Skip to main content

U nog een meloentje? (001)

14 december 2015

Een lekker stuk. Het heet De echte subsidieslurpers van Vlaanderen, is van de hand van Tom Cochez en staat al negen dagen op de site van Apache. Doet even een fris boekje open over de tweetraps subsidiëring van een paar Belgische mediavehikels. Met in hun slipstream een paar Nederlandse stichtingen op mediagebied. Het gaat om een karrevracht meloenen en het doet ons een groot genoegen dat er in het stuk lieden voorbijkomen die wij in het verleden ook al eens behoorlijk voor de bumper hebben gehad. Zoals Christian van Thillo (van de onvolprezen Persgroep) en Piet van Waeyenberge (Mediahuis).
Christian komt prominent voor in de galmende serie "Adel verplicht". Als erelid van de eng rechtse Club Lorraine samen met ondermeer de als kindervrienden bekend staande gebroeders Lippens. En als uitmelker van seksadvertenties. Daarnaast passeert het baasje van een hele bult Vlaamse en Nederlandse dagvodden ook nog als durfbelegger in de serie "Zukadelapjes bij het ontbijt". Een weinig verheffende zwendelaffaire waarin je zo'n keurige meneer als onze Christian niet zou verwachten.
En dan Piet. Baron Piet. Die is bij ons terug te vinden in de serie Zwijgen is voor de daders. Als telg uit een familie die zich in de Tweede Wereldoorlog steenrijk collaboreerde met de productie van melkpoeder. Als verzamelaar van allerhande Giacometti-beeldjes. En als gap van Kees Eijrond. De culturele koopjesjager en kindervriend uit Utrecht, Brussel en Lissabon, die onlangs nog door ons het toneel werd opgesleurd als trait d'union tussen de vermaarde Joris D. van de Eindhovense plantsoenendienst en het gezinnetje van Ivo Opstelten en Mariette Dutilh (1).
Geen lekker stuk zonder een special touch. Die wordt in dit geval gepresenteerd in de vorm van TMF Management en Equity Trust. Ze komen allebei voor in de jolige serie "Fuck". Voor het sinistere verleden van Equity verwijzen we nog maar weer eens naar het artikel Neerlands stille kracht. Allemaal shit en ellende. Je vraagt je wel eens af, waar is de grandeur gebleven, meneer Sonneberg. De echte grandeur. Als van vroeger. Stay tuned.

(1) Zie het artikeltje "Eijtje tik" van 28 september 2015. 

Klik hier om uw reactie toe te voegen
14 december 2015
U nog een meloentje?