Skip to main content

zondag 29 juni-2014
De muizen brulden afgelopen vrijdag niet meer. Tijdens een gezellig samenzijn bleken bitter weinig Europese leiders bereid de volgende tranche aan sancties tegen Moskou uit de hoed te trekken. Toch bang dat de financiële schade groter zou zijn dan het nut ervan. En gelijk hebben ze. Zo kwamen BP en haar Russische tegenvoeter Rosneft bijvoorbeeld een paar dagen geleden nog tot een leuke deal.
De Russische olieboer gaat in de komende 5 jaar BP voorzien van 12 miljoen moeilijk op te pompen olie. Tegen een vooruitbetaling van nu al 2 miljard dollar [let wel: dollar, red.], waarbij 8 grote internationale spaarvarkens betrokken zijn. Kan nog meer worden, want buiten het hek knorren nog meer varkens die willen meeschransen.
Een andere Russische olieboer, Gazprom, is bezig met een flinke aandelentransactie in Oostenrijk, waar Poetipoe kortgeleden nog zo succesvol een deuk schoot in het Brusselse verzet tegen de South Stream verbinding tussen de Russische gasvelden bij de Kaspische Zee en ons vlammetje onder de aardappelen. Een verbinding die buiten Oekraine omgaat, waardoor allerlei betalingsperikelen tussen Kiev en Moskou in de nabije toekomst tot het verleden zouden kunnen gaan behoren.
Hoe dit zij, Gazprom is bezig een kwart van de aandelen van de Oostenrijkse collega OMV over te nemen. Ook dat zal Brussel niet fijn vinden, want met die deal krijgt Gazprom een dikke vinger in de olie- en gasproduktie van Roemenië, omdat OMV over een meerderheidsaandeel beschikt in OMV Petrom, de grootste Roemeense jaknikker. Grosso modo ziet het er dus naar uit dat de geboorte van de South Stream-route een kwestie van tijd is. Sancties of niet.

 • Datum: .

donderdag 10 juli-2014
Hoppa. Weer een domino. Afgelopen dinsdag heeft Servië de slagboom opgehaald voor het South Stream project. Daarmee volgde Belgrado het voorbeeld van Oostenrijk, dat onlangs openlijk schijt had aan de zogenaamd juridische bezwaren van Brussel. Hongarije heeft dat van huis uit. Slovenië heeft vandeweek ook al ja gezegd tegen de gaspijplijn. Italië en Rusland zijn zwaar aan de babbel, maar komen er wel uit en zelfs de Bulgaarse premier Oresharski verklaarde eerder deze week dat zijn land binnenkort de constructie weer op gang zal brengen. Als de dood, dat een Roemeense variant naar voren zal worden geschoven (1). Eens temeer het bewijs dat probeersels van de junta in Brussel om alle lidstaten in de Amerikaanse ganzenpas te dwingen niet werken als het om overleven gaat. Want een ding is zeker: we kunnen niet zonder de hebbedingetjes van Gazprom. Stay tuned.

(1) Zie “Sancties” van 29 juni 2014

 • Datum: .

vrijdag 11 juli-2014
Nog even. Dan ontbrandt de slag om Donetsk. Een industriestad in het oosten van Oekraine, waarvan de meer dan 1 meloen inwoners voor het grootste deel Russische sympathieën koesteren. En niks moeten hebben van de door neo-nazi's, oligarchen, banksters en westerse opvreters in het zadel geholpen regering in Kiev. Gek? Nee, want in de Tweede Wereldoorlog is de stad al eens volledig verwoest na de komst van Adolf's hordes, die tijdens hun tweejarig verblijf daar 60.000 burgers elimineerden. Onderwie 17.000 Joden. Nog een mazzel: zo'n 200.000 inwoners hadden voor die tijd al de benen genomen.
Hoe dit ook zij, de stad maakt zich nu op voor een tweede invasie. De “gouverneur” van de “Volksrepubliek Donetsk”, Pavel Gubarev, verklaarde afgelopen woensdag dat hij uitkeek naar pacificerende hulp uit Moskou. Tegelijkertijd toonde hij begrip voor het uitblijven ervan. Dat kwam volgens hem door de invloed van de Russische oligarchen, die bang waren dat hun belangen zouden worden geschaad als Poetin ingreep. Die garchen toch.
Aan de andere kant van de grote plas gaf Fucktoria Nuland gas. De rechterhand van John Heinz Kerry kakelde tegenover leden van de Senaatscommissie van Buitenlandse Zaken, dat de Russen tanks, zware artillerie en Kaukasische vechtersbazen de grens over lieten gaan om Donetsk te verdedigen. En zelf een grote krijgsmacht opbouwden aan hun kant van de grenspaaltjes. Als Moskou daar niet onmiddellijk mee ophield volgden na 16 juli nieuwe sancties. En zwaardere dan tot nu toe. Daar was al overleg over met Brussel, maar als ze daar te weke knieën hadden ging de USSA in zijn eentje tot actie over. Fuck the EU, nietwaar? Meestal ging dit soort spierballentaal gepaard met boeiend beeldmateriaal. Maar dit keer liet Fucktoria dat achterwege. Net als ruim zeventig jaar geleden is brallen bij dit soort zaken kennelijk genoeg. Stay tuned.

 • Datum: .

zondag 20 juli-2014
Ping pong. Jullie sancties, wij ook. Aldus Vladimir aka “Adolf” Putin. Twaalf Amerikanen kunnen het schudden als ze een reisje Moskou op hun programma hadden staan. Ze komen er niet in. De lijst van deze 12 angry men bestaat voor een deel uit luitjes die indertijd in Abu Ghraib zo gezellig tekeer zijn gegaan met Irakese gevangenen. Het andere deel bestaat uit tegenvoeters die de zonder vorm van proces in Guantanamo opgesloten baarden hebben gekoeieneerd. Slim bezig. Stay tuned.

 • Datum: .

dinsdag 22 juli-2014
3 juli 1988. De USS Vincennes schiet de Airbus van Iran Air vlucht 655 uit de lucht. Vanuit Iraanse wateren. Eerst werd het ontkend. Later was er sprake van een foutje. Bedankt. Volgden er sancties in de richting van de USSA? Sancties? Heeft Sinterklaas een baard? Stay tuned.

 • Datum: .

vrijdag 25 juli-2014
Hiepeldepiep hoera. Nog effe flink doorfracken en de USSA kan ons uit de brand helpen. Gaan bijvoorbeeld in Noord-Dakota en Texas hele gebieden wel totaal van naar de kloten, maar anders liggen die er toch maar desolaat bij. De gezondheid van de bewoners en de arbeiders? Ja, jammer, gaan ze maar ergens anders wonen en werken. Het zijn trouwens toch vaak armoedige Indianen, dus waar hebben we het over.
De Europese klantjes zullen wel wat dieper in de buidel moeten tasten, want het gaat om de leverantie van LNG en dat valt nou eenmaal wat prijziger uit. In ieder geval prijziger dan dat verrekte Russische gas. Maar de verdediging van onze westerse democratie mag wel wat kosten. En wie weet wat voor moois nog er nog in het vat zit als de USSA en de EU tot een vrijhandelsaccoord komen. Nee, zeggen we nog niks over, anders is het straks geen verrassing meer.
Lullig is wel, zoals meneer MacCain al heeft geboerd bij Een Vandaag, dat die Ruskies bezig zijn met die nieuwe gaspijproute. Die South Stream. Om af te zijn van dat eeuwige gezeik met Oekraine. Hadden ze even buiten ons gerekend. Allereerst namen we de boel in Oekraine over. Ja, met hulp van die nazi's van meneer Kolomoisky. Maar het doel heiligt de middelen. En wij zijn nu wel mooi de baas over die gasdoorvoer en reken maar dat we af en toe flink dwars gaan liggen. Zitten we nog met die South Stream. Oostenrijk heeft een deal met Vlad en Turkije heeft gisteren groen licht gegeven voor het deponeren van dat stuk pijplijn op de zeebodem. Volgens de planning komt die in Bulgarije aan land. Kijk, en daar hebben we dus even voor narigheid gezorgd. Eerst het Bulgaarse banksysteem in zijn kruis getrapt (1) en vervolgens een clubje milieuactivisten laten protesteren. Leuk hè? Dat houdt de zaak flink op. Als dat niet genoeg is kunnen we altijd nog die Serven beloven, dat ze wat soepeler tot het Vierde Rijk mogen toetreden als ze de aanleg van hun stukkie South Stream traineren. Kunnen wij in de tussentijd een LNG-deal sluiten en via sancties en aero-kunstjes Moskou buiten de deur houden. En over een paar jaar komt meneer MacCain dan bij leven en welzijn voor de camera van Een Vandaag de vlag hijsen. Wat kan het leven toch eenvoudig zijn.

(1) Zie ook de serie “Tussen yoghurt en snert”

 • Datum: .

zondag 27 juli-2014
Dacht u dat echt? Dat die grappenmakers in Washington ezeltje prik deden bij het uitkiezen van Russische kandidaten voor een nummertje sanctie? O, gelukkig, we konden het ons ook al niet voorstellen. Maar kunt u ook een voorbeeld noemen van een uiterst bewuste keus? Wij wel. Tot de eerste uitverkoren bups van 20 maatschappijen behoorden er 5 tot het conglomeraat van Stroytransgaz. En wat doet of liever deed die gasboer? Die was actief betrokken bij de aanleg van het Bulgaarse deel van South Stream. Ook Gennady Timchenko, het baasje van Stroytransgaz, moest eraan geloven.
Zoals we al eerder meldden heeft Turkije vandeweek de ecologische bezwaren tegen het leggen van de pijpleiding op zijn zeebodem weggepoetst. Da's mooi meegenomen voor het Russisch/Italiaanse consortium, maar daar komt nog iets bij. Tot voor kort hadden ze vanwege het jarenlange gezeik met Kiev gekozen voor een route die het Oekrainse deel van de Zwarte Zee ongemoeid liet. Maar na de terugkeer van de Krim in de schoot van moedertje Rusland ligt dat even anders. De exclusieve rechten op de economische activiteiten binnen het Zwarte Zee-plat van Oekraine berustten namelijk bij Chernomorneftgaz. Een onderneming op de Krim. En u voelt hem komen: die onderneming inclusief die rechten werd opgeslokt door de nieuwe Russische deelstaat. En u voelt hem opnieuw komen: de hele santekraam van Chernomorneftgaz werd op het Amerikaanse sanctielijstje gezet.
Het is allemaal gewoon weer als vanouds: geopolletiek en financiële belangen. Dat daarbij duizenden onschuldige mensen bij bosjes het loodje leggen, het zij zo.
Collateral damage.
Stay tuned.

 • Datum: .

donderdag 7 augustus-2014
Jammer. We kennen zijn identiteit niet. Maar volgens ons gaat het om een volbloed malloot of een dronkelap. Hij gaat schuil achter de term “woordvoerder” en is in touw voor de demissionaire Europese Commissie. De betrokken nerd heeft vandaag verklaard dat de Commissie de sancties van Moskou op de invoer van zowat alles wat regelmatig op je bord verschijnt betreurt. Volgens hem waren die sancties duidelijk politiek gemotiveerd. Is dat effe een licht. Wat had ie anders gedacht? Duidelijk sexueel gemotiveerd? Duidelijk alcoholisch gemotiveerd? Duidelijk antroposofisch gemotiveerd? Wat verdient zo'n woordvoerder eigenlijk? Misschien is het de moeite waard om ook eens te gaan solliciteren.
Ondertussen staan landen die Moskou een warm hart toedragen in de rij om de gaten in de Russische buurtsupers op te vullen. Met Wit-Rusland, Argentinië en Brazilië vooraan in de rij. Verder staat er nog een deal met Iran op perron 11 klaar voor vertrek. Houdt in dat Rusland een half meloen barrels olie per dag van Iran gaat betrekken, wat met een marge van een paar litertjes neerkomt op de helft van de huidige olie-export van Iran. Te betalen met roebels, yuans, rials, whatever, maar in ieder geval geen dollars.
Daartegenover staat dat de Russen nieuwe energiecentrales voor Teheran en omstreken uit de grond gaan stampen. Verder zit er nog een Russisch-Indiase gasdeal in de korte pen ter waarde van 40 miljard dollar. Te betalen in roebels, yuans, rupees, whatever, maar in ieder geval geen dollars. Gevoegd bij de enorme deals met China en we kunnen ervan uitgaan dat Rusland voor een geweldige economische crisis staat. Althans, zo legt voornoemde woordvoerder dat waarschijnlijk uit. Hik. Stay tuned.

 • Datum: .

donderdag 14 augustus-2014
Het meisje heet Concepción Calpe. Ze doet iets economisch bij de voedsel- en landbouworganisatie van Bankie Moon. En in die hoedanigheid heeft ze geboerd, dat de landen die getroffen zijn door het dichtklappen van de Russische grenzen voor een hele oogst aan westerse etenswaren op zoek moeten naar nieuwe afzetgebieden. Suggestie van Conceppie: China, Latijns-Amerika en de Caraïben. Nou weten we niet onder welke economische tegel dit vrouwtje al die tijd heeft gezeten, maar ze noemt precies gebieden op die meteen in het gat zijn gedoken dat “wij” voor onszelf hebben gegraven in Oekraine. Een neo-liberale gotspe: Brussel is van plan om met name Latijns-Amerika te vragen om niet van de huidige situatie te willen profiteren. Nou is dat al knap moeilijk in het geval van Brazilië, want dat hoort net als China tot de BRICS-landen dus kan Brussel à priori begrip van die kant schudden. En gezien de zware tijden die Argentinië financieel doormaakt dankzij een paar door Washington gesteunde rauw kapitalistische hedge fondsen zal Brussel ook in Buenos Aires weinig gehoor krijgen. Chili staat al in de startblokken om van het Moskouse buitenkansje te profiteren en president Morales van Ecuador heeft gisteren gekraaid dat de getroffen westerse landen een dikke kunnen krijgen. In iets diplomatieker taal misschien, maar in ieder geval wel woorden van gelijke strekking.
In het betrokken steunpotje van het Vierde Rijk zou zo'n schamele 400 meloen euro zitten om de ergste brand te blussen. En die woedt echt niet in Nederland, maar wel in de PIGS-landen die toch al zwaar te lijden hebben van het 3 procent-beleid van Jeroen Poep-aan-je-schoen en meer van dat soort. Om de Oosteuropese sector niet te vergeten. Kortom, er voltrekt zich wel degelijk een ramp. Op korte termijn misschien aangenaam voor luitjes die op de voedselbanken zijn aangewezen, maar op de langere termijn zeker niet. Zoals gebruikelijk. Maar Kiev vaut une messe. Al zullen we gras moeten vreten. Stay tuned.

 • Datum: .

donderdag 21 augustus-2014
Wordt een gezellig wintertje daar in de Oekraine. Daar kunnen straks meloenen havenots simpelweg de douche openzetten om die ALS-actie te steunen. Geen gas. Vlad heeft de kraan dichtgedraaid en van die schalierommel hoeven ze weinig te verwachten. Verder kan Rob de Nijs rond de Kerst een revival verwachten van zijn nummer “Zet een kaars voor je raam vannacht”, want electriciteit wordt voor het grootste deel uit steenkool geperst. En waar zitten die kolenmijnen? In het stukkie land dat de Nationale Garde en de jongens van Kolomoisky momenteel in puin gooien. Wordt dus een karige Kerst. Want je kan wel een paar blikkies openscheuren uit de riante voedselpakketten die tegen die tijd worden uitgedeeld, maar je wil daar toch graag een warme prak van maken.
Volgende week moet het IMF besluiten of de volgende tranche van 1,9 miljard dollar naar Kiev kan worden overgemaakt. En premier Yats ziet de bui al hangen. Hij heeft inmiddels wel de gasprijs omhoog gekrikt (hihi). Zowel voor particulieren als het bedrijfsleven. Maar dat is nauwelijks voldoende om de verliezen te dekken die zijn ontstaan doordat buurman Vlad de grenzen heeft gesloten voor Oekrainse etenswaren. In antwoord op de sancties die Yats in de voetsporen van zijn nieuwe uitbaters heeft moeten instellen tegen Moskou. Gevoegd bij de wapper die de Oekrainse munt heeft gekregen en we mogen zeer binnenkort Griekse toestanden verwachten in Kiev en omgeving.
Trouwens, bij de buren in Bulgarije gaat het ook heel lekker. De minister van Economische Zaken heeft de aanleg van de South Stream weer stopgezet. Goddank dat daar nog wat tegenover stond. De USSA dirigeert binnenkort 12 F-15 toestellen naar het land van de yoghurt plus 200 man ondersteunend personeel. En da's voor de plaatselijke horeca geweldig nieuws. Zo komt Jan Splinter door de winter. U nog een ideetje voor nieuwe sancties? Mooi. Stuurt u die dan naar het ministerie van Algemene Zaken of naar de outfit van Jeroen-poep-aan-je-schoen. Daar weten ze er wel raad mee. En misschien krijgt u nog wel een bonus met de Kerst. Stay tuned.

 • Datum: .

vrijdag 22 augustus-2014
Voer voor liefhebbers van conspiracy. Pavlo Sheremeta is eergisteren min of meer afgeschoten als Oekrains minister van Economische Zaken toen het kabinet ene Valery Pyantnitsky tot onderknuppel had verheven op Pavlo's ministerie als staatssecretaris van internationale handel. Vond Sheremeta zwaar vagina, want in zijn ogen was Valery een vertegenwoordiger van de ouwe kliek. Daar wenste hij niet mee samen te werken en hij bood zijn ontslag aan. Nou zullen Oleg met de pet en Ludmilla Primarkova daar niet rouwig om zijn, want Sheremeta was verantwoordelijk voor het opkrikken van de gasprijs om het IMF een stijve te bezorgen. Maar buiten de landsgrenzen was men met name in Jeroenkringen al een tijdje redelijk jodelend over hem. Ondermeer door zijn oh zo gezonde financieel-economische adviezen aan de Maleisische regering als lid van de Malaysia Blue Ocean Strategy Institute en project manager van het Open Society Fund van ome Sjors Soros. Lekker hapje hè? Eet smakelijk. Stay tuned.

 • Datum: .

zaterdag 23 augustus-2014
Kusje erop. Bij Sigmar Gabriel. Dat is de Duitse minister van Ecokomische Zaken en Vice-Bondskanselier. Sigmar heeft in een vlaag van helderheid tegenover Welt am Sonntag verklaard, dat de territoriale integriteit van Oekraïne alleen is te redden door de boel te federaliseren. En zo de gebieden waar burgers met een hardnekkige voorkeur voor Vlad en zijn discipelen de meerderheid vormen binnenboord te houden. President Waltzman aka Poroshenko heeft zijn neus al opgehaald voor dit idee. Verbaast ons niks. Die heeft andere opdrachtgevers. Stay tuned.

 • Datum: .

dinsdag 26 augustus-2014
Een paar dagen geleden stond een Europese vlag in de hens. Die was aangestoken door een stel leden van de JARC, een bond van jonge boeren in Cataluña, bij het ritueel grillen van kratten perziken voor het stadhuis van Lleida. Kwam een verklaring achteraan. Deze:
“Wij accepteren niet langer dat we moeten doen wat de EU zegt. Die mensen hebben nog nooit een voet gezet in een veld vol fruit. Laten ze nou eens één keer luisteren naar de producenten in plaats van de consumenten”.
Aanleiding was de zeperd die Brussel de Spaanse agrarische sector heeft bezorgd door Vlad sancties op te leggen, waardoor die zich geroepen voelde om de bomen te sluiten voor de import van Europese etenswaren. De jonge Catalaanse boertjes eisen nu van de jongens en meisjes achter de billen van Manneke Pis dat ze de import van groente en fruit uit Turkije en Marokko wat zwaarder gaan belasten. Een smakelijke tit-for-tat dus.
Maar er zijn blijkbaar ook nog andere mogelijkheden voor de betrokken Spaanse agrariërs om het hoofd boven water te houden. Kregen we dit mailtje over van een totaal aan ons verslingerde lezer. Komt ie:
“De laatste weken worden we via de media geconfronteerd met de effecten van het Russische embargo voor Europese agrarische producten. Een groot probleem voor de sector. Maar een veel groter probleem is o.i. de illegale dumping van landbouwproducten door lidstaten binnen de grenzen van de EU. In Frankrijk worden bijvoorbeeld goedkope land- en tuinbouwproducten illegaal gedumpt door de Spaanse buren. Tijdens een paar korte trips in het zuiden van Frankrijk werden wij verrast door het grote aantal Spaanse vrachtauto's op lokale kleine weggetjes die je daar niet zou verwachten. Nog verrassender vonden we dat deze vrachtwagens zich bleken te verzamelen in Cavaillon, het zuidelijke distributiecentrum van Franse groente en fruit.
Dit is geen nieuwe situatie. Er is gewoon een lange termijnschade aangericht. Zo lang dergelijke dumpingpraktijken aanhouden en mede daardoor lokale Franse producten onder de kostprijs worden verkocht ziet het er daar somber uit voor de land- en tuinbouw. Die is trouwens toch al nauwelijks levensvatbaar en wordt overeind gehouden via torenhoge subsidies. En wie houdt deze janboel financieel in stand? De Europese belastingbetaler
”.

Nou, kunnen we het wel mee eens zijn. Fijn hè? Sancties. Eigenlijk is het gewoon kijken wie de langste heeft. En net als bij de land- en tuinbouw is dat voor een gedeelte afhankelijk van het jaargetij en/of de kwaliteit van de koelcel. Zo eenvoudig kan het wezen. Stay tuned.

 • Datum: .

dinsdag 16 september-2014
Dapper vrouwtje. De Vierde Rijkambassadeur in Irak, Jana Hybaskova, heeft op de stoep gezet dat verschillende Europese landen olie hebben gekocht van ISIS. De koppensnellers controleren elf olievelden in Irak en nog een flinke joekel in Syrië. Betekent bij mekaar zo'n 80.000 barrels per dag. En volgens Amerikaanse speursmurfen roepen die fanatieke baarden elke avond Kassah Akbar als ze weer 3 meloen dollar in hun spaarschaap laten glijden.
Om welke landen het gaat wilde Jana niet kwijt, maar geheid zeker dat ze bij dat huichelachtige zootje in Brussel exact weten welke lidstaten buiten de oliepot pissen. Er is trouwens niks nieuws onder de gasbol, want ook de voorgangers van ISIS in de regio tapten olie af om die vervolgens via Turkije op de markt te smakken. Heeft u internationaal smurfcommandant Hussein Barack O. ooit een sanctie horen uitspreken tegen de betrokken Europese boefjes? Had Hitler een snorretje?
ISIS heeft vorige week een niet-aanvalsovereenkomst getekend met het gematigde Syrische “verzet”. Hussein Barack gaat dat verzet voorzien van extra wapentuig ter waarde van 500 meloen dollar. Moeten we nog meer zeggen? Stay tuned.

 • Datum: .

woensdag 22 oktober-2014
Hoe verzin je het. Nou hebben die zakkenwassers in Washington weer sancties opgelegd aan Hongaarse hotemetoten. Omdat ze niet in de ganzenpas lopen. Ze vinden het economisch bij de ballen grijpen van Poetin cs. bezopen. Het levert voor Europa geen reet op. Integendeel. Nou zal dat Hongarije in wezen een bakkie goulash wezen. Dat kijkt allereerst naar zichzelf. Het verlies dat het land lijdt door het vervolg op de Hoekse en Kabeljauwse twisten in Oekraine bedraagt zo'n 50 meloen florint (grofweg 6 meloen euro) per dag. Dus vind je het gek dat ze daar hun middelvinger in het zwerk steken? Ook in Tsjechië en Slowakije zoeken ze naar de noodrem en buuf Merkel heeft daar al begrip voor uitgesproken. Maar tegelijkertijd heeft ze al een beroep op Brussel gedaan om Oekraine uit de financiële zorgen te helpen. Oftewel: wij als suffe belastingbetalers mogen straks opdraaien voor de gevolgen van een door Fucktoria Nuland en haar geestverwanten op gang gebrachte fascistische staatsgreep. Hoe gek wil je hem hebben? Stay tuned.

 • Datum: .

maandag 3 november-2014
Ze kunnen het niet laten. Politieagentje spelen. Op 22 oktober jl. visten we al uit de nieuwsvijver dat de USSA een koppel Hongaarse hoge piepels om de oren had getimmerd. Met dezelfde sancties als een divisie Russische evenknieën. Het waarom was toen nog net zo duidelijk als de transponder van de MH17. Maar ondertussen is het opgeklaard. Het Hongaarse energievehikel MOL heeft een aandeel van 49 procent in INA, een Kroatisch neefje. En wat zijn die Hongaarse Mollen, waaronder de Hongaarse staat, nou van plan? Om hun aandeel te verpatsen aan een niet nader genoemde Russische gasboer, waarvan iedereen denkt dat het Gazprom is. De geliefde sponsor van de Championsleague. En dat hebben de Amerikanski's in het kader van Koude Oorlog II liever niet. Komt bij dat Hongarije de leveranties van opgeslagen Russisch gas aan Oekraine heeft gestaakt, voorstander is van de aanleg van de South Stream gasleiding (1) en verder de Hongaarse minderheid in Oekraine steunt bij haar streven naar een meer zelfstandige staat binnen een te vormen Oekrainse federatie (2).
Voor al dit moois is de Hongaarse minister van BuZa in Washington al op zijn nette vestje gespuugd en is een Amerikaanse senator al in Zagreb langs geweest om te informeren of het karretje van INA en MOL nog in de poep is te rijden. Wat hebben we toch een geweldige partners. Stay tuned.

(1) Voor meer over South Stream zie eerdere berichten uit deze serie.
(2) Zie aflevering 35 van de serie “Fuck” dd. 6 augustus 2014.

 • Datum: .

woensdag 5 november-2014
Hongarije heeft schijt. Aan de sancties van de USSA. Aan het gepiep van BilderJean-Claude en zijn emotionele sidekick in Brussel. Aan de NATO-bonzen. Maandag heeft het parlement een wet aangenomen die de aanleg van het Hongaarse deel van de South Stream mogelijk maakt. Zonder toestemming van de Europese junta! De uitslag van de stemming was 135 leden voor en 35 tegen. Een ruime meerderheid mag je wel zeggen. Een Europese roeptoeter heeft gisteren al aangekondigd dat de Europese Commissie Boedapest om opheldering zal vragen. Opheldering? Wat valt er op te helderen? Het Hongaarse parlement heeft besloten om een stukkie pijp te laten aanleggen om Russisch gas door te laten. Dat levert poen op en dat kan Hongarije toevallig heel goed gebruiken (1). Dat wij nou zulke oetlullen zijn en alles slikken om een Nederlandse minister in de slagschaduw van een Luxemburgse zuipschuit te kunnen manouvreren, waar hij alleen iets mag zeggen als ie zijn mondkapje voordoet. 'sLands wijs, 'slands eer. Stay tuned.

(1) Zie aflevering 15 van deze serie dd. 22 oktober 2014

 • Datum: .

zaterdag 15 november-2014
Tot 2010 ging het goed in Boedapest. Net als die sociaal-democratische klootviolen hier in Nederland privatiseerde de Hongaarse “socialistische” regering er vrolijk op los, bezuinigde op kosten van de gewone burger en leende een stoot poen van het IMF terwijl het niet nodig was. Beter kan haast niet. Maar toen kwamen de conservatieven aan bod. Onder leiding van een volstrekte idioot: Viktor Orban. Wat deed die mafkees? Die legde als eerste maatregel om de economie op orde te brengen een blauwe brief bij de banken neer ter waarde van 855 meloen dollar. Verder schopte hij IMF-akela Christine Lagarde voor haar heuvel. Ondermeer door voornoemde lening vervroegd af te lossen om af te komen van die zware rentelast. En in 2013 besloot Viktor om 20 procent minder te betalen voor de leveranties van de internationale energieboeren die Hongarije onveilig maakten.
Dat werd hem uiteraard allemaal niet in dank afgenomen door de westerse wolven en Viktor werd in sommige kringen buiten de grens al gauw Viktator genoemd. Maar een ding was wel duidelijk: het ging in Hongarije een stuk beter. De werkeloosheid zakte dit jaar van 11 procent naar 7,4 en de lonen stegen met bijna 3 procent. Normaliter een reden voor blijdschap zou je zeggen, maar in Brussel, Londen en Washington heersen andere maatstaven. En toen Viktor 10 miljard van Moskou leende om de indertijd met Russische steun gebouwde atoomreactor te moderniseren en bovendien een wet door het parlement jaste om het Hongaarse deel van de South Stream gasleiding aan te leggen was de goulash gaar. Een niet zo gelukkige greep van Viktor om belasting te gaan heffen op internetgebruik bracht naar Oekraiens en Hong Kongs voorbeeld massabetogingen op gang in de grote steden. En wie liep ermee? De Amerikaanse zaakgelastigde Andre Goodfriend [zoiets verzin je niet, red.]. Nog zonder een tas met Fucktoriakoekjes, maar wat niet is kan nog komen. Voor je het weet heeft Boedapest zijn eigen Maidan en wordt Orban de buurman van Yanukovitsch.
Een teken aan de wand is de Global Maidan Conference die vandaag wordt gehouden in New York. Een van de luitjes die daar het woord zal voeren is de Oekraiense Nazi Volydymyr Parasiuk. Een van de helden van het Maidanplein en na de coup bevelhebber van een bataljon slagers die inmiddels hun sporen al hebben verdiend bij de “bevrijdingsstrijd” in het zuidoosten van vaderland. De Conference gaat zich focussen op een mogelijke internationale samenwerking bij het bevrijden van landen als Venezuela, Iran, Syrië en andere landen. Hoe makkelijk is het niet om met hulp van een stel NGO's en een plukje nazistische spierballen ook Boedapest een zootje ellende te bezorgen? Heel makkelijk. Viktor is gewaarschuwd. Stay tuned.

 • Datum: .

dinsdag 2 december-2014
Turkije boven. Vlad Poetin heeft gisteren een streep door het South Stream-project gehaald. En heeft een een-tweetje aangekondigd met Recep Erdogan om alsnog zijn gas richting Zuid-Europa te kunnen persen. En ook dat zal niet erg in het putje vallen in Brussel en Washington. Ze zijn namelijk niet erg gecharmeerd van het monopolie dat Turkije dreigt te veroveren op de gastoevoer uit de steppen van Centraal Azië naar het Vierde Rijk. Erdogan had in de ogen van de westerse junta's al veel teveel kapsones bij de onderhandelingen over de doorvoer via de Nabucco- en Sjah Deniz-netwerken (1). Vandaar de ontwikkeling van het White Stream Project. Een plan dat in 2005 werd gelanceerd door de toenmalige Oekrainse première Yulia Tymoshenko en een speciaal voor het project opgericht vehikel in Londen. Het behelsde de aanleg van een pijplijn tussen het Georgische Baku en een Oekrainse aanlegsteiger, dwars door de Zwarte Zee. Het zou een zalfje zijn geweest voor Igor Kolomoisky, Hunter Biden en de rest van die oligarchische gemeente, maar het was wel een dure grap (2). De route via de Krim zou aanzienlijk goedkoper zijn geweest, maar naar verwachting zou Poetin geen stijve jongen krijgen van een initiatief in die richting. Er waren trouwens toch al twijfels over de haalbaarheid van de Oekrainse optie, omdat de aansluiting van de White Stream op het Europese deel van de bestaande Russische gasleiding waarschijnlijk geen feestgedruis in Moskou zou oproepen. Toen dan ook in januari 2009 de verhouding tussen Kiev en Moskou zwaar aan het gas ging besloten de luitjes aan de knoppen om de White Stream naar Roemenië over te hevelen. Makkelijk? Nee, niet makkelijk. En zoals gezegd, een dure grap. Het bleef wikken en wegen en mogelijk zagen Kolomoisky en zijn Amerikaanse gappies alsnog een mogelijkheid om aan de bak te komen door een frisse nazi-coup. Maar Vlad zag de bui hangen en nam De Krim over. Brussel en Washington legden vanwege die door de bevolking gesteunde annexatie economische duimschroeven aan en zette in verschillende Oosteuropese landen druk om de South Stream te blokkeren. Dat lukte met veel pijn en moeite, maar Poetin heeft nu de knoop doorgehakt en wendt zich tot Turkije. Turkije boven. Nou eens kijken of er opnieuw wat te rotzooien valt op het Taksimplein.

(1) Goegelen wil wel eens helpen.
(2) Zie voor die connectie aflevering 34 van de serie “Fuck” dd. 30 juli 2014.

 • Datum: .

Dat kan natuurlijk niet. Curaçao is een land binnen ons Koninkrijk. En als wij in Den Haag meedoen aan de sancties die de USSA aan Rusland wenst op te leggen, dan kan Curaçao niet net doen of zijn pietermaai bloedt. Dan heeft het maar mee te doen. Maar wat gebeurt er? Een meerderheid in de landdag bleek tegen het aannemen van een stel amendementen voor de Sanctie Wet, die deelname aan die sancties moet regelen. Verpakt in de smoes dat die sancties deel uitmaakten van de mondiale strijd tegen terrorisme, witwassen en het financieren van baarden en ander militant gespuis. De anti-stemmers zagen er een bedreiging van Curaçao's autonomie in. 
Wil niet zeggen dat daarmee de amendementen 6 feet under gingen. Er werd een commissie benoemd. What else? Om uit te vlooien wat de internationale consequenties van een eventuele begrafenis zouden zijn. Daartoe werd een roedel financiële experts gehoord en die voorspelden hel en verdoemenis. Curaçao zou op de zwarte lijst komen van financieel onbetrouwbare landen. Oei! 
Maar wat is het alternatief? Mocht de meerderheid van de Curaçaose landdag alsnog door de knieën gaan, dan gaan meteen de sancties tegen Rusland een rol spelen. En wat gebeurt er dan bijvoorbeeld met de raffinage van Russische olie door de op het eiland gevestigde Refineria Isla? Waarschijnlijk a dios. Om maar te zwijgen over de Amerikaanse sancties die langzamerhand Venezuela wurgen. Het Vierde Rijk van Neutje Juncker mag dan nog niet zo ver zijn, wie zegt dat Brussel morgen niet die sancties overneemt en Curaçao niks anders kan doen dan follow the leader. Dat daarbij de werkgelegenheid een oplazer krijgt is blijkbaar secundair. Goeie raad voor de anti's: kijk goed uit als je het strand opgaat. Stay tuned. 


 • Datum: .

Onze “allies” aan de overkant van de plas gaan stug door. Met sancties. Nu overwegen die bijdehandjes om zowel Rusland als China af te straffen wegens cyberattacks. Vlad zou ingebroken hebben in het huistuinenkeuken-mailverkeer van het Pentagon en Xi zou stiekem binnen zijn gedrongen bij het Office for Personnel Management in Washington. Bewezen? Nee. Maar is dat nog nodig tegenswoordig? Nee. Moeten wij dat aan deze kant van de plas allemaal nog serieus nemen? Ook nee. Wat denk je dus van deze? Rosneft! Als er een Russisch bedrijf is dat zware sancties voor zijn ballen heeft gehad dan is dat Rosneft wel. Zou Mark Damesfiets dat nou hebben bedoeld met zijn “Nederland moet terug naar de sfeer van de Gouden Eeuw”? Dan krijgt ie in dit geval van ons een pluim in zijn winterstalling. Leve de man van de VOC, van je hieperdepiephoeree. Stay tuned.

 • Datum: .

Daar stond ie dan gisteravond. Steffie. Ons Bed and Breakfast-boertje uit Enkhuizen. Een beetje schrieltjes naast de flink in zijn hammen zittende Mike Pompeo en bijna net zo schutterend als Jan Peter Lullo indertijd toen ie George Wacko Bush een hand gaf. Ach guttik. Steffie vertelde aan haar van Tweebeeke dat ie een langdurig onderhoud had gehad met zijn collega van onze bevriende “ally” in Washington. En had gesproken over allerlei zaken waarmee The Donald de verhouding met ons wankele Reich op scherp heeft gezet. Zoals het eenzijdig opzeggen van het klimaatverdrag en de nucleaire deal met Iran. Dat laatste inclusief dreigende sancties voor Europese bedrijven die het wagen zakelijk in zee te gaan met de aya's. Want je kan bijvoorbeeld die kleine drol van een Macron vriendschappelijk bijna doodknijpen en buuf Merkel behandelen als een mevrouw die bij het wc-schoteltje van de Bundestag zit, aan het eind van de dag moeten ze allebei netjes in de Amerikaans/Israëlische ganzenpas lopen. Zo zit het volgens The Donald, Darth Vader Bolton en de pompeuze gesprekspartner van onze Steffie. En heb je babbels dan kan je hem krijgen. Buuf Merkel is vorige maand bijvoorbeeld al te verstaan gegeven dat de export van Duitse heilige koeien naar de USSA een dreun krijgt als de inmiddels begonnen aanleg van de tweede Russische gaspijp (Nordstream 2) door de Baltische Zee niet wordt stilgelegd. Dit om de Amerikaanse gasleveranciers in staat te stellen met veel duurder gas onze markt te vergallen en te voorkomen dat godbeterhet de dollar wordt vervangen door de euro in het aan die Europees-Russische gasdeals gerelateerde betalingsverkeer. Wat kunnen we daar tegenover stellen? Weinig. Misschien heeft Steffie gedreigd geen Amerikaanse toeristen meer te zullen toelaten in zijn Bread and Breakfast, maar of dat hout snijdt is de vraag. Zorgelijke tijden. Gelukkig hebben we Harry en Meghan nog. Stay tuned (JP).

 • Datum: .