Skip to main content

Nicaragua update (005)

01 februari 2019

Langzaam stort het FSLN-gebouw in elkaar. Het hart van de ‘revolutie’ van de partij van Daniel Ortega. De vriendjesmachnine en corrupte molen voor duizenden Nicaraguaanse ambtenaren. Een aantal dagen geleden nam een hooggeplaatste FSLN-magistraat een enkeltje Costa Rica. Deze meneer deed binnen een week uit de doeken hoe precies het presidentiële echtpaar afgelopen jaar tot een bloedbad bracht. De teller staat op bijna 400 doden en er zijn nog steeds honderden mensen verdwenen. De magistraat doet uit de doeken hoe de rechtsstaat strak in handen is van Daniel Ortega, met directe telefonische orders naar de rechterlijke macht.  Over hoe het kan dat een deserterende ME'er die weigerde nog langer medeburgers dood te schieten 90 jaar gevangenisstraf kreeg, terwijl de maximale wettelijke straf maximaal 30jaar is.

Ter voorkoming van verdere druk en rapportage over schending van mensenrechten, had Daniel Ortega de VN mensenrechten commissie CENIDH het land uitgetrapt. Maar helaas voor hem was het onderzoekskwaad al geschied. De rapporten lieten niets heel van Daniel zijn verhaal dat de volksopstand door The Donald zou zijn opgezet, en er defacto een staatsgreep zou zijn voorbereid. De gevangenen en doodgeschoten mensen zouden terroristen zijn, en geen politieke gevangenen. Helaas pindakaas, de internationale gemeenschap kreeg eindelijk de feiten op papier onder ogen.
Door de EU onder druk gezet liet Ortega afgelopen week toch een EU-delegatie binnen voor een onderzoek. Er werd hen geen strobreed in de weg gelegd. De delegatie had toegang tot de gevangenis, oppositie, FSLN en allerlei juridische autoriteiten. Conclusie: Daniel leidt een terreurbewind. De EU eist vervolgens vervroegde verkiezingen en onmiddellijke vrijlating  van de bijna 700 politieke gevangenen. Anders gaat de directe en indirecte geldkraan meteen dicht. Op dit laatste heeft Daniel geanticipeerd door een enorme belastingverhoging aan te kondigen.
Afgelopen week ook de Amerikanen in Nicaragua over de vloer. Een soort verplichte diplomatieke exercitie. The Donald Diplomatie. Er zijn (nog) geen conclusies naar buitengetild, maar de duimschroeven worden zwaar aangedraaid. Alles onder dreiging van financiële sancties naar de persoonlijke Ortega-kliek. Het moordend echtpaar wordt er zenuwachtig van.
Het grote broertje Maduro vergaat het ook al niet al te best. Maar de relatie van Nicaragua met Venezuela is ook niet meer wat ie was... Daniel koopt tegenwoordig zijn olie bij de Donald, Maduro heeft stapels geleend geld teruggevlogen naar Caracas en in de boute toespraak van Maduro naar aanleiding van de coup, werd Daniel, of zijn land, ook niet genoemd.
De kakelverse president van Mexico heeft bemiddeling aangeboden, maar de tijd dringt, de inkomsten drogen snel op. Ondertussen is de dollar-vlucht zo hoog opgelopen dat het IMF poolshoogte kwam nemen om te bekijken of de Nicaraguaanse munt, de Cordaba gecorrigeerd zou moeten worden.

Het was dus een zware week voor de Ortega's. En dan vandaag er overheen: de tweede 'ontsnapping' van een hoge FSLN pief. De economisch adviseur vond de zon in Madrid beter schijnen. Wederom paniek en een zware politiebezetting van het centrum van Managua ter voorkoming van demonstraties. Door de politie wordt stelselmatig geweigerd om toestemming te geven voor demonstraties.
Dertig procent van alle spaartegoeden zijn inmiddels opgenomen, waarvan het meerdere deel in andere valuta. Er is tevens dertig procent van de staatsreserves opgebrand. Dat zijn cijfers waarvan de economen hier in Managua zeggen dat ze op het randje van de afgrond staan.
Wat is daadwerkelijk 't geval? De Ortega's gaan al lang niet meer over landsbestuur, maar ze willen onder geen beding afstand doen van hun absolute macht. En dat maakt adviseurs overbodig.

En dan is er een nieuw beroep bijgekomen, recentelijk In Managua geboren: Rotondeur. Dat zijn apart betaalden, of rijksambtenaren die met de FSLN vlag, met honderden tegelijk de vele rotondes in Managua bezetten. Geen rekening houdend met rangen of standen, van schoonmaakster tot hoge rechter, geen gezeik. Allemaal een vlaggetje in de hand en onder toeziend oog van de ME - vrolijk schreeuwen en wapperen. Anders kunt u zich voegen bij de 700 politieke gevangenen.

WK
Dus na de val van Ortega nog een regime tegen Venezuela. Dat bedoelen deze pseudo-linksen in dienst van het kapitaal.
Klik hier om uw reactie toe te voegen
01 februari 2019
Nicaragua update