Skip to main content

Covid 19 (006)

27 april 2020

De vraag of de corona-crisis het al doodzieke kapitalisme de doodsteek zal geven werd in de vorige aflevering gesteld. Zonder hem te beantwoorden.
Zeker is dat het virus de macht in verschillende landen waar zij ter discussie staat érg goed uitkwam.
Het sprekendste voorbeeld is Frankrijk. 70 weken duurde de opstand van de Gele Vesten, tot Covid19 de geplaagde Macron te hulp kwam en hij ieder verzet de kop in kon drukken met een beroep op de 'volksgezondheid'. In Nederland is geen sprake van opstand; daarom is ons corona-regime zoals het is. Dáárom kennen we een 'intelligente lockdown'. Niet omdat we slimmer zouden zijn dan de Fransen. Omdat we dociler zijn.

De demonstraties tegen de Lockdown in de VS zijn een teken aan de wand van de verdeeldheid in het land. 40.000, sommigen gewapend, demonstreren in Tennesee met 'governor give us our economy back!' Wij vinden dat eng en dat is het ook. Maar corona toont de verschillen tussen arm en rijk genadeloos aan. Genadelozer dan bij ons. 1 op de 3 Amerikanen leeft van paycheck tot paycheck.
Wat ook niet vergeten moet worden is dat de opioids-crisis de afgelopen jaren in de VS 500.000 doden heeft opgeleverd. Dat is een veelvoud van corona nu. Met Covid19 neemt de VS, het land dat voorop liep met de privatisering van de gezondheidszorg die wij volgen, opnieuw een dodelijke koppositie in. Dat is een gevolg van het slopen van de staatsgezondheidszorg. Dat zou ons wakker moeten schudden. Maar dat gebeurt niet.

Hetzelfde bedwingen van binnenlandse onrust geldt voor Spanje, een fictieve monarchie, waar de Catalanen een spaak in het wiel dreigden te steken. Dankzij corona is de opstand gesmoord. Voor altijd hopen ze in Madrid.
Maar zal het virus de opstand in Frankrijk en Spanje voor altijd bevriezen? Ik betwijfel het. Het is een 'time-out' voor de macht. Niets meer.

Een ander verhaal vormen de VS in het verkiezingsjaar. Wat 'Russiagate', 'Ukrainegate' en andere schandalen niet vermochten (Trump ten val brengen) moet het virus nu bewerkstelligen. Biden moet winnen dankzij corona-missers van de Donald. Zonder zou hij geen kans hebben gehad weet iedereen.
Een volgende kans voor het Atlantische kapitalisme ligt in Rusland, 30 jaar na de ineenstorting van 'het reëel bestaande socialisme' nog steeds onverminderd de hoofdvijand van Deep State. De ineenstorting van de olieprijs brengt het land grote schade toe. Volgens sommigen fatale (1). Na Trump ook Poetin weg. De natte droom van de NAVO. Alles weer ten goede gekeerd. 

'De staat dat ben ik', kon Lodewijk de XIVe nog beweren. Maar de belastingbetaler betaalt.
6% van de Franse bevolking zou volgens de regeringsinstantie het virus hebben gehad nu met meer dan 21000 doden het hoogtepunt moet zijn bereikt. 70% moeten het virus hebben gehad om de epidemie te bedwingen. De 'Deconfinement' (ontsluiting) begint bij de lagere school. 'De kudde beschermt zijn jongen'? Het idee zou kunnen zijn 'als de jongsten onder elkaar langzamerhand immuniteit kunnen ontwikkelen, kan de haard rustig uitbranden'. De pessimistische cijfers bij het begin van de uitbraak (100.000-den) zijn niet gehaald. Nog. Het zal een jaarlijks in een nieuwe gedaante in de winter terugkerende aandoening worden, net als influenza. Waartegen je je op termijn tegen kunt laten inenten, zo verzekeren ze (Ursula von der Leyen had het zelfs over 'eind van het jaar'). Kassa. Kan het virus toch economisch nog iets terugdoen voor de aangerichte schade.
Twijfels over overbrenging (zie ook vorige aflevering) zonder verschijnselen en mogelijk een tweede golf die gaat volgen als reactie op 'de ontsluiting' gooien roet in het eten.
In Duitsland, geprezen om zijn aanpak van de crisis, wordt ernstig rekening gehouden met een 2e golf na versoepeling van de maatregelen. (WK)

WK
https://www.marketwatch.com/story/russia-is-the-worlds-biggest-loser-from-oils-crash-and-thats-reason-to-be-worried-2020-04-24
Klik hier om uw reactie toe te voegen
27 april 2020