Skip to main content

Het kapitalisme laat de mens ontzield achter. Berooid van elk idee over het waarom van het geld en goed verzamelen, is hij een prooi van de allerslimste onder de handelaren: die in zingeving. De goeroe biedt antwoorden, maar voordat die antwoorden op hun waarde getest kunnen worden moet er al betaald zijn. Met het hele hebben en houen, soms zelfs met het leven.

Afhankelijkheid van een goeroe weerhoudt de mens van actie. Ontneemt hem de aandrang om dingen in zijn omgeving te veranderen. Levert een willoos kadaver op. Dat gelooft dat het kapitalisme -net als de goeroe en alle andere leideertypes- deel uitmaakt van de natuurlijke orde. Hij zoekt niet meer, hij heeft gevonden. Goeroes en hun bewegingen vangen de vinders. De onverlaten die verder gaan met zoeken, met vragen stellen, die deugen niet en worden uitgestoten.

Wij van Kleintje Muurkrant willen onze lezers zo goed als maar mogelijk is informeren over de werking van goeroes en hun bewegingen. Een paar decennia geleden haakten we daarom aan bij een initiatief in Leiden: Simpos. Deze Stichting Informatie over Maatschappelijke Problemen rond Occulte Stromingen onderhield een website en had een emailadres.

Die site is er niet meer. Terwijl recent bekend werd dat het aantal negatieve ervaringen vcan mensen met goeroes en sekten alleen maar toeneemt. Dus takelen wij zo’n site weer op. Hiernaast zul je op de site van stelling.nl over een tijdje weer informatie kunnen bekijken over zo veel mogelijk figuren, groepen, groepjes en ontwikkelingen die zich onschuldig voordoen maar dat nader beschouwd niet zijn.

Wellicht noemen we de nieuwe site niet meer Simpos. Voor deze serie, waarin de onderwerpen van de site ingeleid zullen worden, heb ik de naam De Toverberg gekozen, deels naar het boek van Thomas Mann, deels naar dat van James Baldwin: Go Tell It on the Mountain. En bij dat laatste ga ik dan weer helemaal uit mijn dak op de muzikale versie van good-old Jeffrey Lee Pierce...

(JoopFinland)

 • Datum: .

Het was me de maand wel. Eerst moest het oorlog worden tegen Iran, en nu zitten we in een pandemonium van hele en halve waarschuwingen tegen ‘de pandemie’. Je zou er zomaar van in een god gaan geloven. Of in zijn plaatsvervanger. De goeroe.

Neem nou de Nederlandse volgelingen van Avatar Adi Da Samraj, voor de burgerlijke stand (en een paar gerechtshoven) bekend als Franklin Jones. Geen idee hoeveel mensen hij hier naar de verlichting brengt maar de nederlandstalige website ziet er gelikt en onderhouden uit (1).

Op de homepage het goedje dat zo’n beetje elke goeroe in de aanbieding heeft: een pic van de held, een gratis weekend kennismaken, dvd’s, boeken en een nieuwsbrief die je kunt bestellen, en een aantal linken, onder meer naar de club zelf.

Eerst maar even over die Jones. In 1939 in de USA geboren, en gestorven op de Fidji’s in 2008. Studeerde filosofie en literatuur maar voelde zich al jong geroepen tot het goeroeschap. Is ook bekend geworden als Da Free John.

Adidam Nederland houdt volgens de website kantoor in het Oosterpark in Amsterdam, en zit in het voormalig klooster van de Paters Passionisten in Maria Hoop, tussen Sittard en Roermond. Daar organiseert de club retraites en daar kun je natuurlijk gratis en voor niks komen klussen.

Tot zover de website van Adidam NL. Maar wij van het Kleintje zijn op zoek naar mot. Tweespalt. Scheuring. Spijtoptanten. Daarvoor moeten we naar de veel interessantere site van het Cult Education Institute (CEI).

‘CEI's mission is to study destructive cults, controversial groups and movements and to provide a broad range of information and services easily accessible to the public for assistance and educational purposes online through the Web.’

Neem een kijkje in de beerput over Jones en zijn fans (2). Een fijne kritiek in het Nederlands komt van Skepsis, de stichting die staat voor de ‘kritische blik op paranormale verschijnselen en pseudowetenschap’ (3).

Hij is uit 2006 dus Jones is dan nog alive and kicking: ‘(Een) Amerikaanse goeroe, die zich tegenwoordig Avatar Adi Da Samraj noemt, ‘de levende Incarnatie van de Goddelijke Persoon, in onze tijd en in lichamelijke menselijke Gedaante Verschenen’. Een van zijn werken werd in 1985 aanbevolen als ‘de meest extatische, meest diepgaande, meest complete, meest radicale en meest veelomvattende enkelvoudige spirituele tekst die ooit werd neergeschreven en beleden door de Menselijke Transcendente Ziel’. Dit bleek ook al uit het feit dat de meeste woorden in dit boek met een hoofdletter waren geschreven. In een latere hagiografie, The Divine Emergence of the Word-Teacher Heart-Master Da Love-Anada (1990), staat een aanbeveling waarin wordt beweert dat meester Da zonder enige twijfel de eerste westerse Avatar (Godmens) in de geschiedenis is.

Da is een zogenoemde ‘crazy wisdom master’, die zeer onorthodoxe methoden gebruikt. Nadat er steeds meer sensationele verhalen naar buiten kwamen over zijn machtsmisbruik en seksuele uitspattingen, heeft men afstand genomen van de beweging. Da moest als Wereldleraar naar buiten treden. In plaats daarvan had de goeroe zich met een groep aanbidders teruggetrokken op een aangekocht Fidji-eilandje. Hij omringde zich met een heilige Mandala Orde, die bestond uit jonge dames, zijn ‘Kanyas’. Zij bezaten de ‘Grace of submission to Me by being drawn into My Condition through feeling-Contemplation of My bodily (human) Form, My Spiritual (and Always Blessing) Presence, and My Very (and Inherently Perfect) State. … The Calling of the Kanyas Calls everyone to not fail to respond to Me fully.’

Maria Hoop… Fiets er maar es langs dat erg prachtige maar al even erg voormalige klooster. Zet er je koptelefoon op en luister naar het nummer ‘The Lie’. Inderdaad, van good old Jeffrey Lee Pierce

(JoopFinland)

 • Datum: .

In deze aflevering aandacht voor de vogels die denken dat het Opperwezen ook over politiek zou gaan. De lui die het hebben over uitverkoren volkeren. Over Israël met name. Alsof God of Jahweh of hoe ze ook heten mogen, zich destijds terwijl ze dit aardse tranendal aan het optuigen waren, bezig hielden met de natie-staat. Excerpten uit een email die ik afgelopen week geheel ongevraagd kreeg. Hij werd verstuurd vanaf het edres Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Boven het relaas prijkt ook een burgerlijke naam: Leon Elshout. Gaan we zometeen op goochelen. Eerst even die tekst:

De titel luidt: Was Auschwitz-Birkenau een tempel voor Baal Tsaphon, Zeus?

De eerste alinea:

Begin jaren dertig van de vorige eeuw werd het altaar van Zeus dat ooit in Pergamum stond in Berlijn nagebouwd, net als de Isjtar Poort die in Al-Hillah Babylon staat. Pergamum is de huidige stad Bergamo in Turkije waar volgens Openbaring 2:12 de troon van satan staat. De Griekse afgod Zeus was een kloon van Baal-Tzafon die in Exodus 14:1-2 genoemd werd. Hij was de sfinx en we kunnen gerust de persoon van satan aan Zeus en Baal Tzafon koppelen. De plagen van de Exodus waren tegen hem gericht. De replica die in Berlijn nagebouwd werd was een inspiratie voor Albert Speer om zijn ontwerp voor een duizend jarige stad te bouwen. Was deze replica van het altaar van Zeus een schaduw van wat er de jaren daarna in Duitsland gebeuren ging? Misschien wel.

Slaan we een alinea over, dat maakt in dit soort verhalen geen moer uit:

Het woord Nazi was een afkorting van Nazional Sozialismus, maar in een wereld die om symboliek draait is niets wat het lijkt. Het woord nazi duikt ook in de Bijbel op. Volgens Ezechiël 37:25 is David de “nashi” prins in de komende aion. En Jezus was zelf een Nazi-reër. Tijd dus om de religieuze dimensie van Auschwitz uit te diepen. Auschwitz-Birkenau was net zo’n symbool van de sheol – het dodenrijk – als het Meer van Galilea dat overigens de vorm van een harp heeft (Psalm 49:4). Rond dit meer lag een Decapolis van tien steden die met de tien zonen van Haman of de tien geëxecuteerde nazi’s resoneerden. De namen van Galilea in Israël en Galicië in Polen waarin Auschwitz ligt resoneren ook met elkaar.

Even tussendoor het mooiste zinnetje uit de tekst:

In de Bijbel is het Noorden meestal het oosten

En dan zijn we toe aan de vogel uit de hoed, de aap uit de mouw:

Als we een herhaling van Auschwitz willen voorkomen dan zullen we tenminste met de religieuze dimensie van de shoah rekening houden. We zullen de Joodse staat Israël moeten steunen ook al voelt het zuur. In Leviticus 25:23 staat dat Kanaän (Fenicië) van God is. Noch de Palestijnen, noch de Israëlieten kunnen er zomaar aanspraak op maken. Desalniettemin vergt de terugkeer van Jezus dat er in de Eindtijd een fysieke staat Israël is. Helaas viert koppigheid in deze hoogtij zodat we in afwachting van een finale shoah zijn die al in Zacharia 12:1 voorzegd werd.

‘Leon Elshout is een autodidactische Bijbelstudent en opereert in de geest van de Bereërs die in Handelingen 17 worden genoemd’, zo luidt het op zijn website roodgoudvanparvaim.nl. Gelukkig voor ons heeft Leon het ook maar van horenzeggen, en betrekt hij zijn hachelijke gedachtenspinsels uit mondiale bronnen. Het meest intereseant zijn unitedwithisrael.org en bijbelsdenken.eu.

Allemaal samen gezamenlijk voor Israel, aldus United with Israel:

Founded in 2011, United with Israel (UWI) is proud to have grown to become the world’s largest pro-Israel community, with nearly 10 million followers in over 170 countries. We transform passive Israel supporters into global activists, sharing impactful, pro-Israel messages and calls-to-action throughout the world.
(…..)
Now more than ever, Israel needs friends and supporters around the world. To stand United with Israel during these critical times. To affirm that throughout history, Israel has been a great blessing to the world and only those who blessed Israel were themselves blessed (Genesis 12:3) . And those who sought to destroy Israel are no more.

Tot de projecten van de club behoren zulke vredelievende als het doneren van geld en voedselpakketten aan Israelische soldaten en het bouwen van schuilkelders.

Bijbels Denken is ‘gebaseerd op de Bijbel (en niets anders dan de Bijbel). Kerkelijke denkbeelden stemmen vaak niet overeen met wat God in zijn Woord zegt.’. Helaas worden er geen namen genoemd achter de site, en de in de index op auteur opgesomde munters van God’s woord van Nederlandse komaf zijn allemaal allang niet meer onder ons.

Nog een hele mooie tekst lezen? En in verwondering achterblijven over wat de woorden en de zinnen wel mogen betekenen? Koptelefoon op en geluisterd naar Cleopatra Dreams On, van good-old Jeffrey Lee Pierce. En de beste uitvoering staat hier.

(JoopFinland)

 • Datum: .

Ons en hullie, wat een discussie. En hier gaat het niet over hullie uit het Midden-Oosten en Afrika die ons bloed komen verdunnen. Nee, hullie van elders uit het heelal.

Aliens. Ze trekken ons aan en stuiten ons tegen het kippeborstje. We willen niet alleen zijn op die aardkloot van ons. En we griezelen bij de toch erg voor de hand liggende gedachte dat we niet uniek kunnen zijn en dus broers en zussen hebben die we niet kennen.

De handreiking. Recent werd herdacht dat we 30 jaar terug een raket naar ze toegestuurd hebben, met aan boord een kennismakingspakketje. Wie wij zijn: op een plaatje, met een kaartje, en met middle-of-the-road-muziek. Ik had een heel andere blijk van cultuur meegestuurd, maar daarover straks.

Het vijandsbeeld. Rijke engerds zoals Gates en Musk willen er wel gaan wonen. Op de maan, op Mars, op Venus, maakt niet uit. We kunnen er een kolonie stichten. Net als vroeger. Don’t bother about them. We planten er de stars-en-stripes in de bodem, en leggen de eerste de beste die bezwaar maakt om.

De middenweg. Het geitenpaadje, je komt er geen drommen tegen. De Aetherius Society bestaat wereldwijd uit misschien net duizend mensen, in Nederland hebben ze niet eens een postbus. Maar in een kerk naast de deur, in Londen, komen mannen en vrouwen samen die aliens zeer serieus nemen.

Voor hen zijn aliens goden. Jaarlijks houden zij een pelgrimstocht naar Holdstone Down in Devon, de plek waar volgens hen Jezus voor het eerst voet op aarde zette, vanuit een ruimteschip dat van Venus kwam. Een soort omgekeerde Musk dus.

De groep is er getuige van Operation Prayer Power, een ritueel waarbij een 'gebedsbatterij' wordt opgeladen, zodat energie richting het buitenaardse kan worden geleid, om zo de mensheid te beschermen. Kijken we even met ze mee...

Welaan. Obama wint het niet van Gandhi en het is nogal kil op die heuvel. Nog iets anders? Iemand had het over een ervaring die te vergelijken valt met die tijdens een popconcert. Dezelfde energie. Een kwieke vibe.

Sluiten we daarmee af. Ik had natuurlijk nooit de Beatles als een message-in-a-bottle de ruimte ingestuurd. Welnee: die aliens verdienen beter. Of eigenlijk het beste: de Gun Club. Blijven we in astrale sferen met deze live versie uit 1984 van Moonlight Motel

(JoopFinland)

 • Datum: .

Post van iemand die zijn bericht graag in Konfrontatie gedrukt zou wilen zien. Hij heeft zijn geboortenaam aangelengd omdat hij het licht heeft gezien. Zolang ie niet over dat licht schrijft, lees ik zijn post en zet het af en toe online.

Maar wat is dit?

Het tekstje gaat over Joden. Over wat die allemaal fout doen. En fout gedaan hebben. Ze hebben in de laatste oorlog ‘gecollaboreerd’ met de nazi’s. Het zijn allemaal ‘geldwolven’. En Salo Muller, de vroegere verzorger van Ajax die recent het nieuws haalde omdat ie zo’n beetje in zijn uppie de NS dwong tot het betalen van smartegeld, die moesten ze zo’n beetje alsnog vergassen…

Ik geloof mijn ogen niet. Stuur een corrigerend berichtje terug. Snapt zender zelf wat hij schrijft? Maar zijn antwoord is onverbiddelijk: Konfrontatie is onderdeel van het Joodse complot, en wie ik eigenlijk ben omdat ik zo’n rare naam gebruik…

Ja, die naamsverandering… Om aan te geven hoe volledig en onomkeerbaar de verlichting greep op ze heeft gekregen, voegen ze aan hun christelijke naam iets toe of gooien hem volledig overboord, de swami’s, sanyassins, deva’s en devo’s.

New Age eist een nieuwe identiteit, van die orde.

Racisme, antisemitisme en New Age heeft griezelig veel met elkaar te maken. Berucht is de rassenleer van het anthroposofische Steiner-volkje, maar ook de theosofen lusten er in navolging van madame Blavatsky wel pap van. Ik vond een mooie tekst over New Age en het Jodendom, die ik hier graag introduceer.

‘The Rainbow Swastika’, heet ie, en hij is van de hand van Hannah Newman. Inderdaad, die kennen we niet van radio, televisie, talkshow of boekenweekgeschenk… Zelf schrijft ze daarover:

I'm a nobody, actually. I have no academic degree even remotely related to this field. No list of published books, teaching stints, or associations with Big Names. No sponsors, no financial backers, no authority endorsing my efforts. I have never lectured on this subject, nor do I ever intend to. This research is not connected with my job, and was done completely in my spare time over several years. Among other things, this means I have no reputation to protect, no superiors to satisfy (except the G-d of Israel, who I acknowledge with no apologies), no agenda for fame or notoriety. No reason to lie to you.(…) For any fans who are distressed because they want to recommend my work but don't know how to describe me, I'd be quite happy to be known as "an Israeli housewife who did her homework." ‘

Dat belooft dus wat. En ook het motto van haar relaas mag er zijn: Welcome to one Jew’s analysis of a kinder, gentler Final Solution. De Endlösung met een happy end, als we het mogen parafraseren…

Ga het allemaal maar eens bekijken, op https://philologos.org/__eb-trs/. We hebben er in de Age of Corona ruimschoots de tijd voor, en draai er een toepasselijk muziekje bij: Ghost on the Highway, vande enige echte Gun Club. En mocht je daarna nog verlicht willen worden, spoed je dan naar de buurtsuper, voor een pak kaarsen, zolang de voorraad strekt …

(JoopFinland)

 • Datum: .

De merel is niet uit de dood herrezen, en heeft ook niet elders vertoefd. Geen Paasverhaal maar het Corona-evangelie ter verklaring van zijn verschijning. Hij zat natuurlijk al die tijd gewoon ook op zijn tak te zingen, maar wordt nu pas gehoord. Nu de stilte is ingetreden.

Een merel kweelt zijn hoogste lied, iedere morgen wanneer ik me zo vroeg mogelijk naar de buurtsuper begeef. Het is in de inteligente zelfopsluiting zo stil geworden op straat dat we de vogels gaan horen. En soms de wind. Of in je oren je eigen bloedsomloop.

Het ruikt ook, in de straat. Lekker. Naar bloesemgeur in de plaats van de dieselstank. ‘s Ochtends is er de gewaarwording van modder in de lucht. En kijk es naar de hemel, in een verrassende tint blauw! Geen kerosinekrassen meer, maar vogels die zich weer durven vertonen. De buizerd, een reiger.

Maar helaas, helaas.

De mensen die zich in deze tijd nog wel laten zien en vooral horen, zijn de gekkies. Is het niet op straat, dan wel in de discussie. Op straat kun je nu met een nog wijdere boog om ze heen lopen. Dat is immers een geaccepteerd sociaal gebaar geworden. Maar in de sm hebben ze het voor het zeggen gekregen.

Bijna nog voor Corona er was, liepen ze er al mee weg, de kwakdenkers en beroepsneuroten. Aanvankelijk moest het worden ontkend. Het was er niet, in hun beleving, het ging om een staaltje mindfucking door degenen die niet begrepen hoe het universum in elkaar steekt.

In het tweede stadium was er wel iets, maar dan als instrument van De Wereldregering, Bilderberg en of het industrieel militair complex. We werden genaaid waar we bij stonden, zo rispte het op uit de krochten van het internet. Niet meegaan in de hype, was de leus van de ware slimmerikken.

Nu, in fase drie, is het er, en is het gekoppeld aan andere dingessen die we nu eens onder ogen moeten zien. Corona is ons toebedeeld geworden via 5G. Waarbij corona staat voor een op ons los gelaten biomonster dat zich verplaatst middels het nieuwste van het nieuwste snufje op digitaal vlak.

Ik neem je even mee op een trip in het universum van zo’n piskijker. Uit een email van gister:

Ondanks alle lock-down maatregelen is er een stemmetje in mijn hoofd dat zegt dat het misschien wel de bedoeling is van de elite dat iedereen met dit virus in contact komt. Of wat het dan ook is, zelf ervaar ik dit als een demonisch electro-magnetisch veld dat sinds een paar weken in supermarkten, in de trein en in de kringloopwinkel hangt. (...) Dit is een door mensenhanden gecreëerd virus, dat staat voor mij vast. Is het ontsnapt uit een laboratorium? Was het een bacteriologische aanval? Is dit virus bewust wereldwijd verspreid door de satanische wereldregering (ook wel de cabal genoemd?). Of is dit electro-magnetisch veld ontstaan doordat 5G werd aangezet en ontstond hiermee iets totaal nieuws, iets verschrikkelijks? Ik denk zelf meer en meer het laatste, vooral omdat in Wuhan 5G net was aangezet en de mensen vervolgens dood op straat neervielen.’

Waarbij cabal dus niet hetzelfde is als de kringloopwinkel…

(JoopFinland)

 • Datum: .

Tja, die mondmaskers… In het Verre Oosten zie je die dingen al decennia in het straatbeeld. Maar massaal gebruik kan ook onverwachte en onverhoopte gevolgen hebben. In Japan weten ze daar alles van…

Op maandag 20 maart 1995 trok het dus niet zoveel aandacht toen vijf mannen met die maskers op en een paraplu plus een plastic tas in de handen rondliepen in de metrostations bij het parlementsgebouw in Tokio.

Het ging daarbij om aanhangers van Shoko Asahara, de leider van Aum Shinrikyo, de Sekte van de Hoogste Waarheid. We weten niet of Shoko er zelf zo van was overtuigd, maar zijn discipelen geloofden zijn riedel dat Japan op een kernoorlog met de VS afstevende. En dat alleen hun club de Big Bang zou overleven en nog lang en gelukkig de beest zou mogen uithangen op een mooie plek in het Japanse hooggebergte.

Aum Shinrikyo deed daarmee wat elke zichzelf respecterende doodscultus graag doet: ze hielp de apocalyps alvast een handje. Het vijftal was daartoe uitgerust met het destijds nog door de Nazi’s uitgevogelde zenuwgas. Ieder van hen droeg een kloeke hoeveelheid van dat goedje in vloeibare vorm bij zich, in die tas van de Action.

Zenuwgas is dodelijk. Zo dodelijk dat je maar de kop van een lucifer erin hoeft te drenken om over een lethal weapon te beschikken. De handvol Aumers had ieder een hele liter van het gas bij zich. In meerdere metrotreinen prikten zij tijdens het maandagse spitsuur met hun paraplu de verpakking van de meegebrachte liter stuk.

In ongeveer een uur tijd vielen er meer dan duizend gewonden, raakten vijftig mensen voor de rest van hun leven verlamd of blind en overleefden dertien forenzen de aanslag niet. In de jacht op de daders kwamen nog eens minstens twee mensen om, onder hen de chef van de nationale politie van Japan.

Was voor de Japanners de omvang van de bioterroristische aanslag al nauwelijks te bevatten, met nog meer ongeloof en woede werd in het land het gebrek aan slagkracht van de autoriteiten gevolgd. Het duurde dus een vol uur voordat de metro’s werden stopgezet, alle vijf aanslagplegers konden ontkomen en Shoko werd pas na twee maanden ontdekt, in een kast in zijn appartennentje.

Maar worst of all: de man had al eens toegeslagen, met hetzelfde biowapen en met bijna even gruwelijke gevolgen. En dat niet tien jaar daarvoor of zo, nee: in juni 1994 liet Aum een koelwagen vollopen met het gas en reed die al lekkend een menigte in. Ook hierbij vielen honderden gewonden en acht dodelijke slachtoffers.

De sekteleider is in 2018 opgehangen, maar zijn club bestaat vandaag nog. Weliswaar onder twee andere namen, en natuurlijk onder een leider die zich heftig heeft gedistancieerd van Shoko en zijn ideetjes. Maar toch en desalniettemin: wat doet de Japanners dit soort clubs gedogen?

Die vraag is uitgebreid aan de orde gesteld door Haruki Murakami, schrijver van Underground: The Tokyo Gas Attack and the Japanese Psyche. Moet je in deze tijd helaas laten brengen door bol en omdat dat momenteel even duurt, hebben we een toepasselijk muziekje voor je. Van de Gun Club inderdaad: Death Party

(JoopFinland)

 • Datum: .

Ook lekker: ‘Geen goeroe zonder giro’. Was de naam van een stukkie in KM die zomaar als ondertitel voor deze prachtserie had kunnen opgaan. Stukkie ging over de schone werken van de club Ananda Marga in DeBosch.

Het stond begin 2006 in deze krant dus wie weet hoe aktief de Marga’s hedentendage nog zijn rond de Sint Jan mag het zeggen, maar we lezen hoe ze toen vooral aan de weg timmerden (haha, Ananda Marga betekent ‘Pad der Gelukzaligheid”…) in de dagopvang en het onderwijs voor de allerkleinsten onder ons.

Interessant in het kader van deze serie om te lezen waarom KM al zo’n twintig jaar en soms uitermate heftig achter de broek van allerlei sekten aanzit. Godsdienstvrijheid is prima, zo luidde ook toen al ons motto. Maar die vrijheid moet dan wel op een doorzichtige manier beleden worden.

In het stugge proza van een generatie terug: ‘Dateen sekte, of die nu een religieuze of politieke levensbeschouwing heeft, activiteiten ontplooit, daar hebben we geen enkel probleem mee. Leden van de Mormoonse kerk mogen wat ons betreft luidkeels hier op de Bossche markt hun preken houden. Jehova Getuigen zijn bij ons aan de deur welkom en ook met het orthodox-katholieke dametje op het Bossche Kerkpleintje die haar hele inkomen in de vorm van warrig geschreven epistels aan het winkelende publiek uitdeelt - ons hoor je er niet over. Een ieder is namelijk vrij het hoofd af te wenden, de deur te sluiten en/of de uitgestoken hand te weigeren. Maar het ligt wel even anders als een religieuze (of politieke) stroming op verhullende wijze poogt invloed te krijgen, door te verbergen wat de feitelijke intentie is van haar activiteiten.

Het verhullende van de Marga’s in het Bossche zat em in het schooltje met de mooie naam ‘Het Zonnelicht’. Op werkdagen werd daar onze Nachwuchs opgevangen alsof er niets aan de hand was. Maar op zondag diende het schooltje als kerk en vergaderplaats.

Gelukkig bleef ons Bosschenaren bespaard wat men in Indië vanuit de Marga’s over zich heen kreeg: wapens. Letterlijk. In 1995 gooide de bemanning van een Lets vliegtuig een paar kratten met guns en ander schietgerei aan parachutes uit hun toestel.

Het gevaarlijke speelgoed was blijkbaar bedoeld voor de aanhangers van Anandamurti zoals de oprichter van de sekte ook wel werd genoemd. De organisator van de dropping werd nooit gepakt, rond de betrokkenheid van de Britsegeheim agentPeter Bleach gonsde het van de geruchten.

Het toestel waaruit de wapens werden afgeworpen was een Russische Andropov. Eenzelfde type toestel dreigde in 1979 door leden van Ananda Marga boven Stockholm in de fik te worden gestoken, uit protest tegen de repressie van hun clubleden in de toenmalige Sovjet Unie.

En van het ene ezelsbruggetje naar het andere: de lucifers werden ook uit het doosje getrokken door de acht Marga’s die zichzelf in de hens zetten, in New Delhi in 1973 en in West-Berlijn in 1978. Dat gebeurde omdat India Anandamurti in die periode achter de tralies hield.

Leuren met guns … Van de Gun Club bestaat bij ons weten geen nummer dat de Gun Club heet. Maar een vuurtje wilde de band wel graag doen ontbranden. ‘n Vriendelijk vuurtje weliswaar… Fire Of Love, zo heette hun debuut LP, vol vlammende teksten en dito melodietjes …

(JoopFinland)

 • Datum: .

Niet geweten. En ook niet verwacht. Dat die Trump ook nog es in een sekte zit. Dat de kerel van boven tot onder niet lekker spoort, dat mag eenieder duidelijk zijn die naar em moet kijken en of luisteren. Maar in de sektes die we tot nu toe in deze serie tegen het licht hebben gehouden zijn het de leiders die de miljoenen en de zogenaamde wijsheid die ze verkopen in pacht hebben. De leden van die dingen zijn vrijwel zonder uitzondering letterlijk arme donders die vaak ook achter de goeroe aanlopen omdat die hen behalve verlichting van hun geestelijke sores ook belooft dat je in hun hemel geen belasting hoeft te betalen. Maar The Donald zou, met zijn ego van hier tot daaro toch geen genoegen nemen met de rol van volgeling? Die zou zonder mankeren zijn eigen clubje oprichten, met zijn naam in chocoladeletters op de tabernakel en met topless engeltjes met zo’n maf petje op. Bovendien: het evangelie van Trump heeft het nergens over de happy few die straks het belastingparadijs instappen. Trump is het idool van de vergeten massa, van de ‘gewone man’, dat verfoeide containerbegrip voor lui die denken dat ook de rest van de mensheid voor nop naar school gaat.

Dus Trump en de Rapture, dat moeten we es even nader gaan bekijken.

Goed wegwijs in waar de Rapture voor staat worden we in deze column van Karin Spaink, uit 2011. Ook toen ging het van klitsklatsklandere in de wereld, weet je nog oudje? Fukushima was overstroomd, de Arabische wereld in de hens gezet, en de euro lag ook in die dagen al op de plof. Maar van Trump in die tijd nog geen zier te bekennen, behalve voor degenen die naar zijn shows op de teulevisie keken, waarin ie zelf een soort Wybren van Haga speelde en allerlei geboren loosers (‘startende ondernemers’) een poot uittrok.
Die Rapture Ready Index ziet er inderdaad gelikt uit. Secuur bijgehouden data over dingetjes die wel of niet gebeurd zijn en of nog te gebeuren staan. Ja, een soort Dow Jones listing voor wie er in gleuft dat hij slimmer is dan de speculant aan wie hij zijn zuurverdiende centjes toevertrouwt. Compleet met vlotte babbel-idioom: het is net alsof de opsteller van het geval het zelf ook allemaal graag met een koreltje zout neemt. En ook typisch American, die index: Het Beest -een connotatie voor Satan- houdt vooral huis in Europa en andere afvallige streken, drugsgebruik staat hoog op de gevarenlijst, bij hongersnood denkt men er vooral aan een gebrek aan ingeblikte groentes, et cetera. Antifa wordt er niet in genoemd: zou de door Trump als ‘very dangerous people’ weggezette beweging soms vallen onder buitenaardse invasies of de duivelsche werken van Poetin?
Wij van de Toverberg zijn altijd van de namen en adressen. We krijgen er twee. Todd Strandberg (‘Fearless leader and founder of RR’) en Terry James (‘Gifted speaker and author’). Hmmm… Dan maar es gegoocheld op Rapture en Pompeo en Pence. Redelijk recent artikel in de Washington Post doet een vreemde duit in het zakje. Volgens de schrijfster moeten we aanhangers van de Apocalyps zoals die nu in het Witte Huis mee aan de touwtjes trekken niet van ons afduwen maar juist omhelzen, onder het motto: christelijk geloof heeft in de geschiedenis behalve extreem rechts ook extreem links geinspireerd en in goede zaken geresulteerd. Zo diep zit het dus daar aan de overkant van de Grote Plas, zou je kunnen concluderen.
Hoe zit het dan in Europa, en in Nederland? Een geupdate site in het Nederlands is die van Biblespace Bijbelverklaringen. Ook hier weer slechts twee weinigzeggende namen achter het geheel: die van Peter en Vanessa Steffens. Op hun website de gewone parafernalia: het nummer van hun bankrekening, en de aansporing om vooral niet bij ze aan te bellen omdat ze veel buitenlands verblijven…

De Rapture… Pence en Pompeo mogen dan een obscure bijbelclub bezoeken, laten we toch vooral niet vergeten dat deze jongens in het Witte Huis zitten om samen met Trump het Paradijs voor de 1 % op aarde in stand te houden. De hemel, da’s voor de dummies,in White House en Pentagon geldt oorlog als de cure for all diseases...(JoopFinland)

 • Datum: .

‘Een avatar is volgens het hindoeïsme een God, die op aarde neerdaalt in mensengedaante. Oude Indiase geschriften vertellen, hoe Vishnoe, de bewaarder en redder van de wereld, dit enige malen deed. Op het ogenblik zegt men, dat God weer op aarde rondloopt. Nee, niet als Indiër met lange witte baard. Maar als de Amerikaan Harry Palmer.’

Het letterplankje wordt hier bediend door Herman de Tollenaere, de Founding Fathervan de Simpossite, en dat is weer de Fundgrube voor deze artikelenreeks. De Tollenaere verzorgde ruim twintig jaar geleden deze inleiding over Avatar, en over Harry, de uitvinder daarvan. Lopen we nog even mee met de onvermoeibare onderzoeker van sektes, gekkiegeloven en andere ontroerende goederen…

‘Volgens eigen zeggen was Harry vroeger hippie. Niet volgens eigen zeggen, maar volgens een justitieel stuk, werd hij daarna "missionaris" van de Scientology sekte in de staat New York. Maar de Scientology-leiders vonden het niet leuk, dat Harry het daarmee verdiende geld niet aan hen afdroeg. Dit werd zijn einde als missionaris.
Maar gelukkig kreeg hij paranormaal contact met de goddelijke geest "Bashar". Bashar kwam van de planeet Essassani. Sterrenkundigen, die dit hemellichaam niet kennen, zullen wel weer verderfelijke "scientisten" en "materialisten" zijn. Dit contact werd voor Palmer het begin van een carrière als leider van zijn eigen beweging. Ze heten "Star's Edge"; voor wie dacht dat in de Verenigde Staten alleen een "Heaven's Gate" was.
De aanhang waren eerst voornamelijk ex-Scientologen, later ook anderen, zoals Holli Pretti. Pretti zegt aan gnosticisme, Tibetaans boeddhisme, spiritual dance, en Silva Mind Control (een "gedeponeerd handelsmerk") gedaan te hebben; ze zegt, Jung-aanhangster, Maharishi-aanhangster, en nog meer te zijn geweest, tot ze de ware oplossing bij Harry vond.’

Geen idee wie Holli Pretti was, of waarvoor zij stond in haar burgerkloffie. Wie het zich wel herinnert mag het zeggen. We laten hier de wat knoestige stijl van De Tollenaere ongerept, want dat is ie waard…

‘Harry heeft het woord "Avatar" als zijn eigen handelsmerk geregistreerd. Hij heeft begrepen, dat Meesters en Goden en mystieke Goddelijke Kernen in de Menselijke Ziel allemaal leuk zijn, maar pas tot hun recht komen in samenhang met aards slijk. Je kunt de inhoud uit de oude theosofische doos van Mevrouw Blavatsky en C.W. Leadbeater, en de iets nieuwere Scientologische doos van Ron Hubbard, het beste verpakken in een jonge, snelle, en wilde verpakking van modieuze management- en marketingtaal.
In tegenstelling tot de Scientologen noemt Harry's Star's Edge zich geen kerk, maar onderneming. Volgens eigen zeggen heeft Star's Edge aanhangers in tweeënveertig landen. Een paar jaar geleden hielden ze een bijeenkomst in 'Leeuwenhorst' in Noordwijkerhout, met honderden aanwezige volgelingen. God Harry zelf was komen overvliegen, en slaagde erin een onkritisch interview in HP/De Tijd geplaatst te krijgen.

De Nieuwe Mens in Nederland
De Nederlandse profetes van Harry is de ex-lerares Ineke van der Heijden uit Utrecht. Ze zegt "onder voortdurende supervisie van Star's Edge" te staan. Ineke gaf een propaganda-folder uit: "Avatar - de kunst om volledig te leven". Ze biedt aan om ons schadelijke "gevoel van afgescheidenheid" in negendaagse cursussen grondig te vernietigen. Typisch Scientologen jargon als "engram" heeft Star's Edge vervangen door synoniemen zoals "barrières en blokkades" voor al wat de occulte therapeut hindert, om een Nieuwe Mens van je te maken.
Zo'n Nieuwe Mens heet bij Scientology: Operating Thetan, bij Star's Edge: Avatar. Als je je door Ineke's folder laat lokken, "wijdt je Avatarmaster je in in deze fundamentele, nieuwe techniek." Aan het eind van de cursus heeft dan de Goddelijke kern van je ziel over je lagere ik gezegevierd: "Wanneer je dit perspectief van schepper van je eigen leven hebt bereikt, ben je Avatar geworden."
Want wat doet een God? Daar zijn de vele religies het niet over eens. Maar het idee, dat een God de wereld schept, is toch behoorlijk wijd verbreid. Harry en Ineke spelen daar op in, in hun cursus: "deel 2: De creatie-oefeningen. Deel 2 ontwikkelt je bekwaamheid om doelbewust je werkelijkheid te scheppen."
Ineke en haar mede-ingewijden, als daar zijn Ria Langerak, Randolph Wijnmalen, Anneke Franken, Wim van den Brink, Inge de Haan, en Theo Ooms, rekenen vierduizend gulden per mens die God wil worden. Harry zelf had eerst ook maar een leergang, van tweeduizend dollar. Maar toen bleek dat deze cursus, tegen alle verwachtingen in, niet alle problemen van de cliënten oploste, ving Harry dit op met een hiërarchie van steeds duurdere vervolgcursussen, met steeds mooiere titels op de diploma's.
Voor 7500 dollar krijg je bijvoorbeeld "Extrasensory Abilities". Wat belooft Harry je daar? "The ability to understand and manage creation. The ability to operate from the viewpoint of the higher self. The ability to transform civilization". Het cursusmateriaal is "vertrouwelijk". Dat is niet alleen in de traditie van de "esoterische scholen" van Blavatsky, Leadbeater, Rozenkruisers, Scientology, de Church Universal and Triumphant, enzovoort; het is ook financieel handig.
Het is bovendien vanuit marketing oogpunt goed gezien om het woord Scientology niet te noemen. Ook de paranormale geest Bashar zou in het begin klanten kunnen afschrikken, en die noemt meesteres Ineke dus evenmin. Haar folder over Harry's "bewustzijns-technologie" en 'psychologie' is dan ook kort. Want de "diepgaande uitwerking" is "nauwelijks in woorden uit te drukken."
Jezus Christus had volgens de overlevering er een vreselijke marteldood voor over, om weer op Goddelijk niveau te komen. In vergelijking daarmee is vierduizend piek voor de brandkasten van godin Ineke en oppergod Harry Palmer toch schappelijk? Zelfs de twintigduizend dollar, die Palmer's opleiding tot de graad van 'wizard' kost, valt mee. Een wizard is tenslotte een tovenaar.’

Aldus de tekst zoals ie 24 oktober 1997 in KM verscheen. Alsof ie gisteren geschreven is, toch? Ook leuk: die naampjes van poldergoden en -godinnetjes. Juf Ineke was in 2018 vervangen door Pieta van der Ham. Meneer Wijnmalen wordt in het internet nog steeds in verband gebracht met zweven, laatstelijk in een club die het Spiritueel Ondernemers Netwerk heet. Googel zelf maar es op de anderen, misschien kom je nog eentje tegen die tegenwoordig bij het RIVM zit. Of bij het Team CDA van Spuug de Jonge de koffie zet…

(JoopFinland)

 • Datum: .

Vissen zijn eng. Met hun dode ogen. En dat gedrochtelijke uiterlijk. Toen ik nog dierentuinen placht te bezoeken boezemden de tentoongestelde vissen me meer angst in dan wat voor tijger of leeuw ook.

Ik was dan ook not amusedtoen ik op mijn vijftiende of zo een boekje kado kreeg waarin mijn ‘sterrebeeld’ beschreven zou staan. De naam van het boekje sprak me dus in het geheel niet aan: Vissen, of in het Latijn nog erger: Pisces. Maar omdat het het mooiste meisje van de klas was dat me het ding schonk, las ik het.

Wie schetst mijn verbazing: volgens het boekje was ik het beste dat de mensheid toegeworpen was. Ik met mijn twee meter slungeligheid, met mijn half geloken of geopende ogen, met mijn veuls te zachte stem en baard- en snorloze babyface, met mijn oeverloze onbeantwoorde verliefdheden en met mijn hemelbestormende ideetjes -die ik was de fine fleur van de Dierenriem.

Tel maar op: Vissen zijn fantasierijk, gevoelig, aardig, onzelfzuchtig, intuïtief, idealistisch en geheimzinnig. Wie wil nou niet zo zijn? Wie wil er nou zo’n saaie Tweeling wezen, of een Maagd, om nog maar te zwijgen over Schorpioen of Ram?

Een jaar of wat lag het boekje op mijn nachtkastje. Haalde ik er voor het slapengaan de bevestiging uit dat het heus allemaal in orde met me was, ook al was ik die dag op school of thuis uitgemaakt voor slome, slampamper, navelstaarder en -wat ik het ergst vond- meisje.

Weer een jaar verder ging het boekje bij de vuilnis. Ik had geleerd dat eigenschappen niet aangeboren maar aangeleerd zijn. Dat je ze kunt veranderen. Als je dat wilt. En als de omstandigheden daartoe uitnodigen. Dat je die omstandigheden waarin ieder mens zich goede eigenschappen kan aanleren, kunt helpen scheppen.

Je kon de laatste weken geen krant of tijdschrift openslaan of er werd geschreven dat de millennials weer verzot zijn op sterrenwichelarij. Ze zijn dus nog iets ouder als ik toen ik Pisces bij het vuil zette, en ze gaan naar een astroloog om te horen te krijgen wie ze zijn en wat ze met zichzelf aanmoeten.

De Groene Amsterdammer van 22 julibenoemt het verschijnsel als Reiken naar het hogere, de comeback van astrologie. ‘Wie gelooft in sterrenbeelden, begeeft zich op het terrein van religie en complottheorie. Toch hebben astrologie en wetenschap meer met elkaar gemeen dan je zou denken.’

Het artikel trekt op tegen de polarisatie, ‘die langzamerhand op elk onderwerp betrekking heeft. (…) Aan de ene kant, zo is de onderliggende aanname, heb je de rationele mensen die zich baseren op wetenschap en zich houden aan cijfers en statistieken. Daartegenover staat de rest. Zij die varen op een god, complottheorie, energetisch kristal of hun onderbuik. Feit versus fictie, ratio versus emotie en waarheid versus gevoel, dat lijkt steeds de strijd. De vraag is alleen of het onderscheid wel zo makkelijk te maken is.

Volgt de vraag hoe irrationeel die astrologie nu eigenlijk wel is. ‘Maar zelf denk ik stiekem toch vooral: zó irrationeel is het nu ook weer niet. Als de maan de oceaan kan bewegen in eb en vloed, waarom dan niet de mens die voor meer dan de helft uit water bestaat?

Aan het eind van het relaas zie je de auteur -zelf in dit millennium geboren?- de handdoek in de ring gooien. Het eindigt met een open deur:
Astrologie is waarschijnlijk onzin, vast. (sic! JF) Het is in ieder geval volledig door mensen bedacht. De astrologische tekens bestaan alleen bij de gratie van de figuren die de mens in de sterren zag, en de groeperingen die hij daar zelf in aanbracht. En toch is dat waar alles mee begint. Ieder verband is willekeurig totdat een systeem of idee samenhang aanbrengt en er een connectie ontstaat: iets wat de banale werkelijkheid ontstijgt. Iets wat op betekenis lijkt.’

Ik dacht er goed aan te doen om tegenover dit geraaskal een artikel van Rob Nanninga van het blad Skepter te plaatsen. Van vijfentwintig jaar geleden. En toentertijd overgenomen in … De Groene Amsterdammer. In 1995 had je nog geen getroubleerde millennials, en dus had Nanninga wellicht de conclusie in huis die ik zelf weer twintig jaar daarvoor had getrokken. Dat omstandigheden en eigenschappen er vooral zijn om veranderd te worden…

Valt ook niet mee: Nanninga komt in De sterren zwijgen weliswaar tot een paar goeie ontzenuwingen van astrologische prietpraat, maar aan het eind heeft hij een boterzachte conclusie. ‘Astrologie is daarmee eindelijk een echt geloof geworden, waarmee niet is gezegd dat dit geloof geen waarde heeft. Voor veel mensen is het een bron van inspiratie die zin geeft aan hun bestaan. Ze voelen zich dank zij de astrologie verbonden met de kosmos. De astrologie geeft hun de zekerheid dat achter alle gebeurtenissen een bedoeling schuilt die de goede verstaander aan de hemel kan aflezen. Bovendien kan een horoscoop worden gebruikt als een hulpmiddel om de eigen ervaringen te ordenen en te onderzoeken. De astrologiebeoefenaar kan zich onder meer afvragen hoe een bepaalde stand van Saturnus zich in zijn leven manifesteert. Dat kan diepe inzichten opleveren, al hebben de planeten daar niets mee te maken.

Je zou toch willen dat die twintigers van nu gewoon weer Marx en Engels gaan lezen...

(JoopFinland)

 • Datum: .

Lieve Mark Zuckerberg. Staan die namen van je voor Duits? In mijn geboortestreek heeft men veel met Duits. Mijn eerste wiskundeleraar bijvoorbeeld heette Reichardt. Op hem kom ik zo terug. Andere namen eindigen er veel op -ink. We hadden een wereldberoemde biljarter in de jaren zeventig, Hans Vultink. En over sport gesproken: ik zat bij een broer van de hardfietsende boer Henk Lubberding in de klas. En ook bij de broer van Pedro Tragter. 

Pedro wie? Met het noemen van zijn namen zijn we bij de humor aangeland. Pedro -die broer heette overigens ook gewoon Henk, dus was Pedro dan een mediterraan avontuur van zijn moeder, of een artiestennaam?- reed niet op het tegendeel van een racefiets (de trekker zoals ze dat bij ons noemen) maar op een opgevoerde brommer, of motorfiets, zo je wilt.En -het kon niet op op onze streekschool- dan had je nog een derde ‘broer van’. Zijn namen zijn me ontschoten, maar ik herinner me hoe ik de prestaties van zijn broer in de plaatselijke krant volgde. Een kleine, schriele knaap, die broer. De bloedverwant naast wie ik in de Engelse les zat, was wat gezetter, met een bijpassend zwaar gemontuurde bril. Zijn broer was een getalenteerd schaker.

Schaken. Da’s een zogenaamde denksport. Net als dammen. Maar ook net als kruiswoordpuzzels oplossen. Hersengymnastiek. Was dat hetzelfde als ‘denken’? De veertienjarige versie van mij had het daar moeilijk mee. Niet met die puzzels, maar met dat op een lijn stellen van ‘denken’ en denksporten. Was denken niet iets anders dan het je herinneren van zetten en faits diverts? Mijn kennismaking met de broer van de schaakkampioen -die hoog steeg in de rankingvan junior beoefenaren van die sport maar van wie ik nadien nooit meer heb vernomen- bevestigde mijn vermoeden dat er iets goed mis was met de wereld. Discrepantie. Er was een verschil tussen wat ik over de wereld dacht aan de ene, en hoe de wereld zichzelf voorstelde aan de andere kant. Ik kom daar zometeen op terug. Eerst vermaken we ons met die broer van die schaakspeler.

Hij was de eerste nerd. In ieder geval in mijn leven, maar misschien wel op deze bol. Vanachter zijn brilleglazen bekeek hij de wereld in cijfertjes en formules. Hij blonk uit in natuur-, wis- en scheikunde. En hij had werkelijk geen enkel idee van al het andere. Ik moest voortdurend zijn Engels verbeteren. Voor dat vak las hij voor zijn ‘lijst’ Ivanhoe. En ik was geloof ik de enige op de hele school tot wie hij soms een paar woorden sprak. Daar zaten wij naast elkaar in de schoolbank. Het moet best een koddig gezicht zijn geweest. De Dikke en de Dunne, want ik werd er van verdacht aan lintworm te lijden. Of Yin en Yang, maar dan zonder het evenwichtige eindresultaat. Dag en Nacht, en ik keek bij hem met angst in het zwarte gat. Ik vroeg me af hoe het hem zou vergaan. En ik besefte dat hij zich het omgekeerde nooit zou afvragen. Warm en Koud.

Ik was dus niks in wis-, natuur- en scheikunde, en ook niet in denksporten. Ik was de ultieme alfa, zoals dat toen heette. Ik mocht die eerste leraar in meetkunde en algebra graag , maar dat was omdat hij een vriendelijke baard had en -in mijn ogen voor een wiskundige wel heel vreemd- op zaterdagmiddag best wel op niveau voetbalde, bij Excelsior Sportief Arnhem. Voor de rest herinner ik me niets van hem, niet eens zijn voornaam, en al helemaal niet wat hij me moest leren.

In de tweede klas moest er iets gebeuren, want ik reeg de ene na de andere 1 aan elkaar bij Reichardt. Gelukkig voor mij was het 1971: het wat ik hou voor het beste decennium in de geschiedenis van de mensheid moest nog echt beginnen. De schoolleiding nam de enig juiste beslissing: men bedacht dat het vak wiskunde weliswaar niet afgeschaft maar wel opgesplitst kon worden, in Highstreamen in Lowstream. De hoge stroom was voor degenen die in het vak verder gingen, de lage was voor mij en de meisjes. We werden met ons twaalven in een lokaaltje gezet waarin af en toe een volwassene kwam kijken of we er nog waren, en mochten daar in een ruitjesschrift figuren uitrollen zoals je die wel in de schilderijen van Escher ziet. Onze kunst heette officieel vectorverzameling, maar kwam neer op tijdverdrijf.

Lieve Mark. Was het toeval dat ik in de jaren zeventig op deze manier gered werd? Volgens mij niet. Gaan we terug naar die discrepantie. Vijftig jaar geleden werd de wereld weer de wereld, zou je kunnen zeggen. Na een lange periode -van om precies te zijn vijfentwintig jaar- waarin propaganda wilde dat wij geloofden dat die wereld er in 1945 heel anders had uitgezien. Tussen 1945 en 1970 geloofde men -op de lagere school die ik bezocht, in de kerk waar ik naar toe moest, op radio en later televisie, in dagbladen en tijdschriften- dat iedereen in de oorlog OK was geweest. Goed, er waren wel de verhalen over Auschwitz, over de oorlog in Rusland en in de woestijn, en er waren ook wel Anne Frank en de atoombom. Maar het gekke was dat geen van die verschrikkelijke dingen van doen leek te hebben met onze landgenoten, onze buren, onze familieleden. Laat staan met onszelf.

Behalve bij mij thuis. Ik bespeurde als kind die discrepantie omdat het bij ons allemaal zo anders toe ging als buiten. Bij ons werden de gordijnen dichtgetrokken als de buren de vlag uithingen. Bij ons ging het elke dag, jaar in jaar uit, over de oorlog, terwijl er buiten speciale dagen en gelegenheden voor bestonden. En bij ons bestonden er geen winnaars van die oorlog. Ik geloof dus dat we gezegend werden met de jaren zeventig van de vorige eeuw, omdat toen de oorlog voor het eerst werd herbeleefd in haar verschrikkelijke gedaante. Toen pas was het afgelopen met het heldendom, toen pas werd zichtbaar dat de mens voor de andere mens een beul was geweest. In het groot, en in het klein. Niemand uitgezonderd. Toen pas werd zonneklaar dat die oorlog ook voorkomen had kunnen worden.

Ik was dus een meisje, in die jaren zeventig. Ik mocht dat zijn. Met mijn lange haren, met mijn super-alfa vakkenpakketje op school, met mijn droom om schrijver te worden, met mijn wens om uit militaire dienst te mogen blijven. Ik mocht dat alles zijn en willen. Testosteron was verfoeid, een feminiener periode is er in de moderne geschiedenis niet geweest, ik hoefde me niet eens tot meisje te laten ombouwen om me toch zo te mogen voelen.

En toen kwam jij. Want de Lowstreamwaarin ik leefde, was maar de helft van het verhaal. De andere helft ging door in de verzamelingenleer. En kwam uit in de informatietheologie, de IT. En kreeg zoveel voor het zeggen dat ze haar santekraam sinds een jaar of twintig mag uitventen als ‘digitale revolutie’. De ultieme nachtmerrie. Ik moet nu leven in het gezelschap van de broer van die schaker. Of nog erger: onder de knoet van die gek! Waar ik dacht dat de zeventiger jaren voor eeuwig een warme niche hadden geschapen voor ons van de lage stroom, daar leef ik al weer decennia in de discrepantie van toen. De IT vertegenwoordigt het ‘denken’. En wederom herken ik dat denken niet als mijn denken.

Ik heb het indertijd -nadat Ivanhoe op de Engelse boekenlijst was gezet- niet voor mogelijk gehouden, maar het is gebeurd. Ik weet niet hoe jij in de Koude Oorlog hebt gestaan. Was die periode voor jou als Amerikaan alleen maar een voortzetting van de verloren oorlog in Vietnam? Dus een kwestie van nog es, uit wraak, een landje hier en een landje daar naar de Stone Age bombarderen. Of betekende KO voor jou nog es naar Canada, of naar Europa vluchten om onder je plicht jegens het vaderland uit te kunnen komen? Voor mij was de Cold War vooral Oost-Europa. En vooral dat deel ervan dat Duits sprak. Ik vond het erg dat miljoenen mensen die ik als deel van Europa beschouwde leefden in een verklikkersstaat. In een samenleving met papieren muren, met buren en collega’s en familieleden die je niet kon vertrouwen. Dat ze niet op de VVD mochten stemmen en niet in een Mercedes konden rijden, dat vond ik niet zo erg voor ze. Maar dat hun VVD hen tot in de slaapkamer controleerde en hun denken censureerde, dat vond ik erg. Vind ik nog steeds erg.

Want ik las voor de Engelse lijst destijds niet Ivanhoe, maar 1984en Animal Farm van van George Orwell en Brave New World van Aldous Huxley. Boeken waarin dus voorspeld was hoe het ons allemaal zou vergaan als we alleen nog maar Ivanhoe zouden kunnen lezen, en alleen nog maar in cijfertjes en formules zouden kunnen denken, en we dat denken denken zouden gaan noemen, en tot de norm zouden gaan verheffen. Als we allemaal de broer en zus van die schaker zouden zijn geworden.

Wat gebeurde? 1945 werd 1989…

We maakten met de zogenaamde Val van de Muur weer, net als in 1945, de geschiedenis dood en hebben toen een leugen de wereld ingeholpen. Oost-Europa is helemaal niet bevrijd, maar uitgebreid. Wij, in het zogenaamde Vrije Westen, leven nu met zijn allen in de oortjessamenleving! En nog wel uit vrije wil! Wij hebben ze omarmd: de telefoons met snapshot mogelijkheid, de koelkast die kan ‘denken’, en al die apparatuur aangesloten op de harde schijf daar bij jou in het Pentagon. We zijn zelfs zoveel achterlijker dan de Polen, Roemenen en Albanezen van destijds dat we ons mobieltje bij ons dragen als we gaan demonstreren tegen de aantasting van onze privacy!

Die vrije wil… Die mindsetwaaraan dus geen knuppel of tank of boekverbranding te pas komt. Die maakt van de IT-sektor een sekte. Die maakt van jou en je mede-nerds sekteleiders, guru’s, niet minder doortrapt en niet minder machtsbelust dan al die andere guru’s die we in deze serie naar boven tillen. Mensen vallen voor je verkooppraatje, mensen raken verslaafd aan wat je ze verkoopt, mensen zijn bereid om hun hele hebben en houen en ieder die ze liefhebben in te ruilen -en desnoods te verraden- voor het hebbedingetje dat jij ze biedt. En in het geval ze toch naar buiten willen, ontvankelijk worden voor een alternatief, dissident -o, wat waren we tijdens de Cold War verliefd op de dissidenten uit het andere blok!- worden… in het geval dat plaats vindt, dan komt de censuur. Zoals nu in jouw Facebook. Je bent mensen ‘met extreme opvattingen’ aan het weren uit je Facedinges. Extremere opvattingen dan Ivanhoe…? Maar wat belangrijker is: ik wil gewoon dat de opvattingen van andere mensen voor mij zicht- en leesbaar zijn. Ik wil niet weer dat iemand anders voor mij bepaalt wat ‘denken’ is, en hoe de wereld er uit ziet.

Moge jouw sekte dus eindigen zoals alle sektes eindigen: als een lekgeprikte luchtballon...

(JoopFinland)

 • Datum: .

De beweging tegen Zwarte Piet veroorzaakte diepe voren in families en vriendenkringen. Maar die tegen de coronamaatregelen klieft ook links. Op sociale media verklaren mensen zich aanhanger van de meest bizarre complottheorie, om vervolgens door anderen gekapitteld te worden omdat men hem of haar kent als links.

Een geval
Ik ken hem zo’n dertig jaar. We zijn elkaar nooit helemaal uit het oog verloren, hij heeft me ooit zelfs in Finland bezocht. Musicus en schrijver. Speelt zonder met zijn ogen te knipperen Jimmy Hendrix voor je. Schrijft dingen die ik heb bewaard en over landsgrenzen meegetorst.

Geen kraker, maar ook niet iemand die een kraker zijn ding niet gunt. Een vrije geest dus. Geen analyticus, maar ook niet iemand die in onzin gelooft. Dacht ik. Nu tref ik op zijn facebookpagina sequenties zonder begin of einde.

Volgens de media en de leiders moeten we bang zijn voor corona. Maar ik laat mij geen angst aanpraten want ik zie corona nergens in mijn omgeving. Er moeten doden door het virus vallen volgens de media, maar die vallen niet in mijn omgeving. Waarom moet ik geloven in wat ik niet in mijn omgeving zie? Ik loop niet achter de kudde aan…

De rest van zo’n post gaat dan op aan het nakauwen van een of andere Judd, Jill of Joshua van die en die universiteit in Idaho of Iowa, of aan het citeren van een ook al van het internet geplukte lofzang op de esotherie en de innerlijke bevrijding.

Mijn reacties op zijn posten doet hij af als ‘gelul’, ‘betweterij van een intellectueel’ en ‘linkse retoriek’. Die laatste twee treffen me in het hart. Hij heeft me in dertig jaar nooit voor de voeten gegooid dat hij naar de MAVO is geweest en ik gestudeerd heb. En ik heb hem dus altijd beschouwd als iemand die weliswaar niet zelf de kont tegen de krib zal gooien maar wel mij daarin mijn gang zal laten gaan en me daarin in zijn schrijfsels en muziek te vuur en te zwaard zal verdedigen.

Finland is nagenoeg coronavrij en heeft dus ook niet te stellen met corona-ontkenners. Het was dan ook voor het eerst dat een veelbeluisterd Fins radioprogramma (1) aandacht besteedde aan de meest tegen de borst stuitende complottheorie, die van QAnon.

Corona is een door het vaccin tegen de griep in het lichaam van de mens ingebrachte ziekte en het vaccin tegen corona zal ons allemaal slachtoffer maken van vaccinatie met een chip waardoor we doen wat een pedofielenclub onder leiding van Hillary Clinton en Bill Gates wil dat we doen en dat is bloed van pasgeboren babytjes afstaan aan die club zodat die hullie hun pedofilie kunnen bedrijven…

Kernvraag in het programma was waarom de aanhangers van deze theorie zich afzetten tegen de reguliere wetenschap maar in hun afkeuring daarvan met hun eigen wetenschappers (die Judds, Johns en Joshua’s) leuren. Je kunt je afzetten tegen Verlichting, rationaliteit en alles overwoekerende technologie. Dat doe ik ook, en velen met mij, ook mensen die ik als politieke metgezellen zie. Maar dan moet je niet vluchten in het kwakdenken.

Daar zit em voor mij ook de grote vraag met betrekking tot ‘het geval’. Indien hij weg wil uit de verlammende omklemming van de rede, waarom vlucht hij dan niet naar de irrationele wereld die voor hem voor de hand ligt: die van het schrijven en van de muziek? Want hij beschikt over het vermogen om te vluchten, hij weet waar hij heen moet, waar de uitgang is… (2)

(JoopFinland)

(1) Je zou voor de grap eens naar het programma moeten luisteren, ook al versta je er niets van. Dan weet je wat we ontberen in de polder die uit de voegen barst van de herrie. Mensen die andere mensen rustig laten uitspreken, een discussieleider die op de achtergrond blijft, geen jingles en geen neurotisch gelach-of-ik-schiet… Een van de Nederlandse dagbladen bestond het deze week om onze radiozender NPO 1 gelijk te stellen aan Deutschlandfunk. Je moet het lef maar hebben… Zelfs de verkeersinformatie klinkt bij de oosterburen beter...
(2) Dan moet je natuurlijk niet zo van de pot gerukt zijn als de ontwikkelaar van wat er deze week in het NRC voorbij kwam: de schrijvende robot...

 • Datum: .

"Het nationalisme in Europa is een van de problemen van de Illuminati. Om het nationalisme uit te bannen en gelijktijdig alle Europeanen te onderwerpen aan de Illuminati, werd al aan het begin van de negentiende eeuw gepland dat alle Europeanen veranderd moesten worden in wilszwakke, principeloze en gedweëe ras- en cultuurhalfbloeden. De Illuminati zijn van mening dat halfbloeden karakterloosheid, ongeremdheid, wilszwakte, wisselvalligheid, ongodsdienstigheid en trouweloosheid vaak combineren met objectiviteit, veelzijdigheid, geestelijke levendigheid, vrijwaring tegen vooroordelen en een brede visie. Alleen daarom wordt Europa al decennialang overspoeld met zoveel mogelijk mensen uit de meest verafgelegen streken van de wereld."

Is hier Heer B weer aan het woord – de gesoigneerde rattenvanger die zijn meuk over ‘omvolking’ mocht spuien zolang het over zwartjes en baarden ging maar van wie de goegemeente wegrende zodra hij vrijgaf dat hij ‘alleen maar antisemieten kende’? Nee, zijn meuk is ouwe meuk. En wordt helaas door velen met dezelfde verve uitgedragen. Dit citaat komt uit het mooie jaar 1989, uit het boek ‘Die 13 satanischen Blutlinien’, van Robin de Ruiter. Die kennen we ook in KM al. In ons serietje Uitgeverij Suspektwerd zijn in Duitsland verboden bloedlijnboek genoemd als onderdeel van de site moeilijkverkrijgbareboeken.nl. Maar De Ruiter was ver daarvoor al uitgebreid in zijn bruine hemd gezet op de site De Fabel van de illegaal. Aan dit artikel van Harry Westerink ontlenen wij bovenstaand citaat.

Westerink waarschuwt daar voor het feit dat De Ruiter op linkse media als Indymedia zijn treurige gang mag gaan. Dat is bepaald geen loos alarm. Westerink hekelde Indymedia in 2006, en ruim tien jaar nadien, in 2017, ging het op dat forum nog steeds over De Ruiter. En vandaag kwam de man voorbij in een artikel in het NRC. De verslaggever van dienst had helaas niet in de gaten wat de kachel brandende houdt in het complottheoriewereldje. Het stuk vermeldt dat De Ruiter een boek over de coronacrisis zou hebben geschreven. Dat hoeft De Ruiter echter helemaal niet te doen. Het betreffende boekje is de derde druk van De komst van de Transitie.In 2009 verscheen dit met de ondertitel het einde van ons individueel zelfbeschikkingsrecht?In 2018 was de ondertitel gewijzigd in een wereld zonder contant geld? En nu heet het dus… inderdaad.

De echte samenzweringsgeleerde sluit voor je de dag af met de gewaagde (sensationele!) profetie dat morgen best wel weer eens de zon zou kunnen opkomen…(JoopFinland)

 • Datum: .

Lezer F. te S. spoorde mij aan om de columns van ene Pierre Capel te lezen. Volgens hem horen de pennevruchten van Pierre in het rijtje De andere krant, Gezond Verstand, Blackbox tven de Binnenlandsche Bataafsche Courant.

Ik laat niet graag mijn sporen na op websites die ik om meerdere redenen niet vertrouw. Het is dus aan anderen om van de inhoud van de cursief aangegeven titels kennis te nemen. Bij dat Bataafse ding is mijn wantrouwen gewekt door de referentie aan geschiedenis, aan een geschiedenis die mij niet interesseert. Bataafs ruikt mij te veel naar Maarten van Rossum, de honderd jaar geleden in een slakkegang gezette gluurder die maar niet definitief tot stilstand wil komen. Televisie kijk ik niet, ook niet op YouTube. Gezond verstand ken ik als de ondertitel van de grootste krant van dit land. En die andere krant doet mij te veel denken aan de Krant op Zondag, een megalomaan projekt van ene René de Bok, die er naderhand een slecht verkocht boek over schreef…

Voor Pierre Capel ben ik dus op mijn hoede.

Het blijkt te gaan om een wetenschapper in de leeftijdscategorie van Van Rossum, emeritus hoogleraar dus, en wel in de experimentele immunologie. Wat dat precies is wordt nergens heel erg duidelijk. De man heeft wel een boek geschreven maar columns van hem kom ik nergens tegen. Dat boek heet trouwens Het emotionele DNA en tilt wel een tipje van de sluier rond de professor op. Centrale opvatting in het boek: ‘Het wordt steeds duidelijker dat gevoelens verbonden zijn aan keiharde biochemie.’ Een pleidooi voor pillendraaiers en -eters dus, de soort die het ergens in de jaren tachtig van de vorige eeuw heeft gewonnen van het verklaren van psychische problematiek uit sociale omstandigheden.

Capel heeft zich zoals uit een googlesessie blijkt naam verworven als de professor achter viruswaanzin en andere onappetijtelijke clubjes. Bij dit soort figuren moet je je niet laten verleiden tot het doorspitten van de ellenlange en gortdroge verhandelingen die ze houden over de materie waarin momenteel iedereen belang stelt. Je kunt ze beter ‘opsnorren’ uit de tijd van voor het virus. Toen ze dus ook al de aandacht trokken, maar dan wel van mensen die ze met een goede reden in de gaten hielden. Zoals de mensen van het Nederlands Tijdschrift tegen de Kwakzalverij. In het nummer van 30 september 2019 noemden zij onze Pierre in het kader van volgend berichtje. Smul maar even mee:

Complementaire zienswijzers in Utrecht, het docentencorps
In het vorige nummer werd kort melding gemaakt van het Keuzeblok Complementaire Zienswijzen, waarvoor tweedejaars medisch studenten in Utrecht zich kunnen opgeven. In tien weken neemt dit blok dan 50% van het studieaanbod in beslag en het blok wordt afgesloten met een examen, waarmee studiepunten kunnen worden behaald. Inmiddels bezint de onderwijsafdeling van de Utrechtse faculteit zich nader over de samenstelling van het docentencorps, gerekruteerd een aangestuurd door het Louis Bolk Instituut. Lees erover op (onze) website en vormt u zich een eigen mening over dit – zoals de Engelsen dat noemen – ‘sorry lot’.

En dan volgt een rijtje namen met last but not least die van Capel.

Commentaar overbodig. Wie ooit eerder zulk een kwakademische line-up heeft gezien, melde dit bij de redactie.

(JoopFinland)

 • Datum: .

Okee Ferdinand Scholten: aan jou de eer om de inhoud van mijn laatste stuk van dit jaar te hebben mogen bepalen. Je vindt dat ik mijn kritiek op onder meer Pierre Capel met argumenten moet onderbouwen. Met andere woorden: mijn redenen om de man de man te laten en geen podium te bieden zijn in jouw ogen niet voldoende.

Het punt is: ik heb er de tijd niet voor. Voor het kennis maken met de beweringen van Capel. Voor het me eigen maken van zijn stuf heb ik een medische achtergrond nodig, en die heb ik niet. Dat betekent dat ik voor een antwoord op de vraag of ik aan Capel en zijn zienswijze waarde kan hechten, aangewezen ben op het oordeel van anderen.

Die anderen moeten dan wel die medische achtergrond hebben. En die anderen moeten niet geassocieerd kunnen worden met bedenkelijke clubjes. Mijn zeg maar secundaire literatuur over Capel bestaat uit die van de mensen die ik in het vorige stuk citeerde. De VtdK vindt Capel fout. En dus vind ook ik Capel fout.

Omdat de VtdK in mijn ogen geen bedenkelijk clubje is.

Deze serie is voor een groot deel gebaseerd op het noeste werk van de VtdK. Ik leun op hun expertise, omdat -dat moet nu duidelijk zijn- ik zelf die expertise niet heb, en ook niet kan verwerven. Daarbij komt: zij gebruiken hun medische kennis om brokkenpiloten in hun vakgebied aan de ketting te kunnen leggen. Hetzelfde streeft deze serie na.

Voor de goede orde: we hebben het wel over medische wetenschap. Die is in onze tijd en in ons deel van de wereld heel machtig. De medici hebben ons leven vrijwel pijnloos en veel langer gemaakt. Atoomgeleerden en economen, om maar een paar andere takken van wetenschap te nomen, kunnen hen dat niet nazeggen.

Samenvattend: Capel laadt met zijn optredens ten gunste van clubjes met een politieke agenda zoals viruswaanzin, de verdenking op zich wetenschap ten dienste te willen stellen van manipulatie. En dat is waar De Toverberg over gaat.

Rest mij nog om de volgers van deze serie alle wijsheid voor het volgend jaar toe te wensen. Waarbij wijsheid dus niet staat voor het leegkieperen van een zak met wikipedia maar voor het vermogen kaf van koren te onderscheiden…

(JoopFinland)

 • Datum: .

Wappies-in-opleiding. Zo moet je de kids van de sofen noemen. De anthroposofische sekte leidt haar eigen leden op vanaf de wieg. Om ons heen heten ze Waldorfscholen, de vrije scholen. In Nederland heb je er daarvan nu meer dan honderd, voor basis- en voortgezet onderwijs.

Welke worst wordt de ‘vrije’ leerling voorgehouden in coronatijden? Omdat hoe je het ook trekt of schuift de anthroposofie toch wel erg duitserig is, citeren we een duitstalige omschrijving van het probleem:

QuerdenkerInnen, die antidemokratische Haltungen vertreten und das Tragen einer Maske zum Schutze anderer mit der Shoah, der Versklavung Schwarzer Menschen oder der Verfolgung des antifaschistischen Widerstands im Dritten Reich gleichsetzen, werden in Waldorfschulen eine ihnen wohlgesinnte Alternative zum staatlichen Schulsystem sehen.

Deze fijnbesnaarde analyse komt niet van sofenbashers maar van mensen die een Waldorfschool hebben bezocht en er verder niets dan goeds over weten te vertellen. In een online petitie roepen ze hun geloofsgenoten op om hun scholen te vrijwaren van op complottheorietjes en wichelroedelopen gebaseerde rechtse propaganda.

Maar… Hoeveel Antisemitismus, Razismus en Antifeminismus bevat het curriculum van de sofenscholen sowieso? Met andere woorden: hoe schijnheilig is het om je te beroepen op de verklaring van de Vorstand des Bundes der Freien Waldorfschulen van afgelopen oktober, terwijl je de kleintjes en de ook al iets groteren in je kring wel degelijk bedenkelijke sprookjes pleegt te vertellen?

Na de zware Duitse kost lucht het op om Tommy Wieringa te lezen. Hier een uitgebreide samenvatting van zijn boek Dit zijn de namen, uit 2012, en veel referenties aan de rede die hij hield op de Hogeschool Utrecht, in 2000. Wieringa bezocht de Vrije School in Zutphen, en noemt de anthroposofen "een sektarische rotclub, die walgelijke, racistische nonsens uitkraamt."

(JoopFinland)

 • Datum: .

Wij kregen een mail onder de kop Zunder auf dem Zauberberg. Wij uit de bol van blijdschap natuurlijk want wie wil er nu niet internationaal?

Mail kwam uit de koker van een Oosterbuurclub die zich Aufstehen noemt. Zijn wij helemaal voor, hoe vroeger hoe beter, en goed dat ze daaro zoiets nog hebben want onze eigen Stichting Opstand (1) is al weer tig jaren her opgegaan in iets engelstaligs. En kijk, dat laatste zullen die Duitsers alleen doen wanneer je ze van hun laatste restje eigendunk hebt beroofd.

Eerst even naar die Zauberberg. In de mail voert de titel van de roman van Thomas Mann waaraan ook deze serie haar naam ontleent, ons naar Davos, in het prettige Zwitserland. Volgens de mail laat Mann zijn personages vanaf de berg gelaten naar de ramp kijken die zich in het dal voltrekt, terwijl ‘in unserer Realität sich dort Jahr für Jahr gewählte und selbst ernannte Hauptfiguren des Wirtschaftssystems treffen und auf die Geschicke der heutigen Welt herabschauen’.

Ook nu wordt er volgens de mail op de bergflank onder het genot van lekkere hapjes en vrijblijvende kout naar een ramp gekoekeloerd. Via het laatste rapport van Oxfam (2) en de vaststelling dat ‘die eigentliche Krise nicht Corona ist, die Pandemie ist nur ein Katalysator für die Krise eines marktradikalen Systems, das seine Gewinne über unsere Lebensqualität, über Gesundheit und Menschenwürde stellt’, gaat het naar een video waarop al je vragen worden beantwoord door Sahra Wagenknecht.

En kijk, daar vinden wij het problematisch worden.

Want Sahra Wagenknecht, de echtgenote van Oskar Lafontaine (3) begon aan Aufstehen na de rellen in Chemnitz in 2018. En viel daarbij vooral op door afstand te nemen van een aantal linkse principes. ‘Een deel van Duits links gaat zelfs zo ver te stellen dat ze streeft naar een querfront: een alliantie van links en radicaal-rechts’. Aldus Alex de Jonge in Konfrontatie destijds. In zijn artikel Wie staat op in Duitsland? roert hij aan dat Wagenknecht de standpunten van links over migratie naar rechts wil bijstellen. ‘Alsof mensen voor wie een anti-migratie politiek een prioriteit is, niet al keuze genoeg hebben’.

(1) Onderzoekscollectief dat in 1994 ruim twee ton opstreek van Justitie als schadevergoeding omdat men onterecht verdacht was geweest van banden met RaRa (betrokkenheid bij reeks bomaanslagen in het decennium daarvoor).
(2) De tien rijkste mannen van de aardbol hebben het afgelopen jaar vijfhonderdenveertig miljard dollar bij hun vermogen kunnen voegen, terwijl minimumloners misschien wel tien jaar nodig zullen hebben om van de klap die corona aan de economie toebrengt te herstellen.
(3) Voormalig voorzitter van zowel de sociaaldemocratische SPD als van Die Linke (volgde de SED op als partij in Oost-Duitsland). Stelde zich in oktober van het vorig jaar in een talkshow op het standpunt van Thilo Sarrazin (ook al ex-SPD), dat mensen die op de vlucht slaan de economie van hun moederland ondermijnen.

(JoopFinland)

 • Datum: .

Leuk interview gelezen, in Vrij Nederland, met de zanger van Hang Youth. Meteen erachteraan op De Dagelijkse Standaard verdwaald geraakt, in een epistel van Sid Lukkassen. Two worlds apart, maar allebei hadden ze het over Joseph Campbell.

Eerst over Vrij Nederland. Was ooit, toen het nog moest concurreren met De Nieuwe Linie, Hervormd Nederland en de Groene van Martin van Amerongen, het meest gezaghebbende van de weekbladen. Is nu marginaal, maar de schaduw heeft het wel goed gedaan. Heeft zich verjongd, op een aangename manier. Vroeger -jaren zeventig van de vorige eeuw- speelden vraaggesprekken in VN zich af in weelderige hoofdstedelijke grachtenpandjes, met links van de geinterviewde een volle asbak en achter hem of haar een muur vol boeken. Nu is de vragensteller tuk op kleding en schoeisel en soms een tatoe.

Abel van Gijlswijk dus, voorman van een heuse punkband (1). Hang Youth streeft niet alleen zoals alle muziek van tegenwoordig naar een vol Paradiso en een nog vollere Kuip maar verscheen ook in de eerste woondemonstratie in Amsterdam. Alleen de hanekammen zijn er niet meer, zo wordt vastgesteld, maar voor de rest lijkt het alsof je een interview uit 1980 leest. Abel accelereert zoals Jeffrey Lee Pierce, de melodicus van deze serie (2), placht van wal te steken. Met veel gebruik van de term shit waar je dat niet verwacht. Bijvoorbeeld wanneer hij vertelt over Joseph Campbell, de auteur die in 1949 het boek The Hero with a Thousand Faces‘ schreef.

Ik interpreteer het als een teken dat Sid Lukkassen het een etmaal of zo later ook over die auteur en dat boek had (3). Lukkassen is het intellectuele dwaallicht dat de onvoorbereide lezer van zijn boeken en columns opzadelt met het gevoel dat we de de-nazificatie destijds wel wat grondiger hadden moeten aanpakken. Gelukkig gaat het niet goed met Doctor Sid zoals hij zich ook wel noemt. In het relaas waarin hij Campbell aanhaalt filosofeert hij over ‘er uit stappen’. Ook DDS, het medium waarop het kereltje zichzelf afdraait, smeekt de lezer om de andere paragraaf om geld, dus er is nog hoop…

Joseph Campbell schreef het ene boek na het andere over religie en mythevorming en was een van de eerste wetenschappers die via de televisie een enorm publiek mocht aanspreken. Na zijn dood werd hij afgefakkeld door onder meer zijn vriend (!) Brendan Gill (4). Campbell bleek vooral privee en in zijn colleges aan de universiteit gedweept te hebben met Jung, Nietzsche en Spengler en ook antisemitische uitspraken te hebben gedaan. Gill valt hem vooral aan op het motto dat hij gedurende zijn leven bezigde: Follow Your Bliss, wat te interpreteren valt als Leef Voor Jezelf. Gill schreef zijn kritiek op Campbell in de tijd dat de yuppies opkwamen, jongelui van het snelle geld en een moreel besef van nul die na de krakers de binnensteden overnamen.

Campbell en Lukkassen, dat zien we wel gebeuren: Lukkassen is ook een adept van Nietzsche en Spengler en van het zorgeloze leven – zijn lezers beveelt ie aan ‘episch’ hun gang te gaan. Campbell en punk en Abel van Gijlswijk is een misser natuurlijk. Maar wellicht heeft Abel dat boek gelezen als inspiratie voor het nummer Kerst is best okay als cultureel winterevenement (maar meer niet)(5)…?

JoopFinland

(1) https://www.vn.nl/abel-van-gijlswijk-interview/
(2) Zie de eerste afleveringen van deze serie, uit 2020
(3) https://www.dagelijksestandaard.nl/2022/01/column-sid-lukkassen-van-maatschappelijk-f-ck-it-naar-galactisch-f-ck-it/
(4) https://www.nybooks.com/articles/1989/09/28/the-faces-of-joseph-campbell/
(5) https://www.youtube.com/watch?v=ir13JHPwF00

 • Datum: .

In een complottheorie geboren en getogen worden, dat lot is voorbehouden aan de Kennedy’s.

Over Wilem Engel weet ik niet méér dan dat ie pillen draaien toch niet leuk vond, zijn promotie in de biopharmacie niet voltooide, een dansschool opende maar ook met lekker grensoverschrijdend tekeer gaan niet in zijn nopjes was en bij aanvang van de pandemie een sneu groepje onder de Bargoense naam Viruswaanzin startte dat door de fascisten in Café Weltschmerz voor hun mestkarretje werd gespannen.

Maar met Robert F(rancis) Kennedy junior heeft Engel alleen gemeen dat ie een berg zusjes en broertjes heeft. Bobby junior is de derde van het elftal dat zijn beroemde pa op de wereld zette voordat die in 1968 werd vermoord. Bobby de jongere was toen veertien, en wist al niet beter dan dat ‘men’ het op zijn familie en in bredere zin op de ‘vrijheid’ had voorzien. Waarbij ‘men’ stond voor iedereen tussen Richard Nixon en de Cubaanse kolonie in Miami, en die vrijheid voor die van Wall Street en White America.

Begin jaren zestig had Joseph, de aartsvader van de Kennedy-clan, de moeder van alle complottheoriën uitgedacht en in de wereld gezet: de ware top van de Toverberg… De oudste zoon werd in Dallas geslachtofferd, met geen ander doel dan eeuwige roem en glorie van Bijbelse proporties voor zijn familie. Een filmpje van de ‘toevallige toeschouwer’ Abraham Zapruder voldeed om de op celluloid vastgelegde officiële versie van de aanslag for ever fragwürdig te maken. Onder het motto: tel uit je winst in de rest van de geschiedenis...

Ich bin ein Berliner’ was een beroemde uitspraak van de beroemde oom zaliger van Bobby junior. Dus Bobby toog ook naar de Duitse hoofdstad. Maar niet om zoals destijds JFK de Westmoffen een hart onder de riem te steken in hun Kampftegen de commi’s aan de andere kant van de muur. Nee, Robert de jongere meldde zich 28 augustus 2020 aan de Spreeals hoofd en hart van Children’s Health Defense. Da’s niet een satellietclub van die van Jeffrey Epstein maar ’s werelds grootste anti-vaxxerorganisatie.

Die zomerdag werd de Europese tak van Roberts dingetje opgericht, en op de volgende sprak de man de veertigduizend wappies toe waarvan een deel even later de Rijksdag bestormde. Over hoe deze Kennedy daarvoor maar vooral daarna zijn complottheoretische web over het continent heeft kunnen uitspannen en kunnen verweven met de opkomst van ultrarechts lees je allemaal in dit mooie artikel van Peter Zegers.

JoopFinland

 • Datum: .