Sancties (020)
Dat kan natuurlijk niet. Curaçao is een land binnen ons Koninkrijk. En als wij in Den Haag meedoen aan de sancties die de USSA aan Rusland wenst op te leggen, dan kan Curaçao niet net doen of zijn pietermaai bloedt. Dan heeft het maar mee te doen. Maar wat gebeurt er? Een meerderheid in de landdag bleek tegen het aannemen van een stel amendementen voor de Sanctie Wet, die deelname aan die sancties moet regelen. Verpakt in de smoes dat die sancties deel uitmaakten van de mondiale strijd tegen terrorisme, witwassen en het financieren van baarden en ander militant gespuis. De anti-stemmers zagen er een bedreiging van Curaçao's autonomie in.
Wil niet zeggen dat daarmee de amendementen 6 feet under gingen. Er werd een commissie benoemd. What else? Om uit te vlooien wat de internationale consequenties van een eventuele begrafenis zouden zijn. Daartoe werd een roedel financiële experts gehoord en die voorspelden hel en verdoemenis. Curaçao zou op de zwarte lijst komen van financieel onbetrouwbare landen. Oei!
Maar wat is het alternatief? Mocht de meerderheid van de Curaçaose landdag alsnog door de knieën gaan, dan gaan meteen de sancties tegen Rusland een rol spelen. En wat gebeurt er dan bijvoorbeeld met de raffinage van Russische olie door de op het eiland gevestigde Refineria Isla? Waarschijnlijk a dios. Om maar te zwijgen over de Amerikaanse sancties die langzamerhand Venezuela wurgen. Het Vierde Rijk van Neutje Juncker mag dan nog niet zo ver zijn, wie zegt dat Brussel morgen niet die sancties overneemt en Curaçao niks anders kan doen dan follow the leader. Dat daarbij de werkgelegenheid een oplazer krijgt is blijkbaar secundair. Goeie raad voor de anti's: kijk goed uit als je het strand opgaat. Stay tuned.