Maakt Zelensky een einde aan de oorlog in Oekraïne? (001)

De nakende overwinning van de komiek Zelensky op chocoladekoning Poroshenko is een nederlaag voor Deep State en de Navo, ook al zou Zelensky een pion van een miljardair blijken te zijn. De investeringen in Poroshenko door het westen in deze oligarch, van Merkel tot Macron, van Rutte tot May, maken deze nederlaag een van hen.
Er zijn al veel parallellen getrokken met Grillo in Italië, maar in Italië woedt geen oorlog. Voorlopig.
Dat wordt een van de grote vragen voor de kersverse president, naast de hamvraag 'Gaan we door met de oorlog tegen Donetsk en Loegansk?: wat te doen met de gewapende fascisten die onder Poroshenko in het leger zijn opgenomen. Die van de hakenkruizen en de SS insignes.
Poroshenko heeft nu zijn nederlaag toegegeven. Met een waarschuwing. Hij blijft in de politiek, het klonk zowaar dreigend, en dat wat hij 'met zijn fantastische team' in 5 jaar heeft gerealiseerd beschermd moet worden. Hij deed een beroep op het leger. Laten we (en de Oekraïners natuurlijk helemaal) hem en het leger goed in de gaten houden. Maidan was ook een staatsgreep.
De uitlatingen van Zelensky over de oorlog zijn op zijn zachts gezegd ambigu geweest. Daar kunnen verschillende redenen voor zijn. Hij heeft zijn feestende aanhang verzekerd dat hij ze niet zal teleurstellen. We zullen zien.
Pas als de kanonnen zwijgen in Oost-Oekraïne zullen we weten of de oorlog van Deep State en de Navo wordt voortgezet of gestaakt. (WK)

  • Datum: .

Maakt Zelensky een einde aan de oorlog in Oekraïne? (002)

De comfortabele meerderheid van Zelensky's 'Dienaar van het volk'-partij in het Oekraïnse parlement (254 zetels) heeft hem de mogelijkheid gegeven dingen te doen die in het land door de rechtse krachten worden verafschuwd: directe onderhandelingen beginnen met de Donbass-rebellen. Het instellen van een 'gemengde commissie' van Kiev en de opstandige Republieken, met waarnemers uit Frankrijk, Duitsland en Rusland, heeft binnen Zelensky's partij tot woede geleid bij extremisten. Ze beschuldigen hem ervan het 'Russische taalgebruik' van 'interne problemen' van Oekraïne te hebben overgenomen.

Volgens deze 'nationalisten' is het conflict immers het gevolg van 'Russische agressie'. Het benoemen als 'Burgeroorlog' of 'intern conflict' is voor hen vloeken in de kerk. De partij van Zelensky is in een vloek en een scheet geformeerd. Dat moest zich wreken. 'Zo gewonnen zo geronnen' zegt ons spreekwoord. Daarbij leunde zijn spectaculaire opkomst sterk op de financiële steun van de oligarch Ihor Kolomoiski, die in gevecht is gewikkeld met de Oekraïense justitie in verband met malversaties. Kolomoiski zoekt uiteraard bescherming van zijn protégé. 

Dat Zelensky toch voor het pad van de vrede kiest, terwijl de ratten aan zijn stoelpoten knagen, is ronduit moedig. Het is een indicatie van dat een belangrijk deel van de bevolking genoeg heeft van de burgeroorlog en bereid is tot een vergelijk. (WK)

  • Datum: .

Kleintje Muurkrant - Postbus 703 - 5201 AS - 's-Hertogenbosch