woensdag 10 juli-2013
In Turkije en Egypte kunnen ze er wat van. Maar in Bulgarije ook. Vandaag is het de 27ste dag op rij, dat de Bulgaarse lentesnuivers de straat opgaan om de “socialistische” regering van haar stoel te wrikken en de dikke vingers af te hakken die de oligarchen nu al een paar decennia in de yoghurt hebben.
De aanleiding tot dit massale rumoer was in wezen van beperkte omvang. Het ging om de onderhandse benoeming van de tot de Turkse minderheid behorende Delyan Peevski tot voorzitter van het staatsbureau voor de Nationale Veiligheid. Dat slikte de Bulgaar in de straat niet. Delyan was namelijk na een kort parlementair aanloopje in ministeriële sferen terechtgekomen en maakte meteen van de gelegenheid gebruik om ernstig zijn zakken te vullen. Zo ernstig, dat ie in 2007 een schop onder zijn hol kreeg. Hij keerde terug in de veilige armen van het parlement en voorzitterde er driftig op los in allerlei lucratieve commissies. Tot bovengenoemde benoeming in zijn omvangrijke schoot viel en de boot aan was.
Ook voor een andere Bulgaar met Turkse trekjes in zijn DNA ziet het er heden ten dage wat sombertjes uit. In januari van dit jaar genoten wij het voorrecht om iets te boeren over ene Oktay Enimehmedov (1). Oktay had kort tevoren een gaspistooltje bij het oor van Ahmed Dogan gehouden toen die een toespraakje hield voor een internationaal gezelschap van polletieke grootheden, onder wie onze bloedeigen liberale sabelzwaaier Hans van Baalen. En dat scheen niet te mogen.
Oktay kreeg een proces aan zijn XXXL-pantalon. Oorspronkelijk wegens hooliganistisch gedrag en daar kon de gasman wel mee leven. Maar in een later stadium kreeg hij nog een aanklacht voor zijn ballen: poging tot moord. En in het ergste geval kan Oktay daarvoor levenslang een eenvoudige kruipruimte ingieren. Kortom, Bulgarije lijkt helemaal klaar voor een volwaardig lidmaatschap van de EU. Stay tuned.

(1) Zie “Bulgaarse snert” dd. 21 januari 2013.

 • Datum: .

dinsdag 1 juli-2014
U bent het misschien vergeten. Wij niet. Zomer vorig jaar maakte ook de lente zijn entree in Bulgarije. Niet zo een als in Oekraine, maar tot laat in 2013 gingen duizenden luitjes de straat op om de socialistische regering naar huis te wurmen. Er volgden uiteindelijk verkiezingen. Maar die brachten het gewenste soelaas. Er kwam een minderheidsregering van socialisten en de uit Bulgaren van Turkse afkomst bestaande MRP uit het ei (1). Ging op zich redelijk tot de Russen de Krim weer Heim ins Reich trokken. De USSA en de EU besloten om als repercussie een paar rijke Russen met sancties voor de ballen te schoppen. Daar hoorden onder meer een paar lieden bij die betrokken waren bij de aanleg van de South Stream gaspijplijn (2). En die was ondermeer onder constructie in Bulgarije. U voelt hem komen. De EU drong om die zielige reden bij de Bulgaarse regering erop aan de South Stream stil te leggen. Aan dat dringend verzoek werd tandenknarsend voldaan. Maar toen Poetin een paar weken geleden Oostenrijk wist te bewegen om schijt aan Brussel te hebben en gewoon door te gaan met de constructie van haar deel van de gaspijp begon Sofia naar dezelfde positie over te hellen. In Brussel werd de stormbal gehesen en wat gebeurde er plotseling in de Bulgaarse hoofdstad? Er ontstond out of the blue een run op twee banken. Geïnspireerd door een paar internetridders. De Bulgaarse regering verklaarde tot vervelens aan toe dat er niks aan de hand was. De financiële positie van het land zag er best wel florissant uit. En mocht ondanks alle maatregelen tegen voornoemde run de liquiditeit van de banken toch in gevaar komen, geen nood, de contacten met de landelijke mafia waren uitstekend (3). Die laatste mogelijkheid was misschien wat genant, dus werd de EU verzocht even 1,7 miljard te schokken. Gewoon voor alle zekerheid. Aldus geschiedde. Ten overvloede verklaarde ook het IMF zich bereid eventueel de Bulgaarse banken te willen steunen. Dit naar aanleiding van een verzoek daartoe van oud-premier Borisov, die inmiddels daarvoor een aanklacht aan zijn pantalon heeft gekregen wegens paniek zaaien.
Inmiddels heeft de Bulgaarse regering haar aftreden aangekondigd. Op 5 oktober kunnen de onderdanen opnieuw naar de stembus. Het voor Bulgarije zo profijtelijke South Stream-project ligt voorlopig stil. Je zal bij de EU horen. Stay tuned.

(1) Die laatste partij werd om onnaspeurbare redenen gesteund door de wakkere Hans van Baalen, de John MacCain van de VVD. Zie voor het hachelijke avontuur dat hij daarbij beleefde het artikeltje “Bulgaarse snert” dd. 21 januari 2013. Een jaar daarna zou hij met ware doodsverachting zijn opwachting maken op het Maidanplein in Kiev. Zie daarvoor aflevering 31 van de serie “Valse vlag” dd. 23 februari 2014.
(2) Zie het artikeltje “Sancties” dd. 29 juni 2014.
(3) Zie aflevering 3 van de serie “De heilige drie procent” dd. 28 juni 2014.

 • Datum: .

maandag 14 juli-2014
Het wordt er allemaal niet vrolijker op. In Bulgarije. Zo was er volgens Drakie's Euro-vehikel en het IMF niks aan de hand met de Bulgaarse spaarvarkens en zo deelt een hotemetoot van de Centrale Bank in Sofia mee, dat de vergunning van de KTB (Corporate Commercial Bank) tot 21 juli op hold wordt gezet en het bijbehorende biggetje (Credit Agricole Bulgaria) wordt genationaliseerd. Vervolgens zullen de tegoeden van particulieren en bedrijven naar het hok van het genationaliseerde biggetje worden getransfereerd, waar ze tot een ton euro worden gegarandeerd. En om deze rigoureuze cosmetische operatie te voltooien krijgt biggetje Agricole ook nog een andere naam.
Waarom al die poespas? Nou, ondanks al het goedkeurend gemiauw van Drakie cs. blijkt het bij de vierde bank van Bulgarije een kolerezooi te zijn. Er wordt zo'n 3,5 miljard lev (1,7 miljard euro) vermist en een deel van de bijbehorende administratie is verdonkeremaand. Of de run op de KTB er het eerst was, of het verdonkeremanen van de poen en de papieren is niet helemaal duidelijk, maar de anonieme verspreiders van de onheilsberichten die de run op gang brachten bleken het bij het rechte eind te hebben.
De boef van dit verhaal zou ene Tsvetan Vassilev zijn. Een grootaandeelhouder, die via een tussenpersoon stiekem enorme bedragen uit de tegoeden van de KTB zou hebben gehengeld. Nou kan dat met name in Brussel geen golf van verbazing hebben veroorzaakt. Al in februari van dit jaar kregen namelijk de Europese Commissie en alle Europese speursmurforganisaties inclusief de AIVD een rapport in hun gleuf gedrukt. Daarin hadden Bulgaarse activisten uit de doeken gedaan hoe het zat met Vassilev. Volgens hullie gaf hij leiding aan een criminele organisatie met contacten bij het OM. Samen met parlementariër en ex-hoofd van de Bulgaarse veiligheidsdienst Delyan Peevski en diens partijgenoot Nikolay Barekov (1). Gezien de nog recente verklaringen van Drakie en het IMF zou je zeggen, dat er met de gratis info geen ene reet werd gedaan. Maar ja, activisten. Wat mot je ermee? Stay tuned.

(1) Zie voor de interessante loopbaan van vriend Peevski de boeiende aflevering 1 van deze serie dd. 10 juli 2013. De partij waartoe Peevski en Barekov behoren is de Movement for Rights and Freedoms die in het hart van Hans van Baalen zo'n warm plekje heeft gevonden (zie “Bulgaarse snert” van 21 januari 2013).

 • Datum: .

dinsdag 15 juli-2014
Wel, wel. Ineens duikt er een Nederlands klontje op in de Bulgaarse yoghurt. Komt zo. Tsvetan Vassilev, in wezen de roerganger van de in de wachtkamer gepleurde KTB aka de Corporate Commercial Bank (1), wordt door een groep activisten beschuldigd van mafiose contacten. Niet zo gek, want hij trad al jaren op als de adjudant van Anghelina Dimitrova, die een paar keer voor de kadi werd gesleurd op beschuldiging van illegale import van allerlei Turkse en andere oosterse hebbedingen en het soppen van de revenuën.
Nou was Anghelina daar niet toevallig ingerold. Zij is namelijk de weduwe van Konstantin Dimitrov aka Kosyo Samokovetsa. Een avontuurlijke ondernemer die bij leven ondermeer een aantal douanesmurfen tot zijn assets mocht rekenen die actief waren aan de Turkse grens. Ging allemaal lekker tot ie in een ruzie verzeild raakte met andere grootheden uit het Bulgaarse wereldje, onder wie de broertjes Marinov aka de Marguin broers (2) en een stel Russen. Om even een luchtje te scheppen vertrok Dimitrov in 2003 naar Amsterdam. Dat werd wel zijn laatste schepje, want vlak voor de etalage van het Amsterdam Diamond Centre werd ie gekeeld door een Hollandse klusjesman (3). Zijn weduwe beheerde kennelijk heel kundig zijn nalatenschap. Geassisteerd door Tsvetan Vassilev. De man met de dikste vinger bij de KTB, die in juni nog twee grote koffers liet inladen in zijn eigen jet, waarna hij met onbekende bestemming het luchtruim liet kiezen. Kort daarna ontstond de eilie rond "zijn" bank en de verdwenen 1,7 miljard euro. De rest mag u zelf invullen. Stay tuned.

(1) Zie aflevering 3 van gisteren.
(2) Zie voor dit gezellige duo aflevering 4 van “Abou et le cas de yaourt bulgare” dd. 10 januari 2009.
(3) Zie de afleveringen 40 en 41 van de serie Octopussy, dd. 7 en 10 december 2003.

 • Datum: .

woensdag 6 augustus-2014
Brussel kan de boom in. Althans wat de inmiddels afgetreden Bulgaars regionale minister Deslisava Terzieva betreft. Dat meisje heeft geld voor haar eieren gekozen en op 31 juli toestemming gegeven voor de aanleg van een terminal en een compressor station voor de South Stream gasleiding uit Rusland. Volgens haar was het met name op financieel-economische gronden niet langer verantwoord om de bouw van die faciliteiten tot Sint Juttemis voor een rood stoplicht te laten staan. Tot de Europese konkelcommissie eindelijk eens op een knoppie drukt.
Overigens was het ministerie van Landbouw eerder in juli al overgegaan tot de ramsh-verkoop van flinke lappies grond ten behoeve van South Stream. Bulgarije heeft gewoon de poen uit Moskou nodig om de boel een beetje op orde te houden. Ze hebben daar zeker ook in de kieren gekregen dat je van een lidmaatschap van de EU niet rijker wordt. Integendeel. Stay tuned.

 • Datum: .

Boyko Borisov lijkt gebakken te zitten. Zijn partij is bij de Bulgaarse verkiezingen van 26 maart jl. ruimschoots de grootste geworden. Dus kan de ouwe mafioso weer premier worden (1). Als het praktiserend lid van de EU-kerk tenminste een stabiele coalitie in de hengsels kan hangen en niet geklaverd wordt. En verder zit ie natuurlijk opgescheept met een economie waarvan geen enkele Bulgaar een Duitse staander zal krijgen. Nou ja, hooguit zijn ouwe makkers uit de avontuurlijke sector misschien die in de afgelopen jaren zo heerlijk cashten dankzij de stiekeme leveranties van wapentuig aan de baarden in Syrië en Irak. Wat dat betreft zou het dus jammer zijn als ISIS binnenkort de zwarte vlag streek in die regio.
Ook in de nabije toekomst ziet het er niet erg feestelijk uit. Nog voor de jongste verkiezingen arriveerde bijvoorbeeld al een donkere wolk aan de noordelijke horizon. De Russische UEFA-sponsor Gazprom liet namelijk op 15 maart jl. weten, dat de gaspijp die via Bulgarije ervoor zorgt dat de Turken hun koppie thee kunnen zetten over niet al te lange tijd droog zal komen te vallen. Verderop in dit jaar beginnen de Russen namelijk te breien aan de zogenaamde Turkish Stream. Zoals het er nu naar uitziet is dat klusje eind 2019 geklaard en zit Boyko dus wat dieper met zijn fluit in het zand. Leve de junta in Brussel met zijn anti-Vladhysterie. Tel uit je winst. Stay tuned.

(1) Zie voor een klein plukje info uit Boyko's woelige verleden deel 8 van de imposante serie “Ein Reich” dd. 5 januari 2016.

 • Datum: .

Toeval? Wat denkt u van deze? Donderdag schrijf je nog, dat de Bulgaarse premier een ouwe mafioso is. En dat zijn vroegere (?) makkers dikke mokken yoghurt met honing verdienden aan het verkwanselen van wapentuig aan middenoostelijke baarden. Waar stuiten we vandaag op? Op een vet artikel dat twee Bulgaarse avontuurlijke ondernemers op de korrel neemt: Alexander Dimitrov en Boyan Petrakiev aka “de baron”. Twee schrootboeren die in 2008 aan de wieg stonden van de afzichtelijke onderneming Alguns Ltd. Niemand vroeg zich af wat de nering van die Ltd. was. Het stond er al.

In 2015 kwam de club in een vuil windje te staan. Op een schietbaan in Anevo deed een granaat met raketaandrijving niet waarvoor hij was ingekocht. Hij explodeerde spontaan in de nabijheid van Francis Norwillo en Michael Dougherty. Voormalige lidmaten van de Amerikaanse Navy, die door het Pentagoneske Special Operations Command via Wit-Rusland naar NATO-lid Bulgarije waren gestuurd om pleemobielbaarden van allerlei slag op te leiden voor hun jihad in Syrië en wapens uit het voormalige oostblok te testen. Niks voor niks. Het programma leverde het Pentagon 28 meloen dollar op. Dat Francis rip ging en Michael een paar stukjes miste was jammer. Maar shit happens. Het bewuste explosieve stukje speelgoed maakte oorspronkelijk deel uit van een baal Chinese troep uit Albanië van meer dan dertig jaar oud, die helemaal legaal voor een ietsie meer dan 1 meloen euro's naar Alguns Ltd. was verhuisd. Het vehikel van Alexander en Boyan kreeg een boete van 62.500 euro aan zijn gevechtsbroek, maar dat vonnis werd in hoger beroep teruggedraaid. Op het ministerie van Economische Zaken waren wat administratieve foutjes gemaakt. Bedankt. Wat dit aantoont? In ieder geval dat een naaktloper achter een piano als premier van een Europese bananenrepubliek toch een merkwaardig figuur slaat naast een mafiose premier van een andere Europese bananenrepubliek. Stay tuned.

 • Datum: .

Ach ja, die Tsvetan Vassilev. In deze serie hebben we over die ouwe Bulgaarse bankster al veel vrolijks de revu laten passeren. Tot een moord in hartje Amsterdam toe. Het ziet ernaar uit dat ie eindelijk voor de kadi wordt gesleurd. Hoewel, hij heeft indertijd de poten genomen naar Servië, dus hij zal lijfelijk niet aanwezig zijn als de zaak voorkomt. In dit artikel wordt nog eens uitgestald waarvan hij wordt verdacht. En dat is een flinke zak tuttu frutti. U zult er nog van horen. Stay tuned.

 • Datum: .

U zou er nog van horen. Beloofd is beloofd. Nou dan. Het ziet ernaar uit dat de gewiekste Bulgaarse garch Tsvetan Vassilev de pottenbak ingaat. Zijn Servische glasbedrijf is gisteren failliet verklaard.
Mocht u dat even willen specsaveren dan kan u hier terecht. Waarom wij zo'n hardnekkige belangstelling hebben voor Tsvetan? Stort u zich daarvoor even in deze aflevering en u zult overlopen van begrip. Stay tuned.

 • Datum: .

Je gelooft het bijna niet. Dat dingetje van Hennis mag dan gisteren zijn opgeblazen, maar wie was er in 2006/2007 ministerieel verantwoordelijk voor de aankoop van die Bulgaarse teringzooi? Henk Kamp! De man van de gratis doorsmeerbeurt bij Honnepon. De man die Oost-Groningen in elkaar liet zakken. De man die Terschelling uit elkaar wilde fracken. De man die zich op Bonaire regelmatig bloot gaf met andere stutten van de Nederlandse samenleving. Maar net als de vraag wat we in godesnaam in Mali te verhapstukken hadden kwam ook de verantwoordelijkheid van Henk niet aan de orde en bleef het bij dat kleine liberale blondje. Trouwens, wie bij het Ministerie van Oorlog die Amerikaans/Bulgaarse deal destijds erdoor hebben gerommeld bleef eveneens ergens in een dark room op het Plein hangen. Oom Tjibbe en zijn snuffelaars konden de betrokken petten niet vinden. Zeggen ze. Nou ja vort, de benefit of the doubt. Maar het blijft verdacht dat je willens en wetens een partij granaten aanschaft, die bij het verlaten van de mortier al kunnen ontploffen als er een fris lentebuitje neerdaalt. Een partij die bij aankomst eruitzag als een bijeengeraapt zootje en het ook bleek te zijn. Een partij die je niet zomaar in een container in de zon kon zetten, omdat een staatssecretaris er toevallig met een goed gevoel uit was gekropen. Kortom, er was nogal wat fout gegaan en dat kostte 2½ levens. Deze fatale gebeurtenis vertoont overigens opvallende gelijkenis met het ongeluk dat wij in aflevering 7 van deze reeks hebben uitgeserveerd. Ook in dat geval ging om een granaat die ontijdig uit elkaar spatte. Dat kostte 1½ leven. Shoppen in Bulgarije? Levensgevaarlijk. Stay tuned.

 • Datum: .

Sofia. Niet voor niks een samenstelling van een sof en het gebalk van een ezel. Het journalistieke speurneuzencollectief Bivol heeft weer een nieuw schandaal rond een oude bekende van ons boven Donau's Peil getrokken. Gaat namelijk over topmafioso Vasil Bozhkov aka “The Skull”, die wij in de serie “Abou et le cas du yaourt bulgare” indertijd zo luimig hebben geportretteerd naar aanleiding van een spectaculair gevalletje heling dat de doofpot inzeilde. Deze keer handelt het allereerst om het officieel goedkeuren van Vasil's administratieve jaarstukken van zijn gokvehikels door de Bulgaarse blauwe brievenbrigade. Daar was iets mee en hier kunt u lezen wat dat was. Toen de Bulgaarse grond wat al te heet werd voor de uiterste zuidas van The Skull trok deze samen met een ouwe communistische geheimsmurf naar Dubai, het internationale azc voor ondeugende rakkers. Met speciale papieren van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Meer daarover kan u hier verorberen. Toch wel fijn dat wij als narcostaat binnen het Vierde Rijk zulke goeie connecties hebben. Stay tuned (JP).

 • Datum: .

Kleintje Muurkrant - Postbus 703 - 5201 AS - 's-Hertogenbosch