Skip to main content

Sekten in Nederland

Landmar Forum

Panorama nummer 3, 13-20 januari 1999 bijlage 'Sekten in Nederland'

met betrekking tot Landmark stond hierover het volgende:

Internationaal leider: Jack Rosenberg, oftewel Werner Erhard.
Aantal deelnemers in Nederland: Duizenden
Gevestigd in: Cursussen door geheel Nederland.

Landmark verzorgt cursussen op het gebied van persoonlijke groei en zelfbewustzijn. Deelnemers worden lange tijd in groepen opgesloten en onder druk gezet om 'hun onderbewuste grenssteen (landmark) te zoeken en die te doorgronden'. Zo kan een 'algehele bevrijding' bereikt worden. Landmark heeft vestigingen in dertien landen, de Nederlandse vestiging is één van de snelst groeiende.
Kwam in het nieuws door: Critici noemen Landmark een psycho- sekte', waar men voor veel geld gebrainwashed wordt. Volgens dezelfde critici is Jack Rosenberg, die zichzelf Werner Erhard noemt, de grote man achter Landmark Forum. Erhard begon twintig jaar geleden zijn Erhard Seminar Training (EST), ooit onderwerp van een aantal psychiatrische studies in Amerika en Engeland vanwege het feit dat een aantal deelnemers langdurig psychotisch werd na het volgen van de 'cursus'. Ze kregen last van grootheidswaanzin, paranoia en waanideeën. Est-aanhangers werden ook wel 'est-holes' genoemd; cursussen begonnen met de uitroep van de cursusleider: "I am God! You are all assholes! Volgens psychiater Peter Henneman van het Amsterdamse Riagg is ook het bijwonen van Landmark-sessies 'niet zonder risico's'.
Naast deze kritiek hebben verschillende deelnemers aan Landmark Forum in het verleden geklaagd dat zij werden vernederd en onder druk gezet om volgende cursus te nemen. Wie dat niet doet, krijgt regelmatig telefoontjes van Landmarkers die blijven aandringen nog een cursus te volgen. een driedaagse basiscursus kost bijna duizend gulden, vervolgcursussen een veelvoud daarvan.