Skip to main content

Covid 19 (004)

17 april 2020

Moeten we doekjes voor of is iedereen in boerka beter. Is het de bedoeling dat we het virus niet krijgen of moet het juist gefaseerd op de bevolking worden losgelaten om het 'saturatie-punt' te bereiken?

Een van de 'baanbrekende' aspecten van Covid19 is dat onze experts niet in staat zijn om coherente informatie te geven over essentiële kwesties in de strijd tegen het virus. Misschien was dat met de laatste grote pandemie, de 'Spaansche Griep' honderd jaar geleden, ook al zo, maar dan zijn we niet veel opgeschoten.
Bijvoorbeeld: kun je als je het virus hebt gehad het een tweede keer krijgen.
Uw verslaggever (68) kende het twijfelachtige genoegen van kennis te maken met deze corona-variant, maar kon zich niet laten testen. Ik streed niet tegen maar mét het virus. Om mijn huisarts niet te belasten belde ik toen ik me wat beter voelde met het 0800-Rijksinformatienummer Covid19. Kreeg een arts in opleiding aan de haak die niet met zekerheid kon zeggen of àls ik het had gehad (wat ik dus niet kan laten testen) dat enige bescherming zou bieden.
Zo moet je toch verder. Hoewel ik zelf ('if it walks like a duck, talks like a ...') zeker meen te weten dat ik het heb gehad en erdoor iets van 'dat was het dus' heb ontwikkeld, kan ik er niets mee.
Ook over mijn tweede vraag, 'maakt een gewoon griepvirus oplopen je meer vatbaar voor Covid19 en is de afloop daardoor dodelijker' kon hij niets zinnigs zeggen.
Het besmetten van overlevenden voor een tweede maal als test ligt voor de hand. Ik meld me aan voor ik het vanzelf weer oploop.
De Oostenrijkse kanselier Kurz meldde dat de besmettingsgraad in het land 1% bedraagt. Terwijl een besmettingsgraad van 50 à 60 % algemeen wordt gezien als een indicatie dat het virus is overwonnen. 'Oostenrijk heeft nog een lange weg te gaan'. Of blijft het als door een wonder gespaard? Dat het om haar heen woedt en uitdooft.
Ondertussen worden proeven uitgevoerd op zieken met uit bloed van 'overlevenden' gewonnen antistoffen. De 'normale' werkwijze bij virussen.
Ik weet niet of er veel getest werd in de tijden van de Spaanse Griep, maar ik neem aan dat het, net als nu, in de meeste gevallen ook zo wel duidelijk was wat er speelde. Even terug naar mijn ziektebeelden: ik stapte met twee zware hamstertassen op de pont en raakte bijna buiten bewustzijn. 'Huis halen' hield me op de been. Als je wakker wordt in een ziekenhuis ben als bejaarde je leven niet zeker, om het eufemistisch te zeggen. Je zult als 'krasse knar' voor jezelf moeten zorgen. Zorgen dat je niet op de IC komt. Want dat overleef je niet. Als je het al overleeft. (WK)

Klik hier om uw reactie toe te voegen
17 april 2020