Skip to main content

Nicaragua update (001)

09 augustus 2018

Vanwege de zeer beperkte nieuwsvoorziening in Nederland over de politieke en sociale crisis in Nicaragua, hieronder een achterstevoren update.

Gisteren heeft de Nicaraguaanse ambassadrice in Peru, Marcela Perez, met talloze NGO's een aanklacht opgesteld over de moorden, intimidaties, illegale arrestaties, etc van haar chefke Daniel Ortega. De katholieke kerk, die het nationaal vredesoverleg leidt, heeft de zoveelste veldslag met de Ortega's gewonnen, toen eergisteren het Vaticaan in alle toonaarden weigerde een Nicaraguaanse delegatie te woord te staan, die kwam uitleggen waarom de bisschoppen terroristen waren en het vredesoverleg ondermijnen.
De afgelopen week zijn talloze ziekenhuismedewerkers de laan uit gestuurd. Dat heeft te maken met het feit dat de regering, met een splinternieuwe anti-terreur wet, de volksopstand tot terrorisme heeft bestempeld. De Ortega's beweren bij hoog en bij laag dat alles wordt gefinancierd door The Donald, maar daar zit geen woord waarheid bij. Er hoeft niets gefinancierd te worden omdat met een half miljoen mensen de straat op gaan gratis is en de sociale media doen de rest. Artsen die gewonden behandelen zijn dus medeplichtig en worden veroordeeld. Zelfs moeke op de hoek die een koppie thee geeft aan de 'opstandelingen' is strafbaar; vele moekes zitten inmiddels achter het gaas.
Afgelopen week zijn een kleine 700 hectare grond afgepakt van alweer een terrorist, en zijn er talloze plastieke hutjes verschenen op het enorme grasveld. De Ortega's hebben direct toegezegd te zullen assisteren bij het legaliseren van alle individuele titels. Weer zo'n dejavu. Toen de Donalds van toen, na de Iran Contra affaire de kuierlatten namen, heeft Daniel ook duizenden hectaren grond van anderen weggegeven aan zijn militairen. Ook nu, want het enorme leger van histerisch gestoorde doodzaaiers, die voor 16 dollar per dag met een AK op alles en iedereen mochten schieten, is grotendeels uit het straatbeeld verdwenen. Dat is overigens erg handig voor de dag dat Daniel optieft, dan weet de bevolking waar ze de moordenaars van hun kinderen moeten zoeken...
Een maand geleden lag het land helemaal lam van de meer dan honderd barrikades die vooral de jeugd - je weet wel, die zogenoemde telefoonstaarders en Zuckerberg's niksnutten - had opgetrokken. Er werd wel hier en daar een roadblokje verwijderd door de politie, vooral 's nachts, maar de volgende morgen versneld weer opgebouwd door dezelfde dorpsjeugd. Politiemensen die weigerden mee te doen aan zulke acties, werden of vermoord of bedreigd of alle twee in omgekeerde volgorde.
Waarom het leger zo weinig meedoet aan deze ellende? Simpel, ze zien het einde van het regime, en bovendien ligt hun gehele pensioenfonds in het land des Donalds. Er wordt overigens wel oogluikend toegestaan dat soldaten die perse wel mee willen doen, in burger mogen gaan prijsschieten.
De jongeren zijn van de barricades geschoten, of onder dreiging van Cubaanse anti-terreur eenheden (anti tank wapens), de Wespen. Maar niet zonder een paar uur vooraf een akkoord tot terugtrekking te tekenen (met als enig doel het identificeren van de leiders om ze een dag later in drie stukken te schieten).
Om al deze ellende te financieren doet de familie Ortega van alles en nog wat, maar zo langzamerhand is het geld aan het opraken. Hij wil graag het land uit en ergens rustig de ogen sluiten, want Daniel heeft een nier of lever-aandoening. Maar zijn lieftallige vrouw, die bij de verkiezingsoverwinning als uniek werd aangemerkt in de Nederlandse pers, wil perse aan de macht blijven. Maar als het volk ergens de pest aan heeft dan is het wel aan haar. Een deze dagen gaat een Donald-wet in werking die de VS toelaat om mensen die duidelijk iets met de genocide van Daniel te maken hebben, het leven flink te verzuren.

Waar begon dit toch mee? Ten eerste was het volk de Ortega's al spuugzat, Daniel heeft nog geen ene verkiezing op legale manier gewonnen. Het ging wel steeds beter met het land, maar daar had de overheid niet zo veel mee te maken. Een van de dingen waar het compleet ontspoorde, was bij de Nationale Verzekeringsbank, waar bijna iedereen zijn pensioen heeft staan. Deze enorme pot met geld werd door Daniel gebruikt om vriendjes te kopen. De bank werd leeggevierd. Toen kwam afgelopen maart 't IMF met de rekenmachine om te concluderen dat de toenmalige pensioenen niet meer handhaafbaar waren. Dus moest Daniel hervormen, met als resultaat dat boze oudjes in bescheiden groepjes de straat op kwamen. Ze krijgen al zo weinig. De oudjes werden verrot geschopt door de DanielJugend. En dat ging de kleinkinderen 24 stappen te ver. Die kleinkinderen waren voornamelijk studenten, dus gingen de universiteiten plat. Het volk rook de kladderadatsch en de overheid werd zenuwachtig. Toen de eerste universiteiten werden beschoten, was de vlam in de pan. Er is geen weg meer terug. Maar er gaat nog heel veel water door de San Juan...

Manténganse al tanto

JOHN
Ja, erg verwarrend allemaal:
https://www.counterpunch.org/2018/07/27/homage-to-nicaragua/

Vili Ross
Hoor & wederhoor
1: Lees deze twitter thread van journalist Max Blumenthal die vanuit Nicaragua verslag deed van de realiteit wat betreft steun van de meerderheid van 't Nicaraguaanse volk voor Ortega en zijn verkiezingsoverwinning. https://twitter.com/MaxBlumenthal/status/1020046060771831809

2: The other side of the story in Nicaragua.

Max Blumenthal Interviews President Daniel Ortega of Nicaragua https://youtu.be/ai_fCZ9slAc

Klik hier om uw reactie toe te voegen
09 augustus 2018
Nicaragua update