Skip to main content

Tussen yoghurt en snert (001)

30 maart 2017

woensdag 10 juli-2013
In Turkije en Egypte kunnen ze er wat van. Maar in Bulgarije ook. Vandaag is het de 27ste dag op rij, dat de Bulgaarse lentesnuivers de straat opgaan om de “socialistische” regering van haar stoel te wrikken en de dikke vingers af te hakken die de oligarchen nu al een paar decennia in de yoghurt hebben.
De aanleiding tot dit massale rumoer was in wezen van beperkte omvang. Het ging om de onderhandse benoeming van de tot de Turkse minderheid behorende Delyan Peevski tot voorzitter van het staatsbureau voor de Nationale Veiligheid. Dat slikte de Bulgaar in de straat niet. Delyan was namelijk na een kort parlementair aanloopje in ministeriële sferen terechtgekomen en maakte meteen van de gelegenheid gebruik om ernstig zijn zakken te vullen. Zo ernstig, dat ie in 2007 een schop onder zijn hol kreeg. Hij keerde terug in de veilige armen van het parlement en voorzitterde er driftig op los in allerlei lucratieve commissies. Tot bovengenoemde benoeming in zijn omvangrijke schoot viel en de boot aan was.
Ook voor een andere Bulgaar met Turkse trekjes in zijn DNA ziet het er heden ten dage wat sombertjes uit. In januari van dit jaar genoten wij het voorrecht om iets te boeren over ene Oktay Enimehmedov (1). Oktay had kort tevoren een gaspistooltje bij het oor van Ahmed Dogan gehouden toen die een toespraakje hield voor een internationaal gezelschap van polletieke grootheden, onder wie onze bloedeigen liberale sabelzwaaier Hans van Baalen. En dat scheen niet te mogen.
Oktay kreeg een proces aan zijn XXXL-pantalon. Oorspronkelijk wegens hooliganistisch gedrag en daar kon de gasman wel mee leven. Maar in een later stadium kreeg hij nog een aanklacht voor zijn ballen: poging tot moord. En in het ergste geval kan Oktay daarvoor levenslang een eenvoudige kruipruimte ingieren. Kortom, Bulgarije lijkt helemaal klaar voor een volwaardig lidmaatschap van de EU. Stay tuned.

(1) Zie “Bulgaarse snert” dd. 21 januari 2013.

Klik hier om uw reactie toe te voegen
30 maart 2017
Tussen yoghurt en snert