Skip to main content

Fast and furious (022)

27 februari 2017

maandag 24 februari-2014
Hoe lang heeft het de vorige keer geduurd? Bij Pablo Escobar. Een jaar of vijftien. Toen werd de grote baas van het Colombiaanse Medellin-kartel eindelijk geclipt. December 1993. In die vijftien jaar was zijn contact met de Amerikaanse handhavers steeds inniger geworden. Mede omdat ie zo'n ontroerende rol speelde in het gedrogeerde gedeelte van de Iran/Contra-affaire en verder de betrokken handhavers van nuttige info voorzag over zijn concurrentie. Helaas voor Pablo raakte zijn stiekeme en uiterst profijtelijke connectie met de junta van de ouwe Bush steeds meer in het publieke domein. En en un momento dado werd dat allemaal te genant voor Washington en werd die connectie met veel lawaai opgeblazen.
Hetzelfde gebeurt momenteel met het Mexicaanse Sinaloa-kartel van “El Chapo” Guzman en “El Mayo” Zambada. Met als voorlopig hoogtepunt de arrestatie van de eerste het afgelopen weekend. Na de schandalen rond de wasstraat bij de Wachoviabank en de officiële afspraken tussen de huidige generatie Amerikaanse handhavers en de top van Sinaloa kon dat niet uitblijven (1).
Wie de volgende beschermeling zal worden moet zich nog uitkristalliseren. Er zijn berichten dat de Aziatische Gouden Driehoek weer in ere wordt hersteld. Maar ook in andere Midden-Amerikaanse landen ziet de zaak er fleurig uit. Komt er een nieuwe beschermeling? Op zeker, want de controle binnen deze nijverheidstak is van levensbelang geworden voor de wereldeconomie (2). Over een jaar of tien weten we meer. Bij leven en welzijn. Stay tuned.

(1) Zie eerdere berichten in deze serie.
(2) Zie het artikeltje “Dope” van 5 mei 2010.

Klik hier om uw reactie toe te voegen
27 februari 2017
Fast and furious