Skip to main content

Sancties (001)

01 maart 2017

zondag 29 juni-2014
De muizen brulden afgelopen vrijdag niet meer. Tijdens een gezellig samenzijn bleken bitter weinig Europese leiders bereid de volgende tranche aan sancties tegen Moskou uit de hoed te trekken. Toch bang dat de financiƫle schade groter zou zijn dan het nut ervan. En gelijk hebben ze. Zo kwamen BP en haar Russische tegenvoeter Rosneft bijvoorbeeld een paar dagen geleden nog tot een leuke deal.
De Russische olieboer gaat in de komende 5 jaar BP voorzien van 12 miljoen moeilijk op te pompen olie. Tegen een vooruitbetaling van nu al 2 miljard dollar [let wel: dollar, red.], waarbij 8 grote internationale spaarvarkens betrokken zijn. Kan nog meer worden, want buiten het hek knorren nog meer varkens die willen meeschransen.
Een andere Russische olieboer, Gazprom, is bezig met een flinke aandelentransactie in Oostenrijk, waar Poetipoe kortgeleden nog zo succesvol een deuk schoot in het Brusselse verzet tegen de South Stream verbinding tussen de Russische gasvelden bij de Kaspische Zee en ons vlammetje onder de aardappelen. Een verbinding die buiten Oekraine omgaat, waardoor allerlei betalingsperikelen tussen Kiev en Moskou in de nabije toekomst tot het verleden zouden kunnen gaan behoren.
Hoe dit zij, Gazprom is bezig een kwart van de aandelen van de Oostenrijkse collega OMV over te nemen. Ook dat zal Brussel niet fijn vinden, want met die deal krijgt Gazprom een dikke vinger in de olie- en gasproduktie van Roemeniƫ, omdat OMV over een meerderheidsaandeel beschikt in OMV Petrom, de grootste Roemeense jaknikker. Grosso modo ziet het er dus naar uit dat de geboorte van de South Stream-route een kwestie van tijd is. Sancties of niet.

Klik hier om uw reactie toe te voegen
01 maart 2017