Skip to main content

De Toverberg (018)

12 februari 2021

Wij kregen een mail onder de kop Zunder auf dem Zauberberg. Wij uit de bol van blijdschap natuurlijk want wie wil er nu niet internationaal?

Mail kwam uit de koker van een Oosterbuurclub die zich Aufstehen noemt. Zijn wij helemaal voor, hoe vroeger hoe beter, en goed dat ze daaro zoiets nog hebben want onze eigen Stichting Opstand (1) is al weer tig jaren her opgegaan in iets engelstaligs. En kijk, dat laatste zullen die Duitsers alleen doen wanneer je ze van hun laatste restje eigendunk hebt beroofd.

Eerst even naar die Zauberberg. In de mail voert de titel van de roman van Thomas Mann waaraan ook deze serie haar naam ontleent, ons naar Davos, in het prettige Zwitserland. Volgens de mail laat Mann zijn personages vanaf de berg gelaten naar de ramp kijken die zich in het dal voltrekt, terwijl ‘in unserer Realität sich dort Jahr für Jahr gewählte und selbst ernannte Hauptfiguren des Wirtschaftssystems treffen und auf die Geschicke der heutigen Welt herabschauen’.

Ook nu wordt er volgens de mail op de bergflank onder het genot van lekkere hapjes en vrijblijvende kout naar een ramp gekoekeloerd. Via het laatste rapport van Oxfam (2) en de vaststelling dat ‘die eigentliche Krise nicht Corona ist, die Pandemie ist nur ein Katalysator für die Krise eines marktradikalen Systems, das seine Gewinne über unsere Lebensqualität, über Gesundheit und Menschenwürde stellt’, gaat het naar een video waarop al je vragen worden beantwoord door Sahra Wagenknecht.

En kijk, daar vinden wij het problematisch worden.

Want Sahra Wagenknecht, de echtgenote van Oskar Lafontaine (3) begon aan Aufstehen na de rellen in Chemnitz in 2018. En viel daarbij vooral op door afstand te nemen van een aantal linkse principes. ‘Een deel van Duits links gaat zelfs zo ver te stellen dat ze streeft naar een querfront: een alliantie van links en radicaal-rechts’. Aldus Alex de Jonge in Konfrontatie destijds. In zijn artikel Wie staat op in Duitsland? roert hij aan dat Wagenknecht de standpunten van links over migratie naar rechts wil bijstellen. ‘Alsof mensen voor wie een anti-migratie politiek een prioriteit is, niet al keuze genoeg hebben’.

(1) Onderzoekscollectief dat in 1994 ruim twee ton opstreek van Justitie als schadevergoeding omdat men onterecht verdacht was geweest van banden met RaRa (betrokkenheid bij reeks bomaanslagen in het decennium daarvoor).
(2) De tien rijkste mannen van de aardbol hebben het afgelopen jaar vijfhonderdenveertig miljard dollar bij hun vermogen kunnen voegen, terwijl minimumloners misschien wel tien jaar nodig zullen hebben om van de klap die corona aan de economie toebrengt te herstellen.
(3) Voormalig voorzitter van zowel de sociaaldemocratische SPD als van Die Linke (volgde de SED op als partij in Oost-Duitsland). Stelde zich in oktober van het vorig jaar in een talkshow op het standpunt van Thilo Sarrazin (ook al ex-SPD), dat mensen die op de vlucht slaan de economie van hun moederland ondermijnen.

(JoopFinland)

Klik hier om uw reactie toe te voegen
12 februari 2021