast (Re: aan Rene) Quote: Wat is de reden dat je dat graag wilt horen? Is dat van toegevoegde waarde aan deze discussie? Uiteraard. Het is een nog onderbelichte kant van de discussie. En het is precies waar de documentaire over ging. Andere R

22-02-07 | 13:51 | gast : Re: Uitzending CSA Reactie op gast (Uitzending CSA) Quote: Jullie laten alleen maar zien als er een aantal mensen een negatieve ervaring hebben. Ik heb zelf alle trainingen bij CSA gedaan en het heeft mij geholpen. Ik ben een goede coach en begeleid mensen. Ik vind het schandalig hoe jullie erover praten en hoe jullie de vertrouwensbasis schaden van de "problemen" die mensen hebben. Ik vind het echt respectloos.Psychische problemen tussen aanhalingtekens zetten, dát is pas respectloos. Quote:Als jullie een goede uitzending willen zorg er dan ook voor dat jullie mensen hebben in de uitzending die er ook anders over nadenken. De directeur van Landmark was er om hun kant van het verhaal te vertegenwoordigen. En de CSA wilde niet komen! Quote:Het is echt niet dat je gedwongen wordt om door bepaalde gebieden van je leven heen te gaan. Wil je het niet, dat doe je het toch niet alleen dat is het niet effectief voor jezelf.Wie zeg dat!? Quote:Het is uiteraard voor psychisch gezonde mensen en als je achteraf een psychloog nodig hebt was je in mijn niet psychisch gezond.Ach, en dan is het ook de verantwoordelijkheid van Landmark niet meer zeker als het mis gaat? Quote:Je weet dat het psychisch iets met je gaat doen want anders hoeven ze het ook niet op het aanmeldingsformulier te zetten.Niet iedereen weet dat van zichzelf. eerste 24 25 26 27 28 laatste eerste 25 26 27 28 29 laatste

18-02-07 | Inleiding discussie Op zoek naar een beter leven volgen steeds meer mensen een speciale cursus, zoals Landmark of CSA Europe. Zonder risico's zijn deze trainingen niet. Deelnemers kunnen in ernstige psychische problemen raken. Soms komen cursisten zelfs in een acute psychose terecht. Dat is te zien in de Zembla-aflevering Gek van geluk, van zondag 18 februari. Ondanks formele ontkenningen blijken zowel Landmark als CSA weldegelijk op de hoogte te zijn van psychische klachten bij cursisten. Reageer op Zembla: Gek van geluk Kijk de uitzending terug in Windows Media 840 reacties Volledige discussie Redactionele selectie (wat is dit?)

22-02-07 | 13:51 | gast : Re: De email van CSA d.d.

20-02-2007 Reactie op gast (Re: De email van CSA d.d.

20-02-2007) Quote: Ik heb geen zin om alles weer opnieuw te schrijven, want ik heb ook nog een zaak te runnen. Logisch, en geen probleem. Het enige dat ik me na deze samenvatting afvraag is waarom je na de eerste cursus doorgegaan bent? Of waren je ervaringen toen nog niet negatief?

22-02-07 | 13:49 | gast : Re: aan Rene Reactie op gast (aan Rene) Quote: Beste ex-CSA-cursist, Misschien heb je het al gedaan hoor, ik heb niet alle 500+ voorgaande reacties in mijn hoofd, maar zou je willen uitwijden over jouw ervaringen bij CSA? Dat is nl. wat we node missen in deze discussie, negatieve ervaringen van cursisten. Andere R Lijkt wel of die er nauwelijks zijn... Wat is de reden dat je dat graag wilt horen? Is dat van toegevoegde waarde aan deze discussie?

22-02-07 | 13:47 | gast : Re: LEUK Reactie op gast (Re: LEUK) Quote: Als ze zeggen dat ze geen mensen toe willen laten die het psychisch moeilijk hebben, waarom peuteren ze dan zo aggressief aan trauma's? Ik weet niet over welke cursus je het hebt. Ik heb het Landmark Forum gedaan en daar is niet aan trauma's gepeuterd. Het was een byzonder boeiende conversatie waar ik uitgehaald heb wat ik kon gebruiken. Dat is het.

22-02-07 | 13:46 | gast : Re: De email van CSA d.d.

20-02-2007 Reactie op gast (Re: De email van CSA d.d.

20-02-2007) Quote: Beste ex-CSA-cursist, Misschien heb je het al gedaan hoor, ik heb niet alle 500+ voorgaande reacties in mijn hoofd, maar zou je willen uitwijden over jouw ervaringen bij CSA? Dat is nl. wat we node missen in deze discussie, negatieve ervaringen van cursisten. Andere R Zoals ik schreef heb ik iedere dag wel wat geschreven. En ja negatief over CSA. Ik ben door de CSA trainingen onzekerder geworden. Ik heb pas na 3 jaar mijn echte doelen bereikt en ik heb zal iedereen afraden bij CSA een training te volgen. Ik heb geen zin om alles weer opnieuw te schrijven, want ik heb ook nog een zaak te runnen. Maar het komt er kort hierop neer dat ik inderdaad gedurende 3 trainingen (achter elkaar) enkele mensen heb zien omvallen en die afgevoerd werden, vervolgens wegbleven en waarover CSA nooit duidelijk is geweest. Ik heb ook meegemaakt dat mensen GEK VAN GELUK wegliepen en nooit meer terugkwamen. Of mensen die een dag kwamen en plotseling verdwenen waren. Onvindbaar! Niet normaal als je bijna met dezelfde mensen al die trainingen volgt en die vervolgens onvindbaar of niet bereikbaar zijn. Uiteraard hoor je wel van CSA dat ze onbereikbaar zijn maar gedurende zo'n training heb je je eigen doelen te behalen. En dan ben zeer snel die persoon vergeten kan ik je zeggen. Het is behoorlijk intensief en het moet vooral allemaal positief blijven, want daar zorgt CSA wel voor.

22-02-07 | 13:44 | gast : aan Rene Reactie op gast (Re: LEUK) Quote: Via http://www.stelling.nl/cgi-bin/admin/view.cgi?command=client_view&base=reactie&bestand=386_Csa.htm&titel=CSA_Nederland_BV_(Den_Bosch)_ heb ik in het verleden al eens een eerste aanzet ondernomen. Op 6 Dec 2004 heb ik als 'Circle' een stukje tekst gemaakt als samenvatting van hoe ik op dat moment tegen CSA aankeek. Deze lijst lijkt nog steeds van toepassing te zijn, maar bevat uiteraard niet alle opmerkingen en toevoegingen in de discussie van de tussenliggende tijd. Is dit iets om mee te beginnnen ? Ben benieuwd naar je mening, Groet, Rene (R., Circle, ...) Je hebt het eens gevraagd, ik ben direct te bereiken op Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Dit ook voor ieder ander die persoonlijk constructief wil werken aan een concreet vervolg. Dus geen blije verhalen want die ken ik al en kan ik zelf ook schrijven. Mag ik vragen waarom je hier zoveel tijd in steekt? Ben ik zeer benieuwd naar!

22-02-07 | 13:41 | gast : Re: LEUK Reactie op gast (Re: LEUK) Quote: Quote: Maar hoe zit het met het geestelijk kapot maken van mensen? Dat is ook zo geweldig zeker? Dat vind ik helemaal niet goed. Maar dat heeft niets met deze discussie te maken want daar gaat de cursus niet over. Het Landmark Forum gaat er juist over krachtig te leven met de mensen die belangrijk voor je zijn. De uitzending ging over twee mensen voor wie het niet goed uitgepakt heeft omdat ze niet gezond waren. Je hebt ook in de uitzending kunnen horen en zien dat het voor het overgrote deel van de mensen buitengewoon goed werkt. Als ze zeggen dat ze geen mensen toe willen laten die het psychisch moeilijk hebben, waarom peuteren ze dan zo aggressief aan trauma's? Dan moet je toch minstens even achter je oren gaan krabben of zie ik dit verkeerd? Het kan me niet schelen dat het overgrote deel van de mensen er goed uitkomen. De meeste mensen onder een dictatuur hebben ook een gelukkig leven, maakt dat de de dictator beter? kj

22-02-07 | 13:35 | gast : Re: LEUK Reactie op gast (Re: LEUK) Quote: Weet je? Je weet nooit of deze zelfde mensen het zonder Landmark behaald zouden hebben. Dat klopt, dat zal ik nooit weten. Maar als ik voor mezelf spreek, zou ik nooit het risico hebben willen lopen dat ik deze dingen allemaal niet in mijn leven zou hebben. Quote: wordt je ook zwaar gepusht iets te doen Ikzelf ben niets daarvan ervaren. Quote: Ik vind het jammer dat je alleen maar positief schrijft, want er zijn voldoende gevallen om je heen geweest die het niet bereikt hebben wat zij zichzelf wensten en afgehaakt zijn. Mijn familie en vrienden hebben voor het merendeel allemaal een cursus bij Landmark Education gedaan en daarvan is niemand afgehaakt of heeft niet bereikt wat hij wilde. Voor mij is het logisch dat ik positief schrijf want ik ben dolgelukkig als ik zie hoe goed het gaat met mijn familie en vrienden.

22-02-07 | 13:34 | gast : Re: Ervaring CSA Reactie op gast (Re: Ervaring CSA) Quote: Ik ben een warme, liefdevolle en mooie man! JvdM Ik ben een nuchtere, realistische en gelukkige man Van dat "liefs" onder de mail van CSA kreeg ik ook al zo'n jeuk... Andere R

22-02-07 | 13:33 | gast : Uitzending CSA Jullie laten alleen maar zien als er een aantal mensen een negatieve ervaring hebben. Ik heb zelf alle trainingen bij CSA gedaan en het heeft mij geholpen. Ik ben een goede coach en begeleid mensen. Ik vind het schandalig hoe jullie erover praten en hoe jullie de vertrouwensbasis schaden van de "problemen" die mensen hebben. Ik vind het echt respectloos. Als jullie een goede uitzending willen zorg er dan ook voor dat jullie mensen hebben in de uitzending die er ook anders over nadenken. Het is echt niet dat je gedwongen wordt om door bepaalde gebieden van je leven heen te gaan. Wil je het niet, dat doe je het toch niet alleen dat is het niet effectief voor jezelf. Het is uiteraard voor psychisch gezonde mensen en als je achteraf een psychloog nodig hebt was je in mijn niet psychisch gezond. Je weet dat het psychisch iets met je gaat doen want anders hoeven ze het ook niet op het aanmeldingsformulier te zetten. BvdZ

22-02-07 | 13:28 | gast : Re: Ervaring CSA Reactie op gast (Ervaring CSA) Quote: Ik ben een warme, liefdevolle en mooie man! JvdM Ja, juist ja..... en zo zijn er nog dertien in een dozijn als ze die training volgen..... wat een ontzettende clichés..... Waarom heb ik continu het idee dat oud CSA cursisten totaal ontdaan zijn van hun eigen identiteit en perspectief, en alleen maar CSA praten en doen???? eerste 25 26 27 28 29 laatste eerste 26 27 28 29 30 laatste

18-02-07 | Inleiding discussie Op zoek naar een beter leven volgen steeds meer mensen een speciale cursus, zoals Landmark of CSA Europe. Zonder risico's zijn deze trainingen niet. Deelnemers kunnen in ernstige psychische problemen raken. Soms komen cursisten zelfs in een acute psychose terecht. Dat is te zien in de Zembla-aflevering Gek van geluk, van zondag 18 februari. Ondanks formele ontkenningen blijken zowel Landmark als CSA weldegelijk op de hoogte te zijn van psychische klachten bij cursisten. Reageer op Zembla: Gek van geluk Kijk de uitzending terug in Windows Media 840 reacties Volledige discussie Redactionele selectie (wat is dit?)

22-02-07 | 13:25 | gast : Re: LEUK Reactie op gast (Re: LEUK) Quote: Ja, ontzettend leuk en bovendien leerzaam. Je kunt op dit forum veel verhalen lezen van mensen die na het Landmark Forum gweldige resultaten in hun leven hebben behaald op allerlei vlakken (familie, werk, creativiteit, vrienden etc.) Weet je? Je weet nooit of deze zelfde mensen het zonder Landmark behaald zouden hebben. Misschien hadden ze zelfs betere resultaten behaald zonder Landmark. Uiteraard steek je overal wel iets op en in dit soort cursussen / trainingen wordt je ook zwaar gepusht iets te doen, maar het zijn dan wel jouw eigen wensen. En je moet een lange weg van trainingen afleggen om die wensen te verwezenlijken. En behaal je je doel zijn CSA en Landmark de eerste die dat succes gebruiken om nog meer kandidaten te krijgen. Van; kijk maar eens! Wij hadden een cursist en die heeft dat en dat bereikt. Ik vind het jammer dat je alleen maar positief schrijft, want er zijn voldoende gevallen om je heen geweest die het niet bereikt hebben wat zij zichzelf wensten en afgehaakt zijn.

22-02-07 | 13:25 | gast : Re: De email van CSA d.d.

20-02-2007 Reactie op gast (Re: De email van CSA d.d.

20-02-2007) Beste ex-CSA-cursist, Misschien heb je het al gedaan hoor, ik heb niet alle 500+ voorgaande reacties in mijn hoofd, maar zou je willen uitwijden over jouw ervaringen bij CSA? Dat is nl. wat we node missen in deze discussie, negatieve ervaringen van cursisten. Andere R

22-02-07 | 13:24 | gast : Re: LEUK Reactie op gast (Re: LEUK) Quote: Maar hoe zit het met het geestelijk kapot maken van mensen? Dat is ook zo geweldig zeker? Dat vind ik helemaal niet goed. Maar dat heeft niets met deze discussie te maken want daar gaat de cursus niet over. Het Landmark Forum gaat er juist over krachtig te leven met de mensen die belangrijk voor je zijn. De uitzending ging over twee mensen voor wie het niet goed uitgepakt heeft omdat ze niet gezond waren. Je hebt ook in de uitzending kunnen horen en zien dat het voor het overgrote deel van de mensen buitengewoon goed werkt.

22-02-07 | 13:16 | gast : Re: LEUK Reactie op gast (Re: LEUK) Quote: Ja, ontzettend leuk en bovendien leerzaam. Je kunt op dit forum veel verhalen lezen van mensen die na het Landmark Forum gweldige resultaten in hun leven hebben behaald op allerlei vlakken (familie, werk, creativiteit, vrienden etc.) Nou poeh poeh. Maar hoe zit het met het geestelijk kapot maken van mensen? Dat is ook zo geweldig zeker? kj

22-02-07 | 13:11 | gast : Re: LEUK Reactie op gast (Re: LEUK) Ja, ontzettend leuk en bovendien leerzaam. Je kunt op dit forum veel verhalen lezen van mensen die na het Landmark Forum gweldige resultaten in hun leven hebben behaald op allerlei vlakken (familie, werk, creativiteit, vrienden etc.)

22-02-07 | 13:03 | gast : Re: De email van CSA d.d.

20-02-2007 Reactie op gast (Re: De email van CSA d.d.

20-02-2007) Beste 'gast' Quote: Ik heb elke dag wel even gereageerd op dit Forum met het verzoek aan CSA en Landmark om te reageren. Maar zoals je ziet, NIETS. Ze blijven ondergedoken en meekijken. Dus vond ik dat dit mailtje op het forum gezet meost worden. Wellicht dat we hiermee nieuwe cursisten die dezefde ervaring zullen krijgen als ik en andere ex-cursisten kunnen behoeden voor ergere problemen.Bij het afwegen om te reageren, zou je twee zaken moeten bedenken: 1. Wat is mijn kans om in een enkele klap mijn gelijk te halen 2. Op welke manier moet ik reageren. Als Landmark en/of CSA niet direct elke vorm van discussie plat kunnen slaan met goede argumentatie, zal er alleen nog maar meer vuil aan ze blijven kleven (met alle economische gevolgen door het wegblijven van betalende cursisten). Er is dan geen kans meer op snelle winst en ze zullen uit de argumenten lopen. Een zeker verlies dus. Als je als organisatie wenst te reageren, dan moet je dat op de meest formele manier doen (zie hierboven, je bent immers al zeker van je winst). Daarvoor moet je je dus niet laten verleiden om op een forum te posten, waar je in no-time weer aan de kant wordt gezet. Je moet in dat geval direct naar b.v. Zembla gaan en hun programma aan de kaak stellen of zelfs juridische stappen ondernemen om je reputatie veilig te stellen. Landmark heeft dat eerder geprobeerd maar dat heeft bitter weinig opgeleverd. Kortom, door het gemis aan 'content' EN de onzekere discussiegang in een forum zoals dit zou het erg onverstandig zijn voor CSA of Landmark om officieel iets te laten weten. Het zou ze sieren als ze het zouden doen teneinde 'waar rook is is vuur' tegen te gaan, maar ik verwacht niets. Nogmaals: de storm uitzitten, wachten tot het voorbij is en dan weer onder je steen vandaan kruipen, de schade bekijken en ofwel doorgaan als CSA of Landmark ofwel een nieuwe onbekende club oprichten die met hetzelfde truukje weer geld gaat verdienen. Helaas, Rene

22-02-07 | 13:01 | gast : samenvatting forum Reactie op gast (Re: constructief) Rene, Ik ken de enorme berg aan informatie op stelling maar kan via jouw link de circle bijdrage even niet vinden. Volgens mij is het nu zaak dat er een bondige goed leesbare samenvatting komt, liefst door de VARA zelf gemaakt en NAAST de hele discussie op het forum geplaatst. Het gaat hierbij volgens mij meer om een samenvatting van DIT FORUM als om een samenvatting van alle informatie over LGAT's. Die informatie is voor mensen die echt willen via Stelling, de gedupeerden clubsite en internationale sites al lang beschikbaar. Ik zie overigens verschillende mogelijkheden, ook in samenspraak met CSA Landmark, tot duidelijke verbeteringen te komen. CSA Landmark lijkt het nog niet door te hebben, maar dit is ook in hun belang. Deelnemer

22-02-07 | 13:01 | gast : Re: LEUK Reactie op gast (LEUK) LEUK????????? Zie: http://www.caic.org.au/index.php?option=com_content&task=view&id=1243&Itemid=12 Dit zijn beelden over Landmark in Frankrijk. Kijk maar eens hoe jouw franse collega cursisten zich daar voelen.

22-02-07 | 12:58 | gast : Re: LEUK Reactie op gast (LEUK) Een biertje is best lekker maar heroine is nog veel lekkerder. kj

22-02-07 | 12:51 | gast : LEUK Dit Forum is best leuk maar het Landmark Forum is veel leuker! eerste 26 27 28 29 30 laatste eerste 27 28 29 30 31 laatste

18-02-07 | Inleiding discussie Op zoek naar een beter leven volgen steeds meer mensen een speciale cursus, zoals Landmark of CSA Europe. Zonder risico's zijn deze trainingen niet. Deelnemers kunnen in ernstige psychische problemen raken. Soms komen cursisten zelfs in een acute psychose terecht. Dat is te zien in de Zembla-aflevering Gek van geluk, van zondag 18 februari. Ondanks formele ontkenningen blijken zowel Landmark als CSA weldegelijk op de hoogte te zijn van psychische klachten bij cursisten. Reageer op Zembla: Gek van geluk Kijk de uitzending terug in Windows Media 840 reacties Volledige discussie Redactionele selectie (wat is dit?)

22-02-07 | 12:48 | gast : Re: De email van CSA d.d.

20-02-2007 Reactie op gast (Re: De email van CSA d.d.

20-02-2007) Beste Rene, Ik heb elke dag wel even gereageerd op dit Forum met het verzoek aan CSA en Landmark om te reageren. Maar zoals je ziet, NIETS. Ze blijven ondergedoken en meekijken. Dus vond ik dat dit mailtje op het forum gezet meost worden. Wellicht dat we hiermee nieuwe cursisten die dezefde ervaring zullen krijgen als ik en andere ex-cursisten kunnen behoeden voor ergere problemen.

22-02-07 | 12:45 | gast : Re: constructief Reactie op gast (Re: constructief) Quote: Rene, Laat ik beginnen met te schrijven dat ik het GEWELDIG vind dat je je zo inspant om het nivo van dit forum op pijl te houden. R. for president stak zijn bewondering ook al niet onder stoelen of banken. Quote: Met meer dan 500 geplaatste berichten is het volgens mij tijd voor een samenvatting. Alle opgeworpen vragen en de geformuleerde antwoorden mooi overzichtelijk in een tekst. Dan is het ook minder nodig steeds weer op de volgende blije positivo te reageren en kunnen we ons in het forum concentreren op de vragen die nog niet beantwoord zijn en het zoeken naar een constructief vervolg. Via http://www.stelling.nl/cgi-bin/admin/view.cgi?command=client_view&base=reactie&bestand=386_Csa.htm&titel=CSA_Nederland_BV_(Den_Bosch)_ heb ik in het verleden al eens een eerste aanzet ondernomen. Op 6 Dec 2004 heb ik als 'Circle' een stukje tekst gemaakt als samenvatting van hoe ik op dat moment tegen CSA aankeek. Deze lijst lijkt nog steeds van toepassing te zijn, maar bevat uiteraard niet alle opmerkingen en toevoegingen in de discussie van de tussenliggende tijd. Is dit iets om mee te beginnnen ? Ben benieuwd naar je mening, Groet, Rene (R., Circle, ...) Je hebt het eens gevraagd, ik ben direct te bereiken op Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Dit ook voor ieder ander die persoonlijk constructief wil werken aan een concreet vervolg. Dus geen blije verhalen want die ken ik al en kan ik zelf ook schrijven.