Skip to main content

Stenen des aanstoots

Wie schrijft over Landmark, krijgt post van de advocaat. Nu wil Landmark zelfs de links van een internetsite verbieden.

Elsevier 25 september 1999
door Daphne Giesberger

Landmark Education Corporation is een Amerikaanse organisatie die cursussen aanbiedt over hoe je een gelukkiger en succesvoller leven kunt krijgen. Wie eenmaal door de Landmarkkoorts is bevangen, volgt cursus na cursus voor steeds meer geld. En maakt er een missie van om zoveel mogelijk vrienden, kennissen en familie te 'bekeren' tot een nieuw leven. Paul de Leeuw, bijvoorbeeld, behoort tot de landmark- club, net als veel andere succesvolle dertigers.
Landmark-cursisten leren 'hun onderbewuste grenssteen (landmark) te zoeken en die te doorgronden, wat voor een algehele bevrijding zal zorgen'.

Door de eigen problemen en fouten onder ogen te zien en ze het hoofd te bieden, zul je geluk vinden. Dat is een belangrijke les van de Landmark Education Corporation, die deze wijze les echter niet zelf in de praktijk brengt. Landmark gaat in de aanval zodra er te kritisch wordt geschreven over de organisatie en haar werkwijze. Dat ondervonden onder meer het maandblad Kleintje Muurkrant, Panorama, Elsevier en de Stichting Informatie over Maatschappelijke Problemen rond Occulte Stromingen (SIMPOS).
SIMPOS kreeg op 7 september namens Landmark een aangetekende brief van het advocatenkantoor Kennedy Van der Laan en werd daarin gesommeerd om uiterlijk 10 september de - volgens de advocaten beschadigde - informatie over Landmark van haar internetpagina te halen. 'Er staan onjuistheden op de site van SIMPOS die Landmark beschadigen. Zoals de bewering dat de organisatie ontstond uit Erhard Seminar Training (EST). De cursussen die EST gaf, waren vrij radicaal, en als mensen denken dat ze bij Landmark eenzelfde behandeling krijgen, dan haken potentiƫle cursisten af.'
De deadline van 10 september is inmiddels verstreken. SIMPOS heeft haar internetpagina niet veranderd en is dat ook niet van plan. Vanuit het advocatenkantoor Kennedy Van der Laan en het kantoor van Landmark in Amsterdam klinkt een oorverdovende stilte.
Waarom heeft SIMPOS na 10 september niets vernomen als de beweringen die op de site staan zo schadelijk zijn? Waarom geeft Landmark geen gevolg aan de dreigementen die haar advocaten naar SIMPOS uitten?
Advocaat Dellebeke: Het ligt er bij zulke zaken altijd een beetje aan hoe dringend ze zijn. Dit is anders dan wanneer we moeten voorkomen dat onjuiste informatie gedrukt wordt, het staat al op internet en nu komt het niet meer aan op een paar dagen. En iedereen is natuurlijk altijd erg druk.' Hij zegt bovendien op instructies uit Amerika te wachten.
Gertjan van Beynum van SIMPOS blijft in zijn eigen gelijk geloven. 'Landmark gebruikt een tactiek van hoog van de toren roepen en met dure procedures dreigen, maar dat ze nog niets van zich hebben laten horen, geeft al aan dat ze geen sterke juridische positie hebben.'