Skip to main content

Vanwege de zeer beperkte nieuwsvoorziening in Nederland over de politieke en sociale crisis in Nicaragua, hieronder een achterstevoren update.

Gisteren heeft de Nicaraguaanse ambassadrice in Peru, Marcela Perez, met talloze NGO's een aanklacht opgesteld over de moorden, intimidaties, illegale arrestaties, etc van haar chefke Daniel Ortega. De katholieke kerk, die het nationaal vredesoverleg leidt, heeft de zoveelste veldslag met de Ortega's gewonnen, toen eergisteren het Vaticaan in alle toonaarden weigerde een Nicaraguaanse delegatie te woord te staan, die kwam uitleggen waarom de bisschoppen terroristen waren en het vredesoverleg ondermijnen.
De afgelopen week zijn talloze ziekenhuismedewerkers de laan uit gestuurd. Dat heeft te maken met het feit dat de regering, met een splinternieuwe anti-terreur wet, de volksopstand tot terrorisme heeft bestempeld. De Ortega's beweren bij hoog en bij laag dat alles wordt gefinancierd door The Donald, maar daar zit geen woord waarheid bij. Er hoeft niets gefinancierd te worden omdat met een half miljoen mensen de straat op gaan gratis is en de sociale media doen de rest. Artsen die gewonden behandelen zijn dus medeplichtig en worden veroordeeld. Zelfs moeke op de hoek die een koppie thee geeft aan de 'opstandelingen' is strafbaar; vele moekes zitten inmiddels achter het gaas.
Afgelopen week zijn een kleine 700 hectare grond afgepakt van alweer een terrorist, en zijn er talloze plastieke hutjes verschenen op het enorme grasveld. De Ortega's hebben direct toegezegd te zullen assisteren bij het legaliseren van alle individuele titels. Weer zo'n dejavu. Toen de Donalds van toen, na de Iran Contra affaire de kuierlatten namen, heeft Daniel ook duizenden hectaren grond van anderen weggegeven aan zijn militairen. Ook nu, want het enorme leger van histerisch gestoorde doodzaaiers, die voor 16 dollar per dag met een AK op alles en iedereen mochten schieten, is grotendeels uit het straatbeeld verdwenen. Dat is overigens erg handig voor de dag dat Daniel optieft, dan weet de bevolking waar ze de moordenaars van hun kinderen moeten zoeken...
Een maand geleden lag het land helemaal lam van de meer dan honderd barrikades die vooral de jeugd - je weet wel, die zogenoemde telefoonstaarders en Zuckerberg's niksnutten - had opgetrokken. Er werd wel hier en daar een roadblokje verwijderd door de politie, vooral 's nachts, maar de volgende morgen versneld weer opgebouwd door dezelfde dorpsjeugd. Politiemensen die weigerden mee te doen aan zulke acties, werden of vermoord of bedreigd of alle twee in omgekeerde volgorde.
Waarom het leger zo weinig meedoet aan deze ellende? Simpel, ze zien het einde van het regime, en bovendien ligt hun gehele pensioenfonds in het land des Donalds. Er wordt overigens wel oogluikend toegestaan dat soldaten die perse wel mee willen doen, in burger mogen gaan prijsschieten.
De jongeren zijn van de barricades geschoten, of onder dreiging van Cubaanse anti-terreur eenheden (anti tank wapens), de Wespen. Maar niet zonder een paar uur vooraf een akkoord tot terugtrekking te tekenen (met als enig doel het identificeren van de leiders om ze een dag later in drie stukken te schieten).
Om al deze ellende te financieren doet de familie Ortega van alles en nog wat, maar zo langzamerhand is het geld aan het opraken. Hij wil graag het land uit en ergens rustig de ogen sluiten, want Daniel heeft een nier of lever-aandoening. Maar zijn lieftallige vrouw, die bij de verkiezingsoverwinning als uniek werd aangemerkt in de Nederlandse pers, wil perse aan de macht blijven. Maar als het volk ergens de pest aan heeft dan is het wel aan haar. Een deze dagen gaat een Donald-wet in werking die de VS toelaat om mensen die duidelijk iets met de genocide van Daniel te maken hebben, het leven flink te verzuren.

Waar begon dit toch mee? Ten eerste was het volk de Ortega's al spuugzat, Daniel heeft nog geen ene verkiezing op legale manier gewonnen. Het ging wel steeds beter met het land, maar daar had de overheid niet zo veel mee te maken. Een van de dingen waar het compleet ontspoorde, was bij de Nationale Verzekeringsbank, waar bijna iedereen zijn pensioen heeft staan. Deze enorme pot met geld werd door Daniel gebruikt om vriendjes te kopen. De bank werd leeggevierd. Toen kwam afgelopen maart 't IMF met de rekenmachine om te concluderen dat de toenmalige pensioenen niet meer handhaafbaar waren. Dus moest Daniel hervormen, met als resultaat dat boze oudjes in bescheiden groepjes de straat op kwamen. Ze krijgen al zo weinig. De oudjes werden verrot geschopt door de DanielJugend. En dat ging de kleinkinderen 24 stappen te ver. Die kleinkinderen waren voornamelijk studenten, dus gingen de universiteiten plat. Het volk rook de kladderadatsch en de overheid werd zenuwachtig. Toen de eerste universiteiten werden beschoten, was de vlam in de pan. Er is geen weg meer terug. Maar er gaat nog heel veel water door de San Juan...

Manténganse al tanto

  • Datum: .

Toen afgelopen juni de massale protesten van de grond kwamen, hebben de Ortega’s een tegenprotest proberen te organiseren. Nagenoeg alle private buslijnen werden geconfisceerd om masaal vanuit het hele land aanhangers van het bewind naar Managua te halen. Caravanen lege bussen keerden vanuit het hele land terug naar Managua. Slechts een vijfduizend mensen kwamen opdagen, ondanks dat de regering alle ambtenaren verplicht had te komen, met ontslag als sanctie. Om toch indruk te maken werden de live beelden gemengd met oude beelden, overduidelijk herkenbaar door een gebouw dat verleden jaar is verbouwd en menig keer in beeld kwam.
De opstand van de studenten was legitiem en niet door buitenlandse machten aangezet. Dat de werkgevers plots aan de kant van de studenten stonden, zou je misbruik kunnen noemen, want een van de hervormingen ging over een hoger belastingregime. De katholieke kerk is ingestapt omdat nagenoeg in dezelfde periode een uitgesproken pro-Ortega bischop terug trad en een jonge generatie zich genoodzaakt voelde de studenten te beschermen tegen verdere beschietingen.
De USA hebben 1,5 miljoen dollar toegezegt om de “democratie te beschermen”. Dat is een duidelijke vorm van buitenlandse inmenging. Het is niet duidelijk wat er met dat geld is gebeurd, maar het blijft een feit dat de nationale marsen zoals gisteren, geen financiering nodig hebben, ze worden georganiseerd en gerapporteerd via sociale media, men protesteert in eigen stad.
De afgelopen decennia hebben de Ortega’s nog nooit een klinkende verkiezingsoverwinning gehaald. Om toch gekozen te worden is er met voormalig liberaal president Aleman een politieke deal gemaakt, en een wetswijziging doorgevoerd die toestaat de verkiezingen te winnen op basis van een 35% van de stemmen in de eerste ronde. De continue steun voor het regime van vroeger, lag altijd rond de 37%.
Bij de laatste gemeenteraadsverkiezingen (2017) is er geen campagne gevoerd door een van de deelnemende partijen, omdat de regering maanden voor de verkiezingen heeft laten weten dat zij in nagenoeg alle gemeenten de zaak al voorgekookt had. Ik heb zelden zulke openlijke stembusfraude gezien als toen: ontvoering van liberale kandidaten, het vooraf invullen van biljetten, etc.
Veel van mijn vrienden en kennissen zijn Sandinist, hebben in de oorlog gevochten, meegewerkt aan de heropbouw, de alfabetisering, etc. Iedereen voelt zich verraden. Van het Sandinisme en haar idealen is niets meer over. Alles draait en gaat over de centrale macht en financieel gesjoemel voor eigen gewin. Zelfs de fondsen uit de zak van Hugo Chavez zijn verkwanseld.
De afgelopen twee jaar hebben de Ortega’s alle helden van de revolutie uit de regering en de politiek gegooid. Van de oude garde is niemand meer over. Zelfs de broer van Daniel pleit voor het onmiddelijk vertrek van deze regering. Deze schoonmaak in de politiek is noodzakelijk omdat de Ortega’s de geschiedenis aan het herschrijven waren om het bewind voor de komende 30 jaar voor te bereiden.
De Ortega’s zijn tegen beter weten in, nog steeds op zoek naar wie via buitenlandse financiering de zaak heeft verziekt. Het gaat er bij de familie niet in dat het volk ze gewoon zat is. In de gevangenis gemartelde vrienden, hebben verteld dat men, af en toe tot op de dood tot gevolg, wordt gemarteld met maar één vraag: wie is je baas en financierder...

  • Datum: .

De linkse regimes van Latijns America hebben (in de zin van de het jarenzeventig links tegen Reagan) een extra levensduur gekregen door de Sint uit Venezuela. De enorme overschotten uit de olieverkoop hebben Hugo Chavez jarenlang de mogelijkheid gegeven om het verlopen regime in Nicaragua in het zadel te houden. Ondanks de positieve bedoelingen van Chavez, heeft deze samenwerking het volk nauwelijks wat gebracht. De olie was niet gratis, daar moest de veeboer diep voor in de buidel tasten; elke 15 dagen ging het door Venozolanen geselecteerde vee op de boot naar Venezuela.
Dat de voormalig financiële pilaar van Links Amerika - Venezuela - is ingestort, heeft deels te maken met een beroerd financieel beheer van de Chavez periode. De eindeloze onteigeningen, de brain drain en de onzekerheid van het regime door continue paranoia, en uiteraard de internationale sancties, hebben het land over de afgrond geduwd.
Het linkse regime in Nicaragua was al verlopen. Het socialisme is door de Ortega’s uitgehold. Het land is al jarenlang gewoon een open markt economie, waar honderdduizenden mensen in belastingvrije zones tegen lage lonen spijkerbroeken in elkaar naaien, voor USA corporations. Het Sandinisme dat overal in het dagelijks leven erin wordt ingeramd, is een doekje voor het bloeden. De tijden dat Desi Bouterse de 1 mei viering bijwoonde liggen al decennia achter ons.
Niet dankzij Ortega, maar gewoon dankzij de wereldmarkt, is Nicaragua een tijd lang in de vaart meegegaan.Vanwege de in de grondwet verankerde  investeringszekerheid, en de relatieve rust, zijn vooral Amerikaanse bedrijven naar Nicaragua gekomen. De 3 miljard dollar die Chavez via Alba (investeringsvehicles) constructies naar Nicaragua heeft gestuurd zijn al lang verdwenen in de diepe zakken van het regime, de Alba constructies zijn in de VS terecht aangewezen als bewijzen van corruptie van de junta.
Niemand verwacht dat dit snel zal stoppen, want de oppositie van het regime in Nicaragua, het gehele volk, moet vechten tegen drie regimes met een oud linkse traditie en te lang zittende leiders: Cuba, Venezuela en Nicaragua. Het is niet makkelijk maar onheroepelijk; want de kip is dood en het volk heeft er meer dan genoeg van.
overigens, ondanks dat de bloedende leiders het tot in hun dood zullen beweren, dit is geen traditionele strijd van links en rechts. Dit gaat over het volk tegenover een semi legale dictatuur. De linkse vleugel zou beter een voorbeeld kunnen nemen aan de Uruguaanse expresident Jose Mujica: gewoon gekozen, volk gediend en met pensioen. In een volkswagen kever en met brooddoos van moeke de vrouw, naar het witte huis. Dat is de werkelijke toekomst van links Amerika.

(dit stukje is geschreven met dank aan een artikel van Joachín Villalobos in Elpais)

  • Datum: .

Het regime komt zo langzamerhand in een wanhopige financiële situatie te zitten. De economie ligt op zijn gat, en snel zullen alle normale hulp gelden stoppen, vanwege financiële blokkades die de OAS en USA aan het voorbereiden zijn.
Het privé leger van paramilitairen is duur geweest, en de betalingen beginnen te haperen. Als de regering de paramilitairen vraagt om hun wapens in te leveren, weigert men dat te doen zolang men niet eerst betaald wordt. Reeds zijn de eerste voorbeelden gegeven door deze weigeraars om te knallen.
Als er geen geld meer is om de paramilitairen te betalen, dan zal de capaciteit van het regime om zichzelf te beschermen tegen het volk verdampen, en zal dan eindelijk tot tonele treden het werkelijke leger.
As we speak, wordt aan de Atlantische kust op ernstig grote schaal bos vernield met dankbare Chinezen als opkopende partij van het hout. De prijzen zullen laag zijn, maar de destructie is gigantisch. Inheemsen en boeren die hun weinige zaken verdedigen worden afgeschoten. Een onwerkelijke, onmogelijke maar maar vooral destructieve poging om aan geld te geraken. Iets met verschroeide aarde...
Je vraagt je af wanneer dit ophoudt, maar voor het eerst in mijn leven hoop ik echt dat de US regering een dijk van een financiële boycot weet te vinden, en dit regime snel vertrekt.

  • Datum: .

Langzaam stort het FSLN-gebouw in elkaar. Het hart van de ‘revolutie’ van de partij van Daniel Ortega. De vriendjesmachnine en corrupte molen voor duizenden Nicaraguaanse ambtenaren. Een aantal dagen geleden nam een hooggeplaatste FSLN-magistraat een enkeltje Costa Rica. Deze meneer deed binnen een week uit de doeken hoe precies het presidentiële echtpaar afgelopen jaar tot een bloedbad bracht. De teller staat op bijna 400 doden en er zijn nog steeds honderden mensen verdwenen. De magistraat doet uit de doeken hoe de rechtsstaat strak in handen is van Daniel Ortega, met directe telefonische orders naar de rechterlijke macht.  Over hoe het kan dat een deserterende ME'er die weigerde nog langer medeburgers dood te schieten 90 jaar gevangenisstraf kreeg, terwijl de maximale wettelijke straf maximaal 30jaar is.

Ter voorkoming van verdere druk en rapportage over schending van mensenrechten, had Daniel Ortega de VN mensenrechten commissie CENIDH het land uitgetrapt. Maar helaas voor hem was het onderzoekskwaad al geschied. De rapporten lieten niets heel van Daniel zijn verhaal dat de volksopstand door The Donald zou zijn opgezet, en er defacto een staatsgreep zou zijn voorbereid. De gevangenen en doodgeschoten mensen zouden terroristen zijn, en geen politieke gevangenen. Helaas pindakaas, de internationale gemeenschap kreeg eindelijk de feiten op papier onder ogen.
Door de EU onder druk gezet liet Ortega afgelopen week toch een EU-delegatie binnen voor een onderzoek. Er werd hen geen strobreed in de weg gelegd. De delegatie had toegang tot de gevangenis, oppositie, FSLN en allerlei juridische autoriteiten. Conclusie: Daniel leidt een terreurbewind. De EU eist vervolgens vervroegde verkiezingen en onmiddellijke vrijlating  van de bijna 700 politieke gevangenen. Anders gaat de directe en indirecte geldkraan meteen dicht. Op dit laatste heeft Daniel geanticipeerd door een enorme belastingverhoging aan te kondigen.
Afgelopen week ook de Amerikanen in Nicaragua over de vloer. Een soort verplichte diplomatieke exercitie. The Donald Diplomatie. Er zijn (nog) geen conclusies naar buitengetild, maar de duimschroeven worden zwaar aangedraaid. Alles onder dreiging van financiële sancties naar de persoonlijke Ortega-kliek. Het moordend echtpaar wordt er zenuwachtig van.
Het grote broertje Maduro vergaat het ook al niet al te best. Maar de relatie van Nicaragua met Venezuela is ook niet meer wat ie was... Daniel koopt tegenwoordig zijn olie bij de Donald, Maduro heeft stapels geleend geld teruggevlogen naar Caracas en in de boute toespraak van Maduro naar aanleiding van de coup, werd Daniel, of zijn land, ook niet genoemd.
De kakelverse president van Mexico heeft bemiddeling aangeboden, maar de tijd dringt, de inkomsten drogen snel op. Ondertussen is de dollar-vlucht zo hoog opgelopen dat het IMF poolshoogte kwam nemen om te bekijken of de Nicaraguaanse munt, de Cordaba gecorrigeerd zou moeten worden.

Het was dus een zware week voor de Ortega's. En dan vandaag er overheen: de tweede 'ontsnapping' van een hoge FSLN pief. De economisch adviseur vond de zon in Madrid beter schijnen. Wederom paniek en een zware politiebezetting van het centrum van Managua ter voorkoming van demonstraties. Door de politie wordt stelselmatig geweigerd om toestemming te geven voor demonstraties.
Dertig procent van alle spaartegoeden zijn inmiddels opgenomen, waarvan het meerdere deel in andere valuta. Er is tevens dertig procent van de staatsreserves opgebrand. Dat zijn cijfers waarvan de economen hier in Managua zeggen dat ze op het randje van de afgrond staan.
Wat is daadwerkelijk 't geval? De Ortega's gaan al lang niet meer over landsbestuur, maar ze willen onder geen beding afstand doen van hun absolute macht. En dat maakt adviseurs overbodig.

En dan is er een nieuw beroep bijgekomen, recentelijk In Managua geboren: Rotondeur. Dat zijn apart betaalden, of rijksambtenaren die met de FSLN vlag, met honderden tegelijk de vele rotondes in Managua bezetten. Geen rekening houdend met rangen of standen, van schoonmaakster tot hoge rechter, geen gezeik. Allemaal een vlaggetje in de hand en onder toeziend oog van de ME - vrolijk schreeuwen en wapperen. Anders kunt u zich voegen bij de 700 politieke gevangenen.

  • Datum: .

We wonen hier in Toverland, waar de regering van Ortega alle grip op de werkelijkheid heeft verloren. Volgens de regering is 't corona-virus voor homo’s en ander minderwaardig leven - lees 80 procent van de bevolking die zich tegen het regime afzet - en natuurlijk de ‘1%’. “Nicaraguanen zijn een ultra sterk volk en resistenter dan wie dan ook in de wereld”. De vicepresidente riep op tot een “Mars in tijden van Corona” die verschillende keren in Managua werd gelopen door Sandinisten en ambtenaren die anders hun baan zouden verliezen.
Scholen mogen niet dicht, scholieren moeten naar de pier om een cruiseschip te verwelkomen met omhelzingen en de overheid moet gewoon doorwerken, zonder enige bescherming. De enigen die niet hoeven te studeren zijn studenten die openlijk tegen het regime zijn. Die zijn er namelijk afgetrapt en hun studie-curriculum is vernietigd.
Tevens werd recent de “Zoete Nicaraguaanse Zomer met Liefde voor Jou” afgekondigd. Een titel die typisch uit de koker van de vicepresidente komt: grootse plannen ter mobilisering van het nationale toerisme. Om vooral te vergeten dat in april 2018 de pleuris uitbrak en de studenten zich met schooltas en schrift gingen verzetten tegen de doodsescaders van Ortega.

Twee weken verder nu, sinds de eerste dode, oorverdovende stilte op de stranden en straten. Op een handje fanatiekelingen na, blijft iedereen thuis. De grote werkgevers van de belastingvrije zones hebben het personeel naar huis gestuurd, met behoud van inkomen. Mensen laten zich liever informeren door sociale media dan door de staats-televisie. Een mislukte ‘zomer’ dus.
Toen er recent op de Sociale Media bekend werd dat plaguinol mogelijk een goed medicijn zou kunnen wezen, in combinatie met een antibioticum, rarara wat gebeurde er? Het was binnen twee dagen nergens meer te krijgen. Uit de markt gehaald door het regime. Voor eigen gebruik, what else? Nu weet iedereen dat Ortega al jaren kwakkelt, maar om nou de nationale voorraad hidroxicloroquina bij het gepeupel weg te trekken, is wel een erg grote middelvinger. Ook 15 van de 60 in Nicaragua beschikbare beademingsapparaten in beslag nemen voor het presidentieel ‘paleis’ is ook nogal behoorlijk dictatoriaal.

De afgelopen week werd het voor veel artsen te erg. Het niet mogen werken met enige vorm van bescherming was een brug te ver. Helaas voor het regime niet, want de medici konden onder dreiging van een kogel, 't gevang en andere ellende gewoon weer aan het werk. Bek houden!

Daniel Ortega was inmiddels al meer dan een maand van de radar. Geen enkel publiek optreden of ook maar een telefoongesprek. De dame doet het tegenwoordig alleen nog maar via de telefoon, en me dunkt dat zij niet totaal aan het doordraaien is.
Gisteren toch eindelijk is de dictator op tv verschenen, zo’n twintig minuutjes. Over dat de investeringen in kernwapens door de grootmachten, het ontwikkelen van geneesmiddelen in de weg staat, de yankies en nog meer gelul dat het volk al 40 jaar van deze incompetente boer moet horen. Geen woord over thuiswerken, bescherming van de omgeving of wat dan ook.
Maar de man ziet eruit als een wandelend medisch experiment, en zal wel snel weer op de achtergrond verdwijnen, waardoor zijn vrouw defacto de onwettige bestuurder van het land blijft. Immers in de grondwet staat dat de vicepresident niet in de verste verte familie van de president mag zijn. Ach ja, de grondwet, vast iets met grond ofzo.

Wat betreft de aantallen infecties mag de minister niet verder tellen dan tien. Dus de dagelijkse persberichtvoorleestruc is een bizarre optelling van verdwenen patiënten, veranderende leeftijden en namen. Maar niemand weet dus wat er echt gebeurd. En daarmee zijn we toch redelijk uniek in de wereld...

Een dag na de vorige alinea lijkt er logica in het verhaal te komen. De familie van de zieke wordt in de ziekenhuizen niet meer toe gelaten en krijgt te horen: “in behandeling en alles stabiel”, atypische longproblemen. In werkelijkheid liggen er al 60 in de vriezer en zijn er 600 gevallen geconstateerd. Dit verhaal is niet erg lang meer vol te houden. Van de meer dan 200.000 testkits die recent zijn afgeleverd op het vliegveld, worden er per dag nog geen 50 gebruikt….

Nog een paar weken, en we zullen weten wat deze regering het volk heeft aangedaan...

(geschreven door een Nederlandse inlander die al 24 jaar in Nicaragua komt)

  • Datum: .

Corona-aap uit de mouw
Elder Rodriguez Gaitán overleed 11 mei j.l. De familie kreeg te horen dat Elder per direct begraven moest worden. Terwijl het in Nicaragua altijd de gewoonte is om een nachtwake te houden, waar honderden mensen de nacht doorbrengen met de familie van de overleden persoon. Nu kregen ze drie uur de tijd om zich te organiseren. De kist werd potdicht afgeleverd met ziekenhuispersoneel in beschermende kleding (hazmat). Uit de ziekenhuis-documenten bleek dat Elder aan suikerziekte was overleden.
Dat laatste in opdracht van de vrouw achter al dit theater: de vrouw van Daniel Ortega. De persoon die, toen corona begon in Nicaragua, festivals organiseerde met wat wat voor excuus dan ook. Vooral in het noorden, in Chinandega.
De grote concentratie covid-19 infectie is nu dan ook in Chinandega. Officieel zijn er nu 8 mensen aan corona overleden en zijn er 25 besmettingen. De waarheid is echter ver te zoeken, alle ziekenhuizen zijn sinds geen paar dagen verzadigd met mensen met klachten, terwijl op sociale media juist wordt gesteld onder geen enkele voorwaarde naar welk ziekenhuis dan ook te gaan, omdat de meeste verpleegkundigen en doctoren vele weken lang juist geen beschermende kleding mochten dragen.
Tientallen videos verschijnen op sociale media van Toyota Hilux met een lijkkist achterin, veelal ’s nachts. Bedoeld als geheime begravenissen, maar iedereen heeft een telefoon, dus alles komt toch aan het licht. De nabestaanden horen uiteraard niets, het patiëntendossier wordt verbrand; deze persoon is hier nooit opgenomen geweest: Creatieve Staatsstatistieken
Triest is dat de mensen die hun leven gaan verliezen veelal afhankelijk zijn van de informele straateconomie, en op geen enkele manier zichzelf noodgedwongen een maand kunnen opsluiten. Dat laatste is overigens vandaag door dezelfde dame strafbaar verklaard. Ze heeft ook duidelijk gemaakt dat men de spaanstalige hashtag #blijfthuis niet langer genoemd mag worden. Enfin, en zo nog tientallen nog gekkere gebeurtenissen.
De aap komt langzaam uit de mouw, de Ortegas hebben besloten om alles op rood de zetten. De dood of de gladiolen. Ondanks dat de regering al 15 miljoen dollar uit het buitenland heeft gekregen, zijn er geen voorzieningen getroffen en worden patiënten niet behandeld met de juiste medicijnen. Op het internationale toneel maakt Ortega inmiddels duidelijk wat zijn plan is: hef alle sancties op of Nicaragua gaat Latijns-America lamleggen door het virus op geen enkele manier te bestrijden. Oftewel, offer het volk voor persoonlijk financieel gewin. Juist, een dictatuur, maar wel een hele nare. Dit is toch gewoon moord?

  • Datum: .

De besmettingsstrategie van de dictatuur Ortega Murillo is in haar eigen gezicht ontploft. De logische consequentie van het verplicht coronamars lopen, doctoren in ziekenhuizen te lang enige medische bescherming te weigeren, het veel te lang openhouden van grote overdekte markten (etc.), heeft tot een slachting onder haar eigen partij leden geleid.
Van de havenmeesteres die kinderen in de cruise-corona crisis toeristen dwong te ontvangen, via oud revolutionairen, politiechefs en FSLN politie: tot vandaag zijn er al meer dan 60 corona-doden. Comandante Cero (voor de kenners Edén Pastora) ligt er niet goed bij (vandaag wederom opgenomen, nu aan de beademing); overigens de enige echte revolutionaire ijzervreter die nog leeft.
De enige die buiten schot blijven zijn de militairen.
In staatsziekenhuizen worden heel weinig mensen beter. Hoewel de dictatuur het dodental tot op vandaag nog steeds op 46 houdt, net als een week geleden, schatten verschillende organisaties op basis van videobeelden en bevolkingsonderzoek dat we ver over de 1.000 corona-moorden zitten.
Onder de artsen is er ook een slachting gaande, al meer dan 46 medici zijn aan covid overleden, en dat is eng veel voor een land als Nicaragua.
Hoewel er absolute stilte is vanuit het ministerie van volksgezondheid, lijkt het erop dat het Cubaanse wondermiddel Interferon óf niet werkt, of niet juist wordt toegepast in de staatsziekenhuizen. Alle ziekenhuizen, privaat of publiek zitten overigens stampvol, en bij de poorten wachten mensen met symptomen dagenlang, op een kluitje.
Van de 26.000 testkits die de BCIE aan Nicaragua heeft gedoneerd, lijkt er niet 1 gebruikt te zijn, zo rapporteren onafhankelijke media zoals confidencial.com (met engelstalige artikelen aan de onderkant van de webpagina, voor de geïnteresseerden onder u). Het beheer van de kits ligt bij de minister van volksgezondheid, in direct beheer van de dictatuur.
Oja, en vandaag is het baseball-seizoen weer geopend. Onder het Ortega credo: Of gij gaat honkbal spelen, of je bent per direct ontslagen, of erger. Terwijl net 10 dagen geleden een van de grootste coaches aan corona doodviel.
En zo kunnen we nog veel meer opschrijven: ontslagen doctoren die openbaar kritiek uitten over de opgelegde werkwijze door de Ortega's, over onze buurman (ziekenhuismedewerker en partijbons) die kritiek ligt met zijn vrouw en hun dochter die desondanks zonder enige vorm van bescherming boodschappen doet, over dat de komende 19de er een grootse mars zal zijn voor de vrede en corona, over dat de Ortega familie strikt in quarantaine zit, over de motieven van de dictatuur…
Tsja, goede Vraag. Wie het weet mag het zeggen. Of ze proberen een totale chaos te creëren met de gedachte dat de sancties zullen worden opgeheven (beetje naïef want urgente medische externe hulp valt niet onder de sancties), of ze proberen het zo te rekken dat er een excuus is om de verkiezingen van 2021 uit te stellen. Wie het weet mag het zeggen. Manténganse al tanto!

  • Datum: .

Ter ondersteuning van de volgende uiteenzetting: Ten eerste zijn er in november van dit jaar verkiezingen in Nicaragua. Ten tweede is het regime van Daniel Ortega en zijn vrouw Murillo (OrMur) er - na een interne periling - sinds een paar weken achter dat hun FSLN slechts op 14 procent van de stemmen kan rekenen in hoofdstedelijk gebied en dat rond de 70 procent van de stemmen zullen gaan naar Cristina Chamorro. Een recent opgekomen oppositie-mevrouw, telg uit een oude Nicaraguaanse familie die tevens een van de eerste presidenten van het land leverde.  Een uitgesproken tegenstander van de dictatuur.

Hou tevens in het achterhoofd dat OrMur deze verkiezingen, vanuit hun perspectief, niet kan verliezen, omdat er een lange reeks aanklachten bestaat. Zowel nationaal (mensenrechtencommissie) als regionaal (La Corte Inter Americana) en internationaal (ICC), voor misdaden tegen de mensheid,. Het gevolg van de moorddadige acties van 2018-2019; de ‘Alles of Niets’ acties van Murillo.

Het FSLN is al lange tijd bezig met de ‘voorbereidingen’ op de verkiezingen. Zo zijn er legio wetten per decreet aangenomen, die allerlei uitspraken en/of handelingen die tegen de haren van OrMur ingaan, bestraffen met argumenten als anti-terreur, anti-opruiing, anti-corruptie, anti-witwassen etc, voor periodes van een paar maanden tot levenslang (dit laatste staat haaks op de grondwet, maar die is sowieso al kaltgestellt sinds 2017.

Sinds begin deze maand zijn op basis van deze wetten, ALLE relevante kandidaten voor de verkiezingen in het gevang gegooid, zonder enige vorm van process. Op Chamorro na, die heeft huisarrest en continue politie in huis. Maar ook journalisten, voormalig militanten van het FSNL, bankiers (anti-witwaszaken), en (voormalige) voorzitters van maatschappelijke organisaties zijn de afgelopen dagen vastgezet. Dit is wat Ormur noemt de operatie Danto 2021, een herhaling van 2018-2019, de grote schoonmaak. Via officiële kanalen wordt aangekondigd dat ook de katholieke kerk rekening moet gaan houden met arrestaties binnen haar gelederen.

Met andere woorden, OrMur leeft haar afspraken van de OEA van 2018-2019, over het houden van eerlijke en transparante verkiezingen, niet na. Reden voor de OEA om gisteren een vergadering te houden over het royeren van Nicaragua binnen deze organisatie, het activeren van de zogenaamde Carta Democratica. Met een kleine wijziging is resolutie zaangenomen, want ‘afgezwakt’ tot een stevige veroordeling van de gang van zaken omtrent de bizarre invulling van OrMur van ‘open verkiezingen’. De vergadering was voor veel Nicaraguanen niet te volgen op YouTube omdat OrMur op vele knooppunten tijdelijk het internet blokkeerde...

In Daniel Ortega's vorige leven als min of meer legitiem president, was het ‘houden’ van een kudde politieke gevangen niet door angst gedreven, maar om een onderhandelingspositie op te bouwen. Het is moeilijk in te schatten hoe dat op dti moment is, want ‘de heks’ is aan het doordraaien en trekt al jaren de absolute macht naar haar toe. In ieder geval was het onderhandelen middels gevangenen niet voor de OEA-vergadering van gisteren; men vermoed dat er gewacht wordt tot de onvermijdelijke Carta Democatica wordt getrokken en Nicaragua langzaam maar zeker in een totaal economisch isolement zal geraken, voor of na de komende verkiezingen.

Bij eerdere verkiezingen had Daniel nooit zo’n enorm gat dicht te frauderen met valse stembiljetten als nu. Eerder was het zaak een 3-4-5 procent bij te frauderen, wat mogelijk was als een dorpje reeds tot de schepper geroepenen, weer tot leven zou komen, maar om in november meer dan 20 procent er bij te frauderen (iets meer dan 30 procent in de eerste ronde is victoria), lijkt een onmogelijke zaak. De partijkas zit vol, maar het gat is heel groot. Nog nooit heeft Ortega zo veel geld achter de hand als nu voor november, maar nog nooit is zijn electorale achterstand zo groot geweest als nu.

Dan even over het gewone volk: De ‘hombre en la calle’. Sinds gisteren wordt door de politie en paramilitairen weer opzichtig gecontroleerd op de inhoud van uw telefoon. In plaats van een boete voor fout parkeren draait u 90 dagen de bak in omdat de ‘politie’ een karikatuur van Ortega op uw whazapp vindt. Ben je je telefoon ook nog kwijt. Oftewel, we zijn weer terug bij 2018-2019. Het volk mort. Ook vele sandinisten zijn het spuugzat. Door de wurggreep van Ormur, sluiten in een rap tempo grote bedrijven. Werkloosheid alom. Het aantal mensen dat op straat of langs de deuren bedelt, neemt rap toe. Honger begint hier en daar de kop op te steken… Binnen de politieke gelederen van het FSLN mort het ook. Er wordt steeds vaker afstand genomen van de steeds stalinistischer wordendevrouw van Daniel. Voor Daniel gaan de meesten nog door het vuur, maar voor die ‘heks, nooit’.

Het leger mort. De legerleiding heeft zich voorlopig verkocht aan de FSLN, maar de eerste stappen tot sancties tegen het leger zijn nu genomen. Nog 1 stap verder en het leger zal geen toegang meet hebben tot de pensioenpot, de meesten van haar winkels worden door het volk geboykot. De politie voelt ook wel aan dat dit niet lang goed kan gaan.

Da's dan 42 jaar, met een paar democratische jaren als uitzondering, Ortega. Met nu 5 jaar OrMur dictatuur. Gaan we Venezuela achterna?

  • Datum: .