De nakende overwinning van de komiek Zelensky op chocoladekoning Poroshenko is een nederlaag voor Deep State en de Navo, ook al zou Zelensky een pion van een miljardair blijken te zijn. De investeringen in Poroshenko door het westen in deze oligarch, van Merkel tot Macron, van Rutte tot May, maken deze nederlaag een van hen.
Er zijn al veel parallellen getrokken met Grillo in Italië, maar in Italië woedt geen oorlog. Voorlopig.
Dat wordt een van de grote vragen voor de kersverse president, naast de hamvraag 'Gaan we door met de oorlog tegen Donetsk en Loegansk?: wat te doen met de gewapende fascisten die onder Poroshenko in het leger zijn opgenomen. Die van de hakenkruizen en de SS insignes.
Poroshenko heeft nu zijn nederlaag toegegeven. Met een waarschuwing. Hij blijft in de politiek, het klonk zowaar dreigend, en dat wat hij 'met zijn fantastische team' in 5 jaar heeft gerealiseerd beschermd moet worden. Hij deed een beroep op het leger. Laten we (en de Oekraïners natuurlijk helemaal) hem en het leger goed in de gaten houden. Maidan was ook een staatsgreep.
De uitlatingen van Zelensky over de oorlog zijn op zijn zachts gezegd ambigu geweest. Daar kunnen verschillende redenen voor zijn. Hij heeft zijn feestende aanhang verzekerd dat hij ze niet zal teleurstellen. We zullen zien.
Pas als de kanonnen zwijgen in Oost-Oekraïne zullen we weten of de oorlog van Deep State en de Navo wordt voortgezet of gestaakt. (WK)

  • Datum: .

De comfortabele meerderheid van Zelensky's 'Dienaar van het volk'-partij in het Oekraïnse parlement (254 zetels) heeft hem de mogelijkheid gegeven dingen te doen die in het land door de rechtse krachten worden verafschuwd: directe onderhandelingen beginnen met de Donbass-rebellen. Het instellen van een 'gemengde commissie' van Kiev en de opstandige Republieken, met waarnemers uit Frankrijk, Duitsland en Rusland, heeft binnen Zelensky's partij tot woede geleid bij extremisten. Ze beschuldigen hem ervan het 'Russische taalgebruik' van 'interne problemen' van Oekraïne te hebben overgenomen.

Volgens deze 'nationalisten' is het conflict immers het gevolg van 'Russische agressie'. Het benoemen als 'Burgeroorlog' of 'intern conflict' is voor hen vloeken in de kerk. De partij van Zelensky is in een vloek en een scheet geformeerd. Dat moest zich wreken. 'Zo gewonnen zo geronnen' zegt ons spreekwoord. Daarbij leunde zijn spectaculaire opkomst sterk op de financiële steun van de oligarch Ihor Kolomoiski, die in gevecht is gewikkeld met de Oekraïense justitie in verband met malversaties. Kolomoiski zoekt uiteraard bescherming van zijn protégé. 

Dat Zelensky toch voor het pad van de vrede kiest, terwijl de ratten aan zijn stoelpoten knagen, is ronduit moedig. Het is een indicatie van dat een belangrijk deel van de bevolking genoeg heeft van de burgeroorlog en bereid is tot een vergelijk. (WK)

  • Datum: .

Op de dag dat president Joe Biden de 20-jarige oorlog tegen Afghanistan (waarin ons land als trouwe vazal haar Navo-partijtje vrolijk meeblies), 'een daverend succes' noemde, 2 dagen na de smadelijke aftocht, sloot zijn land een 'militaire en humanitaire' deal (voor respectievelijk 66 en 45 miljoen dollar) voor steun aan Oekraïne, tijdens een bezoek van de Oekraïense president Zelensky aan Washington.
Weliswaar gaat het in vergelijking met de duizenden miljarden die de oorlog 'voor de opbouw van Afghanistan' de Amerikaanse belastingbetaler heeft gekost nog om een bescheiden bedrag, maar wat niet is kan nog komen. En komt er ook, de plannen van Washington kennende.
En wij als Europese vazallen "mogen" natuurlijk meedoen en meebetalen.
Het is krankzinnig: het ene conflict is met een totale nederlaag beklonken en onze redder van de vrije wereld staat klaar om zich in het volgende avontuur te storten.
Met nucleaire consequenties.
In ons land zal geen onvertogen woord worden gehoord over deze oorlogsplannen.
Maar in Duitsland zullen sommigen zich achter de oren krabben. In deze contreien leden de Duitse legers tijdens Wo2 een nederlaag die zich gemakkelijk kan meten met die van de VS in Washington.  (WK)

  • Datum: .

Nederland gaat meehelpen om het door Washington bij haar vertrek vernielde vliegveld te repareren en stelt daarvoor 1 miljoen beschikbaar. Vermoedelijk ook operationele expertise.
Kaag reist rond om de komst van Afghanen die (in de ogen van de Talibaan) met de VS en haar vazallen hebben gecollaboreerd naar Europa te verhinderen.
Dat is het fijne van 'het bondgenootschap' met de VS: nog lang na het vertrek van onze 'grote broer' mogen wij nagenieten van hun goede werk. Het vliegveld herstellen en Turkije betalen om de stroom vluchtelingen tegen te houden.
De VS hebben bij hun vertrek 7 miljard dollar uit de kluizen van de Afghaanse centrale bank meegenomen. Daarbij steken de 170 miljoen die de president Ghani meenam naar zijn ballingsoord in de Golfstaten wat magertjes af.
Ook de Afghaanse tegoeden bij het IMF (460 miljoen) zijn geblokkeerd.
Oftewel de Talibaan zijn blut. Met alle consequenties.
Dan zullen ze wel naar ons moeten luisteren is het idee. Nadat we ze met drones hebben uitgemoord.
Afghanistan is beroofd, na te zijn verkracht.
Oekraïne moet een volgende onderneming van de bondgenoten worden. De VS zijn er niet in geslaagd Northstream-2 te verhinderen omdat Duitsland niet wilde buigen. Dit is een grote klap voor Kiev. Ze dreigt inkomsten uit gasdoorvoer naar Europa mis te lopen. De kurk waarop het failliete land drijft.
Oekraïne is de enige voormalige Sovjet-republiek waar het bruto nationaal product sinds het uiteenvallen van de unie 30 jaar geleden niet is gestegen maar gekrompen.
In Nederland en de rest van Europa zouden we moeten doen wat de Talibaan hebben gedaan: de Amerikanen eruitgooien. Met hun kernwapens op Nederlands grondgebied.
Niet wachten tot ze vertrekken.
Dat heeft niets te maken met het gedachtegoed van de Talibaan onderschrijven.
Hun machtsovername was, in vergelijking met de bombardementen door 'de coalitie van 62' die het land 20 jaar beoorlogde, trouwens opmerkelijk geruisloos. Zelfs de om zijn verzet zo geroemde Pansjir vallei viel erg gemakkelijk. 
Laten de Afghanen het lekker zelf uitzoeken.
Zouden wij ook moeten doen. (WK)

  • Datum: .

Zelensky werd gekozen om een eind te maken aan de oorlog in Oekraïne. De burgeroorlog tegen de Donbass die zijn voorganger chocolademiljardair Poroshenko flink had opgestookt met geld en wapens uit toen nog alleen Washington en Londen.
Inmiddels is de aap uit de mouw gekomen: acteur en komiek Zelensky (met achter zich een volgende Oekraïense miljardair) heeft zich ontpopt als een werktuig van de Navo net als zijn voorganger en zijn land juist meegesleept in een escalatie van de oorlog tegen Donetsk en Lugansk (sinds 2014 15.000 doden, 80 procent daarvan burgers, waarvoor geen Nederlandse kerkklok is geluid) die vervolgens is uitgelopen op een militair ingrijpen van grote broer Rusland.
Oekraïne had meer dan 100.000 door het westen tot de tanden bewapende soldaten samengetrokken in Oost-Oekraïne om definitief af te rekenen met de opstandige Volksrepublieken.
Dat is door het ingrijpen van Rusland verhinderd.
De VN meldt na een maand oorlog 1000 burgerdoden. Dat steekt schraal af tegen de Amerikaanse oorlogen tegen Irak, Libië of Afghanistan waar wij aan mededen.
6 miljoen vluchtelingen voor West-Europa, waarvan de VS na lang aandringen hebben beloofd 100.000 op te nemen. De hoogst opgeleide zonder twijfel.
De Europese Navo vazallen leveren nu ook aanvalswapens; zelfs Duitsland, met haar "linkse regering", tanks, raketten en ander geavanceerd wapentuig. Het nieuwe Ostfront.
Het doel, zoals geformuleerd door Biden: regime change in Moskou. Zoals in Irak, Libië en Afghanistan.
De Derde Wereldoorlog wordt er door onze leiders voor geriskeerd.
Zelensky is alleen nog acteur. Komiek is hij niet meer. Hij leest teksten voor aan parlementen over de gehele wereld die zorgvuldig zijn voorbereid door de neocons te Washington.
Hij speelt de rol van zijn leven met de levens van zijn land en ons allemaal. (WK)

  • Datum: .

Kleintje Muurkrant - Postbus 703 - 5201 AS - 's-Hertogenbosch