Skip to main content

dinsdag 12 juli-2011
Nee. Nee, nee. Hij had niks gewusst van de operatie Fast & Furious. En de top van het Amerikaanse ministerie van Justitie ook niet. Laat staan dat ze er toestemming voor hadden gegeven. Dat boerde prez Obomba dinsdagavond voor de camera's van zendgemachtigde Univision. En daarmee stond hij voor de zoveelste keer voor jodocus. Vraag blijft: wie wist er wel vanaf? En hoe hoog zat die slimmerik bij Justitie? Want het ging niet om de aanhouding van Vin Diesel wegens een verkeersovertreding, maar om het doorlaten van een prettig voorraadje wapens bij de grens met Mexico. Om dat vervolgens over te dragen aan señores van een of ander verwarrende middelenkartel. Na nauwkeurig alle nummers van het wapentuig te hebben genoteerd op de rand van een bierviltje. Als die nieuwe spulletjes dan ergens in Mexico in gebruik werden genomen, kon je de betrokken organisatie in kaart brengen en de hele boel tenslotte bij de vodden grijpen en 7000 jaar in een kruipruimte pleuren.
Wie zulke volstrekt mallotige plannetjes ontwerpt en bovendien noch de eigen agenten in het Mexicaanse veld noch de Mexicaanse autoriteiten op de hoogte stelt, is rijp voor een dwangbuis. Dat hadden de eenvoudige smurfen van de ATF (1) die de operatie moesten uitvoeren heel fast door en ze reageerden furious. Wat bijvoorbeeld als die chicano's die wapens gebruikten tegen hun onwetende collega's? Of tegen DEA-smurfen? Of Mexicaanse smurfen? Of Mexicaanse burgers? Niet lullen, poetsen. En de smurfen poetsten. Zoals het hoort. Tot twee Amerikaanse grenspetten naar de hemelse coffeeshop werden geschoten met door de ATF geleverde AK-47 spuitjes. Alle info werd als de dumdum afgeschermd, maar de seismische druk van onderop steeg met de dag.
Een maand geleden kwam de eruptie. Agent John Dodson gooide het hele verhaal op de keien via CBS. Inmiddels begint de Mexicaanse lava zich langzaam te verspreiden richting Washington. Vandaar Obomba's damage control van dinsdagavond. En dat zal wel niet voor het laatst wezen. Want kennelijk is die methode van begeleid doorvoeren nog steeds in Amerikaanse zwang. Terwijl ze daarmee toch herhaaldelijk op hun bek zijn gegaan. Daar kunnen wij zelfs hier achter de duinen over meebabbelen en IRT-teuten. When will they ever learn?

1. Federale smurfen organisatie.

 • Datum: .

donderdag 21 juli-2011
Lag voor de hand. Kenneth Melson, het baasje van de smurfenclub ATF, lijkt de Black Pete in zijn maag gesplitst te krijgen. Voor de verkoop van een flinke klodder wapentuig aan Mexicaanse onverlaten, die daarmee shock and awe verspreidden onder hun concurrenten, dienaren der wet en onschuldige burgers en een paar Amerikaanse handhavers aan de nespresso kregen. Maar Kenny verdedigde zich met een interessante rochade. Kwootje. Komt ie:

"Het bewijs dat wij hebben verzameld doet niet alleen het bange vermoeden rijzen dat het ministerie van Justitie criminelen in staat heeft gesteld om wapens te smokkelen, maar ook dat andere diensten belastinggeld hebben gebruikt om die criminelen daarbij financieel te assisteren".

Ken's verklaring sluit naadloos aan bij berichten, dat de intermedairs die de wapens aan de Mexicanen hebben verkwanseld betaalde informanten van de CIA waren. Of ze daarvoor van counterparts dollars hebben ontvangen of flinke zakken lijntjes, is nog niet duidelijk. Maar mocht het om het laatste gaan, dan lijkt er sprake te zijn van een herhaling van zetten. Ten tijde van de Iran/Contra-affaire zat de CIA ook tot zijn huig in wapens voor drugshandel. En het feit, dat de papavers weer ruimschoots in bloei schoten bij de entree van de Amerikaanse gringo's in Afghanistan en de heroinehandel een ferme boost kreeg, deed bij ons ook al een bang vermoeden rijzen. Die meneer Melson kon wel eens gelijk hebben. Stay tuned.

 • Datum: .

dinsdag 26 juli-2011
Nog gekker. In ieder geval twee namen van de grappenmakers die als intermediair optraden bij de verkoop van wapentuig aan de Mexicaanse snorkelkartels zijn boven water getild. Het ging om de heren Jacob Chambers en Sean Stewart. En wat blijkt? Jacob en Sean hadden al ettelijke malen de petoet van binnen gezien. Wegens inbraak, heling, handel in verwarrende middelen en moeilijk doen bij hun arrestatie.
Geen vissen waarvoor een surfer op het strand moet blijven, maar hun naam staat wel op de onverlatenlijst van de FBI. En dat houdt ondermeer in dat ze geen wapens mogen kopen in een officiële speelgoedwinkel. Merkwaardig dus, dat ze in Phoenix toch ettelijke malen zo'n winkel binnenbanjerden en konden kopen wat hun kwalijke hartjes begeerden. Foutje in het systeem of iets anders? Iets anders.
Zoals we al eerder hebben geboerd sprak pispaal Kenneth Melson, de grote smurf van het federale bureau ATF (Alcohol, Tobacco, Firearms), zijn vermoeden uit dat zijn club op een wapens-voor-drugs-operatie van de CIA was gestuit. Kan Kenny gelijk in hebben. Want wat zei een ATF-smurf gisteren off the record? Dat ze nog nooit zo hoog waren geïnfiltreerd in het Sinaloa kartel. Kijk, en daar zit de pijn. Net als ten tijde van de Iran/Contra heeft de CIA besloten om samen te werken met het machtigste kartel en de rest te scheren. Om zo de marktprijs van de witte snorkel een beetje op peil te houden ten behoeve van banken als Wells Fargo en andere volwassen spaarvarkens (1). Toen kreeg het Medellin-kartel van Pablo Escobar de voorkeur tot hij teveel babbels kreeg. Nu ligt het Sinaloa-kartel van Joaquin Guzman aan de voorspeen. Dus zelfs een afgestudeerde Inholland-parel kan begrijpen, dat de ATF van Kenny Melson kansloos was. Fast werd ineens very slow. En furious kwam later. Stay tuned.

1. Via dochter Wachovia

 • Datum: .

donderdag 28 juli-2011
Nee hoor. Obomba wist helemaal niks over die wapenleveranties van de ATF om bij het Mexicaanse Sinaloa kartel binnen te dringen. Echt niet. Maar die officiële verklaring is gierend op de tocht komen te staan door een verklaring van ene Bill Newell. Een topsmurf van het ATF-bureau in Phoenix. Billyboy beweert namelijk al in september vorig jaar vragen over Fast and Furious van zijn gabber Kevin O'Reilly te hebben beantwoord. Kev was en is binnen de staf van het Witte Ziekenhuis wel het baasje van de Noordamerikaanse National Security desk. En hij wilde meer weten over die bizarre wapenexport in verband met een voorgenomen bezoek van collega-Ziekenbroeders aan een stel Mexicaanse tegenvoeters. Newell begon zijn mail overigens met "Je hebt dit niet van mij".
De vraag of Kevin de info van zijn gappie heel fast en misschien heel furious heeft doorgekabeld naar zijn superieuren i.c. Obomba komt nog aan de orde bij zijn op stapel staande verhoor door een speciale Congrescommissie. Zo niet, dan kan hij naar de dichtstbijzijnde UWV-hut. Zo ja, dan heeft Obomba iets uit te leggen. Een woordvoerder van het Ziekenhuis heeft al geboerd, dat het niet ging om Fast and Furious, maar om ANDERE projecten waarbij wapens werden rondgestrooid in Mexico. Ook lekker. Je zal zo'n woordvoerder hebben. Stay tuned.

 • Datum: .

vrijdag 5 augustus-2011
Wij hebben in deze serie al eens gesuggereerd dat de Amerikaanse wapenleveranties aan Mexicaanse onverlaten wel eens onderdeel konden uitmaken van een paar oude games uit de jaren tachtig van de vorige eeuw. De wapens-voor drugs-transacties en de gecontroleerde doorvoer. En laten ze dat in de USSA nou ook denken. Althans, de beffen van Vicente Zambada Niebla. De zoon van "Mayo", een absolute topper uit het Sinaloa-kartel, die wij in het artikeltje "Kilo" al eens een beurt hebben gegeven. Vicente mocht als een hedendaags Jagernathje snorkel de Amerikaanse grens overduwen in ruil voor info over andere kartels. En hij was niet de enige Sinaloartiest. Ene Humberto Loya-Castro had dat namelijk ook al eens geflikt en toen hij voor de Amerikaanse kadi moest verschijnen werd hij van het haakje gehaald. Hij kon namelijk bewijzen dat hij informant was geweest van een hele stoet smurfenorganisaties, die een blauw oogje dichtdeden voor zijn snorkelexpedities en/of wat sapjes naar Haarlems recept uit zijn bedrijfswinsten persten. Dat proces tegen Zambada Niebla kan dus nog heel gezellig worden. Wij houden het voor u in de kieren. Stay tuned.

 • Datum: .

maandag 15 augustus-2011
In de vorige aflevering hadden we het even over ene Loya Castro. De consigliere van de top van het Mexicaanse Sinaloa kartel, Ismael Zambada Garcia (aka Mayo) en Joaquin Guzman Loera (aka Chapo). Net onder die top zit de zoon van Mayo. Hij werd gezien als het hoofd van de afdeling logistiek. Maar die moet inmiddels al dan niet tijdelijk vervangen zijn door een andere bijdehand, want zoonlief zit in een Amerikaanse kruipruimte. In afwachting van zijn proces wegens zijn aandeel in het grootscheeps verhandelen van verwarrend snoepgoed. Als dat proces al niet voortijdig de poep in wordt gereden, want zoals al eerder gekraamd heeft deze Mayo-light gewezen op een geheime afspraak tussen consigliere Loya Castro en de Amerikaanse hotemetoten. Kwootje uit zijn pleitnota:

"Die afspraak hield in dat het Sinaloa kartel via Loya Castro de door Mayo, Chapo en anderen verzamelde info over concurrerende Mexicaanse drugsorganisaties door zou geven aan de Amerikaanse regeringsautoriteiten. In ruil daarvoor zegde de Amerikaanse regering toe noch Loya Castro, noch Chapo, Mayo en andere topleiders van het Sinalao kartel te vervolgen of te arresteren".

Het OM heeft naar aanleiding van de inhoud van deze pleitnota al een middelvinger de lucht ingepriemd, op het gevaar af dat ie wordt afgehakt door hogerhand. Want met boeven vang je boeven en als je het budget van je geheimsmurfen stiekem kan stieken met vette poen uit gezamenlijke handelsoperaties met Mayo en Grapo, dan moet dat maar. Bovendien voorkom je ermee dat allerlei grote banken omdonderen. Dus niet lullen, poetsen.
Om de samenwerking wat te stroomlijnen heeft de USSA inmiddels ook een vers contingent CIA-agenten en "gepensioneerde" militairen naar Mexico gestuurd om vanuit een geheim gehouden plek op eigen houtje de war on drugs verder op te voeren. Net als in Afbaardistan, waar de productie van hero en hash sinds de komst van de NAVO goddank weer helemaal op niveau is.
Nu Captain Caveman met een plons van het toneel is verdwenen voert Chapo de lijst aan van de meest gezochte lieden in de wereld. Dus als ie niks verkeerds eet, niet met zijn fiets een ravijn in dendert, of kramp krijgt in een zwembad houdt die het nog wel een paar jaartjes uit. Tot ie al teveel babbels krijgt. L'histoire se répète. Restez tuned.

 • Datum: .

woensdag 31 augustus-2011
Zoals wij al eerder lieten rondschallen helpen eenheden van de CIA en allerlei gewapende eileiders van het Pentagon hun zuiderburen tegenswoordig een handje bij het najagen van ruige onverlaten, die hun blaffers in het recente verleden hebben aangeschaft in een winkel van de Amerikaanse federale firma Alcohol, Tobacco and Firearms. Hoe ziet die hulp eruit? Awel, ze sporen de verblijfplaats op van topluitjes uit de eerste divisie van de kartelcompetitie en sturen daar dan een Mexicaans doodseskadertje op af. Volgens kenners van het wereldje tussen Cancun en Puerto Vallarta heeft deze taktiek tot gevolg, dat er allerlei uiterst gewelddadige splintergroeperingen ontstaan, die een nog grotere puinhoop veroorzaken. Ook de baasjes van die splinters krijgen dan weer bezoek van bovengenoemde legale doodseskaders en dat vormt het begin van een never ending story. Gelardeerd met sappige beelden van luitjes die te drogen zijn gehangen aan een brugleuning of van een afgehakt hoofd dat netjes is afgewerkt tot een Adidasbal.
Je hoeft geen guerillastudie in je achterhoofd te hebben opgeslagen om te begrijpen waar dit op uitloopt. Het zal niet lang duren voordat die door de CIA en andere jolige instanties uit de USSA aan de korte lijn gehouden doodseskaders zich ontdoen van hun controleurs en op eigen houtje aan het moorden slaan. En dan niet alleen binnen de contreien van de handelaren in verwarrende middelen, maar ook in die van linkse kerkgangers, die een sociale oplossing van de Mexicaanse problemen voorstaan. Van war on drugs naar war on lefties. Een oud verhaal. Stay tuned.

 • Datum: .

vrijdag 30 september-2011
Toevallig dat we het er afgelopen dinsdag nog over hadden. In reactie op de mallotige uitspraak van PROFESSOR Cyrille Fijnaut, dat we maar weer eens deals met zware jongens moeten sluiten om nog zwaardere jongens achterover te trekken. Er is weer nieuws uit de USSA over de begeleide wapenleveranties aan Mexicaanse dopekartels. Dus Cyrille, effies opletten hè! Kan je wat van leren. Komt ie.

De dagelijkse leiding van de operatie was neergelegd bij ene David Voth, baasje van de ATF-Group VII uit Phoenix. En Ken Melson, zijn hoogste baas, loerde over zijn schouder mee. Soms zelfs letterlijk:

"Directeur Melson keek soms vanachter zijn desk in Washington live mee als onze infiltranten een wapenwinkel binnengingen en tientallen AK-47's en andere wapens uit die categorie aanschaften" (1).

Nadat een paar Amerikaanse smurfen waren gekeeld met wapens, die onder toeziend oog van David en zijn rausdausers waren geleverd, kwamen er verontwaardigde reacties los uit het veld (2). Dat was voor Voth aanleiding om in maart 2010 de volgende memo op de protestanten los te laten:

"Het mag misschien wat lullig klinken, maar wij zijn de punt van de ATF-speer als het gaat om het bestrijden van wapensmokkel over de zuidwestelijke grens. Ik zal hangen als deze zaak schade ondervindt van slap gelul, geruchten en kinderachtig gedrag. Als je dit niet leuk vind, dan heb je een verkeerde baan gekozen. Punt.".

Veel hielp het niet. En uiteindelijk zag Ken Melson zich genoodzaakt om publiekelijk tegengas te geven toen hij wat al te nadrukkelijk de Black Pete kreeg toegeschoven. Volgens hem maakten andere federale diensten van de operatie gebruik om eigen spelletjes op touw te zetten. Onder de ATF-infiltranten zouden bijvoorbeeld schavuiten zitten die ook voor de CIA actief waren. En zoals we al eerder boerden in deze serie, dan beland je al gauw in de drugs-voor-wapens deals die wij kennen uit de Iran-Contra affaire.
Ken werd eind augustus weggeparkeerd binnen de ATF. Hij werd vervangen door B. Todd Jones, een topsmurf van het Ministerie van Justitie en minimaal sinds najaar 2009 volledig in the know. Al zegt zijn voormalige hoogste baas Eric Holder tot op de dag van vandaag, dat ze in de hoogste regionen van zijn ministerie niet op de hoogte waren van de ATF-operatie. Of een vette leugen, of een brevet van onkunde. Hoogstwaarschijnlijk het eerste. Stay tuned.


1. Uitspraak van de Republikeinse afgevaardigde Darrell Issa in juni van dit jaar. Darrell is de Van Traa in het officiële onderzoek naar deze affaire. Die moet dus uitkijken als ie de weg opgaat.
2. Een begrijpelijke reactie, maar zelfs een gemiddelde Inhollander weet, dat met name westerse militairen of andere strijders voor onze goede zaak vaak kogels voor hun knar krijgen afkomstig van wapens die in eigen land zijn gefabriceerd.

 • Datum: .

maandag 7 november-2011
Het begint nu pas echt leuk te worden. In het proces tegen Jesus Vicente Zambada Niebla. Een Mexicaanse onverlaat, die ervan wordt beschuldigd verantwoordelijk te zijn voor grootscheepse aanvoer van verwarrende Zuidamerikaanse middelen in de USSA. Jesus zou tot de subtop van het Mexicaanse Sinaloa-kartel behoren met alleen nog zijn vader (El Mayo) en diens gap Guzman (El Chapo) boven zich.
In dat proces zit een col van de buitencategorie. Volgens de beffen van Jesus zou er namelijk een geheime overeenkomst zijn gesloten tussen de Amerikaanse overheid en ene Loya Castro, de consigliere van Mayo en Chapo. In ruil voor info over hun concurrenten zou de top van het Sinaloa-kartel met rust worden gelaten. Sterker nog: ze kregen wat hun nering betreft een monopoliepositie. Net als indertijd het Medellinkartel van Pablo Escobar en zijn roofridders. Tot ze al teveel babbels kregen.
Jesus preekt nu, dat hij ook tot de gezalfden behoort en dus eigenlijk ten onrechte voor de kadi staat.
Bestaat die overeenkomst? De Amerikaanse overheid is tot nu toe noch met hom, noch met kuit over de brug gekomen. Maar onder druk van Jesus' beffen is Washington nu toch van de rem afgeraakt. Met verwijzing naar de nationale veiligheid hebben de witte Obombaboordjes nu namelijk laten weten bereid te zijn om info over hun jarenlange liaison met Loya Castro cq. Mayo en Chapo te verstrekken, maar alleen aan de kadi en het OM. Niet aan de beffen van Zambada. Lullig voor Jesus, maar daarmee is er toch een scheur in de spiegel gekomen. Nog heel even en hij ligt volledig aan barrels. War on drugs ? Lachertje.

 • Datum: .

maandag 5 december-2011
Klungels tot in de allerhoogste top van het Amerikaanse ministerie van Justitie waren en zijn al jarenlang verantwoordelijk voor het mallotige idee van de zogenaamd gecontroleerde leveranties van wapens aan de Mexicaanse snorkelkartels. Om langs die weg vol damp en dooien die organisaties in kaart te brengen en in een klap met wortel en tak uit te roeien. En maar eigenwijs volhouden, dat die methode werkt. Werkt niet en corruptie in de hand.
Maar de slimmerikken bij Justitie zijn niet voor een gate gevangen. Zo werken smurfen van verschillende Amerikaanse diensten schouder aan schouder met de Mexicaanse snorkelaars bij de export van hun main core naar alle hoeken van de wereld. En nu zijn er zelfs berichten in de mainstream opgedoken, dat de Drugs Enforcement Administration met hetzelfde doel ook al jaren op grote schaal poen voor de kartello's witwast. Als het bedragjes zijn van boven de tien meloen dollar dan moeten de betrokken smurfen toestemming vragen aan hun grote smurf. Maar net als in Nederland gebeurt dat vaak pas achteraf, vooral als het om spoedklussen gaat. En trouwens, wat is helemaal tien meloen als je weet, dat de omzet van de handel van de avontuurlijke taco's met hun Amerikaanse cliëntele op jaarbasis tussen de 18 tot 39 miljard dollar schommelt. Althans, volgens de officiële cijfers.
Tuurlijk, dankzij de inspanningen van deze financiële DEA-smurfen wordt er wel eens wat binnengetrokken om de moed erin te houden. Maar arrestaties van absolute topwassers ho maar. Maar dan kom je ook op het CEO-niveau van banken en verzekeringsmaatschappijen terecht, waarvan de Wachoviabank onlangs nog een sprekend voorbeeld was (1). En nee, we zijn de uitspraak van Antonio Maria Costa niet vergeten. U wel? Lees dan dit en schud uw hoofd. Je zal bij de DEA werken. Stay tuned.

1. Zet onze zoekmachine aan, voer Wachovia in en u vindt een paar smakelijke augurkjes.

 • Datum: .

dinsdag 10 januari-2012
Wij verlieten u op 5 december 2011 met het verhaal, dat de Amerikaanse DEA-smurfen bakken poen witwasten voor ondeugende Mexicaanse kartels om zo de organisaties in kaart te brengen en daarna de leden ervan in één grote swap in een kerker te wurmen. Met medeweten van de Demminks, Teevens en Opsteltens bij het Amerikaanse ministerie van Justitie en -naar nu pas blijkt uit officiële paperassen- ook van topperro's uit de Mexicaanse justitiële outfit. IRT, wie zingt er mee?
Een van de acties binnen deze context draaide om het wassen en strijken van 2,5 meloen dollar ten behoeve van de winkel van Arturo Beltran Leyva, die zich had losgemaakt uit de Sinaloa-keten en zijn witte snorkel betrok van de Colombiaanse producent Harold Poveda-Ortega. Dankzij de deal die de DEA had gesloten met de bedrijfsleiding van Sinaloa (1) kon Arturo al snel voor zijn klus worden geschoten. Maar zijn winkel bleef doordraaien en dus besloot men tot voornoemde witwasoperatie.
De 2.5 meloen werd bij stukjes en beetjes via bankrekeningen in China en Canada naar de USSA overgeheveld en daarna... verdween het grootste gedeelte ervan uit zicht. Komt ie weer: IRT, wie zingt er mee?
Verder vloog een bij deze operatie betrokken DEA-piloot ook nog een vrachtje snorkel van Ecuador naar Madrid. Om nog beter te kunnen infiltreren. Wat er van dat partijtje is geworden? Jesús mag het weten. IRT... Nee, laten we maar stoppen met zingen. Voor Jan Smit er een hit van maakt. Stay tuned.

1. Zie aflevering 9 dd. 7 november 2011

 • Datum: .

vrijdag 6 april-2012
Jesus moet hangen. Vlak voor Pasen is ie met veel passie op een vliegtuig naar New York gezet. We hebben het over Jesus Vicente Zambada Niebla aka "De Koning". Hoewel koning misschien wat al te voorbarig is. Hij behoorde namelijk tot de subtop van het Mexicaanse Sinaloakartel waar twee koningen de dienst uitmaken: Joaquin Guzman en pappa Ismael Zambada. En zoals u weet hebben die ooit een deal gesloten met de Amerikaanse overheid. Zij kunnen hun gang gaan in ruil voor informatie over de concurrentie in snorkelland. De Jaggernath gambiet all over again.
Jesus dacht dat hij ook onder die regeling viel, maar kennelijk denken ze daar in Washington anders over. Zambada junior wordt ervan verdacht zo'n 120 tonnetjes aan snorkel de VS te hebben binnengeloodst met een geschatte straatwaarde van 10 miljard dollar. Witgewassen door de Wachoviabank, maar dat staat waarschijnlijk niet in de preek die het OM aan het begin van het proces zal uitspreken. Als het tenminste tot een proces komt, want wie houdt er nou van vuile was? En reken maar dat Jesus een mandje open kan doen! Kan dus nog errug interessant worden. Stay tuned.

 • Datum: .

donderdag 12 april-2012
Eind juli vorig jaar werd ie door ons al eens het toneel opgesleurd: Kevin O'Reilly (1). Toen nog opperhoofd van de Noordamerikaanse National Security Desk, om de hoek bij Obomba's Oval Office. Kevin zou door zijn ouwe gap Bill Newell zijn ingeboerd, dat er vreemde dingen gebeurden bij de grens tussen de USSA en Mexico. Er werden door gringo's van het bureau Alcohol Tobacco and Firearms ernstige wapens geleverd aan Mexicaanse onverlaten. En als die ze nou gebruikten om elkaar voor hun klus te schieten was dat nog zo erg niet, maar ze hadden daarmee inmiddels ook al een paar Amerikaanse smurfen laten verhuizen naar de eeuwige jachtvelden en honderden Mexicaanse burgers idem. Vraag was wat Kevin met die info had gedaan. Had ie die bij minister van Justitie Holder in de gleuf geduwd en ultimo bij buurman Obomba? En zo ja, wat hadden die daarmee gedaan?
Tot nu toe heeft de Congrescommissie die in deze poel roert het antwoord op die vraag nog niet boven kunnen krijgen. Maar ondertussen is Kevin gaan buiten spelen en heeft zich bereid verklaart om te getuigen. Wat denk je wat er gebeurt? Het Witte Ziekenhuis heeft Kevin verboden zijn bek open te trekken. Drie keer raaien waarom.
De waarheid onder het gazon wurmen? Yes we can.

1. Zie aflevering 4 dd. 28 juli 2011

 • Datum: .

woensdag 20 juni-2012
In Pakistan kon gisteren premier Gilani zijn bullen pakken. Hij bleef weigeren aan de eis van de jurken van het Hooggerechtshof te voldoen om een onderzoek te openen naar de irreguliere poen die president Zardari jaren geleden in Zwitserland zou hebben gestald (1).
Zover zal het niet komen met de Amerikaanse minister van Justitie Eric Holder. Maar er wordt wel degelijk een flinke bos hout aangesleept voor een vreugdevuur. Als ie namelijk vandaag niet met een hele zooi documenten op de proppen komt over de operatie “Fast and furious” (2), dan krijgt ie van de “parlementaire enquêtecommissie” die zijn neus in deze affaire heeft gestoken een “contempt”-plakker op zijn reet. En dat is voor een minister van Justitie in de USSA het begin van het einde. Als een meerderheid van het Huis van Afgevaardigden achter die plakker gaat staan, dan kan Holder het schudden.
Zo vlak voor het uitbreken van de jubelende hihaheisa rond de volgende presidentsverkiezingen ook geen aanleiding voor Obomba om eens lekker losjes uit de bol te gaan.
Waarom maakt de betrokken commissie zo’n eilie? Nou, die is ervan overtuigd, dat Holder en naar alle waarschijnlijkheid ook zijn hoogste baas al in een zeer vroeg stadium volledig op de hoogte waren van de rampzalige leveranties van stevig wapentuig aan Mexicaanse onverlaten uit de snorkelwereld. To catch a thief… Alleen liep deze taktiek uiteindelijk zwaar uit de hand, want datzelfde stevige wapentuig werd ook ingezet tegen Amerikaanse handhavers. Met dodelijk gevolg. Kan deze week dus nog heel gezellig worden in Washington. Stay tuned.

(1) Zie het artikeltje “SGS” van 19 augustus 2003 (!).
(2) Op naar onze zoekmachine.

 • Datum: .

donderdag 21 juni-2012
Gossie. Blijkt de DNB documenten te hebben achtergehouden toen baas Nout onder ede aan het gebit werd gerammeld door de parlementaire enquêtecommissie van Jan de Wit. Kortgeleden kreeg Janus die stukken alsnog toegestuurd, maar wat heeft dat voor effect? Geen reet. Ja, Jan Kast de Jager mag nog een tikje op de vingers verwachten, maar dat is het wel zo’n beetje.
Dat gaat in de USSA effies anders. Zoals we al eerder boerden heeft minister van Justitie Eric Holder geweigerd om een pluk documenten die gerelateerd zijn aan de in het kader van de war on drugs opgezette operatie “Fast and Furious” bij de parlementaire enquêtecommissie in de gleuf te duwen. Nog erger, baas Obomba heeft die documenten nu onder zijn protectie genomen, wat normaliter betekent dat de betrokken commissie een dikke kan krijgen.
Inmiddels heeft die commissie Holder beschuldigd van “contempt” en de boel doorgestuurd naar de voorzitter van het door de Republikeinen beheerste Huis van Afgevaardigden, die zich volgende week gnuivend over de affaire zal buigen. Want als zelfs de president wil voorkomen dat de bewuste documenten publiek worden, mag je toch veronderstellen dat die iets ernstigs bevatten. Bijvoorbeeld, dat zowel Obomba als Holder in tegenstelling tot hun aperte uitspraken al vroeg op de hoogte waren van de wapenleveranties aan Mexicaanse onverlaten. Om langs die onzalige weg door te dringen tot de top van een stel kartels en ze uit te schakelen. Noemen wij de IRT-methode. Ooit door de commissie van de door een merkwaardig ongeluk omgekomen Maarten van Traa in de ban gedaan, maar volgens de laatste voorzichtige berichten ook hier weer in zwang geraakt onder leiding van de DEA. Hardleers zullen we maar zeggen.
Btw: de Amerikaanse marine heeft een paar dagen geleden 10 ton hash in San Diego op de kade gemieterd. Hadden de Jannen 185 mijl buiten de Californische kust uit zee opgetakeld. Ze waren daar achtergelaten door twee Mexicaanse snelboten, die door de marine al een tijdje in de kieren werden gehouden, maar desondanks konden ontkomen. Bij deze Amerikaanse actie waren onder andere het nucleair voortgedreven vliegtuigmoederschip Nimitz, de kruiser Princeton, wat losse schuitjes van de kustwacht en nog wat tobbes van de Mexicaanse marine betrokken. Kortom, er werd met een kanon op een muis geschoten. Maar zo’n war on drugs mag best wat kosten, nietwaar? Stay tuned.

 • Datum: .

zaterdag 23 juni-2012
Nee, in het zijnet. De Amerikaanse mainstream met in haar kielzog de NOS wist gisteren juichend te melden, dat Alfredo Guzman bij de kladden was gegrepen. Een van de zoons van Mexico’s grootste kartelbaas Joaquin Guzman. Alfredo was in de USSA al aangeklaagd wegens handel in ondeugende middelen en stond op de nominatie om geplukt te worden. Wat denk je? Blijkt het om een tweedehands autohandelaar te gaan, ene Felix Beltran. Volgens de eerste berichten waren er bij hem thuis een leuke verzameling wapentuig en een flink pakje groene ruggen aangetroffen. Volgens Felix’ vrouwtje en andere getuigen had haar echtgenoot zich nog nooit ingelaten met snorkelhandel, was het wapentuig door het arrestatieteam vantevoren daar gedeponeerd en was de poen afkomstig van de verkoop van hun huis.
Hoe dit ook zij, het was hem niet en dat moet voor meneer Holder, die stiekempjes in Kopenhagen zat om samen met zijn Europese collega’s te konkelefoezen over meer overheidsspionage op het internet onder de smoes van de bestrijding van koterporno, een ferme desillusie zijn geweest. Holder kon namelijk een succesje binnen de context van de war on drugs goed gebruiken nu zich een grosse kladderadatsch ontwikkelt met de Amerikaanse volksvertegenwoordiging over zijn rol bij de begeleide wapenleveranties aan Mexicaanse onverlaten (1). En dat geldt eveneens voor de baas van het Witte Gekkenhuis en diens Mexicaanse collega Calderon, die volgende week slag moet leveren om nog eens vier jaar zijn stoel warm te houden.

Btw, die arrestatie zou toch al uiterst merkwaardig zijn geweest gezien de afspraken die er zijn gemaakt tussen de Amerikaanse regering en Guzman om zijn Sinaloakartel met rust te laten in ruil voor steun in de strijd met de andere kartels (2). Paniekvoetbal dus. Stay tuned.

(1) Zie onze eerdere publikaties in deze serie.
(2) Idem.

 • Datum: .

dinsdag 11 december-2012
Volgens Hillary Clinton exporteert Iran terrorisme naar Mexico.
Volgens Hillary Clinton exporteert Iran terrorisme naar Mexico.
Volgens Hillary Clinton exporteert Iran terrorisme naar Mexico.
Kan iemand die malloot even weghalen. Liefst in een dwangbuis. Dank u.

 • Datum: .

zondag 5 januari-2014
Feestje op Schiphol. Op oudejaarsdag. Ene José Gamboa aka El Chino Antrax was bij aankomst op Schiphol in de dure kraag gevat. De 33-jarige Mexicaan stond op het verlanglijstje van het Amerikaanse OM vanwege handel in verwarrende middelen en het leiding geven aan Los Antrax. Een bende boefjes die naast hun handelsbeslommeringen ook nog moest zorgen voor de beveiliging van Ismael “El Mayo” Zambada. Samen met Joaquin “El Chapo” Guzman de absolute top van het Sinaloakartel. Althans, dat is het verhaal. Want El Chino leidde een zeer jetsetterig en dus kwetsbaar bestaan. Iets wat de topbosses niet kan zijn ontgaan.
Hoe dit ook zij, vriend Gamboa zal zonder twijfel binnen een paar weken een enkele reis USSA aangeboden krijgen. En even zonder twijfel een rol gaan spelen bij het uiterst traag verlopende gerechterlijk onderzoek in de zaak tegen Vicente Zambada Niebla aka El Vicentillo. De eveneens 33-jarige zoon van Ismael, die bijna 5 jaar geleden (!) werd geclipt door twee DEA-agenten. Volgens Vicente ten onrechte, want de DEA en de FBI hadden met zijn vader en meneer Guzman afgesproken, dat die met rust zouden worden gelaten en gewoon hun goddelijke gang konden gaan met de export van allerlei zaligheden naar de USSA. Tenminste, als ze de betrokken Amerikaanse handhavers van nuttige informatie voorzagen over de concurrerende kartels. En Vicente vond dat ie als kroonprins ook onder die regeling viel (1).
Op zich is dat al een groot probleem, want die regeling bleek er inderdaad te zijn. En de verdediging van Vicente zou graag zien, dat het OM alle stukken die nuttig kunnen zijn voor het proces boven water tilt. Pussygato y ratón? Dat mag je wel zeggen. En daar blijft het niet bij. De arrestatie van Vicente was namelijk geen loslopend mazzeltje. Acht maanden daarvoor waren twee top-retailers in Chicago en omstreken bij de DEA komen binnenwaaien. De tweelingbroertjes Margarito en Pedro Flores. Ze hadden genoeg van Vicente en waren bereid een paar narcocorrido's ten beste te geven over de zoon van hun baas (2). Op voorwaarde dat zij zelf als kroongetuigen mochten fungeren met een alternatief strafje en in de periode voorafgaand aan het proces door mochten gaan met hun lucratieve werkzaamheden binnen het Sinaloakartel. Dat mocht. En aldus geschiedde, tot ook deze afspraak aan het licht kwam. Maar inmiddels hadden de broertjes onder toezicht van een stel handhavers tonnen en tonnen gevarieerde handelswaar de Amerikaanse samenleving ingeramd. War on drugs? De IRT-affaire? You ain't seen nothing yet. Wat willen Ivo en Fredje ook weer? Nou ja laat maar. Stay tuned.

(1) Betreed het Walhalla van onze zoekmachine onder de term Zambada en voilà de voorgeschiedenis.
(2) Populaire Mexicaans ballades ter ere van de hedendaagse bandido's, die waarschijnlijk nooit een plekje zullen krijgen in het repertoire van Joris Linssen's bandje.

 • Datum: .

donderdag 9 januari-2014
Dat ministerie van Veiligheid en Justitie heeft vast een pesthekel aan ons. Als we aan voorlichters van Ivo en Fredje's outfit iets vragen krijgen we zelden of nooit antwoord (1). Onze manier van doen is waarschijnlijk wat al te transparant. Daarom zullen we maar niet proberen uit te vlooien hoe het nou staat met die herinvoering van de zogenaamde criminele burgerinfiltrant. Een uit de USSA overgewaaide opsporingsmethode, die hier zonodig ook in gebruik moest worden genomen en eindigde in een formidabel bedrijfsongeval, de IRT-affaire. Nooit meer doen zeiden onze sprekende hoofden op het Binnenhof. Maar niet veel later verwisselde de toen nog als crimefighter te boek staande Fredje de term “criminele infiltrant” in “criminele informant” en geen haan die ernaar kukelde (2).
Ook in ons grote voorbeeldland werd de methode gehandhaafd en ook daar nog steeds met enorme ongelukken. Nou ja, ongelukken. Het is maar hoe je ertegenaan loert. In de vorige aflevering maakten wij naar aanleiding van het naar binnen trekken van “Chino Anthrax” op Schiphol al melding van de afspraak tussen de Amerikaanse overheid en de bovenbazen van het Mexicaanse Sinaloa-kartel: jullie mogen je handel bij ons op de markt blijven smakken in ruil voor informatie over de concurrerende kartels. Even een stukje tekst uit het pleidooi in de zich al vijf jaar voortslepende voorbereiding van het strafproces tegen Jesus Zambada Niebla, de zoon van Chino Anthrax' hoogste baas. Komt ie:

"The United States government considered the arrangements with the Sinaloa Cartel an acceptable price to pay, because the principal objective was the destruction and dismantling of rival cartels by using the assistance of the Sinaloa Cartel – without regard for the fact that tons of illicit drugs continued to be smuggled into Chicago and other parts of the United States and consumption continued vertually unabated” (3).

Genoemde consumptie genereerde uiteraard geweldige opbrengsten en die moesten door de wasstraat om gebruikt te kunnen worden in de bovengrondse economie. Dat kan je het beste via banken doen. Al was het alleen maar om ze overeind te houden. Een bekend geval uit deze eeuw was de Wachoviabank. En ook daar lijkt de afspraak tussen de Amerikaanse overheid en het Sinaloa kartel van invloed te zijn geweest. Meer daarover in de volgende aflevering. Stay tuned.

(1) Zie onze laatste mail aan dat ministerie in aflevering 21 van de serie “Antillen vice versa” dd. 1 oktober 2013 (!)
(2) Zie over het inzetten van burgerinformant Evert Tweehuizen onze serie "Transparant” op de Followup-site.
(3) Jesus manifesteerde zich al eerder in deze serie. Mocht u geïnteresseerd zijn dan adviseren wij u even onze zoekmachine aan te slingeren.

 • Datum: .

zaterdag 11 januari-2014
Pedro Alfonso Alatorre Damy heet ie. En hij runde tot 2007 een wasstraat in Mexico. Toen werd ie naar binnen getrokken en bromde in een Mexicaanse kerker tot ie in 2013 werd overgeheveld naar de USSA. Daar kreeg ie een strafje dat gelijk stond aan zijn voorarrest in Mexico. Dat was op zijn minst opmerkelijk weinig, want als je in totaal 170 meloen dollar hebt gewitteld krijg je in de States normaliter 170 jaar. Of iets in die richting.
Nou kan hebben meegespeeld dat amigo Damy net als zijn collega's in zijn branche een flink deel van zijn wasje had uitbesteed aan de Wachoviabank. Die Amerikaanse witte reus bleek na sluitingstijd in totaal 380 miljard dollar van kleur te hebben veranderd en kreeg daarvoor een boete van 160 meloen! En de hoeders van dit enorme spaarvarken konden daarna gewoon doorgaan met ademhalen en in de jaren daarna waarschijnlijk net zo gewoon moeders verrassen met een bonusje. Het zou dus wel erg sneu zijn geweest voor Damy als ie na een Mexicaanse kerker ook nog eens met zijn stukkie zeep zijn entree had moeten maken in het Amerikaanse alternatieve cellenleven.
Btw, dat hoeft dat niet de enige reden te zijn geweest voor Damy's coulante behandeling. Per slot had hij zijn activiteiten ontplooid voor het Sinaloa-kartel en daarmee had de Amerikaanse overheid een tit-for-tat-deal gesloten: immuniteit (en wat leuk wapentuig) in ruil voor canciones over de concurrentie.
Over die deal zijn een paar dagen geleden trouwens weer nieuwe details op de stoep gestuiterd. Uit verklaringen van DEA-agenten blijkt klontjesklaar, dat zij bij persoonlijke ontmoetingen met topjongens van het Sinaloa-concern in een hotel in Monterey inderdaad sappige info kregen over concurrerende firma's. En dat die info had geresulteerd in een aantal arrestaties en aangename inbeslagnames.
Bij die gezellige samenkomsten waren ook vertegenwoordigers van het Amerikaanse OM aanwezig. Opvallende àfwezigen waren luitjes van de Mexicaanse overheid. Hoewel, zo opvallend was dat nou ook weer niet. De Mexicaanse overheid was namelijk buiten de deal gehouden. Anders wordt zo'n war on drugs wel erg ongeloofwaardig. We zullen maar niet ons hoofd of andere onderdelen breken over de vraag hoe DEA-agenten zich hier te lande gedragen met zulke volgzame koeien als Ivo en Fredje in de wei. Brrrr.
Denkt u misschien, dat we zijn uitgeluld over die Pedro Alfonso Alatorre Damy. No way, José. We hebben nog een lekker toetje. Stay tuned.

 • Datum: .

dinsdag 14 januari-2014
Waar waren we ook weer? O ja, bij Pedro Alfonso Alatorre Damy. Het baasje van een wasstraat die voor het soppen en strijken van 170 meloen Sinaloa-dollars het magere strafje van zes jaar voor zijn Mexicaanse mik kreeg van een Amerikaanse kadi. Gelijk aan de duur van het voorarrest in zijn thuisland. Waarom dat strafje zo ielig uitviel hebben we in de vorige aflevering al proberen uit te leggen. Maar er was nog iets interessants in Damy's draaiboek.
Op 24 september 2007 donderde er een Gulfstream II met een CIA-verleden uit de Mexicaanse hemel. Lokale smurfen troffen 4 ton witte Colombiaanse heerlijkheid aan in het ruim (1). Voldoende om een onderzoekje te starten naar de eigenaar ervan. Dat bleek de firma World Jet te zijn van de avontuurlijke Amerikaanse broertjes Whittington. Die firma maakte gebruik van lease- en verkoopcontracten waarbij werd bepaald dat de gebruikers cq. nieuwe eigenaren na de klus waarvoor de toestellen waren aangeschaft ze weer konden terugbezorgen bij World Jet. Zo ook in het geval van de Gulfstream II. World Jet had enige tijd voor het ongeval het vliegtuigje overgeheveld naar Donna Blue Aircraft. Na wat ernstig snuffelwerk bleek deze onderneming een front te zijn dat was opgetrokken door ICE oftwel de Immigration and Customs Enforcement. Een opsporingsvehikel dat af en toe zowel door Homeland Security als door de DEA, de FBI en de CIA voor vuile klusjes wordt ingezet. In dit geval voor het vervoeren van tonnen coke binnen de ICE-operatie “Mayan Express”. Maar wat een mazzel nou, op het moment dat de Gulfstream neerpletterde was ie net verkocht aan de heren Smith en Connor, die regelmatig contractvluchtjes maakten voor allerlei Amerikaanse snuffelorganisaties, waaronder ICE. Lekker ondoorzichtig allemaal en dat was ook de bedoeling. Nog gekker: de beide heren hadden kennelijk te weinig poen in de pocket om het toestel aan te schaffen. Geen nood, Pedro Alfonso Alatorre Damy schokte 2 meloen narcodollars en hoppa, vliegen met die hap.
Na de crash in Mexico werd de Mayan Express meteen opgedoekt en twee maanden later zeilde Damy de bak in wegens het runnen van een wasstraat. Bek houden. Over een kolerebende gesproken. En toch willen Ivo en Fredje dit soort operaties weer invoeren. Zie je het al voor je? Bommel en Tom Poes samen met hun Amerikaanse helden aan het front van de War on Drugs. God helpt ons de brug over. Stay tuned.

(1) Zie ook deel 8 van de serie “Here we go again” dd. 8 oktober 2007

 • Datum: .

dinsdag 11 februari-2014
Het blijft dooretteren. In de vorige afleveringen kloven we al uitgebreid aan de Mayan Express. Een geheime operatie waarbij vliegtuigen van de gebroeders Whittington tonnen coke uit Latijns-Amerika onder toezicht van een paar Amerikaanse dataclubs overbrachten naar de USSA, alwaar Mexicaanse retailers voor de rest zorgden. Nou word je daar al niet euforisch van, maar wat blijkt? Die kistjes van de voornoemde bro's waren volgens recent opgedoken stukken ook betrokken bij de export van witte reus naar landen in West-Afrika. Een inmiddels bekende hub op de weg naar de Europese markt. Sinds de overname van de Golden Triangle in de jaren vijftig van de vorige eeuw verdedigen voornoemde dataclubs zich vaak met de stelling, dat ze via deze coöperatieve methode infiltreren in de stoute organisaties om ze in kaart te brengen en aan het eind van de rit op te blazen. Ter illustratie: in 2012 zijn drie vliegtuigen uit de Whittingtonstal “verkocht” aan een filiaal van de firma Congo Mining and Services in Florida. En wat denk je? Onder druk van allerlei publicaties heeft de DEA nu op de keien gemieterd, dat ze de grote baas van CMS verdenken van grootscheepse handel in verwarrende middelen. Dus Ambroise Mbaka cq. zijn zoon Eric zijn gewaarschuwd. Als hun organisatie tot achter de toiletten in kaart is gebracht kunnen ze een klop op de deur verwachten. Tenminste, als alles goed gaat. Maar sinds de IRT-affaire weten wij hier achter de Hondsbossche zeewering, dat de kans op ongelukken bij deze Amerikaanse methode levensgroot is. Stil eens... hoort u dat ook? Die lage bromtonen. Komen van de Turfmarkt 147 in Den Haag. Daar zijn ze voor herinvoering van die methode. Sukkels. Tenzij ze het voorbeeld van banken als Wachovia en HSBC voor ogen hebben en langs deze onsympathieke weg het spaarvarken van partijgenoot Zalm willen spekken. Dan hebben we niks gezegd. Stay tuned.

 • Datum: .

maandag 24 februari-2014
Hoe lang heeft het de vorige keer geduurd? Bij Pablo Escobar. Een jaar of vijftien. Toen werd de grote baas van het Colombiaanse Medellin-kartel eindelijk geclipt. December 1993. In die vijftien jaar was zijn contact met de Amerikaanse handhavers steeds inniger geworden. Mede omdat ie zo'n ontroerende rol speelde in het gedrogeerde gedeelte van de Iran/Contra-affaire en verder de betrokken handhavers van nuttige info voorzag over zijn concurrentie. Helaas voor Pablo raakte zijn stiekeme en uiterst profijtelijke connectie met de junta van de ouwe Bush steeds meer in het publieke domein. En en un momento dado werd dat allemaal te genant voor Washington en werd die connectie met veel lawaai opgeblazen.
Hetzelfde gebeurt momenteel met het Mexicaanse Sinaloa-kartel van “El Chapo” Guzman en “El Mayo” Zambada. Met als voorlopig hoogtepunt de arrestatie van de eerste het afgelopen weekend. Na de schandalen rond de wasstraat bij de Wachoviabank en de officiële afspraken tussen de huidige generatie Amerikaanse handhavers en de top van Sinaloa kon dat niet uitblijven (1).
Wie de volgende beschermeling zal worden moet zich nog uitkristalliseren. Er zijn berichten dat de Aziatische Gouden Driehoek weer in ere wordt hersteld. Maar ook in andere Midden-Amerikaanse landen ziet de zaak er fleurig uit. Komt er een nieuwe beschermeling? Op zeker, want de controle binnen deze nijverheidstak is van levensbelang geworden voor de wereldeconomie (2). Over een jaar of tien weten we meer. Bij leven en welzijn. Stay tuned.

(1) Zie eerdere berichten in deze serie.
(2) Zie het artikeltje “Dope” van 5 mei 2010.

 • Datum: .

Ollabolla. Bijna hete koffie over de gulp. Vanwege deze jolige tijding. Vooral dat El Chapo voor het laatst gesignaleerd was bij de doucheruimte is om te gieren. Misschien is ie wel door een putje weggespoeld. Wie deze serie een beetje knappies tussen de kwabben heeft weggeborgen weet spontaan te vertellen waarom meneer Guzman ten tweede male in de voetsporen treedt van Edmond Dantes. Met hulp van buitenaf. Wie wat slordiger is geweest kan er het beste even voor gaan zitten en de 22 voorafgaande episodes zachtjes naar binnen lepelen. En extra zachtjes als u bij aflevering 19 van 9 januari 2014 bent gearriveerd. Daar staat letterlijk hoe het nou zit tussen de Amerikaanse overheid en de onderneming van meneer Guzman. Het gaat over geld. En geld doet wonderen. Vooral als het een hoop is. De rest is allemaal gelul. Stay tuned. 

 • Datum: .

Hieperdepiep hoera. El Chapo is weer gearresteerd. Iedereen blij. Maar je blijft wel zitten met een hele bult vragen. Om er eens eentje uit te pikken: waarom zat die leider van het Sinaloa kartel in een ordinaire Mexicaanse nor en werd ie niet uitgeleverd aan de USSA? Nog gekker: waarom hebben de USSA hem nooit opgeëist? En bijvoorbeeld een bescheiden vogel als Rommy wel? Iedereen weet inmiddels dat El Chapo en zijn jongens op grote schaal hebben samengewerkt met de Amerikaanse overheid om de concurrerende Mexicaanse bendes te millimeteren (1). Mogelijk is dat de reden. Want een El Chapo die tegenover een Amerikaanse kadi eens even lekker gaat uitpakken is een horror-scenario. Verder redenerend kan je je zelfs afvragen of de El Chapo die opnieuw achter het streepjesbehang is geplakt wel El Chapo is. En niet een Rudolf Hess uit de drugsscene. Lekker hè? Conspiracy. Heerlijk. Stay tuned.(1) Mocht het bij u allemaal zijn weggezakt raadpleeg dan de afleveringen 6 en 19 van deze serie.

 • Datum: .

Toppie. Dat indrukwekkend gelijk zingende msm-koor over de arrestatie van El Chapo. Vooral die ingehouden tonen over dat absoluut nietszeggende interview met Sean Penn en Kate de Castillo waren formidabel. Maar nog formidabeler: geen woord over de afspraken à la Teeven tussen de Amerikaanse overheid en El Chapo (1). Niks. Nada. Dat overheden en banken lustig meevreten uit de verwarrende middelenpot is geen onderwerp voor de msm. Op 13 november 2015 wezen wij nog op het localiseren van Michael Hand ergens in Idaho (2). Als je El Chapo met veel misbaar erachter plakt dan zou je meneer Hand toch zeker eenzelfde behandeling moeten geven. Maar wat denk je? Niks. Nada. Een week lang enige beroering in de Australische pers. Daarna absolute stilte. Kijk, zo werkt het en niet anders. Stay tuned.

(1) Zie nogmaals de afleveringen 6 en 19 van deze serie.
(2) Zie The Hand that rocked Australia van 13 november 2015.

 • Datum: .

Sean Penn was op goeie voet met Hugo Chavez. Dat zou de sleutel zijn geweest op de deur van El Chapo Guzman. Was/is Penn spatjezuiver? Oftewel, is hij van CIA-smetten vrij? Rare vraag? Niet zo raar. De CIA heeft zijn piemel diep in Hollywood gestoken, waardoor er af en toe films de bioscopen indenderen, die een fleurig bijgeschilderd beeld geven van de operaties die de Firma in het verleden heeft uitgevoerd in “enge” landen. Met als meest recent voorbeeld de rolprent Argo van Ben Aflik. Penn is naast een geweldig acteur ook het baasje van een NGO in Port-au-Prince, J/P HRO. Dat vehikel biedt (medische) hulp aan de arme sodemieters in Haiti, die ondanks het bezoek van die kale van de Postcodeloterij nog steeds in wrakke omstandigheden leven na de aardbeving in 2010. Een andere organisatie die daar krachtig in de hulpmode schoot was de Foundation van Bill en Hill Clinton. Die zette daar een luxe hotel neer en zorgde daarmee voor een geweldig stukje werkgelegenheid. Kenden Hill en Sean elkaar via hun activiteiten op Haiti? Mogelijk. Ze gingen in 2012, toen Hill minister van BuZa was, in ieder geval knus met elkaar om. Een paar privé-mailtjes om te bewijzen dat we niet uit onze nekharen zitten te keuvelen. Komen ze:From: CIA [mailto afgeplakt]
Sent: Thursday, April 26, 2012 01.48 AM
To: Mills, Cheryl D.
Subject: Re: So“Ur the coolest. I'm in the Green Mill Jazz Club in Chicago (last night here) looking back on the day w/friends and listening to a great band with a final drink for the night. Great time to get your msg. Thank you Cheryl. Love-s.” From Mills, Cheryl D.
To: CIA
CC: cklevorick (1).
Sent: Thu Apr 26.
Subject: Re: So.“I am so frigging proud of you”
Aanleiding tot dit tikkietakkie was een prijs die Penn had gekregen van Gorbachov voor zijn goede werken in Haiti. Zegt het verder iets over de mogelijke liaison tussen “CIA” Penn en het wereldje van de Amerikaanse snuffelsmurfen? Niet direct. Maar we weten inmiddels dat Hill geen vreemde was in dat wereldje (2). En bovendien zitten we nog met de uitspraak van een hoge Mexicaanse hotemetoot, dat de Mexicaanse autoriteiten van tevoren op de hoogte waren van de ontmoeting tussen El Chapo en Sean en Kate [de Castillo,red.]. Of Sean en El Chapo waren onvoorstelbaar naief, of er was iets anders aan de hand. Horen we misschien nog. Stay tuned.

(1) Bedoeld is Caitlin Klevorick, een senior adviser van Hill.
(2) Zie “Hill, Jacob, Sidney, Tyler, Jeffrey and Bill” van gisteren

 • Datum: .

Het ultieme is gebeurd! Een 50. kaliber geweer dat binnen het kader van de operatie Fast and Furious indertijd in de Mexicaanse roulatie is gebracht, is teruggevonden in het voorraadje wapentuig van El Chapo Guzman. Mocht u zo gauw niet meer weten wat die operatie inhield, dan verwijzen wij u graag naar het begin van deze serie uit de zomer van 2011. Toen verscheen prez Barack O. speciaal voor de glazen tiet voor een nummertje “damage control”. En je kan bij je laatste State of the Union wel demonstratief je microfoon en je A-4tjes de lucht in smakken, maar dat wast dit ongelooflijke nieuws niet weg. Nog afgezien van de "don't touch"-afspraken die Barack cs. met de absolute top van het Sinaloa kartel hebben gemaakt, komt nu ook nog naar boven dat die top over Amerikaanse wapens beschikte, die blote bene waren verkocht om datzelfde kartel beter in beeld te krijgen. Lijkt ons een dankbaar onderwerp voor The Donald. Stay tuned.

 • Datum: .

Het ultieme is gebeurd! Een 50. kaliber geweer dat binnen het kader van de operatie Fast and Furious indertijd in de Mexicaanse roulatie is gebracht, is teruggevonden in het voorraadje wapentuig van El Chapo Guzman. Mocht u zo gauw niet meer weten wat die operatie inhield, dan verwijzen wij u graag naar het begin van deze serie uit de zomer van 2011. Toen verscheen prez Barack O. speciaal voor de glazen tiet voor een nummertje “damage control”. En je kan bij je laatste State of the Union wel demonstratief je microfoon en je A-4tjes de lucht in smakken, maar dat wast dit ongelooflijke nieuws niet weg. Nog afgezien van de "don't touch"-afspraken die Barack cs. met de absolute top van het Sinaloa kartel hebben gemaakt, komt nu ook nog naar boven dat die top over Amerikaanse wapens beschikte, die blote bene waren verkocht om datzelfde kartel beter in beeld te krijgen. Lijkt ons een dankbaar onderwerp voor The Donald. Stay tuned.

 • Datum: .

Six feet under? Hebben Barack O. en zijn hofhouding geprobeerd met de meest genante pagina's uit het dossier van de operatie “Fast and furious”. Een operatie waarbij tussen 2009 en 2011 een flinke lading wapentuig bewust aan Mexicaanse onverlaten uit de wijde witte wereld werd verkwanseld. Om langs die onsympathieke weg de organisaties die zich in die wereld ophielden van cabeza a los pies [top tot teen, red.] in kaart te brengen en daarna in zijn geheel op te rollen. Diezelfde methode hebben wij hier in de jaren negentig van de vorige eeuw zo goed leren kennen dankzij dealmaker Fred Teeven en consorten. Een parlementaire enquêtecommissie deed toen zijn best om de onderste kilo boven te krijgen, maar aan het eind moesten we met een zeventje en de suspecte dood van de commissievoorzitter genoegen nemen. Ook in het onderhavige Amerikaanse geval verliep het onderzoek uiterst moeizaam. Zowel een Huiscommissie als de waakhondorganisatie Judicial Watch zagen zich uiteindelijk genoodzaakt om de zaak voor de kadi te trekken en eenmaal daar aangeland eisten zij dat alle relevante documenten in de openbaarheid werden gehesen. Maar Barack ging er presidentieel voor liggen door zo'n 28 vodjes uit de voorraad geheim te verklaren. Dat werd gisteren overruled door een kadi uit de hogerberoepsklasse. De zaak moet nu opnieuw door een lagere rechtbank worden behandeld. Dat kan nog even duren, maar hoop doet leven. Stay tuned.

 • Datum: .

Is ons vandeweek wel goed bevallen. Dus herhalen we vandaag dat kunstje. We zetten hem in zijn één met een kwootje. Komt ie:

The United States government considered the arrangements with the Sinaloa Cartel an acceptable price to pay, because the principal objective was the destruction and dismantling of rival cartels by using the assistance of the Sinaloa Cartel – without regard for the fact that tons of illicit drugs continued to be smuggled into Chicago and other parts of the United States and consumption continued virtually unabated”.

Komt u dit bekend voor? Kan kloppen. In aflevering 19 van deze serie hebben we deze kwoot ook gebruikt. Toen ging het om het ellenlange – of zo u wilt ilselange – proces tegen Jesus Zambada Niebla. De zoon van zijn vader, die samen met Joaquin Guzman Loera aka El Chapo het Sinaloa kartel bestierde. De Amerikaanse overheid had ooit een geheime deal gesloten met dat leidende tweetal. Hield in, dat ze in ruil voor info over de concurrentie ongestoord hun Witte Neus en aanpalende feestartikelen naar de USSA konden exporteren. En hun poen door de wasstraat trekken bij banken als Wachovia en HSBC. Een methode die VVD-Tweede Kamerlid Fred Teeven bekend moet voorkomen.
Precies een dag voordat The Donald zijn vuist in de lucht priemde bereikte ons het triomfantelijke bericht dat El Chapo naar de USSA was overgebracht om daar terecht te staan. Tenminste, als ie dan nog aan deze kant van de Styx vertoeft. Want als er een is die exact weet hoe de neushazen liepen en lopen dan is het El Chapo. En we nemen aan dat de Amerikaanse overheid niet zit te wachten op een pakjesavond met die kleine Mexicaanse sodemieter. Hoewel, met The Donald weet je het maar nooit. Mocht u nieuwsgierig zijn naar verdere ins en outs van dit pak doorgestoken kaarten maak dan een bommetje in deze serie en denk vervolgens eens diep na over al die lulverhalen over onze eigen drugsbaronnen en over de kleuterklas die zich bezighoudt met gerommel in de marge onder het hoofdje “pluk ze”. Have fun. Stay tuned.

 • Datum: .

Het komt niet alleen in Utrecht voor. Juridische curiosa. Ook in Mexico City. Gisteren werd de zaak tegen avontuurlijk ondernemer Hector Beltran Leyva door het Hof terugverwezen naar een lagere rechtbank. Wegens een vormfoutje. Bedankt. Daarmee werd voorlopig voorkomen dat Hector een enkeltje USSA kreeg.
Tot 2008 was de onderneming van Hector en zijn broer Arturo, aka El Barbas, een franchise van El Chapo Guzman's Sinaloa kartel. Daarna probeerden ze hun verwarrende nering onder eigen regie aan de man te brengen, maar dat werd door El Chapo cs. niet bijster gewaardeerd. Er sneuvelden dan ook heel wat personeelsleden van de Beltrannetjes en wat kader, onder wie Arturo eind 2009. Zal u misschien denken oi, wat moeten we daarmee? Nou, niet alleen het Sinaloa kartel werkte samen met de Amerikaanse DEA en CIA om Witte Neus en andere heerlijkheden op de markt te sjorren en de revenuën vervolgens door een wasstraat te laveren. Een soort samenwerkingsverband dat ooit hier achter de blonde top der duinen werd geïntroduceerd door ex-crimefighter, ex-staatssecretaris en Raad van State-wannabe Fredje Teeven. Nee, ook de Beltrannetjes hadden de weg naar de Amerikaanse handhavers gevonden. Lees daarvoor nog eens met een warm gevoel der herkenning het stukje proza dat in aflevering 11 van deze serie op 1 januari 2012 naar buiten werd gewurmd. Vormfoutje? Zo kan je het ook noemen. Stay tuned.

 • Datum: .

Morgen begint in de USSA het proces tegen “El Chapo” Guzman. De Mexicaanse groothandelaar in verwarrende middelen, die tegen alle afspraken in met de Amerikaanse overheid toch in het kraagje werd gevat en uitgeleverd. Afspraken? Jawel. Kunt u terugvinden in eerdere bijdrages binnen deze serie. Maar zoals ze in Iran dit weekend weer eens hebben ondervonden zijn Jaggernathjes met Washington net zoveel waard als een theezakkie na tien keer dompelen. Of alle publicitaire wijsneuzen die ons vanaf vandaag opnieuw zullen begraven met allerlei rimram over het proces zich ook zullen uitlaten over de smerige rol van de DEA, de CIA en de rest van het corrupte zootje?
Wat dacht u? Laat staan over die van de via een dure navelstreng met het Sinaloa-kartel verbonden spaarvarkens. Wil niet zeggen, dat we Guzman een alleraardigste gozer vinden, maar zoals zo vaak ligt een zaak als deze heel wat genuanceerder dan de msm ons graag wil laten geloven. Maar hé, wiens brood men eet, diens woord men spreekt. Stay tuned (JP).

 • Datum: .