Skip to main content
  • Archivaris
  • 422

Dru Yoga stinkt

"Dru Yoga, Stilte in beweging, een geschenk aan jezelf" staat er als thema bij het voorjaarsprogramma 2007 van de Life Foundation International in Nederland. En er is ook weer een nieuw Dru Yoga boek verschenen. Ik weet als geen ander hoe heilzaam Dru Yoga kan zijn. Maar voor iedereen die onder de indruk is van wat deze yoga teweeg kan brengen is er helaas ook minder mooi nieuws: er zit een luchtje aan Dru Yoga!
Op de website van Life Foundation (International) staat vermeld dat de Dru Yoga eeuwen oud is en dat het ontstaan is in India, waarna het door Mansukh Patel naar het westen is gebracht. Dit is echter niet juist. De Life Foundation heeft verschillende medewerkers ingeschakeld om de Dru Yoga te ontwikkelen vanaf jaren tachtig in Wales Engeland. Deze medewerkers hadden een zeer brede en gedegen achtergrond in de Hatha Yoga, Qi Gong, Tai chi, Fysio therapie e.a. Zo heeft de Life Foundation onder de dictatoriale leiding van Mansukh Patel een formule ontwikkeld waarmee succes verzekerd is, en hebben ze vervolgens direct patent aangevraagd voor de naam "Dru Yoga", een slimme zet. De opleiding wordt overigens niet erkend door de Nederlandse Vereniging van Yoga Leerkrachten, dit omdat deze niet voldoende en gedegen opleidt tot docent. Een volgend bezwaar is dat de Life Foundation mensen als moderne slaven aan het werk zet om onderanderen alle lesmaterialen uit te werken en gebruiksklaar te maken voor de Dru Yoga studenten en docenten. Dag en nacht wordt er onder druk gewerkt, vaak zonder pauzes, rust of ontspanning. Als werkplek worden veelal privé huizen van medewerkers gebruikt, en het geld wat er nodig is wordt verkregen uit donaties, lesgelden en verkopen vanuit winkels (die weer door vrijwilligers worden gerund). Sommige medewerkers hebben alle privé bezittingen aan de Life Foundation gedoneerd en wonen intern in leefgemeenschappen. Er gaat enorm veel geld om in de organisatie, dat wordt verdiend doordat niemand betaald krijgt voor zijn diensten (behalve de leiders), terwijl voor de cursussen flink betaald moet worden. De Life Foundation bezit veel onroerend goed, maar weet dit goed te verbergen voor de cursisten.
Voorts wordt Dru Yoga zeer sterk gekoppeld aan het hiërarchische hindoeïstische geloof. Een manier van leven die ook in de woongemeenschappen van de Life Foundation doorschemert. Helaas is ook hier - zoals op vele plekken - misbruik van macht het gevolg van deze zienswijze: de meester (Guru) bepaalt wat goed is voor zijn leerlingen, maar handelt uiteindelijk gewoon uit eigenbelang. Medewerkers en vrijwilligers worden uitgebuit en afhankelijk gemaakt. Het is duidelijk dat leider Mansukh Patel een ongezonde invloed heeft op het geheel maar door zijn bijzondere sociale kwaliteiten weet hij mensen aan zich te binden. Hij bewerkt zijn medewerkers achter de schermen, onzichtbaar voor de nietsvermoedende cursisten. Jarenlang laten volgelingen zich door hem gewillig onderdrukken en uitbuiten, en komen niet snel meer uit zijn greep verlost. Vele zijn zoekers, goed bedoelende ;wereldverbeteraars', veelal met hoge opleiding. Stuk voor stuk vallen ze voor zijn charmes en mooie praatjes, en doordat er een beroep wordt gedaan op de emotie (en niet op het intellect) worden velen ingepakt. Om mensen aan zich te binden maakt Mansukh gebruik van zijn talent om angst aan te praten. De volgelingen zouden niet meer door hem beschermd zijn als ze weg gaan wat volgens hem gevaarlijke gevolgen kan hebben. Verder lukt het hem ook om de volgelingen wijs te maken dat hij op twee plekken tegelijk kan zijn en je dus op afstand iets aan kan doen wanneer hij dat wilt. Overigens heeft Mansukh werkelijk bijzondere gaven die veel mensen met eigen ogen kunnen zien: genezingen en wonderen. Het rare is dat het alleen werkt als de volgeling zich helemaal aan hem overgeeft, als een soort hypnose. Veel, zo niet alle ex-leden zijn dan ook zo bang dat ze jarenlang onderduiken en niets van hun ervaringen naar buiten durven brengen. Ook schaamte zorgt ervoor dat men niets durft te vertellen. Sommige zijn bedreigd en mishandeld door de organisatie, juist met opzet om ze de mond te snoeren, wat aardig is gelukt. En dit allemaal onder de noemer Wereldvrede!
De Dru Yoga is voor de organisatie nog niet genoeg, er wordt van alles geprobeerd om cursisten ook op andere manier aan zich te binden, door verschillende nieuwe projecten, workshops en cursussen: The World Peace Flame, Dru meditatie, Pathfinders, Dru zwangerschapsyoga, conferenties, retreats, Dru Yogadans, Vitaliteit, Gezondheid voor de man, Goal setting en Lifestyle, Cursus Staying in Balance door Savitri MacCuish, Bhagavad Gita en meesterschap over jezelf, en ga zo maar door. In Wales waar het hoofdkwartier zich bevindt kun je de volgende cursussen volgen: Dru experience retreat, Dru Quest, Relaxation and meditation, Bhagavad Gita retreat, Meditation Teacher Training, Dru Yoga Diplome Course.
Schandalig en dom dat zoveel gebouwen en instituten in Nederland hun deuren openen voor deze omstreden en niet-transparante organisatie. Alleen al dit voorjaar krijgt de Life Foudation weer de medewerking van: Werkplaats voor beweging en kunst in Zwolle op 31 maart / Swaenewoerd in Raalte op 14 april / Rudolf Steinerschool in Breda op 21 april / Rudolf Steinerschool De Sterrendaalders in Lier (B) op 29 april / Hogeschool Helicon in Zeist op 3 april / Klooster Nieuwkerk in Goirle op 10 april / Vrije School Rudolf Steiner in Venlo op 18 april / Dru Yoga Studio (Stevinstraat 260) Den Haag / Dorpshuis Zeddam in Zeddam op 8 mei / Dru Yoga Congres Leonardushoeve, Belfeld 25-28 mei. Elk jaar worden zo weer nieuwe zieltjes gewonnen met prachtige aansprekende thema's en workshops die iedereen zullen aanspreken. De prijzen van de dag- en avondseminars worden laag gehouden en de bezoekers krijgen een warm welkom. Aan de nieuwe zieltjes wordt toch wel genoeg verdiend uiteindelijk, wanneer ze alle boeken en tapes en prulletjes gaan aanschaffen en alle cursussen gaan doen.
Dru Yoga stinkt, helaas, want het leek allemaal zo mooi. Ik neem geen genoegen meer met de laffe en summiere uitleggen van de Life Foundation op kritiek, klachten en vragen. Helaas ben ik er achter dat deze organisatie vele mensen om de tuin weet te leiden en uit te buiten, en ze zijn niet van plan om daar mee te stoppen. Wat kun je doen? Stoppen met Dru Yoga lessen en andere cursussen, want daarmee steun je de werkwijzen van Mansukh Patel en de Life Foundation. Blijven wijzen op dingen die niet kloppen, vragen blijven stellen. Ken je iemand die door deze club is ingepalmd, zorg dan dat je contact houdt. Een voorwaarde voor uitbuiting is isolatie, aangemoedigd door de leiding zal een insider zich steeds meer van zijn oude vrienden en familie distantiëren. Val degene echter niet aan en zeg bijvoorbeeld nooit: jij zit bij een sekte. Blijf simpele vragen stellen en laat merken dat je er voor ze bent en van ze houdt. Vaste medewerkers zijn vaak verward, gestresst, hebben gewichtsproblemen, maken een opgejaagde indruk. Blijf ook daar vragen over stellen. Waarom zorgt men niet goed voor zichzelf? De Life Foundation staat (volgens hun eigen website) in essentie voor positief leven, optimale gezondheid bereiken en onze natuurlijke talenten ontwikkelen. Hoe komt het dan dat ik daar voornamelijk vermoeide en uitgebluste mensen tegenkom?

(geschreven door een voormalig Dru Yoga docent. Kijk voor meer kritische informatie over Life Foundation op www.stelling.nl/simpos/LifeFoundation.htm)

Dit bericht is verschenen in Kleintje Muurkrant nr 422, 6 april 2007