Skip to main content

Octopussy (673)

17 februari 2020

Noblesse oblige. Oftewel adel verplicht. Of dat ook geldt als je voor een krats je adellijke titel hebt gekocht en een paar kasteeltjes hebt aangeschaft om voor vol te worden aangezien weten we niet. Laten we aannemen van wel. Rijst bij ons de vraag hoe het wat dat betreft dan gaat met Rodrick Casander Baron de Keith Marichal. De man die ooit in de vorige eeuw de gelederen van de blauwe brievenbrigade verliet om in Parijs aan de slag te gaan bij het Franse filiaal van Meijburg & Co (1). Naar verluidt raakte de carrière van de latere baron daar in een cul de sac (zak mag ook) en keerde hij na deze veldtocht terug naar de vertrouwde Gooise dreven. Wat zich daarna allemaal afspeelde hebben we eerder al in extenso beschreven, zij het dat wij toen om porceleinkastredenen zijn schuilnaam cq. initialen gebruikten (2). Nee, weinig noblesse en in de vorige aflevering gooiden we nog meer gesmolten kaas van de transen. Dat ging over de strikt legale, maar weinig sympathie opwekkende aanwezigheid van Rodrick's naam in het rijtje hotemetoten van Kalgoolie Proprietors. Een Australisch vehikel dat op fiscale gronden bij de fameuze Panamese firma Mossack/ Fonseca was ondergebracht. Bij een volgend speurtochtje vonden we binnen deze context nog een Australisch vehikel met een half adres in Zwitserland en als vestigingslocatie de Cook Islands: de Robert Gilmore trust (3). Fraai? Verre van. Maar dit soort schaduwbaronnen zijn nu eenmaal nodig om bijvoorbeeld banken en andere belangrijke participanten van onze economie op de been te houden. Of je het leuk vindt of niet.Wat een wereld. Stay tuned (JP).

(1) Tegenswoordig gaat Meijburg door het leven als HBN en kan u een kontje geven als u een fiscaal probleempje hebt op de Nederlandse Antillen.
(2) Zie daarvoor in deze serie de afleveringen 314/316, 318, 323, 326, 333, 383, 404, 417, 428, 492, 495 en 497. Plus de artikeltjes “Roots” en “Casa Rosso revisited”. Toetjes kunt u vinden in aflevering 11 van de serie “Tussen premies en piraten”, aflevering 9 van de serie “De baas van Saab” en de afleveringen 53 en 54 van de serie “Kafka in Zeist”.
(3) Kijk en vergelijk.

Klik hier om uw reactie toe te voegen
17 februari 2020