Skip to main content

Om ons heen zien we de onrust toenemen over het virus. In Nederland is het eerste geval vastgesteld. We doen ook mee. De beurzen zakken wereldwijd en dat is altijd goed 'temperatuur meten'. Als de beurs crasht in Azië en het is hier spekkopen, is er nixo aan de hando. Maar als de neergang van hier tot Tokio betreft, is er reden tot ongerustheid.
Het duurt minimaal een jaar voor een serum zal zijn ontwikkeld. Tot die tijd wordt van middelen tegen HIV, malaria en Sars geprobeerd of ze werken als je de aandoening eenmaal hebt.
Gevaarlijk is dat je het virus kunt meedragen en verspreiden zonder de kenmerken (koorts, hoesten, zweten) te vertonen. Net als geslachtsziekten zo bedacht ik me.
Mondkapjes helpen niet, maar het idee levert de producenten een fortuin op. Net als de griepvaccins van vorig jaar waarmee volksstammen zich jaarlijks laten inspuiten. Ook de huisartsen doen er superzaken mee. 'Resultaten uit het verleden (het virus van vorig jaar) bieden geen garantie voor de toekomst', maar de werking van placebo's is gelukkig bewezen.
Om je effectief te beschermen is een gasmasker, beschermende kleding en permanent handschoenen dragen noodzakelijk.
'Het mot ergere wil't betere', was het devies van de opoe van m'n vader.
Het virus zou in het voorjaar, met het stijgen der temperaturen, vanzelf doodbloeden, zo wordt gezegd, net als griepvirussen.
Maar waarom verspreidt het zich dan toch in warme streken?
De reacties van Oekraïners op de in quarantaine stelling van landgenoten in hun leefomgeving geeft een indicatie van wat ons te wachten staat als de pleures ècht uitbreekt.
Het doet denken aan de tijden van de pest. De Spaanse Griep een eeuw geleden (die helemaal niet uit Spanje kwam) kostte tussen de 50 en 100 miljoen levens. De wereldbevolking werd gedecimeerd.
Hamsteren en binnen blijven?
Bemoedigend is dat kinderen gespaard lijken te blijven. (WK)

lachen

  • Datum: .

'De knoflook uit China is bijna op', meldt de groothandel. Nu is de Franse veel beter, maar penicilline, paracetamol en wat niet allemaal aan geneesmiddelen komen uit China en raken op. Globalisme, wat u zegt, maar dat is in geval van een pandemie als covid 19 dus een probleem dat 'de markt' niet corrigeert. Er zullen tekorten aan van alles ontstaan.
Onder de aangestokenen door het virus in Europa zijn opvallend veel werknemers van ziekenhuizen. Dat klinkt logisch: iemand met klachten meldt zich bij een ziekenhuis en voor hij wat hij mankeert heeft kunnen vertellen is al iemand van de staf geïnfecteerd.
Hetzelfde geldt voor wachtkamers van huisartsen. De adviezen van Den Haag zijn ambigue, onduidelijk en dus gevaarlijk.
In de supermarkt hoorde ik twee vakkenvullers het over 'corona' hebben. De jongen snelde weg. 'Heeft hij het?', informeerde ik bij het meisje dat achterbleef. Ze moest lachen. 'Nee, hij gaat plastic handschoenen halen'.
Is dát het vooruitzicht: mondkapjes, plastic handschoenen en wellicht beschermende kleding in de openbare ruimte? Dat hamsteren losbreekt, net als de 'preppers' die voort zullen leven op koekjes die 35 jaar goed blijven? Ik ga dan liever gewoon dood. Of in de natuur leven. Van 'al dat groeit en bloeit'.
Het is opvallend hoe het wereldbeeld kantelt: eind vorig jaar stond u nog in de rij voor 'de jaarlijkse griepprik'. Nu dreigt die rij een gezondheidsrisico te worden en is die prik lachwekkend. 'Het kan verkeren', waarschuwde ik al eerder. Een geruststelling is dat kinderen weinig gevaar en dat rokers een verhoogd risico lopen. Dat lopen ze al voor alles en gelukkig dus ook hiervoor. Stel je voor dat teer en nicotine juist bescherming zouden bieden en er een run op tabaksproducten zou uitbreken.
Zijn er al minder mensen op straat, zoals in Wuhan? Chinese en Italiaanse restaurants worden gemeden. Toch ga ik zo gewoon een pizza bereiden. Ze kunnen me wat.
Een van de alarmerendste aspecten van het virus vind ik dat je het nadat je van een eerdere besmetting genezen bent verklaard het opnieuw kunt oplopen. Dat het 'weinig verschilt van een gewoon griepje', waarmee medici ons gerust proberen te stellen is dus onwaar: tegen griep bouw je antistoffen op en tegen Corona dus niet.
Ik ben (om financiële redenen) al jaren zorgmijder en sta nogal sceptisch tegenover 'de verworvenheden van de medische wetenschap' en de farmaceutische industrie waarop ze drijft. Ik zocht het de laatste 10 jaar voornamelijk zelf uit. Wat medici vertellen, in de media en in persoonlijk onderhoud, is niet consistent. In overeenstemming met de overige 'wetenschap'. Ze weten vooral veel niet, maar proberen dat voor ons onnozelen te verhullen. 'Gaat u rustig slapen', zoals Colijn ons verzekerde aan de vooravond van WO2. Ik was altijd al wantrouwig over de mening van iemand die zijn 'botjes en beentjes' met goed gevolg heeft afgelegd en in tijden van crisis helemaal. U zou moeten weten wat medici in de loop der eeuwen allemaal aan onzin hebben uitgekraamd. Het zijn net politici.
Het spookbeeld is Oekraïne (zie hier), dat op meerdere terreinen een nachtmerrie is: fascistische bewapende horden, afgedreven van de moederschoot (de Sovjet-Unie) en vooral verarmd. Dat doet iets met mensen. 'De graanschuur van Europa', leerden we op school.
Volgens berichten in de media kunnen katten het virus krijgen; 'het nauwverwante Sars' ontwikkelde bij hen antistoffen. Viruspaus Osterhaus achtte overbrengen op mensen via katten 'oneindig klein'. Bent u gerustgesteld?
In de dagbladen verschijnen inmiddels richtlijnen voor besmettingsgevallen: geen sex en 'gooi uw afval in een aparte afvalzak in uw eigen kamer'.
Handen wassen met desinfterende zeep, naast 'niezen in je elleboog' hét gebod. Kassa voor de industrie. Ik wil wijzen op de desinfecterende werking van de Aloë Vera plant. Haal er een in huis zou ik zeggen. Mix met 2/3 alcohol 96% en u heeft uw desinfecterende gel. Maar alcohol is uitverkocht...

'Het aantal zakelijke reizen loopt behoorlijk af'. 'Vakantiegangers lijken in de wachtmodus te zitten'. Het lijkt me hét moment om op vakantie te gaan. Om bijvoorbeeld de Mona Lisa in het Louvre te bewonderen. Of Napels te zien en er te sterven. 'De corona-uitbraak raakt de auto-industrie hard'. Omdat veel onderdelen uit China komen. Niet komen. Uitstekend. Oude modelletjes eindeloos opknappen, net als op Cuba.
Sectoren van de economie staan onder druk. Supermarkten (tot men te bang wordt) doen superzaken. 'Koop aandelen mondkapjes en desinfecterende zeep'. Dat levert nu nóg meer op dan die in bommen en granaten.
Ira Helsloot, hoogleraar besturen van veiligheid aan de Radboud-universiteit beweert: 'Als de Chinezen nooit hadden ontdekt dat het hier ging om een nieuw virus, dan zou een soort van zware verkoudheid de wereld zijn overgetrokken, en was alle heissa ons bespaard gebleven'. Grappig op een moment dat de beurzen instorten. Om niets?
Helsloot deert niets wat hij niet weet, maar ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat andere wetenschappers in dat geval het virus hadden gedetecteerd. 'Hoogleraar Besturen van veiligheid'... Wat ze tegenwoordig al niet verzinnen om professor in te worden. Fijn dat we ze hebben 'nu de nood aan de man komt'.

Ik word op grond van de vorige aflevering van 'complottheorieën' beschuldigd. Ik schreef dat het Westen dacht haar voordeel te doen met een epidemie in China. Zoals Drs P's dodenrit. Is dat complotdenken? Zoenen is uit den boze, sex verboden. Als er een complot denkbaar is dat van het Vaticaan.

Voor het overige: 'laat de markt haar werk doen'. We hebben 'met z'n allen' besloten de zorg te privatiseren. Dat heeft louterend gewerkt. Dat regeringen en overheidsinstellingen nu toch het werk moeten doen met het virus, is een overgangsprobleem. We moeten nog wennen aan dat de markt en de farmaceutische industrie voor ons zorgen in plaats van de overheid.
Het vertrouwen dat hogere temperaturen korte metten zullen maken met het virus heeft, althans bij mij, door de berichten over onze overzeese gebiedsdelen een enstige deuk opgelopen. Het is daar dag en nacht 25 graden. Dan zou covid 19 toch uitdoven?
Grappig is ook de opwinding over Trump's sluiten van de grenzen voor vluchten uit de EU. Engeland is uitgesloten van de maatregel. Het sluiten van grenzen is natuurlijk tegen het zere been van Brussel. Maar Denemarken besluit zaken in dezelfde richting. Brussel is nergens in de viruscrisus. Nationale regeringen en overheidsinstellingen doen het werk. Slechte reclame voor de 'Europese gedachte'. Het hele raamwerk van commissie en parlement van Brussel bewijst zijn futiliteit. De Nexit-actie van Robert Jensen mag de lachers op zijn hand krijgen, het enthousiasme om alles aan Brussel over te laten zal onder de bevolking niet zijn vergroot door de behandeling van het virus. De vluchtelingen aan de grens van Griekenland met Turkije is nog lekker ver van ons bed; corid 19 komt angstig dichtbij.
Evenmin is het reclame voor globalisme. Waar we ook 'maar aan moesten wennen'. Zonder er, net als Brussel, om te hebben gevraagd. 'Jullie hebben voor de partijen in Den Haag gestemd, dan krijg je dit'. (WK)

  • Datum: .

'Blijf binnen'. De zon lokt en wat kan ik voor schade aanrichten buiten?
Ik wordt balorig van de verordeningen van het kabinet. Zin om de regels van Rutte met voeten te treden. Zo was ik mijn handen om het half uur en nies in mijn oksel. Niet in mijn elleboog, door Den Haag uitverkoren om mensen mee te begroeten. Dat is toch een krankzinnig advies? Deze combi van niesplek en vervanging voor handdruk?
In Italië nu hèt epicentrum van de pandemie weten ze inmiddels wat je hebt aan Brussel in deze tijden. NIETS.
Ursula von der Leyen zal hier nog even voordoen hoe handen wassen gaat. In onschuld.
Ik weet natuurlijk niet hoe het met u zit, maar ik heb sinds Rutte het verboden heeft zo onbedwingbaar de neiging om eens lekker... aan m'n gezicht te zitten.
Grapje. Een potje te biljarten met twee ballen en de korte keu bedoel ik. Maar alle café's-biljart zijn gesloten. En de zuiver biljartlokalen ook. Zelfs in de rosse buurt. Je kunt echt geen kant meer op als liefhebber. Terwijl ik normaal (bouwjaar 1951) die aandrang tot het spel toch weinig meer heb. Nu dus wel weer van de weeromstuit. Omdat het verboden is. Dát brengt deze 'Regering van Nationale eenheid' (de PvdA is immers geruisloos toegetreden tot de coalitie, n.b. met Van Rijn, een van de hoofdverantwoordelijken voor de afbraak van de zorg die ons nu opbreekt) onder Mark 'Colijn de Tweede' Rutte (Colijn de Eerste zou alleen poepen 'drukken' hebben genoemd) teweeg. Ze spelen, in navolging van Macron en Trump, een oorlog in vredestijd met ons na. Tijdens WO2 mocht je ook niet meer bandstoten van de nazi's. Met niet-ariers.
'Rassenschande' noemden ze dat.
Op de drukke markt wilde een vriendin van een vriendin me zoenen. Wat krijgen we nou? Kon haar nog net op tijd de door Den Haag voorgeschreven elleboogstoot toedienen. Waarin ik vervolgens per ongeluk in nieste. Ik heb in deze onzekere tijden geen zin in problemen met de autoriteiten. 400 euri boete. Kreeg vorige zomer nog 230 e boete voor een liedje spelen op het Julianaplein in politiestad Den Haag. 
Op de pont lachte een aantrekkelijke vrouw naar me. Ik merkte dat het bloed uit m'n hersens vertrok naar andere streken. Heb m'n bril maar afgezet om verdere verleiding te voorkomen. Voelde me net een kloosterling die niet in verzoeking wil worden gebracht.
Bij de kaasstal mislukte contact-pinnen via de kaart op het beeldschermpje leggen. 'Je moet hem erin steken', sprak de adembenemende paardenstaart achter de toonbank met schorre stem. Ik keek haar ontzet aan. 'Hoor eens, dat wordt helemáál afgeraden', hijgde ik gedecideerd en zocht mijn toevlucht in contant betalen.
Zal alles ooit weer zo normaal worden als het vroeger was? Ik betwijfel het. Het wordt morgen prachtig zonnig. Normaal speel ik dan bij de aanlegplaats van de pont aan de overkant een show van 2 uur met guitarillo, tamboerijn aan de voet en zang. Het publiek gooit vervolgens munten is de bedoeling. Metaal. Nu een gezondheidsrisico. Een bordje 'Alleen papiergeld'? Dat houdt ook virusdeeltjes vast, naar het schijnt. Heb er dit seizoen dus een hard hoofd in met cash. Misschien wordt het geld van hogerhand namelijk wel helemaal afgeschaft.
Ik word zo gedwongen een mobiele pinautomaat aan te schaffen. En me in een afgedankt 'beschermingspak' te hullen voor mijn en uw veiligheid.
Want de prijs van zo'n voor dit werk ideale Burka, mijn oorspronkelijke plan ter bescherming van de Volksgezondheid, zal de laatste weken wel de pan zijn uitgerezen. Als ze niet uitverkocht zijn. Want daar wil tegenwoordig iedereen in. (WK)

  • Datum: .

Moeten we doekjes voor of is iedereen in boerka beter. Is het de bedoeling dat we het virus niet krijgen of moet het juist gefaseerd op de bevolking worden losgelaten om het 'saturatie-punt' te bereiken?

Een van de 'baanbrekende' aspecten van Covid19 is dat onze experts niet in staat zijn om coherente informatie te geven over essentiële kwesties in de strijd tegen het virus. Misschien was dat met de laatste grote pandemie, de 'Spaansche Griep' honderd jaar geleden, ook al zo, maar dan zijn we niet veel opgeschoten.
Bijvoorbeeld: kun je als je het virus hebt gehad het een tweede keer krijgen.
Uw verslaggever (68) kende het twijfelachtige genoegen van kennis te maken met deze corona-variant, maar kon zich niet laten testen. Ik streed niet tegen maar mét het virus. Om mijn huisarts niet te belasten belde ik toen ik me wat beter voelde met het 0800-Rijksinformatienummer Covid19. Kreeg een arts in opleiding aan de haak die niet met zekerheid kon zeggen of àls ik het had gehad (wat ik dus niet kan laten testen) dat enige bescherming zou bieden.
Zo moet je toch verder. Hoewel ik zelf ('if it walks like a duck, talks like a...') zeker meen te weten dat ik het heb gehad en erdoor iets van 'dat was het dus' heb ontwikkeld, kan ik er niets mee.
Ook over mijn tweede vraag, 'maakt een gewoon griepvirus oplopen je meer vatbaar voor Covid19 en is de afloop daardoor dodelijker' kon hij niets zinnigs zeggen.
Het besmetten van overlevenden voor een tweede maal als test ligt voor de hand. Ik meld me aan voor ik het vanzelf weer oploop.
De Oostenrijkse kanselier Kurz meldde dat de besmettingsgraad in het land 1% bedraagt. Terwijl een besmettingsgraad van 50 à 60 % algemeen wordt gezien als een indicatie dat het virus is overwonnen. 'Oostenrijk heeft nog een lange weg te gaan'. Of blijft het als door een wonder gespaard? Dat het om haar heen woedt en uitdooft.
Ondertussen worden proeven uitgevoerd op zieken met uit bloed van 'overlevenden' gewonnen antistoffen. De 'normale' werkwijze bij virussen.
Ik weet niet of er veel getest werd in de tijden van de Spaanse Griep, maar ik neem aan dat het, net als nu, in de meeste gevallen ook zo wel duidelijk was wat er speelde. Even terug naar mijn ziektebeelden: ik stapte met twee zware hamstertassen op de pont en raakte bijna buiten bewustzijn. 'Huis halen' hield me op de been. Als je wakker wordt in een ziekenhuis ben als bejaarde je leven niet zeker, om het eufemistisch te zeggen. Je zult als 'krasse knar' voor jezelf moeten zorgen. Zorgen dat je niet op de IC komt. Want dat overleef je niet. Als je het al overleeft. (WK)

  • Datum: .

De olieprijs is onder 0 geraakt. Ze betalen je als je het kunt opslaan. Het is gratis geworden! Dankzij. 

Gratis naar de pomp en je krijgt nog geld toe. Zo worden de pensioenen verspeeld in het corona-spel van het kapitalisme, ingezet om kapitaal te genereren op de markt. Die 'future' markt is ingestort. Olie is in de maand mei niets waard. Daarna zal het opkrabbelen. Het probleem voor de fracking-landen VS & Canada is dat een vat (met waanzinnig vervuiling) in de winning al 50$ kost. Het fracking is ruw gestopt en de meeste maatschappijen zijn failliet. In Saoedi Arabië spuit het zo uit de grond. De kaarten worden opnieuw geschud in olieland. En alles dat er mee samenhangt. En dat is veel.

Het verhaal dat Rusland achter Covid19 zou zitten lukte niet meer ('het komt uit China' hadden ze al gemunt), maar 'de verdediger van het vrije woord'-maarnietheus de New York Times beweert dat Rusland er gebruik van maakt. Moskou wordt beschuldigd van 'het steunen van de anti-vaccin beweging in de VS 'tot inmenging via de 'sociale media'.

Het kapitalisme liep al vóór corona op zijn eind. Zal een simpel virus het nu de doodsteek geven? (zie deze video) Ik ben bang van niet. Het zal letterlijk vechten voor zijn bestaan. In de serie Trump en Deep State stel ik dat de omwenteling in de VS moet plaatsvinden, het land waar het kapitalistische systeem zijn hoogtepunt zou beleven (niet voor de arbeid maar voor het privé-eigendom). Het land waarheen (New York) Marx en Engels in 1881 de zetel van de International Working Men's Federation, de Internationale, overbrachten, omdat ze dachten dat het daar zou gebeuren.

De vorige grote pandemie, de Spaanse Griep, duurde 4 jaar en speelde zich af in golven: steeds als men dacht dat het gevaar geweken was begon een volgende fase van de epidemie.

100.000 van de 150.000 corona-doden in de wereld zijn gevallen in Europa. Zelfs onze veiligheid is in het geding: op het Franse vliegdekschip Charles de Gaulle blijkt de helft van de 2340 bemanningsleden besmet met het virus. De besmettingsgraad is nog hoger dan aan boord van de Theodore Roosevelt van de Amerikaanse marine. De opvarenden leven in afwisselende diensten en slapen in elkaars bedden. Dat zal beslist helpen. Op cruiseschepen heeft iedereen tenminste nog zijn eigen bed.

Inmiddels lijkt Den Haag een volgende verdedigingslinie te betrekken in de strijd: het mondkapje. We moeten er allemaal aan, is het vooruitzicht. Terwijl het virus toch ook via ogen wordt overgebracht. De skibril zal volgen. En als dat niet werkt dan de boerka. 

'De slag om het mondkapje', te volgen via MSM, geeft een interessant inkijkje in de strijd tussen 'het vrij ondernemerschap' en de centrale overheid bij het kopen ervan. Vroeger kocht ieder ziekenhuis en zorginstelling alles zelf in. Nu heeft de regering besloten dit centraal te gaan doen. 'Socialisme', wat u zegt. Dat màg natuurlijk geen succes worden, dat begrijpt u: 'de markt moet zijn werk doen'. Anders kunnen we net zo goed direct de planeconomie invoeren.
Mogelijk dus dat we binnenkort verplicht gemaskerd door het leven te gaan. 'Neus en mond moeten bedekt'. Ik schreef het in vorige aflevering: 'steek je geld van aandelen wapens in mondkapjes'. 'Dat is beter dan niets', vertelt een expert op TV. 

Ik neem aan dat over 10 jaar men meewarig zal doen over de huidige aanpak. De onzinnigheid van deze regels die wij nu slechts kunnen bevroeden zal dan duidelijk zijn. (WK)

  • Datum: .

De vraag of de corona-crisis het al doodzieke kapitalisme de doodsteek zal geven werd in de vorige aflevering gesteld. Zonder hem te beantwoorden.
Zeker is dat het virus de macht in verschillende landen waar zij ter discussie staat érg goed uitkwam.
Het sprekendste voorbeeld is Frankrijk. 70 weken duurde de opstand van de Gele Vesten, tot Covid19 de geplaagde Macron te hulp kwam en hij ieder verzet de kop in kon drukken met een beroep op de 'volksgezondheid'. In Nederland is geen sprake van opstand; daarom is ons corona-regime zoals het is. Dáárom kennen we een 'intelligente lockdown'. Niet omdat we slimmer zouden zijn dan de Fransen. Omdat we dociler zijn.

De demonstraties tegen de Lockdown in de VS zijn een teken aan de wand van de verdeeldheid in het land. 40.000, sommigen gewapend, demonstreren in Tennesee met 'governor give us our economy back!' Wij vinden dat eng en dat is het ook. Maar corona toont de verschillen tussen arm en rijk genadeloos aan. Genadelozer dan bij ons. 1 op de 3 Amerikanen leeft van paycheck tot paycheck.
Wat ook niet vergeten moet worden is dat de opioids-crisis de afgelopen jaren in de VS 500.000 doden heeft opgeleverd. Dat is een veelvoud van corona nu. Met Covid19 neemt de VS, het land dat voorop liep met de privatisering van de gezondheidszorg die wij volgen, opnieuw een dodelijke koppositie in. Dat is een gevolg van het slopen van de staatsgezondheidszorg. Dat zou ons wakker moeten schudden. Maar dat gebeurt niet.

Hetzelfde bedwingen van binnenlandse onrust geldt voor Spanje, een fictieve monarchie, waar de Catalanen een spaak in het wiel dreigden te steken. Dankzij corona is de opstand gesmoord. Voor altijd hopen ze in Madrid.
Maar zal het virus de opstand in Frankrijk en Spanje voor altijd bevriezen? Ik betwijfel het. Het is een 'time-out' voor de macht. Niets meer.

Een ander verhaal vormen de VS in het verkiezingsjaar. Wat 'Russiagate', 'Ukrainegate' en andere schandalen niet vermochten (Trump ten val brengen) moet het virus nu bewerkstelligen. Biden moet winnen dankzij corona-missers van de Donald. Zonder zou hij geen kans hebben gehad weet iedereen.
Een volgende kans voor het Atlantische kapitalisme ligt in Rusland, 30 jaar na de ineenstorting van 'het reëel bestaande socialisme' nog steeds onverminderd de hoofdvijand van Deep State. De ineenstorting van de olieprijs brengt het land grote schade toe. Volgens sommigen fatale (1). Na Trump ook Poetin weg. De natte droom van de NAVO. Alles weer ten goede gekeerd. 

'De staat dat ben ik', kon Lodewijk de XIVe nog beweren. Maar de belastingbetaler betaalt.
6% van de Franse bevolking zou volgens de regeringsinstantie het virus hebben gehad nu met meer dan 21000 doden het hoogtepunt moet zijn bereikt. 70% moeten het virus hebben gehad om de epidemie te bedwingen. De 'Deconfinement' (ontsluiting) begint bij de lagere school. 'De kudde beschermt zijn jongen'? Het idee zou kunnen zijn 'als de jongsten onder elkaar langzamerhand immuniteit kunnen ontwikkelen, kan de haard rustig uitbranden'. De pessimistische cijfers bij het begin van de uitbraak (100.000-den) zijn niet gehaald. Nog. Het zal een jaarlijks in een nieuwe gedaante in de winter terugkerende aandoening worden, net als influenza. Waartegen je je op termijn tegen kunt laten inenten, zo verzekeren ze (Ursula von der Leyen had het zelfs over 'eind van het jaar'). Kassa. Kan het virus toch economisch nog iets terugdoen voor de aangerichte schade.
Twijfels over overbrenging (zie ook vorige aflevering) zonder verschijnselen en mogelijk een tweede golf die gaat volgen als reactie op 'de ontsluiting' gooien roet in het eten.
In Duitsland, geprezen om zijn aanpak van de crisis, wordt ernstig rekening gehouden met een 2e golf na versoepeling van de maatregelen. (WK)

  • Datum: .