Skip to main content

Ingezonden reactie

Hallo mensen van simpos. Hieronder mijn ervaring met een introductie, beter gezegd recruteringsavond van Landmark.

Ik was vorig jaar door een vriendin meegevraagd voor haar graduatienavond. Ze was heel stralend en zou het zeer op prijs stellen als ik met haar mee ging. Ik wist niet dat ik hier met een zeer getructe salespolitiek te maken kreeg. Na een uurtje mooie met tranen gelardeerde doorbraken van anderen en een verhaal over onze onophoudelijke oordelen in ons hoofd, te hebben aangehoord werden alle introduc├ęs (zo moesten de deelnemers blijkbaar nieuwe deelnemers recruteren) opgesplitst in kleine zaaltjes apart en daar onderworpen aan een bijna onontkoombare druk om je in te schrijven. De Landmark vrijwilligster die naast me was komen zitten zei maar dingen als:
"Duur... oh Vera (ik moest bij binnenkomst een papieren sticker met mijn naam op mijn revers plakken) al moest ik er tien keer zo veel voor betalen dan nog is het het waard. (Ze bleef me daarbij heel intens schijnbaar met mij begaan aankijken). Landmark heeft mijn leven compleet getransformeerd en zoveel rijker gemaakt. Heb je dat niet voor jezelf over? Het gaat hier om je leven dat is onbetaalbaar".
Met mijn hemels kijkende vriendin die er later weer bijkwam ernaast, durfde ik na een aantal pogingen geen nee meer te zeggen om ook haar niet teleur te stellen. En als ik van de 100 euro korting wilde profiteren kon ik mezelf volgens de vrijwilliger geen groter cadeau geven dan me nu in te schrijven. Ik zat zelf met een ernstig depressieve echtgenoot met een zware schildklierziekte en dacht dat ik er misschien ook wel iets aan zou kunnen hebben om mezelf en de wereld anders te ervaren en beter besluiten te kunnen nemen. Ik kreeg echter maar geen vinger achter hoe dat forum in z'n werk ging behalve al die hemels stralende gezichten, en wat termen als doorbraak, transformatie, rackets, authenthiek zijn en dat het gaat over de dingen die je niet weet dat je ze niet weet. En wat dat was kon je alleen door ervaring (hemels stralende blik van de vrijwilligster in de lucht) tijdens het forum ondervinden.

Toen ik de machtiging voor mijn niet restitueerbare inschrijfgeld a raison van 90 euro had ingevuld, werd mij niet verteld dat mensen die vanwege huiselijke omstandigheden onder zware psychische druk staan (zoals een depressieve echtgenoot) wordt afgeraden aan het forum deel te nemen. Dat kreeg ik pas te lezen toen ik de 346 euro voor het forum had betaald. Ik wilde Landmark Education daar echter niets over vertellen omdat ik dacht dat ik dan niet zou kunnen deelnemen en mijn inschrijfgeld kwijt zou zijn. Ik stelde daarom mijn deelname -met het argument dat ik vrijdags niet kan omdat ik voor de klas sta- een paar keer uit.

Sinds een half jaar gaat het thuis, nu mijn man aan zijn schildklier behandeld is, weer prima dus besloot ik dan toch maar deel te nemen aan het forum van het afgelopen weekend. Ik las het in kleine lettertjes getypte instructie a4tje donderdag avond door om te weten hoe laat ik waar moest zijn. Dit waren de tijden: vrijdag, zaterdag en zondag van 9 uur tot ca. middernacht. Om de 3 uur een pauze van een half uur en anderhalf uur maaltijdpauze. Het is verboden om notities, band of video-opnames te maken en te lezen. Dat kon niet anders als een soort hersenspoeling worden. Ik zag het al: Geen moment om tot jezelf te komen, 's nachts uitgeput en van de wereld van het World Fashion Centre naar Haarlem rijden en uren op een plastic stoeltje zitten. Mijn man vond het gevaarlijk en vroeg: Heeft dit soms iets met scientology te maken? Daarover had mijn vriendin me niets verteld! (Dat mag ook niet begreep ik later, want die stond onder hoge zogenaamd vrijwillige druk om mij te recruteren)

Ik kreeg een heel onbehaaglijk gevoel over de zaak en besloot me de volgende ochtend ziek te melden. Ik ging die dag eens wat googelen over Landmark (had ik veel eerder moeten doen) en kwam tot de conclusie dat mijn man er blijkbaar niet zo veel naast zat. Naast inderdaad positieve veranderingen die mensen doormaken las ik met name via bovengenoemde site "www.stelling.nl/simpos" en "www.rickross.nl" wat dit eigenlijk voor organisatie is.

Maandag belde ik dus Landmark op om te zeggen dat ik van verdere deelname afzag. Mijn cursusgeld krijg ik terug maar mijn inschrijfgeld niet. Ook niet toen ik bleef aanhouden dat ik inschrijfgeld betaalde terwijl ik niet wist dat ik eigenlijk niet voor deelname in aanmerking zou komen. Als ik mijn thuissituatie gewoon gecommuniceerd had -gewoon iets zeggen kan hier dus niet meer- had ik volgens haar mijn inschrijfgeld wel teruggekregen. Maar hoe kon ik dat weten zei ik als er duidelijk "niet restitueerbaar" staat! Toen ik vertelde dat dit bewees dat Landmark er dus inderdaad keiharde hersenspoelachtige aan Scientology verwante salespraktijken op nahield, waarover ik inmiddels via diverse internetbronnen info had ingewonnen, kreeg ik direct de verdediging te horen die ook in Kleintje Muurkrant te lezen valt. Ik moest bovendien mij niet via internet laten informeren want daar kan iedereen alles zeggen. (Gelukkig maar ja!). Einde gesprek: die 90 euro ben ik kwijt en dat is volgens hen mijn eigen schuld. Ik heb me toch laten overhalen met onechte motieven om mijn vriendin niet teleur te stellen en verder niet gecommuniceerd. En dat is inderdaad waar maar ik ben er zeker van dat een normaal sociaal voelend mens, ook al is hij of zij nog zo intelligent heel sterk in z'n schoenen moet staan om niet onder deze druk te bezwijken. Ik had dit van mezelf ook nooit verwacht! Een klachtencommissie wat toch iedere zichzelfrespecterende dienstverlener heeft, hebben ze niet dus ik ben bij hen uitgepraat.

Ik overweeg nu actie te gaan ondernemen door op de dinsdagavonden als de familie en vrienden van de deelnemers worden gerecruteerd voor het WFC te gaan staan en de introduc├ęs te waarschuwen met leaflets etc. niet voor de emotionele druk tot inschrijving te zwichten en zich eerst grondig te informeren wat Landmark eigenlijk is. Is er iemand die met mij mee wil doen? Stuur me dan een mail. Weten jullie nog een manier om mijn inschrijfgeld terug te vorderen?

Bij SIMPOS binnengekomen eind juli 2005