Skip to main content

zaterdag 27 december-2014
Je hebt vaak de neiging. Om te denken dat er in deze tijd van het jaar geen mallemoer gebeurt. Foutje. Wat denk je bijvoorbeeld van deze? De provider van de Curacaose Knipselkrant kreeg net voordat de bevalling van Maria werd herdacht een herderlijk schrijven van het vervaarlijke beftrio Sulvaran, Peterson & Eustatius. Daarin eisten de heren dat de site van het verzamelblaadje uit de lucht werd gehaald, omdat het hun befkantoor beschuldigde van al wat mooi en lelijk was zonder dat fatsoenlijk te onderbouwen. En dat was naar hullie's inzien in strijd met de wet. De provider bleek over weinig kraakbeen in de knieën te beschikken en trok de Knipselstekker eruit. Vinden wij allemaal niet zo deftig, want een beetje befkantoor met ballen schiet niet op de pianist i.c. de provider, maar sleurt zijn tegenstander voor de kadi. Hoe dit zij, Knipselkrant zag zich gedwongen over te stappen naar een andere pianist. En die zorgde er meteen voor dat een ingezonden stukkie van Chris van Assendelft van Wijck zijn plekje kreeg. De voormalige stenenstapelaar bleek eerdergenoemd staaltje stekkertrekken nog zo gek niet te vinden. Met name omdat de Knipselaars er niet voor hadden teruggedeinsd om een door de vuilnisbakkengrutter Nardy Cramm van de spookfirma Curieus en Shoarma aangelegd dossier over de “criminele wandaden” van Van Assendelft van Wijck op de site te slingeren. De daarin vermelde “feiten” hielden geen van alle stand voor de respectievelijke kadi's, maar uiteraard hing in hun jurk een doordringende walm van corruptie. De reactie op Chris' stukkie was zoals te verwachten viel. Misschien wordt het voor de redactie van de Knipselkrant eens tijd om naast onze series “ABC-tje” en “Wiels on fire” ook “Antillen vice versa” bij haar rijtje interessante blogs te introduceren. Al was het alleen maar om een alternatieve methode van hoor en wederhoor toe te passen.
Nog iets gezelligs. Gaat over Mikkel Saakashvili. Het bij ons ook zo populaire voormalige staatshoofd van Georgië. Zijn opvolger heeft een paar dagen geleden Mikkel voorzien van een nieuw etiket. Hij gaat nu door het leven als Georgisch staatsvijand numero uno. Reden: De stropdassenvreter heeft in het recente verleden de Georgische soldaten opgeroepen te drossen en zich aan te sluiten bij het Oekraiense leger cq. de internationale milities die het land rijk is. Berichten dat deze presidentiële maatregel is verwerkt in de kersttoespraken rond Terneuzen hebben ons nog niet bereikt. Ligt mogelijk aan de dienstregeling van de NS, die schielijk is aangepast op de verwachting dat er wel een millimeter sneeuw op de bovenleiding terecht zou komen.
En nu we toch in Kiev rondneuzen even iets vrolijks over een gabber van Mikkel, Oleksander Turchynov. Na de nazi-coup tot Oekraiens interim-president verheven. Vorige week heeft zijn opvolger, chocogarch Poro, Oleksander benoemd tot opperhoofd van de National Security and Defense Council (NSDC). Nog zo erg niet misschien, maar een paar dagen geleden heeft de Oekraiense landdag de bevoegdheden van die Council uitgebreid. Ollie en zijn Tom Poezen houden van nu af aan toezicht op het leger, de binnenlandse speurneuzen, het smurfenapparaat en de anti-corruptie-eenheden. Vooral dat laatste is ironisch te noemen. Als toenmalig hoofd van de Binnenlandse Veiligheid kreeg hij namelijk in 2005 te maken met het corruptieschandaal rond première Yulia “Vlechtje” Tymoschenko. Wat Ollie aan bezwarende documenten te pakken kon krijgen gooide hij als de sodemieterijski in de open haard. Niet dat het zo bar veel hielp, maar het geeft wel aan hoe laat het met Ollie is. En dat de NSDC bij hem in bekwame handen is.
Oh, daar komt nog een overgebleven plofboutje aanzweven. We stoppen ermee. Hasta mañana. Denk om de ballen.

  • Datum: .

zondag 28 december-2014
Eerst iets droevigs. Het is gedaan met die ouwe sopraan. Niet alleen haar stem is compleet naar de maan. Ook haar reputatie. De 80-jarige Monserrat Caballé heeft een half jaar lik gekregen. Ze had voor een half meloen euro de blauwe brievenbrigade belazerd en dat vond de kadi niet netjes. Ook al had ze die halve meloen alsnog betaald. Die zes maanden hoeft de voormalige hoge C trouwens niet uit te zitten. Met straffen van onder de twee jaar blijf je in Spanje buiten. Maar dat Monserrat tegenswoordig een fragiele en schichtige indruk maakt, daar kunnen we inkomen. Zo sta je voor het oog van de wereld samen met Freddy Mercury de pannen van het dak te gillen voor Barcelona en zo stuurt die kerkuil van een Rajoy vanuit Madrid een stel FIOD-smurfen op je af en krijg je een aderlating. En dat alles omdat Catalonië op eigen stutten wil staan. Wat een mundo.
Laten we het eens over wat andere meisjes hebben. Gisteravond presenteerde dat gezond ronde NPO-moppie van Kersseboom een Oranje jaaroverzicht. Zag je het Supertrio Willem Alexander, Maxi en Bea ronddarren bij een scala van droevige, plechtige en vrolijke gebeurtenissen. In aanwezigheid van de groten der aarde als Barack O., Vlad P., Keizer H. en Bankie M. plus nog wat nationaal strooigoed. Af en toe gaf Kersje in de voice over nog wel een sniertje over de uit de staatsruif afkomstige bedragen die onze royalty in verband met hun secundaire arbeidsvoorwaarden over de verschillende Haagse, Lage Vuurschese, Wassenaarse en Griekse hekken mieterde. Maar over het algemeen was het overzicht best wel vriendelijk en onderhoudend. Helaas had ons moppie een belangrijke en misschien wel de belangrijkste Oranje gebeurtenis van 2014 weggelaten. In mei trok prinses Beatrix namelijk naar Kopenhagen voor de jaarlijkse meeting van de Bilderberg-gang. Samen met bonte figuren als lachebekje Gerrit Zalm (ex-CFO van de Dirk Scheringa outfit), de nogal snel op haar heuvel getrapte Edith Schippers (Bea's mantelzorgster), de op het oog steeds kaler wordende Diederik Samsom (beroepssloper) en de eenvoudig gebleven Bennie van Beurden (pompbediende bij de Koninklijke Shell). Daar ontmoetten onze variétégroep de echte groten der aarde. Zakkenvullers, Schreibtischmörder, spionnen, oorlogshitsers, banksters, wijsneuzen. Kortom, een hele collectie door de wol geverfde lieden van wie je nog wat kan opsteken of die je misschien een kontje kunnen geven bij je verdere carrière. Gemiste kans, Astrid. Volgend jaar wat beter opletten. Een zeventje.
En om vandaag ook te eindigen met een meisje gaan we naar Azerbeidjan. Naar Khadija Ismayilova. Een collegaatje van ons dat op 19 november in Washington zou opdraven om ten overstaan van een Senaatscommissie eens een boekwerkje open te slaan over de corruptie in haar land. Met name binnen de kliek rond president Aliyev. Maar Khadija kwam niet opdagen. De regering had een stokje voor haar tripje gestoken. De heat was on, de rapen gaar. Op 5 december moest ze voor een kadi in Baku verschijnen nadat een bijdehand haar ervan had beschuldigd, dat ze hem tot zelfmoord probeerde aan te zetten. Daarnaast moest ze zich nog verantwoorden voor het dumpen van een geheim document op internet. Daaruit bleek dat binnenlandse veiligheidssmurfen een polletieke activist naar believen voor de ballen schopten met een stiekem opgenomen sextape. Alles bij elkaar genoeg om haar te verrassen met twee maanden voorarrest. Met een riant vooruitzicht op drie tot zeven jaar meer. Niet deftig allemaal, maar er is een maar. Khadija werkte namelijk voor RFE/RL en dat staat voor Radio Free Europe/Radio Liberty. Allebei frontjes van de CIA. En kijk, dan kunnen we ons ineens iets beter voorstellen waarom Aliyev cs. zo geprikkeld overkomen. Zij wensen in eigen land niet op hun wormvormig aanhangsel te worden getrapt door buitenlandse speurneuzen. Wij achter de Deltawerken laten ons dat Rutteloos aanleunen, maar in Azerbeidjan denken ze daar anders over. Sterkte Khadija. We sturen nog een kaartje.

  • Datum: .

maandag 29 december-2014
Het wordt een zootje in Griekenland. Volgens premier Samaras. Wanneer? Vandaag. Tenminste, als er niet genoeg leden van de Griekse landdag zijn over te halen om Stavros Dimas op het presidentiële schild te hijsen. De door het Brusselse gilde van krentenbroodbakkers naar voren geschoven kandidaat. Bij de voorlaatste ronde kreeg ie 168 stemmen. Als daar niemand van afvalt heeft ie nog 12 droppies nodig om de buit binnen te halen en tussentijdse landdagverkiezingen te voorkomen. Want daar gaat het om. Een president heeft in Griekenland namelijk net zoveel betekenis als W.A. van Buuren tussen de Bonkevaart en de Gulp. Maar als een nieuw exemplaar niet voldoende stemmen krijgt moeten er direct nieuwe verkiezingen worden uitgeschreven. En als we de heilige polls mogen geloven is er in dat geval een gerede kans, dat de nog redelijk piep zijnde linkse partij Syriza met de gladiolen naar huis gaat. Die partij is anti-Brussel. Vandaar dat de door democratisch gedachtengoed benevelde Jean-Neutje Juncker al tot de volgende uitspraak kwam:

“Ik denk dat de Grieken heel goed weten wat een verkeerde verkiezingsuitslag betekent voor Griekenland en de Eurozone”.

Juist. Mocht bovenstaand scenario zich dus voltrekken dan draaien Reichsführer Juncker en zijn Mackie Messers in no time Athene de strot om. Oftewel: Griekenland gaat financieel naar de kloten. Een paar jaar geleden weerklonken met dat vooruitzicht overal alarmsirenes en moesten alle Europeanen op bevel van groot-inquisiteur Jeroen diep in de buidel graaien om het Parthenon binnen zijn voegen te houden. Maar nu? Geen enkel probleem zegt Hans Michelbach, een van buuf Angela's diepdenkers. Volgens Hansepanz hebben de leden van het Vierde Rijk inmiddels allemaal hun Griekse junkbonds gedumpt. Dus mocht de schuit van Samaras zinken, big deal. Lekker hapje dus voor Twannie of Marielle vanavond. Zou je zeggen.
Over hapjes gesproken. Vanaf vandaag kunnen China en Rusland officieel bij hun onderlinge handel het gebruikelijke tussenstation van de Yankee dollar overslaan en rechtstreeks afrekenen in hun eigen valuta. En om dat swappen nog makkelijker te maken hebben ze ook hun eigen SWIFT-highway aangelegd. Overigens zijn er nog twee landen die gebruik gaan maken van dit nieuwe netwerkje: Nieuw Zeeland en... Maleisië. Nou kan je van dat laatste een voortreffelijk conspiracy-gerecht creëren. Gaan we niet doen. Maar je zou wel heel voorzichtig kunnen concluderen dat Kuala Lumpur niet veel vertrouwen heeft in het verhaal, dat Putin cq. zijn Oekraiense vazallen betrokken waren bij het neerhalen van de MH17. Dus Fredje Westerbeke mag dan al bezig zijn met het uitzoeken van de piketten voor een nieuw circus in Zeist, de race is nog lang niet gelopen.

Nog iets over hapjes. Ze zeggen wel eens dat langzaam lekker is. Bij de soep, de vla, de spruitjes. Maar geldt dat ook voor het in elkaar sleutelen van de JSF? Nee. Eerder deze week hadden we het al over het mogelijk wit schilderen van de vliegende schroothopen om te voorkomen dat de brandstof te warm wordt. Een paar dagen geleden dook een nieuw probleem op. Hoe is het mogelijk zou je zeggen. Dit keer gaat om electronische gadgets die Honneponnetje Hennis uit haar slaap zouden moeten houden. Gadgets die de stuurknuppelaars moeten vertellen waar de vijand op de grond zich precies ophoudt. Wat daarmee is? Nou, ze zijn verouderd en kunnen in wezen niet op tegen de prestaties van alles wat zich tegenswoordig in het luchtruim bezighoudt met die problematiek. Komt door dat achterlijk lange productieproces. Zeggen ze. Nou raggen bijvoorbeeld die drones er af en toe ook maar blind op los en schieten uit de losse hand elke baard of pinguin die in beeld komt naar Allah. Maar met de JSF heb je zelfs een wit stokkie en een geleidehond nodig om een beetje met de rest te kunnen concurreren. Goeie raad aan Honneponnetje voor het nieuwe jaar: nokken met die handel.
Zo. Morgen weer een dag. Bubbels en bollen komen eraan. Verdrijven in ieder geval de smaak van die flapdrol van Koenders. Zelden zoveel eenzijdig voorgeprogrammeerd gelul gehoord van een minister van Buza als bij het gesprekje van Bilderbertje in Buitenhof. Ook PvdA! Kan ie niet teruggestuurd worden naar Mali? Zijn we daar ook vanaf. Houdoe.

  • Datum: .

dinsdag 30 december-2014
Tony Fernandes heet ie. Hij is het baasje van de Maleisische prijsvechter AirAsia. Tony had een flink katje aandelen Tune Insurance Holdings. De onderneming die reisverzekeringen in de aanbieding heeft voor vluchten van AirAsia. Wat doet vriend Tony? Op 22 december dumpt ie 850.000 aandelen Tune en de dag erop zijn laatste 94.800. Maakt de vraag valide of Tony misschien wist wat er ging gebeuren op de 27ste. Of had ie een mysterieuze Chinese social netwerker serieus genomen? Die My Ste Lie had namelijk in de weken voordat de QZ5801 zonder noodsignaal buiten beeld raakte talloze berichten de cyberruimte ingeslingerd. Daarin riep hij zijn landgenoten op om geen gebruik te maken van Air Asia. “Word geen nieuw slachtoffer van MH17” luidde een van zijn boodschappen. Nou tollen in voornoemde ruimte een heleboel gestolde idioten rond, dus wat kan je met zo'n boodschap? Eigenlijk geen black hole. Vandaar ook dat QZ5801 toch met 162 inzittenden aan boord Surabaya achter zich liet. Normaliter waren dat er meer geweest, maar 26 passagiers waren niet op komen dagen. Mogelijk toch wat huiverig geraakt voor de Chinese doemdenker. Of gewoon de mail van AirAsia gemist, dat de vlucht om 5.20 vertrok in plaats van 7.30. Krijgt u ook zo'n licht 9/11 gevoel als je dit leest? Ja, wij ook. O ja, nog iets. Er was ook sprake van een smssie.
Dat zou door een passagier van het verdwenen toestel naar een familielid zijn gestuurd om te melden dat ze veilig waren geland op Belitung. Vlak ten zuiden van dat eiland verdween de QZ5801 van de radar. Het derde Maleisische passagiersvliegtuig binnen een jaar was pleite. Wie zoiets voorspelt werkt bij Intralot.
Een ezelachtig bruggetje naar Griekenland. Het is een latertje, maar wel typerend voor de filosofische manier waarop de democratie daar vorm wordt gegeven. Vorige week vrijdag gaf ene Pavlos Haikalis een interview weg aan een glazen tietzender. Daarin beweerde Pavlos dat ie als lid van de Griekse landdag was benaderd door Giorgos Apostopoulos. Een financiële consultant met krentenbroodcontacten in het Griekse banksterswereldje. Geen wonder dus dat Giorgos up front kwam aanzetten met 700.000 europese flappen en de belofte dat plukje minimaal te zullen verdubbelen als Pavlos bij de derde ronde van de presidentsverkiezingen zijn stem zou geven aan de inmiddels gesneuvelde Stavros Dimas, de lieveling van premier Samaras en Reichsführer Jean-Neutje Juncker. Pavlos liet wat registratiegadgets meehobbelen om Giorgos later een justitiële zeperd te kunnen bezorgen. Zegt ie. Maar Giorgos deed hetzelfde en beweert met flappen te hebben gewapperd om te laten zien hoe corrupt Pavlos in elkaar zat. Het werd pas echt ingewikkeld toen Pavlos zich met zijn geluidsopnames naar het OM spoedde. Toen een jurk daar weigerde om een onderzoek te starten wegens gebrek aan doorslaggevend bewijs koos Pavlos de weg van de glazen tiet. Dat zal overigens niet de laatste sensationele scheet zijn die via dat glazen medium de komende weken een weg naar buiten zal zoeken. Er zal namelijk zonder enige twijfel geprobeerd worden om de Syriza partij een flinke Krolbeurt te geven. Om na de komende parlementsverkiezingen alsnog in Brussel het glas te kunnen heffen.
Goed dat u het ophoest trouwens. Persmanipulatie. Brengt ons nog even terug naar Azerbeidjan (1). Daar is het door de CIA gestiekte radiostation van Radio Free Europe/Radio Liberty dichtgemieterd door de sterke arm. Binnen het kader van een justitieel onderzoek naar een zware, niet nader omschreven misdaad. Het zal toch niet om spionage gaan? Of ondergronds polletiek gerotzooi? Nee hè? Kan haast niet zou je zeggen.
We hebben nog een lekker kroketje uit Georgië. Het vaderland van Mikkel Saakashvili aka de stropdassenvreter. Maar dat moet morgen maar. Je moet aan het eind van het jaar wat voorzichtig zijn bij het verdelen van je energie. Doei.

(1) Zie aflevering 2 van 28 december jl.

  • Datum: .

woensdag 31 december-2014
Gelukkig dat we westenwind hebben. In Oekraine is deze maand namelijk tot twee keer de stormbal gehesen bij de nucleaire stroomleverancier in Zaporizhia. Een van de grootste ter wereld, die voor 1/5 deel de energiebehoefte van het land bevredigt. Er was sprake van ongezonde lekkages en dus werd tijdelijk de knop omgedraaid om een paar piefjes en palletjes te vervangen. Premier Yats wurmde vijf dagen later (!) het ook bij ons zo mateloos populaire “Er was geen gevaar voor de volksgezondheid” uit zijn strottenhoofd. Maar latere rapporteringen spraken van de uitstoot van enge dingetjes die tot 16 keer boven het toegestane niveau gingen. Tot voor kort speelden de Oekraiense atoomorgels Russische deuntjes op Russische brandstof. Maar daar komt binnenkort rigoreus verandering in. In Brussel wordt vandaag een overeenkomst getekend tussen Yat's junta en het opwekkende Amerikaanse bedrijf Westinghouse en we mogen dus op niet al te lange termijn nucleaire country music uit Zaporizhia verwachten. Volgens experts is een dergelijke overstap knap gevaarlijk. De Tsjechen hebben in 2006 dezelfde repertoireverandering doorgevoerd, maar keerden gezwind terug van hun dwaalweg toen tijdens het opwarmen van hun orgels de druk wegviel. En dat schijnt voor het hele proces van atoom naar stroom niet gezellig te zijn. Maar wat kan Yats anders dan tekenen en bidden? Hij heeft zich met huid en (weinig) haar overgeleverd aan zijn westerse financiële weldoeners. En voor die lieden zijn mensenlevens verder niet zo interessant. De Cats zongen indertijd al “Oneway wind” en die was westelijk. Laat dat aub zo blijven. Nou ja, noordwestelijk. Want we zitten nog met Doel.
Wat ons betreft mag het uit die richting ook nog 6 Beaufort waaien. Misschien houdt dat die verrekte eenden buiten de deur, die kortgeleden bij Almelo de grens overtrokken om onze kippen en kuikens een H5Nnogwat schrik te bezorgen. Die kwamen volgens vogelaars uit Azië en als we van de tien meterplank in onze geheugenkwabben duiken ligt daar ook ergens Japan. Daar hebben ze zondag noodgedwongen weer eens 42.000 kippen de strot moeten omdraaien vanwege H5N8. En hoeveel eenden zijn er nodig om via Peking onze kippengemeenschap in rep en roer te brengen? Noordwesterstorm is dus voorlopig het beste wat wij voor het nieuwe jaar kunnen wensen.
In Georgië waait ook een stevige bries, die zelfs de Georgian Dream aan flarden dreigt te blazen. Deze coalitie van de twee polletieke partijen die verantwoordelijk waren voor de uitdrijving van Mikkel Saakashvili is de laatste maanden ondermijnd door een corruptie-affaire. Hoe bestaat het zou je zeggen. Daardoor zagen achtereenvolgens de westers georiënteerde minister van Defensie Irakli Alasania, de minister van Europese integratie Alexi Petriashvili en minister van Buitenlandse Zaken Maia Panjikidze zich genoodzaakt aan hun stutten te trekken. Dat hun partij nog erg lang deel zal uitmaken van de huidige coalitie is net zo ongeloofwaardig als Diederik Samsom die de Internationale staat te zingen. En dat betekent nieuwe verkiezingen. Met als inzet een uiterst westerse koers of een normalisering van de connectie met Moskou. Inmiddels worden in de USSA al de nodige gelden bij elkaar geharkt om dat laatste koetkekoet te voorkomen.
Waar de Yankee dollar trouwens al niet goed voor is. Het Amerikaanse ministerie van Buza heeft in juni van dit jaar 450.000 dollar gedoneerd voor een weekje teambuilding van een uit 15 sportievelingen bestaand nationaal Afghaans cricketteam. Let wel, een damesteam! De bedoeling was om het te laten deelnemen aan een soort uitwisselingsprogramma met Pakistan en India. De vraag of die Afghaanse dames als pinguins de grounds zouden moeten betreden of in normale outfit is nooit aan de orde gekomen, want het hele idee was van de zotte en voor de deelneemsters levensgevaarlijk. Waar de poen is gebleven? Geen mens die het weet. Toch maar eens kijken of John Heinz Kerry misschien wat poen over heeft voor Kleintje Muurkrant. Want onze knip is nog steeds zo plat als het ouwerwetse duppie. We zijn desnoods bereid om in een uitwisselingsprogramma met de NSA en de CIA te stappen. Zou een leuk begin van 2015 zijn. Vuurwerk.

  • Datum: .