De Toverberg (001)

Het kapitalisme laat de mens ontzield achter. Berooid van elk idee over het waarom van het geld en goed verzamelen, is hij een prooi van de allerslimste onder de handelaren: die in zingeving. De goeroe biedt antwoorden, maar voordat die antwoorden op hun waarde getest kunnen worden moet er al betaald zijn. Met het hele hebben en houen, soms zelfs met het leven.

Afhankelijkheid van een goeroe weerhoudt de mens van actie. Ontneemt hem de aandrang om dingen in zijn omgeving te veranderen. Levert een willoos kadaver op. Dat gelooft dat het kapitalisme -net als de goeroe en alle andere leideertypes- deel uitmaakt van de natuurlijke orde. Hij zoekt niet meer, hij heeft gevonden. Goeroes en hun bewegingen vangen de vinders. De onverlaten die verder gaan met zoeken, met vragen stellen, die deugen niet en worden uitgestoten.

Wij van Kleintje Muurkrant willen onze lezers zo goed als maar mogelijk is informeren over de werking van goeroes en hun bewegingen. Een paar decennia geleden haakten we daarom aan bij een initiatief in Leiden: Simpos. Deze Stichting Informatie over Maatschappelijke Problemen rond Occulte Stromingen onderhield een website en had een emailadres.

Die site is er niet meer. Terwijl recent bekend werd dat het aantal negatieve ervaringen vcan mensen met goeroes en sekten alleen maar toeneemt. Dus takelen wij zo’n site weer op. Hiernaast zul je op de site van stelling.nl over een tijdje weer informatie kunnen bekijken over zo veel mogelijk figuren, groepen, groepjes en ontwikkelingen die zich onschuldig voordoen maar dat nader beschouwd niet zijn.

Wellicht noemen we de nieuwe site niet meer Simpos. Voor deze serie, waarin de onderwerpen van de site ingeleid zullen worden, heb ik de naam De Toverberg gekozen, deels naar het boek van Thomas Mann, deels naar dat van James Baldwin: Go Tell It on the Mountain. En bij dat laatste ga ik dan weer helemaal uit mijn dak op de muzikale versie van good-old Jeffrey Lee Pierce...

(JoopFinland)

  • Datum: .

De Toverberg (002)

Het was me de maand wel. Eerst moest het oorlog worden tegen Iran, en nu zitten we in een pandemonium van hele en halve waarschuwingen tegen ‘de pandemie’. Je zou er zomaar van in een god gaan geloven. Of in zijn plaatsvervanger. De goeroe.

Neem nou de Nederlandse volgelingen van Avatar Adi Da Samraj, voor de burgerlijke stand (en een paar gerechtshoven) bekend als Franklin Jones. Geen idee hoeveel mensen hij hier naar de verlichting brengt maar de nederlandstalige website ziet er gelikt en onderhouden uit (1).

Op de homepage het goedje dat zo’n beetje elke goeroe in de aanbieding heeft: een pic van de held, een gratis weekend kennismaken, dvd’s, boeken en een nieuwsbrief die je kunt bestellen, en een aantal linken, onder meer naar de club zelf.

Eerst maar even over die Jones. In 1939 in de USA geboren, en gestorven op de Fidji’s in 2008. Studeerde filosofie en literatuur maar voelde zich al jong geroepen tot het goeroeschap. Is ook bekend geworden als Da Free John.

Adidam Nederland houdt volgens de website kantoor in het Oosterpark in Amsterdam, en zit in het voormalig klooster van de Paters Passionisten in Maria Hoop, tussen Sittard en Roermond. Daar organiseert de club retraites en daar kun je natuurlijk gratis en voor niks komen klussen.

Tot zover de website van Adidam NL. Maar wij van het Kleintje zijn op zoek naar mot. Tweespalt. Scheuring. Spijtoptanten. Daarvoor moeten we naar de veel interessantere site van het Cult Education Institute (CEI).

‘CEI's mission is to study destructive cults, controversial groups and movements and to provide a broad range of information and services easily accessible to the public for assistance and educational purposes online through the Web.’

Neem een kijkje in de beerput over Jones en zijn fans (2). Een fijne kritiek in het Nederlands komt van Skepsis, de stichting die staat voor de ‘kritische blik op paranormale verschijnselen en pseudowetenschap’ (3).

Hij is uit 2006 dus Jones is dan nog alive and kicking: ‘(Een) Amerikaanse goeroe, die zich tegenwoordig Avatar Adi Da Samraj noemt, ‘de levende Incarnatie van de Goddelijke Persoon, in onze tijd en in lichamelijke menselijke Gedaante Verschenen’. Een van zijn werken werd in 1985 aanbevolen als ‘de meest extatische, meest diepgaande, meest complete, meest radicale en meest veelomvattende enkelvoudige spirituele tekst die ooit werd neergeschreven en beleden door de Menselijke Transcendente Ziel’. Dit bleek ook al uit het feit dat de meeste woorden in dit boek met een hoofdletter waren geschreven. In een latere hagiografie, The Divine Emergence of the Word-Teacher Heart-Master Da Love-Anada (1990), staat een aanbeveling waarin wordt beweert dat meester Da zonder enige twijfel de eerste westerse Avatar (Godmens) in de geschiedenis is.

Da is een zogenoemde ‘crazy wisdom master’, die zeer onorthodoxe methoden gebruikt. Nadat er steeds meer sensationele verhalen naar buiten kwamen over zijn machtsmisbruik en seksuele uitspattingen, heeft men afstand genomen van de beweging. Da moest als Wereldleraar naar buiten treden. In plaats daarvan had de goeroe zich met een groep aanbidders teruggetrokken op een aangekocht Fidji-eilandje. Hij omringde zich met een heilige Mandala Orde, die bestond uit jonge dames, zijn ‘Kanyas’. Zij bezaten de ‘Grace of submission to Me by being drawn into My Condition through feeling-Contemplation of My bodily (human) Form, My Spiritual (and Always Blessing) Presence, and My Very (and Inherently Perfect) State. … The Calling of the Kanyas Calls everyone to not fail to respond to Me fully.’

Maria Hoop… Fiets er maar es langs dat erg prachtige maar al even erg voormalige klooster. Zet er je koptelefoon op en luister naar het nummer ‘The Lie’. Inderdaad, van good old Jeffrey Lee Pierce

(JoopFinland)

  • Datum: .

De Toverberg (003)

In deze aflevering aandacht voor de vogels die denken dat het Opperwezen ook over politiek zou gaan. De lui die het hebben over uitverkoren volkeren. Over Israël met name. Alsof God of Jahweh of hoe ze ook heten mogen, zich destijds terwijl ze dit aardse tranendal aan het optuigen waren, bezig hielden met de natie-staat. Excerpten uit een email die ik afgelopen week geheel ongevraagd kreeg. Hij werd verstuurd vanaf het edres . Boven het relaas prijkt ook een burgerlijke naam: Leon Elshout. Gaan we zometeen op goochelen. Eerst even die tekst:

De titel luidt: Was Auschwitz-Birkenau een tempel voor Baal Tsaphon, Zeus?

De eerste alinea:

Begin jaren dertig van de vorige eeuw werd het altaar van Zeus dat ooit in Pergamum stond in Berlijn nagebouwd, net als de Isjtar Poort die in Al-Hillah Babylon staat. Pergamum is de huidige stad Bergamo in Turkije waar volgens Openbaring 2:12 de troon van satan staat. De Griekse afgod Zeus was een kloon van Baal-Tzafon die in Exodus 14:1-2 genoemd werd. Hij was de sfinx en we kunnen gerust de persoon van satan aan Zeus en Baal Tzafon koppelen. De plagen van de Exodus waren tegen hem gericht. De replica die in Berlijn nagebouwd werd was een inspiratie voor Albert Speer om zijn ontwerp voor een duizend jarige stad te bouwen. Was deze replica van het altaar van Zeus een schaduw van wat er de jaren daarna in Duitsland gebeuren ging? Misschien wel.

Slaan we een alinea over, dat maakt in dit soort verhalen geen moer uit:

Het woord Nazi was een afkorting van Nazional Sozialismus, maar in een wereld die om symboliek draait is niets wat het lijkt. Het woord nazi duikt ook in de Bijbel op. Volgens Ezechiël 37:25 is David de “nashi” prins in de komende aion. En Jezus was zelf een Nazi-reër. Tijd dus om de religieuze dimensie van Auschwitz uit te diepen. Auschwitz-Birkenau was net zo’n symbool van de sheol – het dodenrijk – als het Meer van Galilea dat overigens de vorm van een harp heeft (Psalm 49:4). Rond dit meer lag een Decapolis van tien steden die met de tien zonen van Haman of de tien geëxecuteerde nazi’s resoneerden. De namen van Galilea in Israël en Galicië in Polen waarin Auschwitz ligt resoneren ook met elkaar.

Even tussendoor het mooiste zinnetje uit de tekst:

In de Bijbel is het Noorden meestal het oosten

En dan zijn we toe aan de vogel uit de hoed, de aap uit de mouw:

Als we een herhaling van Auschwitz willen voorkomen dan zullen we tenminste met de religieuze dimensie van de shoah rekening houden. We zullen de Joodse staat Israël moeten steunen ook al voelt het zuur. In Leviticus 25:23 staat dat Kanaän (Fenicië) van God is. Noch de Palestijnen, noch de Israëlieten kunnen er zomaar aanspraak op maken. Desalniettemin vergt de terugkeer van Jezus dat er in de Eindtijd een fysieke staat Israël is. Helaas viert koppigheid in deze hoogtij zodat we in afwachting van een finale shoah zijn die al in Zacharia 12:1 voorzegd werd.

‘Leon Elshout is een autodidactische Bijbelstudent en opereert in de geest van de Bereërs die in Handelingen 17 worden genoemd’, zo luidt het op zijn website roodgoudvanparvaim.nl. Gelukkig voor ons heeft Leon het ook maar van horenzeggen, en betrekt hij zijn hachelijke gedachtenspinsels uit mondiale bronnen. Het meest intereseant zijn unitedwithisrael.org en bijbelsdenken.eu.

Allemaal samen gezamenlijk voor Israel, aldus United with Israel:

Founded in 2011, United with Israel (UWI) is proud to have grown to become the world’s largest pro-Israel community, with nearly 10 million followers in over 170 countries. We transform passive Israel supporters into global activists, sharing impactful, pro-Israel messages and calls-to-action throughout the world.
(…..)
Now more than ever, Israel needs friends and supporters around the world. To stand United with Israel during these critical times. To affirm that throughout history, Israel has been a great blessing to the world and only those who blessed Israel were themselves blessed (Genesis 12:3) . And those who sought to destroy Israel are no more.

Tot de projecten van de club behoren zulke vredelievende als het doneren van geld en voedselpakketten aan Israelische soldaten en het bouwen van schuilkelders.

Bijbels Denken is ‘gebaseerd op de Bijbel (en niets anders dan de Bijbel). Kerkelijke denkbeelden stemmen vaak niet overeen met wat God in zijn Woord zegt.’. Helaas worden er geen namen genoemd achter de site, en de in de index op auteur opgesomde munters van God’s woord van Nederlandse komaf zijn allemaal allang niet meer onder ons.

Nog een hele mooie tekst lezen? En in verwondering achterblijven over wat de woorden en de zinnen wel mogen betekenen? Koptelefoon op en geluisterd naar Cleopatra Dreams On, van good-old Jeffrey Lee Pierce. En de beste uitvoering staat hier.

(JoopFinland)

  • Datum: .

De Toverberg (004)

Ons en hullie, wat een discussie. En hier gaat het niet over hullie uit het Midden-Oosten en Afrika die ons bloed komen verdunnen. Nee, hullie van elders uit het heelal.

Aliens. Ze trekken ons aan en stuiten ons tegen het kippeborstje. We willen niet alleen zijn op die aardkloot van ons. En we griezelen bij de toch erg voor de hand liggende gedachte dat we niet uniek kunnen zijn en dus broers en zussen hebben die we niet kennen.

De handreiking. Recent werd herdacht dat we 30 jaar terug een raket naar ze toegestuurd hebben, met aan boord een kennismakingspakketje. Wie wij zijn: op een plaatje, met een kaartje, en met middle-of-the-road-muziek. Ik had een heel andere blijk van cultuur meegestuurd, maar daarover straks.

Het vijandsbeeld. Rijke engerds zoals Gates en Musk willen er wel gaan wonen. Op de maan, op Mars, op Venus, maakt niet uit. We kunnen er een kolonie stichten. Net als vroeger. Don’t bother about them. We planten er de stars-en-stripes in de bodem, en leggen de eerste de beste die bezwaar maakt om.

De middenweg. Het geitenpaadje, je komt er geen drommen tegen. De Aetherius Society bestaat wereldwijd uit misschien net duizend mensen, in Nederland hebben ze niet eens een postbus. Maar in een kerk naast de deur, in Londen, komen mannen en vrouwen samen die aliens zeer serieus nemen.

Voor hen zijn aliens goden. Jaarlijks houden zij een pelgrimstocht naar Holdstone Down in Devon, de plek waar volgens hen Jezus voor het eerst voet op aarde zette, vanuit een ruimteschip dat van Venus kwam. Een soort omgekeerde Musk dus.

De groep is er getuige van Operation Prayer Power, een ritueel waarbij een 'gebedsbatterij' wordt opgeladen, zodat energie richting het buitenaardse kan worden geleid, om zo de mensheid te beschermen. Kijken we even met ze mee...

Welaan. Obama wint het niet van Gandhi en het is nogal kil op die heuvel. Nog iets anders? Iemand had het over een ervaring die te vergelijken valt met die tijdens een popconcert. Dezelfde energie. Een kwieke vibe.

Sluiten we daarmee af. Ik had natuurlijk nooit de Beatles als een message-in-a-bottle de ruimte ingestuurd. Welnee: die aliens verdienen beter. Of eigenlijk het beste: de Gun Club. Blijven we in astrale sferen met deze live versie uit 1984 van Moonlight Motel

(JoopFinland)

  • Datum: .

De Toverberg (005)

Post van iemand die zijn bericht graag in Konfrontatie gedrukt zou wilen zien. Hij heeft zijn geboortenaam aangelengd omdat hij het licht heeft gezien. Zolang ie niet over dat licht schrijft, lees ik zijn post en zet het af en toe online.

Maar wat is dit?

Het tekstje gaat over Joden. Over wat die allemaal fout doen. En fout gedaan hebben. Ze hebben in de laatste oorlog ‘gecollaboreerd’ met de nazi’s. Het zijn allemaal ‘geldwolven’. En Salo Muller, de vroegere verzorger van Ajax die recent het nieuws haalde omdat ie zo’n beetje in zijn uppie de NS dwong tot het betalen van smartegeld, die moesten ze zo’n beetje alsnog vergassen…

Ik geloof mijn ogen niet. Stuur een corrigerend berichtje terug. Snapt zender zelf wat hij schrijft? Maar zijn antwoord is onverbiddelijk: Konfrontatie is onderdeel van het Joodse complot, en wie ik eigenlijk ben omdat ik zo’n rare naam gebruik…

Ja, die naamsverandering… Om aan te geven hoe volledig en onomkeerbaar de verlichting greep op ze heeft gekregen, voegen ze aan hun christelijke naam iets toe of gooien hem volledig overboord, de swami’s, sanyassins, deva’s en devo’s.

New Age eist een nieuwe identiteit, van die orde.

Racisme, antisemitisme en New Age heeft griezelig veel met elkaar te maken. Berucht is de rassenleer van het anthroposofische Steiner-volkje, maar ook de theosofen lusten er in navolging van madame Blavatsky wel pap van. Ik vond een mooie tekst over New Age en het Jodendom, die ik hier graag introduceer.

‘The Rainbow Swastika’, heet ie, en hij is van de hand van Hannah Newman. Inderdaad, die kennen we niet van radio, televisie, talkshow of boekenweekgeschenk… Zelf schrijft ze daarover:

I'm a nobody, actually. I have no academic degree even remotely related to this field. No list of published books, teaching stints, or associations with Big Names. No sponsors, no financial backers, no authority endorsing my efforts. I have never lectured on this subject, nor do I ever intend to. This research is not connected with my job, and was done completely in my spare time over several years. Among other things, this means I have no reputation to protect, no superiors to satisfy (except the G-d of Israel, who I acknowledge with no apologies), no agenda for fame or notoriety. No reason to lie to you.(…) For any fans who are distressed because they want to recommend my work but don't know how to describe me, I'd be quite happy to be known as "an Israeli housewife who did her homework." ‘

Dat belooft dus wat. En ook het motto van haar relaas mag er zijn: Welcome to one Jew’s analysis of a kinder, gentler Final Solution. De Endlösung met een happy end, als we het mogen parafraseren…

Ga het allemaal maar eens bekijken, op https://philologos.org/__eb-trs/. We hebben er in de Age of Corona ruimschoots de tijd voor, en draai er een toepasselijk muziekje bij: Ghost on the Highway, vande enige echte Gun Club. En mocht je daarna nog verlicht willen worden, spoed je dan naar de buurtsuper, voor een pak kaarsen, zolang de voorraad strekt …

(JoopFinland)

  • Datum: .

De Toverberg (006)

De merel is niet uit de dood herrezen, en heeft ook niet elders vertoefd. Geen Paasverhaal maar het Corona-evangelie ter verklaring van zijn verschijning. Hij zat natuurlijk al die tijd gewoon ook op zijn tak te zingen, maar wordt nu pas gehoord. Nu de stilte is ingetreden.

Een merel kweelt zijn hoogste lied, iedere morgen wanneer ik me zo vroeg mogelijk naar de buurtsuper begeef. Het is in de inteligente zelfopsluiting zo stil geworden op straat dat we de vogels gaan horen. En soms de wind. Of in je oren je eigen bloedsomloop.

Het ruikt ook, in de straat. Lekker. Naar bloesemgeur in de plaats van de dieselstank. ‘s Ochtends is er de gewaarwording van modder in de lucht. En kijk es naar de hemel, in een verrassende tint blauw! Geen kerosinekrassen meer, maar vogels die zich weer durven vertonen. De buizerd, een reiger.

Maar helaas, helaas.

De mensen die zich in deze tijd nog wel laten zien en vooral horen, zijn de gekkies. Is het niet op straat, dan wel in de discussie. Op straat kun je nu met een nog wijdere boog om ze heen lopen. Dat is immers een geaccepteerd sociaal gebaar geworden. Maar in de sm hebben ze het voor het zeggen gekregen.

Bijna nog voor Corona er was, liepen ze er al mee weg, de kwakdenkers en beroepsneuroten. Aanvankelijk moest het worden ontkend. Het was er niet, in hun beleving, het ging om een staaltje mindfucking door degenen die niet begrepen hoe het universum in elkaar steekt.

In het tweede stadium was er wel iets, maar dan als instrument van De Wereldregering, Bilderberg en of het industrieel militair complex. We werden genaaid waar we bij stonden, zo rispte het op uit de krochten van het internet. Niet meegaan in de hype, was de leus van de ware slimmerikken.

Nu, in fase drie, is het er, en is het gekoppeld aan andere dingessen die we nu eens onder ogen moeten zien. Corona is ons toebedeeld geworden via 5G. Waarbij corona staat voor een op ons los gelaten biomonster dat zich verplaatst middels het nieuwste van het nieuwste snufje op digitaal vlak.

Ik neem je even mee op een trip in het universum van zo’n piskijker. Uit een email van gister:

Ondanks alle lock-down maatregelen is er een stemmetje in mijn hoofd dat zegt dat het misschien wel de bedoeling is van de elite dat iedereen met dit virus in contact komt. Of wat het dan ook is, zelf ervaar ik dit als een demonisch electro-magnetisch veld dat sinds een paar weken in supermarkten, in de trein en in de kringloopwinkel hangt. (...) Dit is een door mensenhanden gecreëerd virus, dat staat voor mij vast. Is het ontsnapt uit een laboratorium? Was het een bacteriologische aanval? Is dit virus bewust wereldwijd verspreid door de satanische wereldregering (ook wel de cabal genoemd?). Of is dit electro-magnetisch veld ontstaan doordat 5G werd aangezet en ontstond hiermee iets totaal nieuws, iets verschrikkelijks? Ik denk zelf meer en meer het laatste, vooral omdat in Wuhan 5G net was aangezet en de mensen vervolgens dood op straat neervielen.’

Waarbij cabal dus niet hetzelfde is als de kringloopwinkel…

(JoopFinland)

  • Datum: .

De Toverberg (007)

Tja, die mondmaskers… In het Verre Oosten zie je die dingen al decennia in het straatbeeld. Maar massaal gebruik kan ook onverwachte en onverhoopte gevolgen hebben. In Japan weten ze daar alles van…

Op maandag 20 maart 1995 trok het dus niet zoveel aandacht toen vijf mannen met die maskers op en een paraplu plus een plastic tas in de handen rondliepen in de metrostations bij het parlementsgebouw in Tokio.

Het ging daarbij om aanhangers van Shoko Asahara, de leider van Aum Shinrikyo, de Sekte van de Hoogste Waarheid. We weten niet of Shoko er zelf zo van was overtuigd, maar zijn discipelen geloofden zijn riedel dat Japan op een kernoorlog met de VS afstevende. En dat alleen hun club de Big Bang zou overleven en nog lang en gelukkig de beest zou mogen uithangen op een mooie plek in het Japanse hooggebergte.

Aum Shinrikyo deed daarmee wat elke zichzelf respecterende doodscultus graag doet: ze hielp de apocalyps alvast een handje. Het vijftal was daartoe uitgerust met het destijds nog door de Nazi’s uitgevogelde zenuwgas. Ieder van hen droeg een kloeke hoeveelheid van dat goedje in vloeibare vorm bij zich, in die tas van de Action.

Zenuwgas is dodelijk. Zo dodelijk dat je maar de kop van een lucifer erin hoeft te drenken om over een lethal weapon te beschikken. De handvol Aumers had ieder een hele liter van het gas bij zich. In meerdere metrotreinen prikten zij tijdens het maandagse spitsuur met hun paraplu de verpakking van de meegebrachte liter stuk.

In ongeveer een uur tijd vielen er meer dan duizend gewonden, raakten vijftig mensen voor de rest van hun leven verlamd of blind en overleefden dertien forenzen de aanslag niet. In de jacht op de daders kwamen nog eens minstens twee mensen om, onder hen de chef van de nationale politie van Japan.

Was voor de Japanners de omvang van de bioterroristische aanslag al nauwelijks te bevatten, met nog meer ongeloof en woede werd in het land het gebrek aan slagkracht van de autoriteiten gevolgd. Het duurde dus een vol uur voordat de metro’s werden stopgezet, alle vijf aanslagplegers konden ontkomen en Shoko werd pas na twee maanden ontdekt, in een kast in zijn appartennentje.

Maar worst of all: de man had al eens toegeslagen, met hetzelfde biowapen en met bijna even gruwelijke gevolgen. En dat niet tien jaar daarvoor of zo, nee: in juni 1994 liet Aum een koelwagen vollopen met het gas en reed die al lekkend een menigte in. Ook hierbij vielen honderden gewonden en acht dodelijke slachtoffers.

De sekteleider is in 2018 opgehangen, maar zijn club bestaat vandaag nog. Weliswaar onder twee andere namen, en natuurlijk onder een leider die zich heftig heeft gedistancieerd van Shoko en zijn ideetjes. Maar toch en desalniettemin: wat doet de Japanners dit soort clubs gedogen?

Die vraag is uitgebreid aan de orde gesteld door Haruki Murakami, schrijver van Underground: The Tokyo Gas Attack and the Japanese Psyche. Moet je in deze tijd helaas laten brengen door bol en omdat dat momenteel even duurt, hebben we een toepasselijk muziekje voor je. Van de Gun Club inderdaad: Death Party

(JoopFinland)

  • Datum: .

De Toverberg (008)

Ook lekker: ‘Geen goeroe zonder giro’. Was de naam van een stukkie in KM die zomaar als ondertitel voor deze prachtserie had kunnen opgaan. Stukkie ging over de schone werken van de club Ananda Marga in DeBosch.

Het stond begin 2006 in deze krant dus wie weet hoe aktief de Marga’s hedentendage nog zijn rond de Sint Jan mag het zeggen, maar we lezen hoe ze toen vooral aan de weg timmerden (haha, Ananda Marga betekent ‘Pad der Gelukzaligheid”…) in de dagopvang en het onderwijs voor de allerkleinsten onder ons.

Interessant in het kader van deze serie om te lezen waarom KM al zo’n twintig jaar en soms uitermate heftig achter de broek van allerlei sekten aanzit. Godsdienstvrijheid is prima, zo luidde ook toen al ons motto. Maar die vrijheid moet dan wel op een doorzichtige manier beleden worden.

In het stugge proza van een generatie terug: ‘Dateen sekte, of die nu een religieuze of politieke levensbeschouwing heeft, activiteiten ontplooit, daar hebben we geen enkel probleem mee. Leden van de Mormoonse kerk mogen wat ons betreft luidkeels hier op de Bossche markt hun preken houden. Jehova Getuigen zijn bij ons aan de deur welkom en ook met het orthodox-katholieke dametje op het Bossche Kerkpleintje die haar hele inkomen in de vorm van warrig geschreven epistels aan het winkelende publiek uitdeelt - ons hoor je er niet over. Een ieder is namelijk vrij het hoofd af te wenden, de deur te sluiten en/of de uitgestoken hand te weigeren. Maar het ligt wel even anders als een religieuze (of politieke) stroming op verhullende wijze poogt invloed te krijgen, door te verbergen wat de feitelijke intentie is van haar activiteiten.

Het verhullende van de Marga’s in het Bossche zat em in het schooltje met de mooie naam ‘Het Zonnelicht’. Op werkdagen werd daar onze Nachwuchs opgevangen alsof er niets aan de hand was. Maar op zondag diende het schooltje als kerk en vergaderplaats.

Gelukkig bleef ons Bosschenaren bespaard wat men in Indië vanuit de Marga’s over zich heen kreeg: wapens. Letterlijk. In 1995 gooide de bemanning van een Lets vliegtuig een paar kratten met guns en ander schietgerei aan parachutes uit hun toestel.

Het gevaarlijke speelgoed was blijkbaar bedoeld voor de aanhangers van Anandamurti zoals de oprichter van de sekte ook wel werd genoemd. De organisator van de dropping werd nooit gepakt, rond de betrokkenheid van de Britsegeheim agentPeter Bleach gonsde het van de geruchten.

Het toestel waaruit de wapens werden afgeworpen was een Russische Andropov. Eenzelfde type toestel dreigde in 1979 door leden van Ananda Marga boven Stockholm in de fik te worden gestoken, uit protest tegen de repressie van hun clubleden in de toenmalige Sovjet Unie.

En van het ene ezelsbruggetje naar het andere: de lucifers werden ook uit het doosje getrokken door de acht Marga’s die zichzelf in de hens zetten, in New Delhi in 1973 en in West-Berlijn in 1978. Dat gebeurde omdat India Anandamurti in die periode achter de tralies hield.

Leuren met guns … Van de Gun Club bestaat bij ons weten geen nummer dat de Gun Club heet. Maar een vuurtje wilde de band wel graag doen ontbranden. ‘n Vriendelijk vuurtje weliswaar… Fire Of Love, zo heette hun debuut LP, vol vlammende teksten en dito melodietjes …

(JoopFinland)

  • Datum: .

De Toverberg (009)

Niet geweten. En ook niet verwacht. Dat die Trump ook nog es in een sekte zit. Dat de kerel van boven tot onder niet lekker spoort, dat mag eenieder duidelijk zijn die naar em moet kijken en of luisteren. Maar in de sektes die we tot nu toe in deze serie tegen het licht hebben gehouden zijn het de leiders die de miljoenen en de zogenaamde wijsheid die ze verkopen in pacht hebben. De leden van die dingen zijn vrijwel zonder uitzondering letterlijk arme donders die vaak ook achter de goeroe aanlopen omdat die hen behalve verlichting van hun geestelijke sores ook belooft dat je in hun hemel geen belasting hoeft te betalen. Maar The Donald zou, met zijn ego van hier tot daaro toch geen genoegen nemen met de rol van volgeling? Die zou zonder mankeren zijn eigen clubje oprichten, met zijn naam in chocoladeletters op de tabernakel en met topless engeltjes met zo’n maf petje op. Bovendien: het evangelie van Trump heeft het nergens over de happy few die straks het belastingparadijs instappen. Trump is het idool van de vergeten massa, van de ‘gewone man’, dat verfoeide containerbegrip voor lui die denken dat ook de rest van de mensheid voor nop naar school gaat.

Dus Trump en de Rapture, dat moeten we es even nader gaan bekijken.

Goed wegwijs in waar de Rapture voor staat worden we in deze column van Karin Spaink, uit 2011. Ook toen ging het van klitsklatsklandere in de wereld, weet je nog oudje? Fukushima was overstroomd, de Arabische wereld in de hens gezet, en de euro lag ook in die dagen al op de plof. Maar van Trump in die tijd nog geen zier te bekennen, behalve voor degenen die naar zijn shows op de teulevisie keken, waarin ie zelf een soort Wybren van Haga speelde en allerlei geboren loosers (‘startende ondernemers’) een poot uittrok.
Die Rapture Ready Index ziet er inderdaad gelikt uit. Secuur bijgehouden data over dingetjes die wel of niet gebeurd zijn en of nog te gebeuren staan. Ja, een soort Dow Jones listing voor wie er in gleuft dat hij slimmer is dan de speculant aan wie hij zijn zuurverdiende centjes toevertrouwt. Compleet met vlotte babbel-idioom: het is net alsof de opsteller van het geval het zelf ook allemaal graag met een koreltje zout neemt. En ook typisch American, die index: Het Beest -een connotatie voor Satan- houdt vooral huis in Europa en andere afvallige streken, drugsgebruik staat hoog op de gevarenlijst, bij hongersnood denkt men er vooral aan een gebrek aan ingeblikte groentes, et cetera. Antifa wordt er niet in genoemd: zou de door Trump als ‘very dangerous people’ weggezette beweging soms vallen onder buitenaardse invasies of de duivelsche werken van Poetin?
Wij van de Toverberg zijn altijd van de namen en adressen. We krijgen er twee. Todd Strandberg (‘Fearless leader and founder of RR’) en Terry James (‘Gifted speaker and author’). Hmmm… Dan maar es gegoocheld op Rapture en Pompeo en Pence. Redelijk recent artikel in de Washington Post doet een vreemde duit in het zakje. Volgens de schrijfster moeten we aanhangers van de Apocalyps zoals die nu in het Witte Huis mee aan de touwtjes trekken niet van ons afduwen maar juist omhelzen, onder het motto: christelijk geloof heeft in de geschiedenis behalve extreem rechts ook extreem links geinspireerd en in goede zaken geresulteerd. Zo diep zit het dus daar aan de overkant van de Grote Plas, zou je kunnen concluderen.
Hoe zit het dan in Europa, en in Nederland? Een geupdate site in het Nederlands is die van Biblespace Bijbelverklaringen. Ook hier weer slechts twee weinigzeggende namen achter het geheel: die van Peter en Vanessa Steffens. Op hun website de gewone parafernalia: het nummer van hun bankrekening, en de aansporing om vooral niet bij ze aan te bellen omdat ze veel buitenlands verblijven…

De Rapture… Pence en Pompeo mogen dan een obscure bijbelclub bezoeken, laten we toch vooral niet vergeten dat deze jongens in het Witte Huis zitten om samen met Trump het Paradijs voor de 1 % op aarde in stand te houden. De hemel, da’s voor de dummies,in White House en Pentagon geldt oorlog als de cure for all diseases...(JoopFinland)

  • Datum: .

Kleintje Muurkrant - Postbus 703 - 5201 AS - 's-Hertogenbosch