Om ons heen zien we de onrust toenemen over het virus. In Nederland is het eerste geval vastgesteld. We doen ook mee. De beurzen zakken wereldwijd en dat is altijd goed 'temperatuur meten'. Als de beurs crasht in Azië en het is hier spekkopen, is er nixo aan de hando. Maar als de neergang van hier tot Tokio betreft, is er reden tot ongerustheid.
Het duurt minimaal een jaar voor een serum zal zijn ontwikkeld. Tot die tijd wordt van middelen tegen HIV, malaria en Sars geprobeerd of ze werken als je de aandoening eenmaal hebt.
Gevaarlijk is dat je het virus kunt meedragen en verspreiden zonder de kenmerken (koorts, hoesten, zweten) te vertonen. Net als geslachtsziekten zo bedacht ik me.
Mondkapjes helpen niet, maar het idee levert de producenten een fortuin op. Net als de griepvaccins van vorig jaar waarmee volksstammen zich jaarlijks laten inspuiten. Ook de huisartsen doen er superzaken mee. 'Resultaten uit het verleden (het virus van vorig jaar) bieden geen garantie voor de toekomst', maar de werking van placebo's is gelukkig bewezen.
Om je effectief te beschermen is een gasmasker, beschermende kleding en permanent handschoenen dragen noodzakelijk.
'Het mot ergere wil't betere', was het devies van de opoe van m'n vader.
Het virus zou in het voorjaar, met het stijgen der temperaturen, vanzelf doodbloeden, zo wordt gezegd, net als griepvirussen.
Maar waarom verspreidt het zich dan toch in warme streken?
De reacties van Oekraïners op de in quarantaine stelling van landgenoten in hun leefomgeving geeft een indicatie van wat ons te wachten staat als de pleures ècht uitbreekt.
Het doet denken aan de tijden van de pest. De Spaanse Griep een eeuw geleden (die helemaal niet uit Spanje kwam) kostte tussen de 50 en 100 miljoen levens. De wereldbevolking werd gedecimeerd.
Hamsteren en binnen blijven?
Bemoedigend is dat kinderen gespaard lijken te blijven. (WK)
- Datum: .