Skip to main content

Tussen krib en oliebol (005)

02 april 2017

woensdag 31 december-2014
Gelukkig dat we westenwind hebben. In Oekraine is deze maand namelijk tot twee keer de stormbal gehesen bij de nucleaire stroomleverancier in Zaporizhia. Een van de grootste ter wereld, die voor 1/5 deel de energiebehoefte van het land bevredigt. Er was sprake van ongezonde lekkages en dus werd tijdelijk de knop omgedraaid om een paar piefjes en palletjes te vervangen. Premier Yats wurmde vijf dagen later (!) het ook bij ons zo mateloos populaire “Er was geen gevaar voor de volksgezondheid” uit zijn strottenhoofd. Maar latere rapporteringen spraken van de uitstoot van enge dingetjes die tot 16 keer boven het toegestane niveau gingen. Tot voor kort speelden de Oekraiense atoomorgels Russische deuntjes op Russische brandstof. Maar daar komt binnenkort rigoreus verandering in. In Brussel wordt vandaag een overeenkomst getekend tussen Yat's junta en het opwekkende Amerikaanse bedrijf Westinghouse en we mogen dus op niet al te lange termijn nucleaire country music uit Zaporizhia verwachten. Volgens experts is een dergelijke overstap knap gevaarlijk. De Tsjechen hebben in 2006 dezelfde repertoireverandering doorgevoerd, maar keerden gezwind terug van hun dwaalweg toen tijdens het opwarmen van hun orgels de druk wegviel. En dat schijnt voor het hele proces van atoom naar stroom niet gezellig te zijn. Maar wat kan Yats anders dan tekenen en bidden? Hij heeft zich met huid en (weinig) haar overgeleverd aan zijn westerse financiële weldoeners. En voor die lieden zijn mensenlevens verder niet zo interessant. De Cats zongen indertijd al “Oneway wind” en die was westelijk. Laat dat aub zo blijven. Nou ja, noordwestelijk. Want we zitten nog met Doel.
Wat ons betreft mag het uit die richting ook nog 6 Beaufort waaien. Misschien houdt dat die verrekte eenden buiten de deur, die kortgeleden bij Almelo de grens overtrokken om onze kippen en kuikens een H5Nnogwat schrik te bezorgen. Die kwamen volgens vogelaars uit Azië en als we van de tien meterplank in onze geheugenkwabben duiken ligt daar ook ergens Japan. Daar hebben ze zondag noodgedwongen weer eens 42.000 kippen de strot moeten omdraaien vanwege H5N8. En hoeveel eenden zijn er nodig om via Peking onze kippengemeenschap in rep en roer te brengen? Noordwesterstorm is dus voorlopig het beste wat wij voor het nieuwe jaar kunnen wensen.
In Georgië waait ook een stevige bries, die zelfs de Georgian Dream aan flarden dreigt te blazen. Deze coalitie van de twee polletieke partijen die verantwoordelijk waren voor de uitdrijving van Mikkel Saakashvili is de laatste maanden ondermijnd door een corruptie-affaire. Hoe bestaat het zou je zeggen. Daardoor zagen achtereenvolgens de westers georiënteerde minister van Defensie Irakli Alasania, de minister van Europese integratie Alexi Petriashvili en minister van Buitenlandse Zaken Maia Panjikidze zich genoodzaakt aan hun stutten te trekken. Dat hun partij nog erg lang deel zal uitmaken van de huidige coalitie is net zo ongeloofwaardig als Diederik Samsom die de Internationale staat te zingen. En dat betekent nieuwe verkiezingen. Met als inzet een uiterst westerse koers of een normalisering van de connectie met Moskou. Inmiddels worden in de USSA al de nodige gelden bij elkaar geharkt om dat laatste koetkekoet te voorkomen.
Waar de Yankee dollar trouwens al niet goed voor is. Het Amerikaanse ministerie van Buza heeft in juni van dit jaar 450.000 dollar gedoneerd voor een weekje teambuilding van een uit 15 sportievelingen bestaand nationaal Afghaans cricketteam. Let wel, een damesteam! De bedoeling was om het te laten deelnemen aan een soort uitwisselingsprogramma met Pakistan en India. De vraag of die Afghaanse dames als pinguins de grounds zouden moeten betreden of in normale outfit is nooit aan de orde gekomen, want het hele idee was van de zotte en voor de deelneemsters levensgevaarlijk. Waar de poen is gebleven? Geen mens die het weet. Toch maar eens kijken of John Heinz Kerry misschien wat poen over heeft voor Kleintje Muurkrant. Want onze knip is nog steeds zo plat als het ouwerwetse duppie. We zijn desnoods bereid om in een uitwisselingsprogramma met de NSA en de CIA te stappen. Zou een leuk begin van 2015 zijn. Vuurwerk.

Klik hier om uw reactie toe te voegen
02 april 2017
Tussen krib en oliebol