Skip to main content

"Laat ze maar komen"

"Laat ze maar komen", zegt Gertjan van Beynum van SIMPOS, Stichting Informatie over Maatschappelijke Problemen Occulte Stromingen, die het aan de stok heeft met 'Landmark Education'.

Vrij Nederland, 25 september 1999
Thijs Broer

Onlangs ontving SIMPOS een brief waarin Van Beynum door de Nederlandse advocaat van Landmark Education werd gesommeerd 'onjuiste en schadelijke' beweringen over Landmark van de webpagina's van SIMPOS (http://www.stelling.nl/simpos) te verwijderen. Daarbij ging het vooral om passages waarin Landmark op een lijn wordt gesteld met Erhard Seminar Training en The Forum, omstreden trainingsmethoden van de in opspraak geraakte Amerikaanse onderwijsgoeroe Werner Erhard, op wiens twijfelachtig werk een van de onderwijsprogramma's van Landmark, getiteld 'Landmark Forum', mede is gebaseerd.
Bovendien eiste de advocaat verwijdering van hyperlinks op de webpagina van SIMPOS, die verwijzen naar andere sites waarop Landmark een sekte wordt genoemd. "Ik hoop dat het een rechtszaak wordt," zegt Van Beynum, die resoluut weigert de beschuldigingen aan het adres van Landmark te staken. "Dan hebben ze aan mij een goeie". Van Beynum is vooral bezorgd dat de 'intimiderende wijze' waarop Landmark de media bestookt, zal leiden tot zelfcensuur onder journalisten die bang zijn voor kostbare procedures. Menig journalist die het de afgelopen jaren waagde zich kritisch over Landmark Education uit te laten ontving van Landmark een corrigerend schrijven, of werd bedreigd met juridische stappen. "Voor mij blijven ze een twijg van Scientology, die mensen kapot procederen," zegt Van Beynum. "Het is verschrikkelijk wat ze de afgelopen jaren geflikt hebben." Volgens advocaat Marcel Dellebeke, die Landmark Education in Nederland vertegenwoordigt, is er van censuur en intimidatie helemaal geen sprake. "Meneer Van Beynum schreeuwt moord en brand. Maar Landmark Education heeft niets tegen kritiek en discussie. de grens wordt alleen getrokken bij schadelijke onjuistheden. Wij zouden deze zaak liever in der minnen regelen, zoals bij de meeste zaken gebeurd is. Maar meneer van Beynum dwingt Landmark Education eigenlijk naar de rechter te gaan". Het wachten is op een reactie uit San Francisco, waar de Board of Directors van Landmark Education zich nog over de zaak moet uitspreken.