We moeten ervan overtuigd worden dat sinds januari 2017 'een gevaarlijke gek' in het Witte Huis is ingetrokken, waar vroeger 'verantwoordelijke lieden' als Bush, Clinton en Obama 'over de macht over leven of dood' beschikten. Iemand die daar intrapt is geen knip voor zijn/haar politieke neus waard.
In de voorbereiding van de congresverkiezingen op 7 november a.s. is een oude bekende opgedoken. Iemand die we kennen uit 1974, toen hij (samen met collega Carl Bernstein) via 'Deep Throat' het Watergate-schandaal in de openbaarheid bracht dat Nixon deed aftreden voor hij afgezet zou worden. 'Impeachment'; precies wat Donald Trump dreigt. Deze 'Deep Throat' bleek later 'Deep State' te zijn: nl. de onderdirecteur van de FBI. Dezelfde organisatie die, met NSA en CIA, vanaf zijn aantreden in 2017 de jacht op Trump heeft ingezet. 'Same player shoots again', heet dit stuk dan ook: Woodward (na 54 jaar nog in dienst van dezelfde Washington Post) hield gesprekken van 'honderden uren met de meest nabije adviseurs en legde alles op tape vast'.  

Er is dus 'bewijs' voor 'Speciaal Aanklager' Mueller. 
Essentieel in het verhaal dat het Amerikaanse volk moet overtuigen een meerderheid (en dan betekent het verschil Republikeins of Democraat evenveel als VVD, D'66, CDA, PVV of GL hier: woorden) te kiezen die Trump kan 'impeachen' is het verhaal 'Hoe minister van Defensie John Mattis de wereld van Wo3 redde'. Want daar gaat al het kabaal allemaal om: Deep State wil Trump verwijderen omdat hij niet 'naar behoren fuctioneert' zoals zijn voorgangers en voorkomen dat hij in 2020 herverkozen wordt. Daarom wordt alles in stelling gebracht: om Mike Pence (Trump's LBJ) de termijn te laten afmaken. Het verhaal dat de 'ge-eerde Bob Woodward' (wie zou durven aan zijn geschreven woorden te twijfelen) ons in zijn boek 'Fear' ('Vrees') opdisselt is dat begin 2017, toen weer eens een fake-chemische aanval 'van Assad op zijn eigen bevolking' was georganiseerd (Mi5; Witte Helmen) om de juist aangetreden Trump te testen, Mattis de wereld redde omdat Trump als eerste regeringsdaad Syrie wilde platbombarderen. Nogmaals, wie dit gelooft is echt ver van huis. Trump, die was verkozen op goede relaties met het Rusland van Poetin, zou direct 'zijn ware gezicht' hebben willen laten zien. Het is te grotesk voor woorden en de implicatie van bewezen Deep State-woordvoerder Woodward kan geen andere conclusie opleveren dan dat het spel op alle terreinen en met alle beschikbare middelen gespeeld wordt. De isolationistische lijn wordt goed verwoord door een onwaarschijnlijke conservatief met een groot verleden in DC en grote invloed: Pat Buchanan.
Een volgende rookgordijn is het gebeuren in de Democratische Partij in de aanloop naar de Congresverkiezingen (soms ook voor de gouverneur van de Staat) op 7 november; 'Decision Day'. Daarbij moet eerst even het schimmige systeem van 'Primaries' (voorverkiezingen) worden uitgelegd. Omdat de verkiezingen in de VS (net als bij ons) via 'kiesverenigingen' verloopt die de kandidatuur bepalen, worden voorafgaande aan verkiezingen door ingeschreven leden van de kiesvereniging voorverkiezingen georganiseerd wie mag meedoen. Een volstrekt ondoorzichtig spel waarin de leiding van de partijen (net als hier) bepaalt met wie ze in DC (hier Den Haag) willen samenwerken tbv het Kapitaal.    
Na de opwinding en ontzetting over de onverwachte overwinning van Trump op Hitlery Clinton (de candidaat die Deep State gewenst had voor haar neo-con agenda om in het MO regime-change te bewerkstelligen a la Libië) wordt de onrust in (goedgesitueerd; denk aan GL) links Amerika over 'de vastgoedbaron die de macht had veroverd' met geld van Soros en aangewakkerd door 'de vrije media' die in de VS opeens heeeeeeel groot bleken te zijn geworden natuurlijk ook gebruikt om voor een meerderheid voor afzetten van Trump te zorgen.
In de voorverkiezingen in de staat NY zijn twee vrouwen (een zwarte en een latina) na overwinningen in de primaries zeker van een zetel in het Congres (er zijn geen RP tegenkandidaten). Pressley was eerder 'de eerste zwarte vrouw in de gemeenteraad van Boston'. Nu zou ze het eerste zwarte vrouwlijke Congreslid voor de staat Massachutes worden. Het bastion van de 'liberals'. Waar hebben we dat eerder gehoord.... 'Hope?' 

Alles wordt uit de kast gehaald om Trump (die vaart op economische sucessen) ten val te brengen. 

(WK) 

 • Datum: .

Nadat de Washington Post van Bob Woodward voorpublicaties uit zijn 'Fear' had gepubliceerd, kon 'concurrent' de New York Times natuurlijk niet achterblijven als 'same player shoots again' in het salvo op de bewoner van het Witte Huis: onder het motto 'Ik maak deel uit van het verzet' doet een functionaris uit de regering Trump er een boekje open over hoe de president wordt tegengewerkt door zijn 'eigen' regering. Het doel is duidelijk: te zorgen dat het Amerikaanse volk op 7 november voor afgevaardigden kiest die Trump zullen afzetten. Maar tegelijkertijd bevestigt het voor Trump's aanhang de rol van 'Deep State' en jaagt het de haat tegen DC aan. Er wordt met vuur gespeeld; niemand zal de VS aanvallen en verslaan, de ineenstorting zal van binnenuit komen. Als de 'Verenigde Staten' niet meer verenigd zullen blijken te zijn. En als de militaire wereldoverheersing wegvalt is het slechts de grootste schuldenaar ter wereld met een slechte infrastructuur die overblijft. De verschillen in belangen tussen verschillende staten zullen aan het licht treden en voor verdere verzwakking van het centrum (DC) zorgen. Daar wordt de strijd tegen Trump nu om gevoerd. 
Het artikel van de anonieme functionaris (als kandidaat wordt minister van Defensie James Mattis genoemd maar dat lijkt me onwaarschijnlijk; eerder veiligheidsadviseur John Bolton zou ik zeggen) begint zoals ik mijn artikel ook had willen beginnen: 'President Trump wordt op de proef gesteld op een manier die geen enkele Amerikaanse leider ooit heeft meegemaakt'. Maar dan draait het beeld: 'Het is niet alleen de almaar groeiende dreiging van de speciale aanklager (bedoeld wordt 'Russiagate'-onderzoeker Robert Mueller - WK). Of dat het land zo bitter verdeeld is over Trump's leiderschap. Of zelfs dat zijn partij de meerderheid in het Huis van Afgevaardigden straks misschien verliest aan een oppositie die erop gebrand is hem ten val te brengen.' Dit is het beoogde doel: Impeachtmentprocedure door de Democraten waarbij voldoende Republiekeinen zich aansluiten om de beoogde 2/3 meerderheid in beide Kamers te krijgen. Gebruik gemaakt zal dan worden van het 25e Amendement waarin de president 'niet in staat tot regeren' wordt verklaard en afgezet. Daarom gaat zijn verrader verder met: 'Het dilemma - dat hij niet helemaal lijkt te begrijpen - is dat veel hogere beambten in zijn eigen regering van binnenuit erg hun best doen om een deel van zijn plannen en slechtste ingevingen te dwarsbomen. Ik kan het weten. Ik ben een van hen'. 
Sinds zijn aantreden in 2017 is Trump vakkundig ontdaan van al zijn beoogde medewerkers (via 'Russiagate'-Mueller) en onder curatele gesteld met Pentagon-generaals als waakhonden en ministers en adviseurs die in feite zijn tegenstanders zijn. 'De kern van het probleem is dat de president a-moreel is'. Het is er uit; De kern 'des Pudels'. Het is ongelofelijk: Bush, Clinton en Obama begonnen oorlogen waarbij miljoenen mensen werden geslachtofferd, maar Trump is 'a-moreel'. Hij brengt 'de Republiek in gevaar': 'Niet alleen bestookt Trump de massa met zijn opvatting dat de pers 'de vijand van het volk' is, maar hij vertoont in het algemeen antidemocratische en tegen vrije handel gerichte neigingen'. De 'vrije handel'; dan weet je dat het menens is. Hoe deze vrije handel door de VS in de wereld militaru manu verbreid is staat op het spel: Trump vertegenwoordigt namelijk de isolationistische tak die de Amerikaanse markt als haar voornaamste werkterrein ziet en van Afghanistan en Syrie af wil. 
'En wij proberen het juiste te doen, ook als Trump dat niet doet'. Oftewel: zij gaan hun eigen gang en trekken zich niets van Trump aan. Uiteraard draait alles om Rusland: 'Het gevolg is een tweesporen-presidentschap. Neem het buitenlandbeleid: zowel in het openbaar als binnenskamers toont president Trump een voorliefde voor autocratische leiders en dictators, zoals president Wladimir Poetin van Rusland en de Noord-Koreaanse leider Kim-Jung-un. Daarbij maakt hij niet de indruk dat hij enige oprechte waardering heeft voor onze banden met geallieerde, gelijkgestemde naties'. Bedoeld wordt uiteraard dat Trump de Navo 'obsolete' noemde. Dat is dus het twee-sporenbeleid: obstructie van de buitenlandse politiek van Trump.

Wie goed kijkt, ziet echter dat de rest van de regering (Iedereen dus behalve Trump! - WK) een heel ander spoor volgt, waarbij een land als Rusland ter verantwoording wordt geroepen voor ongewenste bemoeienis en daarvoor gestraft wordt, en waarbij bondgenoten over de hele wereld als gelijken worden behandeld in plaats van te worden weggezet als concurrenten'. Dat is helemaal aandoenlijk, 'May, Macron, Merkel en Rutje zijn eindelijk 'gelijken' geworden! Uiteraard draait alles om Rusland: 'Wat Rusland betreft, was de president bijvoorbeeld onwillig om zoveel van Poetin's spionnen uit te zetten als vergelding voor de vergiftiging van een voormalige Russische spion in Engeland. Wekenlang klaagde hij dat hij tot steeds verdere confrontatie met Rusland werd gedwongen en uitte hij zijn frustratie over dat de Verenigde Staten doorgingen met sancties opleggen aan Rusland vanwege het kwaardaardige gedrag van dat land. Maar het Nationaal Veiligheidsteam wist beter - die acties waren noodzakelijk om Moskou ter verantwoording te roepen. Dat is niet het werk van de zogenaamde 'Diepe Staat'. Dat is het werk van de stabiele staat.' We kunnen dus gerust zijn. Dit klinkt trouwens allemaal heel erg als John Bolton.
Ik vermoed dat de brief die senator Rand Paul (R) van Trump onlangs aan Poetin overbracht de boodschap bevatte 'mijn regering werkt me tegen in goede relaties met jullie en daar kan ik op dit moment niets aan doen'.
De auteur gaat verder met een ode aan de onlangs overleden militairist John McCain: 'Senator McCain is ons dan ontvallen, maar zijn voorbeeld niet - een leidende ster in het weer eerbaar maken van het openbare leven en onze nationale dialoog'. Dat moet Mikey Pence dan gaan doen. Ik heb een vreemd gevoel over die 'dialoog'. Als Trump wordt afgezet (zie Lincoln's 'All the people...') zal dat tot een nationale opstand tegen DC leiden. Misschien is dat wat Deep State beoogt. In het geval van JFK, die in 1963 op zekere winst bij zijn herverkiezing in 1964 ging, was de conclusie van Deep State dat het niet mogelijk was Kennedy op 'legale' wijze te stoppen. Daarom moest hij dood. Het afzetten van Nixon was door de perscampagne en zijn domme handelen makkelijk; hij liet zich overhalen op te stappen. In het geval van Trump werkt dat niet. De campagne werkt niet (zelfs niet onder zwarten: zie 'Trump en de 'nigga's'') en Trump overhalen af te treden zie ik niemand doen. Daarom zou het me niet verbazen als voor de 'methode JFK' wordt gekozen. JFK kon worden vermoord omdat de Secret Service (belast met de beveiliging van de president) in het complot zat. Trump is zo verstandig geweest die bij de Secret Service weg te halen en zelf zijn veiligheid te regelen. Maar een gaatje is altijd te vinden. (WK)

 • Datum: .

Op zich is de vraag gerechtvaardigd: 'Wat als Trump van nu af aan precies doet wat Deep State wil', om zijn huid te redden. Op hun wens afkoerst op Wo3. Wat mijn criticasters me verwijten is een 'Trump-lover' te zijn zoals Trump wordt verweten een 'Putin-lover' te zijn. De onnozelen die denken dat 'liefde' in het spel is in de politiek verdienen het eigenlijk niet om serieus genomen te worden. Liefde in de politiek is voorbehouden aan 3e rangs politici als Alexander Pechtold. Een appartement was niet genoeg; hij moest ook nog buitenechtelijk neuken in de politieke ruif. 
Ok. Wat als Trump vanaf nu gehoorzaamt aan DC net als zijn voorgangers. Dus Syrie platbombardeert samen met Macron en May die binnenlands willen scoren met vertoon*. Israel doet natuurlijk ook mee. En Erdogan is opeens ook weer helemaal terug in de Navo van nooit weggeweest. Assad en zijn net aan borstkanker geopereerde vrouw Esma sterven met hun kinderen in het kruisrakettengeweld. De 'gematigde jihadi's' en onze Witte Helmen voor de doekjes voor het bloeden nemen het over in Damascus. Poetin moet natuurlijk niet bewegen als Syrie verder wordt vernietigd, want dan is het Wo3. En in Iran wordt natuurlijk dan ook voor 'regime change' gezorgd in een moeite door. Zoals aan generaal Wesley Clark was verteld in 2007 in het Pentagon.
Zijn we dan terug bij AF, als Trump voortaan meewerkt? Denken deze idioten echt dat Trump het probleem is omdat hij toevallig in het Witte Huis zit? Het probleem is het Amerikaanse volk! Dat pikt het niet meer, de volstrekt ondoorzichtige spelletjes die in DC gespeeld worden. Presidenten die vermoord en afgezet worden; gebouwen die instorten zonder geraakt te zijn door inkomende vliegtuigen; de Pentagon-vleugel die door een vliegtuig getroffen werd zonder spoor van het toestel. Iedere 'Hope' op verandering die in rook opging. Lincoln zei: 'All the people.... (zie Bob Dylan's 'Talkin' John Birch Society Blues'). Dat geldt nog steeds.   
En voorlopig gooit Trump niet de handdoek in de ring maar verzet zich: Hij heeft minister van Justitie Sessions opdracht gegeven een strafrechtelijk onderzoek in de stellen naar de identiteit van de auteur van het anonieme stuk in de NYT. Een voor een verklaren zijn medewerkers dat zij het niet waren. Zelfs Pence (vanwege het zelden gebruikte lodestar' (baken) dat de vice ook al voor McCain had gebruikt) moest ontkennen: 'Absurd'. 
Het gevecht van DC tegen Trump gaat door met 7 november als de testcase voor de voorlopige uitslag. (WK)

 • Datum: .

Net nu de Ministeries van Blok en Kaag de hulp aan de Witte Helmen en de Jihadi-strijdgroepen zeggen af te bouwen (de stoute jongens monteerden wapens op de door ons geleverde pick-up trucks; ze waren toch wel van DAF?), een unilaterale beslissing zonder de Navo-bondgenoten erin gekend te hebben zo lijkt het, aangestuurd door Trouw en Nieuwsuur, organiseren volgens het Russische Centrum voor Verzoening in Syrie deze organisaties in Idlib juist een nieuwe 'chemische aanval door Assad op zijn eigen bevolking', om een nederlaag van de Navo af te wenden. De aanval zou donderdag a.s. zijn beslag moeten krijgen.
Veiligheidsadviseur Bolton heeft het duidelijk gezegd: 'Als Assad weer Chemische wapens gebruikt gaan we keihard bombarderen'. Wat zou jij doen als jihadi's in Idlib, als ratten in de val, ten dode opgeschreven? Als zelfs Den Haag je in de steek laat? Dan maar een chemische aanval, al klinkt die in het licht van de onafwendbare zege na 7 jaar oorlog natuurlijk helemaal ongeloofwaardig als komende van Assad. Waarom zou Assad in godesnaam een chemische aanval plegen waarvan hij weet dat iedereen in DC, Londen en Parijs daar op zit te wachten om het kruisraketten te laten regenen? En natuurlijk zou Poetin in die chemische aanvallen hebben bewilligd; of zou het om een initiatief van Damascus alleen gaan? Poetin zet zeker alleen chemische wapens in tegen zijn eigen burgers in Engeland? 'Cui bono'; het zijn van die vragen die je in MSM niet hoort. 
Trump heeft getweet dat een massale aanval op Idlib niet wordt geduld. Hij behoort (volgens de regeringskringen die hem in MSM verraden) niet tot de gelovers in 'chemische aanvallen door Assad'. Terwijl dat toch HET mantra is in Navo-land. Als je niet daarin gelooft lig je er uit.  

Ze zullen donderdag als 'de aanval' doorgaat Trump dwingen te bombarderen. Om hem te verwijderen van zijn aanhang die ook niets in bombarderen ziet. Om voor 7 november een situatie te creeeren waarin Impeachment mogelijk wordt opdat Deep State met Mike Pence de controle over het hoogste ambt herwint. 
Ondertussen heeft Ankara zware wapens overgebracht naar haar 12 bases ('controleposten in het kader van Astana') in Idlib, zo heeft de woordvoerder het Turkse ministerie van BZ verteld. Hij zei geen spoedige beslissende aanval op Idlib te verwachten. Erdogan kwam terug uit Teheran (Astana-conferentie) zonder garanties voor Idlib. Zijn minister van Defensie wil nu een 'staakt het vuren' in Idlib. Pikant is de postie van de Koerden. SDF-strijders in Syrische uniformen (om de VS te misleiden); Koerdische infiltratie langs de Turkse grens (Hatay). De deal met Damascus werkt; ondanks de 22 Amerikaanse bases in Noord-Syrie.    
De Navo-rebellen die eerder onderling flink slaags raakten om de macht in Idlib zijn door Turkije tot de orde geroepen en graven zich verder in. Zo wacht de wereld op donderdag. D-day? 
Bijzonder interessant is een schrijven van veteranen uit de Amerikaanse inlichtingendiensten die zich tot Trump wenden om hem op zijn verantwoordelijkheid te wijzen in Syrie en zijn ondergeschikten (Bolton wordt met name genoemd) tot de orde te roepen.
In een artikel wordt Trump (met foto's) aangewezen welke doelen in Syrie hij moet bombarderen donderdag. De schaamteloosheid van deze oorlogshitsers kent geen grenzen maar is ergens ook heel dom. Ze bieden Trump aan zijn geloofwaardigheid tov zijn aanhang op te geven; het enige dat hij nog heeft. In ruil voor dat hij dan niet wordt afgezet.
En tot slot sluit Merkelals trouwe vazal aan in het Navo-orkest die belooft dat Duitsland meedoet tegen Assad donderdag. *5 (WK)       

 • Datum: .

'D-day' (afgelopen donderdag) passeerde voorlopig geruisloos behalve dat Trump 200 miljard importbelastingen aankondigde op Chinese goederen. Turkije versterkte zijn 'Astana-controlepunten' (militaire bases) en Damascus en Rusland gingen door met het bombarderen van de jihadi-rebellen die door Turkije worden gesteund. Terwijl een tweede grote jihadi-groep waartegen deze eerste weer strijd leverde voorlopig met rust wordt gelaten. Een tactische beslissing om ze niet in elkaars armen te drijven. Ondertussen schreeuwt Turkije natuurlijk moord en brand over Idlib. De 'humanitaire tragedie' (hoor wie het zegt) en dat al die jihadi's naar Turkije zullen vluchten. Voor ze doorreizen naar de EU in het kader van 'de gemaakte afspraken' met Brussel. De hele 'buitenechtelijke flirt' (buiten de Navo) met Rusland kan zomaar voorbij zijn als het Syrische leger vuurcontact maakt met de Turkse troepen in Syrie. En dan worden de S-400 (waarvan er niet 1 geleverd is) geannuleerd. Van de door velen in zowel Turkije als Syrie voorgestelde normalisatie van de betrekkingen tussen de buurlanden is nooit sprake geweest. De belangrijkste reden van Ankara de relaties met Damascus te verbeteren zijn de Koerden. Zoals de Koerden altijd een essentieele rol hebben gespeeld in hun betrekkingen. Nadat Bashar's vader Hafez el Assad de Koerdische leider Abdullah Öcalan uit Damascus had uitgewezen (zodat hij door de CIA aan Turkije kon worden aangeboden) was sprake van een korte dooi. Per slot maakt Syrie aanspraak op de arabischtalige provincie Hatay (nu met Afrin administratief samengevoegd - zie de serie: 'Erdo en Afrin'), die vanuit Damascus werd bestuurd onder het Ottomaanse Rijk, tot het gewest door de Fransen aan Atatürk werd gegeven om hem van een bondgenootschap met de Sovjet-Unie af te houden.  Maar sinds de oorlog die vanuit Turkije tegen Syrie werd georganiseerd is het uiteraard bonje. Turkije wilde regime change in Syrie; nu wil Syrie regime change in Turkije. En de Koerden zijn daar natuurlijk ook voor in. Erdogan is hun doodsvijand sinds hij het staakt-het-vuren in 2003 opzegde. Zij vreeen met Washington en het Pentagon, maar hebben daar de (Navo-) beperkingen van ervaren. Ook zij doen mee aan de Astana-besprekingen, ondanks Turkse afwijzing. SDF/YPG zijn in feite in de Syrische moederschoot teruggekeerd maar houden dat nog even geheim.

Wat gaat Turkije doen. Wat kan het doen. Met de val van de lira zit het economisch in de tang. Een conflict met Rusland (denk alleen aan het toerisme) zou een dodelijke economische steek toebrengen aan het toch al getroffen land. Om een open conflict af te wenden komen Erdogan en Poetin volgende week bijeen in Sotsji. De verwachte 'chemische aanval door Assad op zijn eigen bevolking' kan nog steeds plaatsvinden. Maar de rol van Navo-lid Turkije (dat de jihadi's dan met divisies en luchtmacht te hulp zal moeten snellen) daarbij is fundamenteel: via Turkije worden en werden de jihadi's van het meeste voorzien dat ze nodig hadden. Via Jordanie en Israel is een stuk moeilijker geworden sinds de opmars van Damascus.
We beleven bange tijden, maar het intensieve diplomatieke overleg betekent dat er voorlopig nog gepraat wordt. US-State-senator Black (Virginia) liet er op bezoek bij Assad in Damascus geen twijfel over bestaan wie de aanval gaat uitvoeren: Mi6.

(WK)

 • Datum: .

'We hopen dat Idlib hoop zal putten uit deze overeenkomst', zo sprak Tacip Erdogan na een top met Poetin in Sotsji op maandag waarin een gedemilitarisserde zone van 15-20 km tussen de jihadi's en het Syrische leger wordt afgesproken die moet worden gecontroleerd door Turkse en Russische militairen samen (1). Op 10 oktober moeten alle zware wapens worden teruggetrokken uit de zone (op rebellen gebied!) en de 15e ook de rest inclusief de rebellen. De snelwegen Damascus-Aleppo en Aleppo-Latakia komen zo vrij van beschietingen.
Het is maar de vraag of de rebellen in Idlib 'hoop' zullen putten. Tweederde van de provincie wordt bezet door HTS (al-Qaida); de rest door Turks-gecontroleerde rebellen. Gaan die zich schikken in deze overeenkomst?
Het lijkt er eerder op dat Erdogan zich in een enorm wespennest heeft gestoken in Sotsji. Maar hij had blijkbaar geen keus. Bij de Navo-kaart spelen was zijn overlevingskans blijkbaar minder (denk aan de coup van 2016) in zijn inschatting.
Dit is slecht nieuws voor Netanyahu. Zijn speelveld wordt steeds verder ingeperkt, met de Russische MP aan zijn grenzen. Zijn jihadi-vriendjes waarmee hij Syrie bespeelde zitten in Idlib. De chemische aanval van Mi6 blijft uit. Nu een akkoord in Idlib. Daarom publiceerde hij in het kader van het vieren dat Israel 30 jaar 'ruimte-mogendheid' is foto's van de woning van Bashar en Esma Assad (2).
Natuurlijk is alles broos en hangt veel af van de ontwikkelingen in de VS naar de verkiezingen van 7 november.
Maar even lijkt het grote geweld afgewend. (WK)

(1) https://www.dailysabah.com/diplomacy/2018/09/17/erdogan-putin-agree-on-demilitarized-zone-in-syrias-idlib
(2) https://en.zamanalwsl.net/news/article/37514/

 • Datum: .

Hoewel de Israëlische minister van Defensie (een voormalige uitsmijter uit Moldova, Sovjet-Unie) Liebermann natuurlijk beter Roemeens spreekt dan Russisch, zal het nog vele malen beter zijn dan zijn Ivriet. In een telefoongesprek met zijn Russische collega Shoigoe moest hij zich verantwoorden voor het neerhalen van een Russisch verkenningstoestel (een Iljoesjin met propellors) tijdens een Israëlische aanval op Latakia door Syrische raketten. 15 doden.
Deze 'klassieke' truuc kan niet zonder consequenties blijven. Zolang de 'chemische aanval van Assad tegen zijn eigen bevolking' uitblijft, denkt 'de Joodse Staat' een vrijbrief te hebben te bombarderen in Syrië waar het wil. Opmerkelijk was de rol van een Frans fregat in de Middellandse zee dat ook raketten afvuurde op de doelen van de Israëlische luchtmacht: een electrische centrale en wat infrastructurele doelen. In (n.b.!) de provincie die grenst aan Idlib en van daaruit met beschietingen (de weg naar Aleppo) en drones-aanvallen wordt aangevallen. Ook ligt daar de Russische marinebasis. Israël (en Frankrijk) neemt een voorschot op een 'Changement des Alliances' waarbij de Navo weer de Navo zal zijn en Turkije terug van nooit weggeweest. Maar Netanyahu (in eigen land ook onderwerp van onderzoek) speelt quitte of dubbel: alleen een oorlog tegen Iran kan hem nog redden. Het uiteindelijke doel van de 7 landen die Generaal Wesley Clark in 2006 in het Pentagon te horen kreeg die moesten worden 'ge-regimechanged'. In 1953 al succesvol verworven met de Shah na Khomeini verloren.
In mijn inschatting heeft Netanyahu een grote fout gemaakt. Hij heeft voor zijn beurt gesproken. Mogelijk gesteund door de kleine Napoleon Macron. Maar een volgende aanval op Syrië is na dit avontuur een stuk moeilijker geworden. Of er volgt alsnog de grote aanval op Damascus die vorige week op het programma stond.
Het Pentagon heeft zich zeer positief uitgelaten over de overeenkomst afgelopen maandag in Sotsji tussen Navo-Erdogan en Poetin over Idlib (gedemilitairiseerde zone 15-25 km). Dat vond Netanyahu niet leuk. Vandaar die aanval op Latakia, het hartland van de Alawieten.
Kan Netanyahu doorgaan met het Idlib-akkoord op de proef te stellen en Syrië verder te destabiliseren. Dat is de grote vraag. Krijgt hij steun voor een wending in de oorlog in Syrië ten gunste van de jihadi's? De betrokkenheid van het Franse fregat 'Auvergne' dat raketten afvuurde ten tijde van de raid op Latakia belooft niet veel goeds.
Het lijkt op een oefening in het kader van een grotere operatie. (WK)

 • Datum: .

Dat de chef van de Israëlische luchtmacht met nog wat hotemetoten naar Moskou reist om een verklaring en rapportage te geven over wat er met de Il-20 die boven Latakia werd neergeschoten in een klassieke 'schaduwmanoeuvre' (schuilen achter een ander toestel; zie de Koreaanse Boeing), geeft de nieuwe krachtsverhoudingen aan in het MO. Zoiets was nog maar 5 jaar geleden ondenkbaar geweest. Ik verwijs nog maar eens naar de laatste Kruisvaardersstaten die, in de steek gelaten door Venetië (geld) en het Vaticaan, bondgenootschappen moesten aangaan met Arabieren om te overleven. Tot ze omvielen. Verwilderd keerden ze terug in 'de beschaafde wereld'.
In het geval van Israël bewaakt de Russische militaire politie (samen met de Syriërs) de grens aan de bezette Golan. En de twee miljoen Russen bewaken dat de verhoudingen tussen Moskou en Tel Aviv niet uit de hand lopen. Netanyahu heeft al zoveel problemen om te overleven. Daarom moet uitsmijter Lieberman in het Russisch met Minster van Defensie Shoigu aan de hot-line. Ik moet soms in m'n ogen wrijven: wat gebeurt hier.
Wat zijn de gevolgen van het neerhalen van het Russische militaire toestel op termijn? Ik neem aan dat het voor Netanyahu moeilijker wordt de volgende 200 bombardementen op Syrië die hij zo trots vierde uit de voeren. Natuurlijk kan alles anders worden als er een oorlog tegen Iran wordt gevoerd (het uiteindelijke doel: regime change in Iran). Laten we niet vergeten dat Iran de 3e olievoorraad ter wereld herbergt. Maar na het akkoord over Idlib is deze escalatie opnieuw een overwinning voor de Russische diplomatie. Het is duidelijk dat deze twee bondgenoten van de VS, Navo-lid Turkije en 'speciale vriend' Israël zich op dit moment geen problemen met Rusland op de hals willen halen. Ze zijn zo link als een looien deur en zullen het zo veranderen, maar op het moment niet.
Dat heeft te maken met de meedogenloze strijd in Washington tussen de president en Deep State-DC. Ook al dreigen zijn (hem opgelegde) medewerkers met hel en verdoemenis tegen Syrië en Rusland (Denk aan Bolton en Nikki Healey), het is duidelijk dat Trump niet wil meegaan in deze oorlogsplannen. Maar ja, 'een chemische aanval van Assad tegen zijn eigen bevolking'; dan moet hij natuurlijk kruisraketten sturen. Net als in 2016.
Bijzonder spannend wordt de situatie in Idlib, waar Turkije op zich heeft genomen orde op zaken te stellen en al-Qaida te ontwapenen. De bevolking van Idlib stad heeft enthousiast gereageerd op het akkoord. De jihadi's niet bepaald. (WK)

 • Datum: .

De snelle levering (twee weken) van het S-300 raketsysteem aan Syrië laat zien dat Rusland het Il-21 incident even lang geleden heeft aangegrepen om haar greep op het MO te versterken, precies zoals ze na het neerhalen van een Russische jet door Turkije heeft gedaan (1). De S-300 was al in 2013 toegezegd aan Damacus, maar onder druk van Israël en de VS toen tijdelijk 'uitgeruild'. Nu zijn ze 'terug aan het front' om Russische militaire personeel te beschermen tegen avonturen van Netanyahu 'tegen Iran' in Syrië. Het doel van de Russische politiek is het vertrek van ALLE buitenlandse troepen uit Syrië inclusief haar eigen (Rusland heeft een betaalde marinebasis/luchtmachtbasis bij Latakia). Dus ook de Amerikaanse en Iraanse. Iedereen oprotten. Het pokerspel rond Iran (denk aan Bolton en Mateo) is ook een afleidingsmanoeuvre omdat 'een chemische aanval door Assad op zijn eigen bevolking' op dit moment niet geloofwaardig is door het akkoord in Idlib. Turkije heeft zich hierdoor de ondankbare taak op de hals gehaald de meest radicale jihadi's te ontwapenen en een neutrale zone van 25 km in te richten. In plaats van tegen de Koerden op te trekken (zie 'Erdo en Afrin') moet Erdogan nu groepen die hij altijd heeft gesponsord en van wapens en mannen voorzien gaan ontwapenen. De Koerden zullen dit geamuseerd aanschouwen. 
Natuurlijk levert deze snelle levering van de S-300 munitie aan de warmongers in DC om Trump onder druk te zetten dit systeem te testen. De Oorlogsspelen laatst in Chabarovsk maar dan echt. In een gecombineerde oorlog tegen Syrië en Iran samen met Engeland, Frankrijk en Israël. Vrede in Korea, maar oorlog in het MO. Misschien is dat de deal die ze Trump hebben aangeboden om te overleven tot een eervolle aftocht in 2020.
Toch zal dit de isolationistische opstand die niets met Washington van doen wil hebben en die Trump vertegenwoordigt met hem definitief in te kapselen via een oorlog tegen Iran niet stoppen. Sterker nog: het zal de oppositie tegen 'Deep State' versterken. Niemand schijnt zich te realiseren dat de voorwaarden voor een 3e Amerikaanse Revolutie (na de Onafhankelijkheids- en de Burgeroorlog) aan het gisten zijn met verschillende belangen van de Staten van de Unie. De greep van Washington op het land vermindert. Als voorbeeld uitgedrukt in de belabberde infrastructuur. De wet van de remmende voorsprong in de praktijk. Maar ook de 'compartimentering' van het land in arme en rijke enclaves, ook nog eens 'etnisch' gesorteerd, in combinatie met een hoog wapenbezit, maken bij escalatie van grote delen van steden no-go areas; dat heeft Rodney King al bewezen. In Amerika gebeurt altijd het onbestaanbare. De Amerikaanse Burgeroorlog was de bloedigste oorlog ooit toen.  
De Amerikaanse onafhankelijkheidsoorlog was een Revolutie omdat voor het eerst een Constitutie werd opgesteld. Zonder adel. De Amerikaanse Burgeroorlog was een Revolutie omdat het de overwinning was van het het 'business-model' op het 'feodale'-slavensysteem dat de Zuidelijke welvaart (op kosten van uitbuiting) genereerde.
De 3e Revolutie moet natuurlijk de Sociale Revolutie zijn die Marx & Engels met hun overbrengen van de zetel van de International Working Men's Association van Londen naar New York aankondigden in 1883. In het land van de 1e Mei. Joe Hill en Woody Guthrie. De Rosenbergs en Daniel Ellsberg. Het zal totaal anders gaan dan Marx & Engels zich toen konden voorstellen. Maar de Amerikaanse arbeidersklasse zal toch de doorslag geven, net als tijdens de presidentsverkiezingen van 2016 toen ze weigerden op Clinton te stemmen. Het verdeel en heers met zwarten en latino's werkt steeds minder. De National Guards van de verschillende Staten (deeltijd) zijn onbetrouwbaar als ze moet worden ingezet tegen de eigen bevolking. Ook politie. Zelfs het (beroeps)leger is een onzekere factor, omdat hun salariëring en zorg ondermaats is. Ontevreden veteranen zijn een reeele factor. Zij steunen Trump.
Als het inkapselen van Trump door hem net als Obama in hun net van oorlog te verstrikken lukt, verliest een groot deel van de Amerikaanse bevolking haar laatste vertrouwen in het systeem. De volgende fase is Revolutie vertelt de geschiedenis. (WK) 

(1) https://www.algemeiner.com/2018/09/30/russia-begins-missile-system-delivery-to-syria-warns-west-on-peace-talks/

 • Datum: .

Het idee dat Israël zichzelf bestuurt of ooit bestuurd heeft moet men opgeven, net als Den Haag slechts bestuurt in dienst van. Als de VS haar handen van 'het Heilige Land' aftrekt (zoals langzamerhand aan het gebeuren is) is het uit met de avonturen van de Israëlische luchtmacht. Dat weet iedereen. Net als de financiële steun van de VS waarmee 'Kruisvaardersbastion' Israël nu al 70 jaar succesvol in de lucht wordt gehouden. Israël voerde de oorlogspolitiek in dienst van Deep State. Even later met atoomwapens uitgerust door Frankrijk. Israël was het geheime Navo-lid.
Maar nu naar de dag van vandaag. De snelle installering van het S-300 systeem in Syrië (iedere dag wordt al twee weken een batterij ingevlogen) heeft de nadruk gelegd op de woorden van de Israëlische luchtmachtchef eerder dat Israël de installatie van het S-300 systeem niet zou tolereren: oftewel dat ze het zouden platbombarderen. We weten dat Macron en May (beiden in zwaar weer) klaar staan om afleiding te zoeken in oorlog voor hun binnenlandse problemen. De betrokkenheid van het Franse fregat 'Auvergne' bij het neerhalen van het Russische verkenningstoestel vorige week spreekt boekdelen. Het was een oefening voor een volgende actie. De Engelsen staan altijd klaar om mee te doen. Zelfs Corbyn zal dat niet kunnen weigeren. Dan is hij pas echt 'antisemiet'.
Er zijn berichten dat Israël nog deze week de S-300 in Syrië gaat aanvallen, in een gecombineerde actie met de NAVO, waarbij Turkije (dat colonnes tanks naar Idlib overbrengt) weer terug van nooit weggeweest zou zijn en meedoet tegen Assad. En Rusland. Als de contouren van Wo3 ooit beter zijn weergeven dan nu? Israël zou de lont in het vat buskruit moeten steken. Dit gerecht wordt geserveerd met een complete aanval op Iran door 'de Geallieerden'. Nederland zal meedoen, Omzigt of niet.
In Israël wordt door de anti-oorlogspartij de komst van de S-300 verwelkomd. Het idee dat de Israëlische bevolking (schuilkelders) veilig zou zijn voor Wo3 wordt door hen niet geloofd. Ze zullen moeten bloeden voor de status quo in het MO. Want de Israëlische luchtmacht schreeuwde natuurlijk niet voor niets moord en brand. De S-300 deden het erg goed bij de Militaire Spelen. De hit van een Israëlische jet laatst boven Syrië, maar dan meervoudig.
De Israëlische marine bracht vele decennia geleden de US-Liberty naar de bodem. Daar moest ik aan denken bij het neerhalen van de Il-21. Het werd toegedekt. Dit wordt niet toegedekt. Net als het neerhalen van een Russische jet door Turkije Erdogan sterk beperkte. Israël gaat met de billen bloot.
Of Israël de kans krijgt de wereld in gevaar te brengen hangt af van de krachtsverhoudingen in Washington. (WK)

 • Datum: .

De 'beursbubble' die 'opeens' voor de Congresverkiezingen van 7 november (bedoeld om Trump af te zetten) en de mislukte lancering in Baikonoer (Kazachstan) van het ISS-ruimtevaartprogramma waarbij een Russische en Amerikaanse cosmonaut met de schrik vrij kwamen; wat kan het met elkaar te maken hebben.
Dat de succesvolle, veilige terugkeer van de beide ruimtevaarders uit landen die volgens de neocon's elkaars 'eeuwige vijanden zijn' (in de woorden van de net teruggetreden VN-diplomaat Nicky Healy, gedoodverfde tegenkandidaat in de RP tegen Trump in 2020 al ontkent ze dit natuurlijk met klem) is niet zonder betekenis. Weinig Europeanen herinneren zich uiteraard de verkiezingsbeloften van Trump uit 2016 (betere relaties met Rusland dan onder Bush en Obama/Clinton). Maar het Amerikaanse volk wel! DAAAROM speelt 'Russiagate' van 'Speciaal-aanklager' Mueller geen enkele rol meer in de verkiezingen van 7 november. Geen Amwerikaanse kiezer dat het ene reet interesseert.
Terug naar de geslaagde reddingsoperatie van de beide cosmonauten. Met het drama van de 'Challanger'
('uitdager'; van wat en wie eigenlijk?)-lancering voor de ogen van het Amerikaanse publiek waarbij alle inzittenden omkwamen is dit opnieuw een verbluffend staaltje van de superieure Sovjet-ruimtetechnologie waar de VS altijd achter aan hebben gelopen. Van de hondjes Sreljka en Bjelka; eerste mens in de ruimte (Joeri Gagarin) tot het vanuit de SU bestuurde maanwagentje Loenochod dat de wereld verbaasde door over de maan rond te karren. Het Amerikaanse Nasa-raketprogramma is gestopt wegens gebrek aan budget! Ze gebruiken in Washington sinds de ineenstorting van het reëel bestaande socialisme in 1991 louter Sovjet-raketten om 'outerspace' te komen! Dit is misschien wel de grootste grap sinds het communisme de verdwijntruuc toepaste. Toen de USSR, de DDR en de CSSR in rook opgingen zonder geweld.
Dat een Amerikaanse cosmonaut deze keer ongeschonden terugkeerde is een opsteker voor Trump die na 7 november rekening moet houden met een afzettingsprocedure. Niet alles Russisch is dus slecht.
En tegelijkertijd is het een linkse directe tegen de oorlogshitsers die denken met hun 'superieure technologie' (denk aan de 'Joint Strike Fighter') de 'in staat van verval verkerende' Russische Federatie op de knieën te dwingen.
Ik heb het nieuwe boek van Pi Scheffer niet gelezen en zal het niet doen maar in 1 ding heeft hij gelijk: het tijdperk van de "Pax Americana" is voorbij. En Trump is daar slechts een exponent van. (WK)

 • Datum: .

De Khashoggi affaire is goud. Koud een week nadat Trump had uitgelegd dat het Koninkrijk Saoudi-Arabië waarmee ons koninkrijk zo innig verbonden is het 'geen twee weken' zou uithouden zonder de (militaire) bescherming van de VS, is de Khashoggi-affaire een nieuwe opmerkelijke rol voor 'The Donald'. Stel je voor Hillary Clinton in het zelfde decor. Met de verklaring van Trump, die eerder aankondigde het als een hals-zaak te beschouwen (perslot is Khashoggi 'citizen' in de VS; 'ingezetene') dat hij Koning Salman's uitleg gelooft ('Koning Salman's ontkenning kon niet overtuigender zijn') en het (audio) bewijs dat de Turkse geheime dienst in handen heeft lijkt het lot van 'de kroonprins' die aan de touwetjes trekt te Ryad bezegeld. Minister van BZ Matteo wordt naar de Saoudische hoofdstad gestuurd voor onderzoek en 'naar elke plaats in de regio van belang in het onderzoek' (Istanbul/Ankara) En wie weet van het hele horror-koningshuis dat door de Engelsen uit een stam werd gerecruteerd en door de VS verder geëxploiteerd om het MO te knechten met Israël als politiepost.
Nog even over de ongelukkige trouwlustige Khashoggi: hij is afkomstig uit een zeer invloedrijke familie in het land. Denk aan olieminister Khashoggi die tijdens 'de oliecrisis' decennia de economische pagina's aanvoerde. De journalist Khashoggi (onder meer Washington Post) was een protegee van 'de oom' die door Kroonprins Mohammed Bin Salman ('Mo de zoon van-; net als bij ons vroeger 'Jan Janssen' ) in een coup werd uitgeranggeerd. Toen de helft van de immense koninklijke familie in Ryad-Carlton werd vastgezet om te worden afgeperst.
Deze MBS, die door onze MSM werd binnengehaald als "hervormer" omdat vrouwen mochten autorijden is de vader van de oorlog in Jemen en de opgelopen oorlogsdreiging met Iran... en (het net als SA Soennitische) Quatar! En nu dus de problemen met Turkije. Over hem hoor je even net zo weinig als van de dode.
Het is vreemd, de dreiging van een oorlog met Iran (en Syrië en Hezbollah) ten gunste van Deep State, de NAVO, Israël en MBS lijkt even afgewend. Het is nu het Koninkrijk waarmee Prins Bernhard zo graag zaken deed waarvan het voortbestaan op het spel komt te staan.  (WK)

(zie deze bron)

 • Datum: .

Jamal Khashoggi behoorde tot de Moslimbroederschap, net als Erdogan. Deze broederschap werd in 1928 opgericht in Egypte (toen en nu het belangrijkste moslimland) naar voorbeeld van de (geheime) genootschappen die bijvoorbeeld in de Franse Revolutie een belangrijke rol hadden gespeeld bij de omwenteling. Hun doel was hetzelfde: na de Ottomaans/Engelse (de Fransen drongen zich er ook nog tussen) overheersing zou een opstand tegen de door hen achtergelaten constructie van 'Vorstenhuizen' (samengesteld uit stamhoofden en Ottomaans grut) omver te werpen met als ideologie 'dat hun gezag niet van god gegeven was'. Misschien hadden ze ook het Nederlandse 'Plakaat van Verlatinghe' gelezen; de oprichters van de Moslimbroederschap waren namelijk zeer gestudeerde heren. Uiteraard was hier geen vrouw bij betrokken.
Nu is dat omverwerpen van de monarchie in alle landen van het Engels/Frans/Ottomaanse Rijk gelukt (niet dankzij de Broederschap maar in een Nationale Revolutie waarin de Communisten een vooraanstaande rol speelden) behalve Marokko, Jordanië en de Golfstaten, met als belangrijkste Saoudi-Arabië. Nu herbergt SA niet alleen 1/5 van de resterende olievoorraad, maar ook de heilige plaatsen Medina en Mekka. Zij gijzelen het geloof dankzij petrodollars.
Met terugwerkende kracht denkend schat ik dat Mohamed Atta, het 'brein' achter 9-11, ook van deze Broederschap was. Ze beseften, net als de oprichters van de Broederschap, dat de door de koloniale overheerser achtergelaten 'infrastructuur' (om de onbelemmerde olietoevoer te garanderen) door Westerse steun een niet te slechten belemmering vormde voor de ontwikkeling van het gebied. Ze waren per slot revolutionairen. De Wahabistische clan, uitgerust met US-dollars en -wapens, moest en moet worden uitgeschakeld, om voor het MO een kans kan creëren op te stomen in de vaart der volkeren. Ze gebruiken daarvoor een vorm van islam zoals de Poolse kerk een vorm van RK gebruikte voor haar doeleinden ('loskomen van Moskou'). Dat Religie en politiek alles met elkaar te maken hebben anno 2018 wordt ook bewezen door de opdracht van het 1e Patriarchaat van de Orthodoxe Kerk te Constantinopel (1e dankzij haar zetel in de hoofdstad van ooit het Oost-Romeinse Rijk, het huidige Istanbul) om de twee door een schisma gescheiden "Oekraïnse" Orthodoxe kerken zich te unificeren. Nu is de Oekraïnse Kerk een uitvinding van de Bolsjewieken die in 1918 Oekraïne uitvonden, om een 2e zetel in de Volkenbond te kunnen opeisen. Daarvoor had nooit of te nimmer iemand van het land, opgebouwd uit Oostenrijks/Pools/Turkse veroveringen, gehoord. Het schisma ontstond omdat afgescheiden kerk de  kant van de Interventiemachten en later de nazi's koos. Zo zijn we terug anno nu in de Oekraïne waar deze zelfde fascisten de macht controleren met partijen en milities. In de USSR was deze kerk verboden; na 1991 keerden ze terug 'aan het front'. Veelal uit de VS en Canada waar ze hun toevlucht hadden gezocht. In het kielzog van de Amerikaanse diensten en ngo's.
Terug naar Khashoggi die nog steeds niet terecht is. Een put in de tuin van de woning van de Consul-generaal? Een van de daders is inmiddels in een verdacht auto-ongeluk omgekomen. Het doel is duidelijk: de zaak te laten wegebben naar 'business as usual'. Maar dat is vergeefs. De strijd gaat door. (WK)

 • Datum: .

Kleintje Muurkrant - Postbus 703 - 5201 AS - 's-Hertogenbosch