Skip to main content

Nicaragua update (008)

09 juni 2020

De besmettingsstrategie van de dictatuur Ortega Murillo is in haar eigen gezicht ontploft. De logische consequentie van het verplicht coronamars lopen, doctoren in ziekenhuizen te lang enige medische bescherming te weigeren, het veel te lang openhouden van grote overdekte markten (etc.), heeft tot een slachting onder haar eigen partij leden geleid.
Van de havenmeesteres die kinderen in de cruise-corona crisis toeristen dwong te ontvangen, via oud revolutionairen, politiechefs en FSLN politie: tot vandaag zijn er al meer dan 60 corona-doden. Comandante Cero (voor de kenners Edén Pastora) ligt er niet goed bij (vandaag wederom opgenomen, nu aan de beademing); overigens de enige echte revolutionaire ijzervreter die nog leeft.
De enige die buiten schot blijven zijn de militairen.
In staatsziekenhuizen worden heel weinig mensen beter. Hoewel de dictatuur het dodental tot op vandaag nog steeds op 46 houdt, net als een week geleden, schatten verschillende organisaties op basis van videobeelden en bevolkingsonderzoek dat we ver over de 1.000 corona-moorden zitten.
Onder de artsen is er ook een slachting gaande, al meer dan 46 medici zijn aan covid overleden, en dat is eng veel voor een land als Nicaragua.
Hoewel er absolute stilte is vanuit het ministerie van volksgezondheid, lijkt het erop dat het Cubaanse wondermiddel Interferon óf niet werkt, of niet juist wordt toegepast in de staatsziekenhuizen. Alle ziekenhuizen, privaat of publiek zitten overigens stampvol, en bij de poorten wachten mensen met symptomen dagenlang, op een kluitje.
Van de 26.000 testkits die de BCIE aan Nicaragua heeft gedoneerd, lijkt er niet 1 gebruikt te zijn, zo rapporteren onafhankelijke media zoals confidencial.com (met engelstalige artikelen aan de onderkant van de webpagina, voor de geïnteresseerden onder u). Het beheer van de kits ligt bij de minister van volksgezondheid, in direct beheer van de dictatuur.
Oja, en vandaag is het baseball-seizoen weer geopend. Onder het Ortega credo: Of gij gaat honkbal spelen, of je bent per direct ontslagen, of erger. Terwijl net 10 dagen geleden een van de grootste coaches aan corona doodviel.
En zo kunnen we nog veel meer opschrijven: ontslagen doctoren die openbaar kritiek uitten over de opgelegde werkwijze door de Ortega's, over onze buurman (ziekenhuismedewerker en partijbons) die kritiek ligt met zijn vrouw en hun dochter die desondanks zonder enige vorm van bescherming boodschappen doet, over dat de komende 19de er een grootse mars zal zijn voor de vrede en corona, over dat de Ortega familie strikt in quarantaine zit, over de motieven van de dictatuur…
Tsja, goede Vraag. Wie het weet mag het zeggen. Of ze proberen een totale chaos te creëren met de gedachte dat de sancties zullen worden opgeheven (beetje naïef want urgente medische externe hulp valt niet onder de sancties), of ze proberen het zo te rekken dat er een excuus is om de verkiezingen van 2021 uit te stellen. Wie het weet mag het zeggen. Manténganse al tanto!

Klik hier om uw reactie toe te voegen
09 juni 2020
Nicaragua update