Skip to main content

Covid 19 (002)

12 maart 2020

'De knoflook uit China is bijna op', meldt de groothandel. Nu is de Franse veel beter, maar penicilline, paracetamol en wat niet allemaal aan geneesmiddelen komen uit China en raken op. Globalisme, wat u zegt, maar dat is in geval van een pandemie als covid 19 dus een probleem dat 'de markt' niet corrigeert. Er zullen tekorten aan van alles ontstaan.
Onder de aangestokenen door het virus in Europa zijn opvallend veel werknemers van ziekenhuizen. Dat klinkt logisch: iemand met klachten meldt zich bij een ziekenhuis en voor hij wat hij mankeert heeft kunnen vertellen is al iemand van de staf geïnfecteerd.
Hetzelfde geldt voor wachtkamers van huisartsen. De adviezen van Den Haag zijn ambigue, onduidelijk en dus gevaarlijk.
In de supermarkt hoorde ik twee vakkenvullers het over 'corona' hebben. De jongen snelde weg. 'Heeft hij het?', informeerde ik bij het meisje dat achterbleef. Ze moest lachen. 'Nee, hij gaat plastic handschoenen halen'.
Is dát het vooruitzicht: mondkapjes, plastic handschoenen en wellicht beschermende kleding in de openbare ruimte? Dat hamsteren losbreekt, net als de 'preppers' die voort zullen leven op koekjes die 35 jaar goed blijven? Ik ga dan liever gewoon dood. Of in de natuur leven. Van 'al dat groeit en bloeit'.
Het is opvallend hoe het wereldbeeld kantelt: eind vorig jaar stond u nog in de rij voor 'de jaarlijkse griepprik'. Nu dreigt die rij een gezondheidsrisico te worden en is die prik lachwekkend. 'Het kan verkeren', waarschuwde ik al eerder. Een geruststelling is dat kinderen weinig gevaar en dat rokers een verhoogd risico lopen. Dat lopen ze al voor alles en gelukkig dus ook hiervoor. Stel je voor dat teer en nicotine juist bescherming zouden bieden en er een run op tabaksproducten zou uitbreken.
Zijn er al minder mensen op straat, zoals in Wuhan? Chinese en Italiaanse restaurants worden gemeden. Toch ga ik zo gewoon een pizza bereiden. Ze kunnen me wat.
Een van de alarmerendste aspecten van het virus vind ik dat je het nadat je van een eerdere besmetting genezen bent verklaard het opnieuw kunt oplopen. Dat het 'weinig verschilt van een gewoon griepje', waarmee medici ons gerust proberen te stellen is dus onwaar: tegen griep bouw je antistoffen op en tegen Corona dus niet.
Ik ben (om financiële redenen) al jaren zorgmijder en sta nogal sceptisch tegenover 'de verworvenheden van de medische wetenschap' en de farmaceutische industrie waarop ze drijft. Ik zocht het de laatste 10 jaar voornamelijk zelf uit. Wat medici vertellen, in de media en in persoonlijk onderhoud, is niet consistent. In overeenstemming met de overige 'wetenschap'. Ze weten vooral veel niet, maar proberen dat voor ons onnozelen te verhullen. 'Gaat u rustig slapen', zoals Colijn ons verzekerde aan de vooravond van WO2. Ik was altijd al wantrouwig over de mening van iemand die zijn 'botjes en beentjes' met goed gevolg heeft afgelegd en in tijden van crisis helemaal. U zou moeten weten wat medici in de loop der eeuwen allemaal aan onzin hebben uitgekraamd. Het zijn net politici.
Het spookbeeld is Oekraïne (zie hier), dat op meerdere terreinen een nachtmerrie is: fascistische bewapende horden, afgedreven van de moederschoot (de Sovjet-Unie) en vooral verarmd. Dat doet iets met mensen. 'De graanschuur van Europa', leerden we op school.
Volgens berichten in de media kunnen katten het virus krijgen; 'het nauwverwante Sars' ontwikkelde bij hen antistoffen. Viruspaus Osterhaus achtte overbrengen op mensen via katten 'oneindig klein'. Bent u gerustgesteld?
In de dagbladen verschijnen inmiddels richtlijnen voor besmettingsgevallen: geen sex en 'gooi uw afval in een aparte afvalzak in uw eigen kamer'.
Handen wassen met desinfterende zeep, naast 'niezen in je elleboog' hét gebod. Kassa voor de industrie. Ik wil wijzen op de desinfecterende werking van de Aloë Vera plant. Haal er een in huis zou ik zeggen. Mix met 2/3 alcohol 96% en u heeft uw desinfecterende gel. Maar alcohol is uitverkocht...

'Het aantal zakelijke reizen loopt behoorlijk af'. 'Vakantiegangers lijken in de wachtmodus te zitten'. Het lijkt me hét moment om op vakantie te gaan. Om bijvoorbeeld de Mona Lisa in het Louvre te bewonderen. Of Napels te zien en er te sterven. 'De corona-uitbraak raakt de auto-industrie hard'. Omdat veel onderdelen uit China komen. Niet komen. Uitstekend. Oude modelletjes eindeloos opknappen, net als op Cuba.
Sectoren van de economie staan onder druk. Supermarkten (tot men te bang wordt) doen superzaken. 'Koop aandelen mondkapjes en desinfecterende zeep'. Dat levert nu nóg meer op dan die in bommen en granaten.
Ira Helsloot, hoogleraar besturen van veiligheid aan de Radboud-universiteit beweert: 'Als de Chinezen nooit hadden ontdekt dat het hier ging om een nieuw virus, dan zou een soort van zware verkoudheid de wereld zijn overgetrokken, en was alle heissa ons bespaard gebleven'. Grappig op een moment dat de beurzen instorten. Om niets?
Helsloot deert niets wat hij niet weet, maar ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat andere wetenschappers in dat geval het virus hadden gedetecteerd. 'Hoogleraar Besturen van veiligheid'... Wat ze tegenwoordig al niet verzinnen om professor in te worden. Fijn dat we ze hebben 'nu de nood aan de man komt'.

Ik word op grond van de vorige aflevering van 'complottheorieën' beschuldigd. Ik schreef dat het Westen dacht haar voordeel te doen met een epidemie in China. Zoals Drs P's dodenrit. Is dat complotdenken? Zoenen is uit den boze, sex verboden. Als er een complot denkbaar is dat van het Vaticaan.

Voor het overige: 'laat de markt haar werk doen'. We hebben 'met z'n allen' besloten de zorg te privatiseren. Dat heeft louterend gewerkt. Dat regeringen en overheidsinstellingen nu toch het werk moeten doen met het virus, is een overgangsprobleem. We moeten nog wennen aan dat de markt en de farmaceutische industrie voor ons zorgen in plaats van de overheid.
Het vertrouwen dat hogere temperaturen korte metten zullen maken met het virus heeft, althans bij mij, door de berichten over onze overzeese gebiedsdelen een enstige deuk opgelopen. Het is daar dag en nacht 25 graden. Dan zou covid 19 toch uitdoven?
Grappig is ook de opwinding over Trump's sluiten van de grenzen voor vluchten uit de EU. Engeland is uitgesloten van de maatregel. Het sluiten van grenzen is natuurlijk tegen het zere been van Brussel. Maar Denemarken besluit zaken in dezelfde richting. Brussel is nergens in de viruscrisus. Nationale regeringen en overheidsinstellingen doen het werk. Slechte reclame voor de 'Europese gedachte'. Het hele raamwerk van commissie en parlement van Brussel bewijst zijn futiliteit. De Nexit-actie van Robert Jensen mag de lachers op zijn hand krijgen, het enthousiasme om alles aan Brussel over te laten zal onder de bevolking niet zijn vergroot door de behandeling van het virus. De vluchtelingen aan de grens van Griekenland met Turkije is nog lekker ver van ons bed; corid 19 komt angstig dichtbij.
Evenmin is het reclame voor globalisme. Waar we ook 'maar aan moesten wennen'. Zonder er, net als Brussel, om te hebben gevraagd. 'Jullie hebben voor de partijen in Den Haag gestemd, dan krijg je dit'. (WK)

Klik hier om uw reactie toe te voegen
12 maart 2020