Essence trainingen (001)

(negatieve) ervaringen met Essence- en Sourcetrainingen (Humanication)

Er zijn nogal wat mensen die geconfronteerd worden met anderen die zo nodig "op training" moeten. Daar komen ze dan met gelukzalige gezichten vandaan en willen perse dat jij ook met hen meegaat naar zo'n "fijne bijeenkomst". Dat kan over Landmark of CSA gaan - zie elders - of over Essence- en/of Source-trainingen, waarover deze internet-pagina gaat.
Er hebben zich bij ons een aantal mensen gemeld die allemaal met flarden informatie zijn gekomen die wij hieronder bij elkaar hebben gezet. Indien je je verzet tegen iemand vlakbij in je omgeving die je aan het pushen is om mee te gaan naar zo'n Essence-training dan kan dat heel vervelende gevolgen voor je relatie hebben. Niet meegaan of kritiek leveren betekent natuurlijk "dat je kritiek op je vriend of vriendin hebt". Heel wat vriendschappen en relaties lopen zo op de klippen, en op menige bedrijfsafdeling is de saamhorigheid behoorlijk bekoeld nadat enkelen "op training" zijn geweest of dit juist hebben geweigerd. Er lopen nogal wat woedende mensen rond die hun negatieve ervaringen willen delen en die anderen willen waarschuwen voor Essence- en Sourcetrainingen en dringend aanraden hier niet aan mee te doen. Uit hun reacties is onderstaande pagina samengesteld. Vrijwel iedereen die ons informatie heeft gegeven wenst overigens anoniem te blijven omdat men problemen verwacht. Dat zegt natuurlijk ook al wel veel...

deze pagina is bijgewerkt tot in maart 2007

Inhoudsopgave


de inhoud, het programma van de trainingen (wat gebeurt daar?).
Essence- en Sourcetrainingen zijn LGAT's
De typische Essence- en Sourcetrainingen-ganger
Aanwijzingen dat Essence- en Sourcetrainingen een relatie hebben met Scientology
Werving van cursisten, ronselpraktijken van Essence- en Sourcetrainingen
Waarschuwingen voor wie toch overweegt om Essence- en Sourcetrainingen te doen
Internet-links met toelichting
 

De inhoud van Essence- en Sourcetrainingen

In principe is dit geheim en mag geen enkele cursist informatie over de trainingen naar buiten brengen. Ze dienen een geheimhoudingsverklaring te tekenen. Niet iedereen houdt zich daar echter aan en uit verschillende verhalen is een reconstructie opgesteld. Mensen die hierop aanvullingen hebben worden hierbij uitgenodigd hun respons te sturen aan Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Overigens begint het hele gedoe met Essence, dan Source, Challenge en Training-for-Success.

Algemeen: doe je toch de trainingen, spreek dan goed af met je naasten wat te doen in geval van nood. Je mobiel moet uiteraard steeds uit zijn. Er is wel een noodnummer, maar daar staat een bandje aan. De trainingen gaan tot diep in de nacht door en daardoor ga je zeer vermoeid naar huis. Door alle opwinding en euforie voel je dat niet en ga je vervolgens autorijden dan gedraag je je als iemand die teveel alcohol gedronken heeft, levensgevaarlijk dus. Je tekent voor geheimhouding en voor eigen verantwoordelijkheid van de gevolgen van de trainingen. Met andere woorden: je mag niemand iets vertellen en als het ergens misgaat met jou is dat voor eigen rekening.

Het jargon:

 • "hugs": dat zijn de knuffels want er wordt straks heel wat afgeknuffeld met elkaar.
 • "Grungies": zijn zaken waar jij een hekel aan hebt, of waar je bang voor bent.
 • "Foolstheater: als een idioot op zo veel mogelijk verschillende manieren van de ene kant naar de andere kant van het zaaltje rennen.
 • "Beadsgame": met houten bolletjes waar je een figuur mee moet maken.
 • "Closed Eyes Dancing": met gesloten ogen op toepasselijke muziek dansen
 • "Tarzan & Maryloe": de vrouwen spelen Tarzan en de mannen zijn Maryloe. De mannen moeten zo snel mogelijk een kinderliedje instuderen en het zingen alsof ze een klein meisje zijn (lachen!)
 • "What do you Want?": Iedereen wordt door een assistent stevig onderhanden genomen om te vertellen wat ze nu echt willen in het leven. Dit wordt uit je getrokken door keihard een heleboel keer achter elkaar "what do you want" tegen je te schreeuwen en als je niet het juiste antwoord geven wordt er steeds "bullshit" tegen je geroepen. De tweede keer dat WDYW gespeeld wordt moeten mensen tot het "niets" gebracht worden: dat als jij er niet bent, er niets is, dus dat jij de wereld om je heen helemaal zelf kunt maken.

Inhoud Essencetraining: Tijdens of na de oefeningen moet je in je schriftje lijstjes maken met mogelijk nieuwe cursisten. Dit wordt steeds weer opnieuw gevraagd. Je zult na de Essence dan ook direct deze mensen gaan bellen om mee te gaan naar een info-avond (Dit is exact hetzelfde als bij Landmark bijvoorbeeld). Je krijgt een sticker opgeplakt met je naam erop en je wordt er met zo'n honderd anderen als cursusvee doorheengejast. Alles is in 't Engels. De regels zijn streng:
eten/drinken zelf meenemen. Je krijgt niks. Er staan alleen goedkope tuinstoeltjes en je kunt niet naar buiten kijken. Mobieltjes en horloges gaan uit en af. Je komt in een ruimte waarin je niet weet hoe laat 't is. Op gezette tijden moeten de cursisten zo snel mogelijk alle stoelen netjes neerzetten. Dat moet steeds sneller en beter. De hoofdtrainer gaat er graag prat op dat "zijn cursisten" in Israël het record hebben in snel en goed neerzetten. Lachen, die grap is al zo oud...

Hoofdtrainer, in eigen woorden een oorlogsheld, geslaagd ondernemer en zelfbenoemde uitvinder van Essence, Yiftach Sagiv (zie hier, zal enkele keren wat vertellen. Deze man heeft charisma en een natuurlijke autoriteit over zich en dat spreekt velen erg aan. Hij spreekt graag over "mindfucking" en bedoelt daarmee dat je jezelf voor de gek houdt door jezelf zaken aan te praten. Inderdaad "fuckt" hij tijdens de cursus jouw "mind".

De cursus bestaat uit vijf dagdelen en een terugkomdag.

De inhoud van Essencetrainingen bestaat uit allerlei geneuzel rondom menselijk gedrag. Er worden lezingen gegeven en je moet oefeningen doen. Het is bedoeld om je inzicht te geven in je eigen gedrag. Waar ben je goed in? Waar erger je je aan? Etc. Het is soms weleens eng want het raakt je persoonlijk. Daarom is er ook veel muziek en dansen (op oubollige zeventiger jaren muziek). Voor sommige cursisten is dit heel verrassend maar bedenk wel dat dit niks nieuws is. Ze laten je zien wat je eigenlijk al wist. En dat voor heel veel geld. De Essencetrainingen zijn eigenlijk bedoeld als opstapje naar de vervolgtrainingen zoals Source.
Verder wordt er tot vervelens toe gevraagd "wie zou deze training nog meer moeten doen?". Die mensen moet je gaan benaderen en zo krijgen ze weer nieuwe cursisten. Je wordt stevig gebruikt, al heb je dat niet meteen door.

Inhoud Sourcetraining: Alles is in 't Nederlands. Er wordt een foto van je gemaakt. Je krijgt een sticker opgeplakt. Dit keer niet met je naam maar met een meestal weinig vleiende aanduiding ("onzeker" ofzo). Trainers bepalen wat er op komt te staan. Je krijgt een muziekje toebedeeld, dat is dan "jouw" liedje. Je krijgt weer een schriftje en dat mag je zelf mooi versieren aan de buitenkant. Als je tijdens de oefeningen naar de wc wil mag dat meestal niet, "het verstoort de oefening". Mag je toch dan moet je wachten op toestemming om weer terug in de zaal te mogen. Je zit uren in ruimtes zonder naar buiten te kunnen kijken en hebt geen idee hoe laat het is.

Dag 1: Het kiezen van de buddy. Nu komt een "leuke" verrassing. Je mag namelijk eerst vertellen wie je wel en niet mag en de trainers koppelen jou aan degene die je NIET mocht. De-stilte-oefening. Vooraan in de zaal zitten de trainers en die gaan lange tijd zwijgen. Je voelt je daar ongemakkelijk door en gaat uiteindelijk ook zwijgen. Negatieve feedback. Mede-cursisten geven je negatieve commentaren en je mag alleen "dankjewel" zeggen. Dit moet je leren om je niet van de wijs te brengen.

Dag 2: De "achterhouden"-oefening. Het reddingsbotendilemma: er is denkbeeldig een schip aan 't zinken en er zijn niet genoeg reddingboten. Je moet vertellen waarom juist jij wel mee mag in de reddingboot. Je krijgt stokjes om aan een paar mensen te geven die van jou meemogen. Je zegt dan "jij leeft" of "jij sterft". Eventjes voor God spelen en er achter komen dat die "aardige" medecursist plotseling niet voor jou kiest. Huilen. De pijn-oefening. Vergeet niet om morgen bikini of zwembroek mee te nemen...

Dag 3: Wees iemand anders. Je wordt gevraagd de volgende dag in geheel andere kleding te verschijnen dan je normaliter draagt. Lachen want ineens ziet iedereen er anders uit, en blijkt onder die laag kleding toch gewoon die persoon te zitten die je al kende. Goh. Het samourai-gevecht. Je wordt opgeroepen in een Japanse setting (muziek, kostuums) om tegen een medecursist te vechten (geen fysiek contact). De trainers geven na het gevecht aan of je gewonnen hebt of niet (als je verliest moet je dood gaan liggen). De agressie-oefening. Je krijgt een riem waarmee je door deze op de grond te meppen alle agressie uit je lijf kan krijgen. De secrets-oefening. Gaat over je diepste geheimen. Werkt alleen als je alles vertelt. Leuk dat nu zo'n dertig andere mensen dit nu ook allemaal van je weten... De Source-seksfeedbackparade. Voor deze oefening met je in zwemkleding. Liefst zo bloot mogelijk. Dat zal niet iedereen leuk vinden, het vraagt wel wat moed. Je gaat samen met je medecursisten op elkaar een "vleeskeuring" doen. Uiteraard wil je je nieuw verworven "vrienden" niet afvallen maar ook moet je eerlijk zijn. Het kan dus gebeuren dat lelijke lichamen toch lof krijgen, afhankelijk van de keurder en zijn/haar bedoelingen. Het kan ook zijn dat mensen die jij goedkeurt, jou onverwacht afkeuren. Moraal van het verhaal: "je bent niet je lichaam", het belangrijkste, je karakter zit aan de binnenkant. Of je 't er nu mee eens bent of niet, helaas werkt de Westerse samenleving iets anders, getuige de heersende body- en beautycultuur. Het is aangetoond dat mooie en lange mensen sneller banen krijgen... Na afloop is de onderlinge band wel sterker geworden want je hebt elkaar bijna bloot gezien. Niet thuis vertellen waar die blote kleding voor diende, hoor! dan een contract maken (grote poster maken over wat je wilt bereiken).

Dag 4: geven-en-nemen-oefening. Trainers en medecursisten maken uit jouw opmerkingen op of je in bepaalde situaties een gever of nemer bent. Playbacken. Naast veel huilen en ernstige zaken bespreken moet er ook gelachen worden. De leiding zoekt een liedje/act voor je uit (mag je niet zelf doen) en dat moet je later gaan playbacken. CD's of DVD's krijg je niet mee, die koop je maar zelf. Veel oubollig materiaal (Charley Chaplin, Tina Turner, etc).
De Source-walk. Voor deze oefening ga je het gebouw uit. Je kunt naar het stadscentrum gaan bijvoorbeeld. De opdracht luidt om een wildvreemde te benaderen om je diepste geheim aan te vertellen. Als alles goed gaat vertelt deze persoon jou ook een geheim. Schrik niet wat anderen je vertellen, sommige dingen wil je echt niet horen... Moraal: als je je zelf open opstelt, doet een ander dat ook... Het gala. Je moet in je mooiste kleding komen. Die kleding heb je ook aan bij op de laatste dag als je familie en vrienden mogen komen. Het effect van "herboren zijn" krijgt hiermee de finishing touch.

Dag 5: vlak voordat je naar de training gaat moet je je dierbaren bellen om te komen naar "jouw" feestje, dat om 18.00 uur plaatsvindt op de cursuslocatie. Er wordt weer een foto van je gemaakt en het is natuurlijk verbluffend om te zien hoe je veranderd bent. Ineens wordt "je muziekje" weer gedraaid, en ben je weer terug bij jezelf. Na de koffie gaat iedereen naar een grote zaal waar de cursisten stilstaan met hun ogen dicht. Partners en vrienden zullen misschien een hand op je schouder leggen ofzo, en iedereen gaat huilen. Verder krijg je je "contract-met-jezelf" mee en een mooie envelop met een tekening erop, gemaakt door de trainers. De tekening slaat natuurlijk op jou dus die moet je goed bewaren.

Ergens tussendoor volgt de "Bel-je-geliefde-oefening". Je belt, liefst midden in de nacht je geliefde op (als je die hebt) en zegt duidelijk een paar keer "ik hou van je". Je was dat immers vast in de loop van je relatie vergeten te zeggen en nu weet je partner weer dat je van hem/haar houdt. Op veel partners, vooral de cursus-onwilligen, komt dit heel erg nep over, maar dat wil je -als cursist- op dat moment niet zien want het moet van de trainers. Tevens wordt aan je gevraagd om mensen uit je directe omgeving eens flink de waarheid te zeggen. Dit komt betrokkenen erg rauw op hun dak vallen en kan je -als cursist- later in grote problemen brengen.

Terugkomdag Source

Reunie Source. Je hebt -als cursist- heel wat doorgemaakt met je mede-cursisten dus die ga je zeker weer opzoeken. Brandende vraag: wie gaat er door? Levert vaak nog wel wat extra aanmeldingen voor vervolgtrainingen op.

 

Essence- en Sourcetrainingen zijn LGAT's

Essence- en Sourcetrainingen behoren tot LGAT's, dat staat voor Large Group Awareness Training. Van dit type trainingen bestaan er redelijk veel in Nederland. LGAT's vertonen allemaal ongeveer dezelfde kenmerken:

 • De oorsprong ligt bij de Church of Scientology (CoS) die dit soort trainingen heeft bedacht. Nadien zijn vele sluwe zakenmensen op het idee gekomen om zelf zo'n training aan te bieden.
 • Training wordt gegeven aan grote groepen tegelijk (honderd of meer deelnemers zijn geen uitzondering).
 • Geheimzinnigheid vormt de basis: je mag vooraf niks weten anders "werkt" de training zogenaamd niet. Na afloop mag je ook niks vertellen. Dat maakt mensen nieuwsgierig.
 • Door de tijdschema's mis je slaap, eet- en drinkmomenten en sociale contacten. Dit resulteert uiteindelijk in de grote belevingswaarde. Niet hetgeen er feitelijk verteld en gedaan wordt. met een sjiek woord heet dit sensorische deprivatie. Tijdens de trainingen word je letterlijk geïsoleerd van de buitenwereld.
 • LGAT's werven cursisten via oud-cursisten. Daarbij wordt veel sociale druk uitgeoefend. Vrienden, collega's of familieleden komen ineens met over-enthousiaste verhalen aan om jou daar ook heen te praten. Dit lijkt heel veel op Multi Level Marketing (MLM).
 • Vergeleken met gewone therapievormen zijn LGAT's relatief extreem duur.
 • Ze worden veelal uitgevoerd door amateurs of "zelf"-benoemde specialisten op trainingsgebied.
 • Hoe hard LGAT's ook roepen dat vooral jouw welzijn voorop staat: hun inkomsten zijn het allerbelangrijkste, niet de cursist.
 • Je moet tekenen voor geheimhouding en mag niks over de training zelf vertellen aan anderen.
 • Veel LGAT's laten de cursist een "wedergeboorte", een soort wakker worden uit een ingedut leven, meemaken. Vaak door middel van een muziekje.
 • Na elke training vragen LGAT's opnieuw of je weer een andere (nog duurdere) training gaat volgen.
 • LGAT's vragen aan jou om zoveel mogelijk mensen mee te krijgen. Wie dat niet wil moet je "dumpen".
 • Veel LGAT's werken met "niet-goed-geld-terug"-garantie maar dat werkt in de praktijk niet. Je moet vaak alle onderdelen inclusief de terugkomdagen meedoen. Verder moet je vrijwel direct na de laatste activiteit je geld terugvragen en door de ontstane euforie en sociale druk zien de meeste spijtoptanten hiervan af.
 • De hoofdtrainer is een soort heilige. Er wordt heel veel met vrijwilligers gewerkt. Weinig/geen betaalde trainers, sommigen geven er zelfs hun baan voor op.
 • De groepsband moet heel sterk worden dus worden er allerlei bindingsrituelen opgevoerd. Individu telt eerst niet, cursist wordt afgebroken en later via de groep weer opgebouwd.

 

De typische Essence- en Sourcetrainingen-ganger

Dit zijn indrukken die cursisten zelf geven, zowel persoonlijk als op internet. Vooral de Essence-fans gooien hun hele ziel en zaligheid op internet in hun pogingen meer cursisten warm te krijgen, getuige de vele weblogs (zie verderop de "links"). Veel cursisten zijn midden dertigers, hun opleidingsniveau is gemiddeld tot hoog. Er komen nieuwsgierigen op af (die soms zelf ergens als trainer werken) maar ook allerlei gemankeerde types uit het hulpverlenings- en therapiecircuit. Essence is hip in "arty/crea"-Amsterdam en "soosjoo"-Nijmegen, want het is een "heftige" experience, een echte beleving, althans zo vertelt iedereen. En omgeven met geheimzinnigheid. Een deel van de cursisten is van het type "meemaken-erbij-zijn".

Vrouwen: vaak maatschappelijk (redelijk) geslaagd maar niet echt gelukkig. Dertigers/veertigers wanhopig op zoek naar een partner. Geremde types maar ook flamboyante dames en tot-vervelens-toe-extraverte webloggers. Komen vaak met ernstige kwesties uit hun verleden (sexueel misbruik etc.). Soms types die maatschappelijk afgegleden zijn (prostitutie). Gaan erg in de training op, stellen zich helemaal open en worden vurige ronselaars. Goed opgeleid maar naïef.

Mannen: veel beta's en ict-ers. Merken dat hun "gevoels"-kant wat onderontwikkeld is geraakt en willen dat compenseren. Ook kunstenaars en dameskappers, willen overal wel wat "gevoel" meepikken. Hebben soms partners die niet getrained willen worden en die ze na de trainingen "erbij" gaan slepen. Workaholics maar ook regelrechte losers (drugs, drank). Onvermijdelijk natuurlijk: deze trainingen trekken ook versierders aan, of "aasgieren"; (die rommelen in tijdens de training ontstane relatieproblemen). Zoeken graag kwetsbare vrouwen op.

Als je partner dit wil doen, realiseer je dan goed waar hij/zij naar toe gaat.

 

Essence- en Sourcetrainingen en de Scientology-organisatie

Zijn er aanwijzingen voor een verbinding tussen de Humanication Holding en de Church of Scientology (CoS)? ja. Kanttekening: zelfs als het NIET zo is dat CoS en Essencetrainingen met elkaar te maken hebben, dan is het zeer kwalijk dat Essencetrainingen willens en wetens gebruik maakt van de zeer omstreden Scientology-methoden.

enkele argumenten:

 • De Scientology-organisatie laat Humanication met rust. (Van voorganger Landmark Forum wordt algemeen aangenomen dat deze gelieerd is aan CoS. Landmark komt overigens weer voort uit Erhard Seminars Training (EST), waarvan vaststaat dat de oprichter hiervan bij Scientology hoort/hoorde. De overgang was in 1984). Humanication Holding brengt nagenoeg identieke trainingen op de markt als Landmark en EST, hoewel in wat mildere vorm. De trainingen lijken qua inhoud, onderwerpen, aanpak, wervingsmethoden, geheimhouding en klantenbinding als twee druppels water op elkaar. Het zijn concurrenten, althans op het eerste gezicht. Echter: Landmark reageert in Nederland zeer agressief wanneer kritische geluiden naar buiten komen. Opmerkelijk is dan ook dat Landmark (en Scientology) de Humanication Holding rustig haar gang laat gaan. Een verklaring hiervoor kan gevonden worden in het hebben van onderlinge banden.
 • Humanication heeft Scientology-achtige rituelen. In de vele rituelen en gebruiken die Scientology kent komt onder andere het begrip "clearing" voor. Een Essence-trainer (hier kijken onder 10 juli 2005) gaat in zijn weblog wat slordig om met zijn geheimhouding en klapt uit de school wanneer hij vertelt over een Essence-personeelsmiddagje waarin "het ook wel eens leuk is om zo helemaal sociaal met elkaar in contact te komen, en niet in de setting van een of andere training of clearing of prep of zo". Hoofdtrainer Sagiv van Humanication noemt zelf ook de term "clearing", als zelfbedachte term, in een toelichting op een training voor basisschool-kinderen (zie). Als je als bedrijf geen associaties met Scientology wilt hebben dan zal je ook geen Scientology-jargon toepassen.
  Volgens iemand anders heeft het begrip "clearing" een andere inhoud dan bij Scientology, want: "Aan het einde van iedere vergadering, meeting, bijeenkomst of whatever kan het handig zijn te weten wat er goed ging tijdens de bijeenkomst. En wat er niet goed ging. Vooral dat laatste. Meestal zeggen werknemers dat niet makkelijk tegen hun meerdere. En kinderen niet tegen volwassenen. Met een "clearing" kun je dat makkelijker maken. Bij een clearing worden er drie rondvragen gedaan. Iedereen komt één voor één aan bod. De eerste vraag is: "Wat werkte er niet?". Wees hierbij zo praktisch mogelijk. Bijvoorbeeld: die tuinstoeltjes zitten verdomd lastig na 12 uur. Of: er was niet genoeg koffie voor de 90 cursisten. Er wordt dan gevraagd of je ook een suggestie hebt ("Andere stoel? Meer koffiezetapparaten?"). De kritiek en suggesties worden opgeschreven om een volgende keer beter te kunnen presteren. De tweede vraag is: "Wat werkte er wel?". Wederom komt iedereen aan de beurt en wordt er gevraagd het praktisch en concreet te houden. Dit biedt ook de mogelijkheid complimenten te geven. De derde (en wazigste) vraag is: "Wat draag je bij je?". Hierop doelt men op een gevoel. Als het gevoel positief is (liefde, warmte, plezier, focus etc) prima. Als het gevoel negatief is (onzekerheid, pijn, verdriet) dan speelt er nog iets bij de persoon. Afhankelijk van de situatie kan er dan actie worden ondernomen: gesprek een-op-een, even rondje wandelen, whatever. Niks kwaadaardigs -dus- aan een clearing: het is gewoon een uitgebreide rondvraag met een simpel doel".
 • Humanication werkt met dekmantelbedrijven. Scientology werkt in Nederland met dekmantelbedrijven, die zich in sommige gevallen met geheel andere dingen dan trainingen bezighouden. Bekende Scientology-dekmantelbedrijven zijn Future-Vision, VanKessel-Partners, Dianetics Promotions, MBC Bilthoven, Silhouet (Weesp), JobFit, Aurora en vele anderen. Ook Humanication Holding BV bevindt zich in een tamelijk ingewikkeld bedrijven- en holdingsschema. Humanication Holding genereert met trainingen zoals Essence, Source en Tandoo miljoenen euro's omzet per jaar. Onkosten zijn zeer gering door de sobere faciliteiten (bedrijventerrein, tuinstoeltjes, geen catering) en inzet van veel vrijwilligerswerk. Kandidaten zonder geld kunnen (deels) gratis meedoen in ruil voor werving nieuwe kandidaten. Weet de fiscus dit ook? Waar gaat het geld naar toe? Essence en Source zijn trainingen van Humanication Holding BV. Humanication Holding BV valt onder de opleidingsbranche van Avenant Holding BV. (Avenant Holding BV heeft ook een milieubranche waarin twee bedrijven zich bezig houden met asbestsanering en sloop. In totaal bevat Avenant Holding 7 bedrijven. Activiteiten zijn o.a. export van Kleiner Feigling naar Australië, DBL Importers en Stoppen-met-roken-programma's). Avenant Holding valt onder P.J. Hakker Beheer. Vraag: kan iemand uitleggen wat P.J. Hakker Beheer en haar dochterbedrijven verder doet met trainingsgelden?
 • De hoofdtrainer van Humanication heeft hoogstwaarschijnlijk een Scientology-training gedaan. De hoofdtrainer van Humanication heet Yiftach Sagiv, die in zijn cv vermeld dat hij in de periode van 1986 en 1989 in een voorloper van wat nu Essence heet is getrained. Trainingen die in die periode leken op Essence waren vrijwel allemaal Scientology-gelinkt. Hij vermeldt niet welke training dat was (Het zou Pat Grove kunnen zijn, die beweert hem getraind te hebben. Pat Grove traint al vanaf 1969 en is te linken aan Scientology & EST/Forum). Weet iemand meer over Sagiv's achtergrond? In die periode praktiseerde bijvoorbeeld ook Landmark (in 1984 voortgekomen uit Scientology & EST-training) op dit gebied.
 • Humanication-trainingen leiden bewust tot spanningen in relaties en vriendschappen. Essence en Source trainingen hebben - getuige de vele klachten op internet-forums - in veel gevallen tot problemen binnen relaties geleid. Hoewel de trainingsprogramma's juist beloven dat het relaties ten goede komt heeft het dus een verwoestend effect dat in de loop van de jaren niet is aangepast. Een bekende werkwijze van sekten en zeker van Scientology is het isoleren van kandidaten en het proberen een wig te drijven in bestaande relaties als één van de partners niet naar de training wil. Bovendien prediken de trainingen eerlijkheid en openheid terwijl kandidaten geheimhoudings-documenten dienen te tekenen (waar ze overigens geen kopie van meekrijgen). Er wordt op je ingesproken dat het van groot belang is dat je partner ook d training doet want "anders kan jij hem wel begrijpen maar zij/hij jou niet".
 • Experts achten het (zeer) waarschijnlijk dat Humanication een Scientology-gerelateerde onderneming is. Diverse experts, psychologen en andere deskundigen geven aan dat Essence sterke tot zeer sterke verwantschap vertoont met andere, bewezen Scientology-trainingen. Weliswaar geven ze er geen harde bewijzen voor maar putten uit eigen ervaring en wetenschap. "Oudere" trainingsbedrijven hebben inmiddels ook veel kritiek te verduren gekregen en het is logisch dat nieuwe initiatieven hiervan leren (door bijvoorbeeld meer afgeschermd te opereren).

Ter illustratie van bovenstaande punten enkele web-passages:

10 juli 2005: Typisch zondagje vandaag. Eerst weer hardgelopen met de buurman. Die haakte op het eind behoorlijk af, hij trok het niet meer. Het was ook behoorlijk warm al, en dat voor de ochtend. 's-Middags hadden we een picknick bij Essence. Iedereen die betrokken was bij de Tandoo-trainingen (relaties, ouderschap, e.d.) was uitgenodigd. Werd een erg relaxte en gezellige happening, met erg veel lekker eten en spelletjes met de kids op het gras. Is ook wel eens leuk om zo helemaal sociaal met elkaar in contact te komen, en niet in de setting van een of andere training of clearing of prep of zo. Thuis verder geluierd in de tuin, met als hoogtepunt Bart die mij met de gieter wekt terwijl ik in slaap was gevallen in het gras, heel fijn. Geplaatst door jonathan (bron)

Nieuws: 21 maart 2006 - Zeg je Zegje en Stichting Peacemaker gaan samenwerken: Heet van de naald: gisteren hebben Zeg je Zegje en Stichting Peacemaker afgesproken om de krachten te bundelen. Peter Hoogeveen gaat namens Zeg je Zegje participeren in het bestuur van de stichting. Zeg je Zegje gaat gebruik maken van de 'back office' van Stichting Peacemaker. Verder gaan wij gezamenlijk verder bouwen aan een solide organisatie en andere zaken die nodig zijn om de doelstellingen van beide projecten te realiseren.
28 januari 2006 - Post-trainingsavond voor docenten: Op woensdag 8 maart 2006 organiseren wij een Post-trainingsavond voor docenten die in 2005 onze training hebben gevolgd. Het doel van deze avond is het verder ondersteunen van docenten in het toepassen van het proces in de klassen. Deze avond wordt geleid door Yiftach Sagiv, hoofdtrainer van Essencetrainingen in Amsterdam en bedenker van het clearingsproces dat de basis vormt van Zeg je Zegje. Een inspirerende, leerzame en leuke avond is gegarandeerd. De avond begint van 19.00-21.30 uur. Locatie: Essencetrainingen, Jarmuiden 26c in Amsterdam(routebeschrijving). Vanaf 18.30 is de deur open en staat de koffie klaar. De betreffende scholen ontvangen van ons een uitnodiging. Post-trainingsavond op 8 maart gaat helaas niet door vanwege onvoldoende deelnemers.
18 december 2005 - Nieuwe lay out van onze site. Wij starten 2006 in een 'modern jasje'. Onze vernieuwde site is ontworpen door Gerbrand de Lange.
20 november 2005 - Eerste fase project afgerond. De eerste uitrol van Zeg je Zegje, een samenwerking met 4 scholen in Amsterdam en 1 school in Bilthoven, is afgerond. Hiermee is het doel dat wij onszelf een jaar geleden stelde gerealiseerd! Het is een prachtig succes gegeven de reacties van deze scholen. Daarnaast hebben wij enorm veel geleerd van deze 'pilot' en natuurlijk verwerken wij deze ervaringen in onze aanpak. Zeg je Zegje gaat door in 2006. Zeg je Zegje bedankt de Protestant Christelijke basissschool de Julianaschool in Bilthoven en in Amsterdam de openbare basisschool Holendrecht, de oecumenische basisschool het Kruispunt, de oecumenische basisschool Polsstok en de evangelische basisschool Crescendo. Dank zij jullie vertrouwen in ons hebben wij dit resultaat kunnen creeeren. Bedankt ook Peter de Vree, Nicole Spermon, Jeroen van der Velden, Dennis Malherbe, Ellen de Jong, Yvonne Hoogeveen, Petra de Vries voor jullie betrokkenheid en alle anderen die ons hebben geholpen met de start van Zeg je Zegje!
8 juli 2005 - Zeg je Zegje gaat samenwerken met 5 basisscholen. Na een intensieve voorbereiding, waarbij een aantal belangrijke basisinstrumenten tot stand kwamen tijdens de Challenge, hebben wij met 5 basisscholen afspraken gemaakt over samenwerken in een eerste uitrolfase. Na het zomerreces starten wij met het trainen van deze scholen. Direct na de training gaan de docenten het clearingsproces 2 weken toepassen in de klassen. Gedurende deze weken geeft Zeg je Zegje ondersteuning aan de docenten. Vol vertrouwen en toch ook wel enorm benieuwd kijken wij uit naar de resultaten van onze eerste uitrol. Zeg je Zegje is nu live!
(bron)

Stel nu dat blijkt dat er echt geen banden zijn tussen Humanication en Scientology? Dan is het nog steeds verwerpelijk dat Humanication methoden hanteert die ze kopieert van wel-Scientology gerelateerde bedrijven. De enige troost voor (oud)cursisten en trainers van Humanication is dat hun zieltjes alleen uit financieel oogpunt gewonnen zijn. Humanication heeft in deze situatie de Scientology-methode succesvol toegepast om zeer veel geld te verdienen.

 

Werving van cursisten. Ronselpraktijken van Essence- en Sourcetrainingen

Een apart hoofdstuk vormt de werving van cursisten. Essence Trainingen adverteert niet openlijk maar probeert via (oud)cursisten nieuwe cursisten te werven. Enthousiaste cursisten zoeken in hun omgeving naar mensen waarvan ze menen dat die ook getrained moeten worden. Tijdens de Essence-trainingen wordt herhaaldelijk gevraagd aan cursisten om na te denken over mogelijk nieuwe kandidaten. Wie een training niet kan betalen mag een deel in natura voldoen door cursisten te werven (je zal maar zo iemand in je vriendenkring hebben rondlopen...).
In de euforiestemming van Essence wordt cursisten een aanbod gedaan om met korting (bijvoorbeeld tien project) in te schrijven voor de Source-training. Ze moeten dan wel snel beslissen, en velen doen dit omdat ze nog in een soort overwinningsroes verkeren van de Essence. Na de Source wordt aan cursisten gevraagd of ze hun huis willen openstellen voor informatie-avonden. Heel langzaam en vriendelijk sluipt de organisatie het leven van de cursist binnen om vervolgens haar ronselpraktijken op te voeren.
Ronduit walgelijk zijn de pogingen van Sagiv om via basisscholen aan werving te doen (zie bovenstaande stukken uit Zegjezegje). Deelnemende leerkrachten worden voor training naar het Essence gebouw gelokt en driemaal raden wat ze daar nog meer tegenkomen...? Pikant detail: Sagiv predikt nu allerlei verzoeningstechnieken, die zogenaamd in Israël ontwikkeld zijn. Ook hanteert hij methoden, naar eigen zeggen ontwikkeld aan het Szald Institute (Jeruzalem, gedragswetenschappen)waarvan de achtergrond niet helemaal duidelijk is. Is deze man wel zo onpartijdig en vredelievend als hij zich doet voorkomen?
Waarom zijn Essence en Source-cursisten soms zo irritant voor hun omgeving? De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat niet iedere cursist vervelend wervingsgedrag vertoont. Vooral de wat "stabielere" types zullen er niet al teveel over zeggen tegen anderen. Ze genieten van hun eigen resultaten en relativeren het effect op hun leven vaak op een gezonde manier. Het zijn met name de "instabiele" types, de ongelukkigen, de "dolenden", eenzamen etc. voor wie de trainingen ware openbaringen zijn. Platgezegd ontstaat dit effect omdat deze laatste categorie (soms ook "kneuzen" genoemd op forums) inderdaad maar een fractie van haar capaciteiten benutte voorafgaand aan de trainingen. Naïef als ze zijn, denken ze dat dit enorme effect bij iedereen zal optreden hetgeen absoluut niet het geval is.

 

Waarschuwingen voor wie toch overweegt om Essence- en Sourcetrainingen te doen

 • 1. Hoe rol je er in en hoe kom je er weer vanaf? Na Essence en Source kun je oneindig door blijven trainen en daar ligt het gevaar. Een voorbeeld: na de Source worden cursisten geïnformeerd over een vervolgtraject ITFS (Introductie Training for Succes). Binnen deze trainingen is er zelfs keuze voor een drietal trajecten. En het kost - niets! Na de forse uitgaven voor Essence en Source is dit ongetwijfeld een verleidelijk voorstel voor velen. Wat de organisatie echter niet vermeld dat zijn de taken en verplichtingen die cursisten gaan krijgen op wervingsgebied. Je wordt gevraagd je huis open te stellen voor voorlichtingsavonden in een "veilige" omgeving. Nu klapt de val dicht en zit je er tot de nek toe in. Hier verander je langzaam in een instrument van de organisatie (per dag dien je twee andere mensen aan te spreken over Essence en je krijgt training om niet al te "dwingend" over te komen). Over dit laatste traject zijn weinig verhalen bekend. Drop-outs zullen zich misschien schamen, zijn bang of hebben geheimhoudingsverklaringen getekend. Denk niet er zomaar uit te kunnen stappen.
 • 2. Alles is een keer uitgewerkt. Zelfs bij de meest overtuigde en fanatieke Essence en Source-gangers treedt na enkele maanden (zes maanden wordt regelmatig genoemd) een dip op: het effect raakt wat uitgewerkt. In gevallen waarin cursisten een verbroken relatie hebben gekregen door de training, lopen ze tegen de ontgoocheling aan dat ze zich in de nieuwe situatie (single, misschien alweer partner-zoekend) er niet in slagen de trainingstools toe te passen. Vele oud-cursisten raken na de euforie in een dip of erger, een depressie. Helaas zoekt een aantal van hen de trainingsorganisatie weer op in de hoop daar zichzelf weer "op te laden". Uiteraard zijn vormt dit een uitgelezen doelgroep voor Humanication Holding voor verdere "behandeling". Depressieven die dit niet doen zijn op zichzelf aangewezen en hebben hopelijk niet al te veel vrienden weggeduwd in hun euforie-fase.
 • 3. Wordt geen Essence-mannetje/vrouwtje of -stel. Vraag jezelf eens af of de cursistengroep ook je vriendengroep moet worden. Soms doen stellen allebei de trainingen en versterkt dit hun onderlinge band. Er zijn voorbeelden te vinden van "happy" Essence-gangers die gezamenlijk iedereen in hun omgeving er naar toe probeert te lokken. Ze krijgen veel Essence- en Sourcevrienden en belanden in een warm bad. Ongemerkt verdwijnen "onwilligen", oude vrienden en zelfs familie naar de achtergrond. Op dat moment vinden ze dat niet erg want "er komen immers zoveel nieuwe, 'echte' vrienden voor terug". Zolang ze het spel meespelen zijn deze stellen gelukkig. Willen ze eruit stappen, of erger nog: als 1 van 2 eruit wil dan treden enorme problemen op. Men valt in een heel diep gat en de eigenwaarde is dan gedaald tot een nulpunt.
 • 4. Humanication belooft liefde maar zaait haat. Polarisatie is een veelgehoorde klacht van cursisten-partners (mensen tegen elkaar opzetten). Zeker als ze "vers" uit de cursus komen verdelen Essence en Source-gangers de wereld in twee of drie groepen: de "goeien" die evenals henzelf de "verlichting" hebben ervaren en de "dommen", die het (nog) niet deden of die niet willen. Veel cursisten vergeten dat niet-cursisten soms zichzelf ook flink ontwikkeld hebben op allerlei gebied. Het gevolg is dat cursisten mensen in hun omgeving (on)bewust stevig onderschatten en daarmee veel weerstand, irritatie en zelfs agressie oproepen. Heb je een slechte relatie of verkeer je op de rand van een scheiding, wees dan "gerust" na de training gaat het geheid uit tussen jou en je partner.
 • 5. Je leert niks nieuws. Essence en Source leren je niets nieuws. Oud-cursisten beamen dit helaas absoluut niet. Je kunt dit ook zelf doen door aan goede vrienden, familieleden of collega's te vragen hoe jij in elkaar zit en in welke gewoonten je steeds terugvalt. Zeggen verschillende mensen hetzelfde dan kun je daar wat mee doen. Kun je dit niet of wil je dit niet doen, wat verwacht je dan van een training met vreemden en quasi-professionals? De cursus lijkt slim in elkaar te zitten maar is in werkelijkheid een knip-en-plak-werkje van allerlei bestaande oefeningen. De reddingboot- en de samourai-oefening bijvoorbeeld. bestaat al vanaf de jaren zeventig. De achterliggende truc van essence en Source werkt als volgt: tijdens de fysieke en psychische uitputtingsslagen in de eerste helft van training vormt de organisatie zich op een heel slimme wijze een goed beeld van de cursist, en wat zijn/haar behoeften en verbeterpunten zijn. In de tweede helft laat men de cursist dit "zelf weer ontdekken". Cursisten moeten letterlijk indien nodig tientallen keren in een bepaalde setting heen en weer lopen totdat ze de juiste (door de organisatie vastgestelde) resultaten hebben verzameld. Sommige cursisten zijn inderdaad "zover heen" dat ze dit als een soort wedergeboorte zien. Daarna volgt een emotionele ontlading met muziek en knuffelssessie. Men krijgt dus een sigaar uit eigen doos, en het uitpakken daarvan is in de vorm van een zware taak (straf) gevolgd door een feestje (beloning). Iedereen blij, maar het is niets nieuws.
 • 6. Pas op met je geheimen. Blootstellen van diepste geheimen aan vreemden en een organisatie met bijbedoelingen. Om een goed resultaat te bereiken worden cursisten aangespoord alles te vertellen, ook hun diepste geheimen, angsten en wensen. Dit alles in bijzijn van mede-cursisten, amateur-trainers, wannabee-therapeuten die vaak zonder geen enkele psychologie-, klinisch-psychologische- of psychiatrisch-therapeutische achtergrond hebben. De enige bescherming van cursisten is de geheimhoudingsverklaring die iedereen moet tekenen. De "nazorg" bestaat uit terugkomavonden waarin uitgezet wordt waar de oefeningen voor dienden. Het echte doel van de terugkomavonden is verdere werving. Er is geen professionele nazorg voor gevallen waarin het misgaat met een cursist (Let op: je tekent ervoor dat alle mogelijke gevolgen voor eigen verantwoordelijk zijn). Een mooi voorbeeld is ook de volgende getuigenis: "Eén van mijn collega's zou naar een posttraining gaan, maar niemand wilde mee als gast. Toen ik de volgende dag begreep dat ze niet geweest was en vroeg waarom niet, was haar antwoord: "Ik heb gebeld dat ik geen gasten had en toen vertelden ze dat het dan geen zin had om te komen". Hoezo nazorg?"
 • 7. Loop geen brandmerk op. Stigma's oplopen van sekten en aanverwante omstreden trainingsinstituten is niet denkbeeldig. Niet iedereen is gecharmeerd van Essence en consorten, ook al zal niet iedereen dat direct laten blijken. Enthousiast vertellen over Essence of Source training zou in voorkomende gevallen de nekslag kunnen betekenen tijdens sollicitatiegesprekken, zonder dat dat naar je wordt teruggekoppeld.
 • 8. Pas op met alternatieven. Zoeken naar alternatieven voor Essence of Source kan ook gevaarlijk zijn: in Nederland opereren diverse omstreden trainingsinstituten. Landmark is reeds genoemd, maar CSA (Den Bosch) heeft ondanks haar deelname aan liefdadigheidsinitiatieven als Dreamfoundation een zeer dubieuze reputatie op trainingsgebied.
 • 9. Value for Money? Denk eens na wat je verder allemaal met zo'n slordige anderhalf duizend euro (Essence + Source) kunt doen om je welbevinden te verbeteren. Een niet al te dure systeemtherapeut kost zo'n 75 euro per uur, daar kun je dus pakweg twintig sessies bij volgen. Heb je weleens een hobby overwogen waar je echt tijd voor vrijmaakt? Of meld je aan als vrijwilliger in de bejaardenzorg, als je nou echt zo gedreven bent om belangeloos anderen te helpen. Geeft ook een fantastisch gevoel en stijging van eigenwaarde. Loop eens een collecte voor een erkend goed doel.

 

bronnen en informatie-links met toelichting

 • forum over onderandere Essence
 • Humanication-structuur (klikken op Paul Hakker bij ‘Trainers en Faciliteiten’, geeft deel van holdingstructuur van Humanication weer)
 • Humanication-nieuwsbrief (op pagina 6 van nieuwsbrief 6 staat Humanication-holdingstructuur)
 • lijst dekmantelbedrijven Scientology
 • de Stankbel aan de Nieuwezijds, een brochure contra-Scientology van Gerrit Komrij
 • weblog van Essence-trainer
 • website Karin Spaink, onderandere anti-Scientology activiste
 • Stelling-website met vrijwel alle Nederlandstalige kritische artikelen met bretrekking tot Landmark, CSA
 • Simpos-pagina's met veel kritische Landmark-artikelen
 • Kleintje Muurkrant met heel veel kritische artikelen met betrekking tot landmark, Scientology, CSA, NLP. Kijk ook op het discussieforum!
 • forum met commentaar op Essence
 • club van CSA gedupeerden
 • nog meer dekmantelbedrijven Scientology
 • Cultnews is een grote site met veel info over Scientology en Scientology-gerelateerde trainingen
 • persoonlijk verhaal van Essence-adept
 • nog meer verhalen van Essence-adepten
 • en nog meer verhalen verhalen van Essence-adepten, let op openheid
 • en nog eens een site met verhalen van Essence-adepten, let op openheid
 • hier is Yiftach Sagiv getraind
 • ZegJeZegJe, Essence’s Yivtach Sagiv gaat naar basisscholen toe, doet daar ook "clearings" en zie en hier
 • eerste kritische artikel over CSA in Kleintje Muurkrant
 • nog een kritisch artikel over CSA in dagblad Trouw
 • stukje programma programma van Essence en mogelijk ook Source
 • dit gaat over LGAT - Large Group Awareness Training, waar Essence en Source ook toe behoren.
 • beschrijft programma van een training let op de analogie met Essence en Source, bijvoorbeeld de naamkaartjes die cursisten krijgen, het toewijzen van de Source-buddy waarbij de voor jouw minst favoriete cursist je buddy wordt, de agressie-oefening, de playback- en dansjes-oefening en de ‘walk’ waarbij cursisten naar buiten moeten met een opdracht.
 • zie hier incl pdf-brochures met programma inhoud en figuurtjes out-of-the-box-denken
 • volgens deze website trainde Pat Grove Yivtach Sagiv, maar ook chirurg-oplichter Baruch Banai en UK-trainer Tony Wiseman. Alledrie hebben nu zelf trainingsbedrijven.
 • essencetrainingen

Beste Lezers, zoals jullie weten hebben wij de afgelopen jaren zeer regelmatig en overvloedig gepubliceerd over verschillende "awareness-trainingen" zoals deze onder andere worden verzorgd door Landmark, CSA en Essence. Essence Trainingen Amsterdam B.V. en Essence Trainingen Nijmegen B.V. alsmede een van haar bestuurders en trainersYiftach Sagiv hebben ons naar aanleiding van de artikelen "Samen op weg naar verlichting", "Een Source traininkje", "In een lang weekend naar verlichting" (engelse versie "in a long week-end to enlightment") en "tools for life" waarvan de laatste drie eveneens zijn gepubliceerd in Kleintje Muurkrant respectievelijk in nummer 429, 431 en 432 gesommeerd deze publicaties te verwijderen en te rectificeren op straffe van dwangsommen. De publicaties zouden een omvangrijke stroom laster, leugens en verdachtmakingen omvatten en zouden onrechtmatig zijn jegens Essence en Sagiv. Wij zijn helaas weer in Kort Geding gedagvaard, er wordt zelfs gedreigd met gijzeling van de bestuursleden van De Stelling. Naar onze stellige overtuiging laten wij simpelweg getuigen aan het woord die negatieve en ook positieve ervaringen (zie de reacties onder de artikelen) hebben opgedaan tijdens en na die Essence-trainingen, zoals we dat al jaren doen met vergelijkbare organisaties zoals Landmark en CSA. Wij hebben Essence en Sagiv ter voorkoming van een kort geding de mogelijkheid geboden om schriftelijk te reageren op de door ons gepubliceerde artikelen waarbij is aangegeven dat de schriftelijke reacties zonodig in een ander lettertype, in een grijs kader en in de directe nabijheid van onze artikelen gepubliceerd zullen worden zonder redactioneel commentaar van onze zijde. Helaas willen Essence en Sagiv dit niet, wij betreuren dat. Volgende week vrijdag 17 oktober 2008 om 09.30 uur dient in DenBosch het Kort Geding van Essence BV Amsterdam en Essence Nijmegen BV en Sagiv tegen De Stelling / Kleintje Muurkrant. Als je wilt komen kijken dan ben je welkom in het Paleis van Justitie te 's-Hertogenbosch, vlakbij het NS-station. Tot ziens en stay tuned...


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 • Hits: 13962

Kleintje Muurkrant - Postbus 703 - 5201 AS - 's-Hertogenbosch