Skip to main content

zondag 14 oktober-2012
Waarom en door wie? Nog onbekend. Maar in 2010 kreeg de toenmalige Franse minister van Financiën een lijst in haar gleuf geduwd met bijna 22.000 namen van rijke Europese stinkerds die over een geheim Zwitsers spaarvarken beschikten. Wat ze er toen mee heeft gedaan is niet duidelijk. Maar volgens de Griekse mainstream heeft ze in ieder geval wel het Griekse gedeelte met een kleine 2000 namen doorgeduwd naar Giorgos Papaconstantinou, op dat moment haar collega in Athene. Papa zou die lijst op zijn beurt hebben doorgegeven aan zijn socialistische opvolger, Evangelos Venezilos. De Griekse dagvodden zouden nu graag van de huidige aanvoerder van de socialistische evangelisten willen weten wat ie met Christientje’s oekaze heeft gedaan. Voorkomen dat zijn partijgenoten op Lagarde’s List in a perfect storm terechtkwamen? Nou, gezien de imposante sjoemeltraditie in de slagschaduw van de Akropolis zeker geen mallotige veronderstelling.
Hoe dit ook zij, op 3 oktober jl. zou Evangelos de boel hebben doorgerammeld naar premier Antonis Samaras. Je zou verwachten dat de postode ook “ik heb een pakje voor u” in de intercom van de tegenwoordige minister van Financiën heeft getoeterd. Maar Yannis Stoumaras kreeg niks en is daar net zo laaiend over als een molotovcocktail in Winschoten.
Volgens de laatste berichten zou premier Samaras inmiddels de Griekse FIOD op de zaak hebben gezet. Dat resulteerde meteen in de arrestatie van Yannis Sbokos. Een vroegere minister van Defensie die verdacht wordt van corruptie en mogelijk van dezelfde tzatziki te hebben gesmikkeld als collega Akis Tsochatzopoulos. Akis wordt ervan beschuldigd 1.29 miljard dollar te hebben afgetapt van een stel defensiecontracten. Samen met een hele verzameling boeven die zich enthousiast te buiten gingen aan de was in het sop zetten en gevalletjes omkoping.
Tot die verzameling zou ook ene Vlassis Kamouroglu hebben behoord. Een hotemetoot van de firma Drumilan International die handelde in geavanceerd Russisch wapentuig en afgelopen vrijdag zwaar overleden werd gevonden in een deftig hotel in Jakarta. Dit in navolging van Leonidas Tzanis. Een socialistische politicus en ex-minister van Binnenlandse Zaken, die op 5 oktober jl. zonder afscheidsbriefje bungelend werd aangetroffen in zijn eigen woning. Naar verluidt stonden beide dooie heren op Lagarde’s List.
Tot nu toe werd alleen het gras vertrappeld, maar nu lijken toch ook de olifanten te sneuvelen. Stay tuned.

  • Datum: .

maandag 15 oktober-2012
Hebbes. Dat lijstje van IMF-courtisane Christine Lagarde, dat momenteel dood en verderf zaait in de top van de Griekse samenleving is naar alle waarschijnlijkheid afkomstig van de zowel over een Frans als Italiaans paspoort beschikkende Hervé Falciani. Een voormalige IT-nerd van de HSBC in Genève, die de pest erin kreeg toen hij zag hoeveel rijke Europese stinkerds en grote bedrijven geheime spaarvarkens bij zijn bank en de concurrentie hadden gestald. En met hun zwarte poen allerlei irreguliere kunstjes uitvoerden, waardoor sommige varkens haast uit hun voegen groeiden.
Hervé verzamelde tussen 2006 en 2008 alle gegevens waarop hij de hand kon leggen tot hij in Libanon werd betrapt bij een poging een deel van die gegevens om te zetten in baar geld. Op verzoek van de Tellgangers werd Hervé verhoord, mocht daarna tijdelijk en onder voorwaarden wat frisse lucht opsnorkelen en nam vervolgens de gelegenheid te baat om als een drone de benen te nemen. Hij vestigde zich in een durrep op de grens van Frankrijk en Italië. Geen slechte keus: beide landen hebben geen uitleveringsverdrag met Zwitserland.
De Zwitserse autoriteiten gingen heftig over de rooie en zetten uiteindelijk Falciani op de internationale opsporingslijst wegens diefstal en een paar andere ongemakken. En... ze verzochten de Franse smurfendienst om teruggave van Hervé’s computer en opgeslagen materiaal. Dat hadden ze beter niet kunnen doen. De smurfen werden wakker en Herveetje’s spullen werden in beslag genomen en uitgeplozen. Ali Baba? Sesam? Meer dan dat.
Ondanks Zwitserse protesten vanwege het hanteren van onrechtmatig verkregen materiaal ploften bij een groot aantal Franse laaienlichters dikke blauwe brieven op de deurmat. En de toenmalige minister van Financiën, Christine Lagarde, zag er geen gestrekt been in om ook de buurlanden te laten meegenieten.
Griekenland incluis. Of haar goedgeefsheid invloed heeft gehad op haar benoeming als opvolgster van vrouwenvreter Dominique Strauss Kahn bij het IMF is niet bekend, maar het zal zeker wel geholpen hebben. Stay tuned.

  • Datum: .

zondag 28 oktober-2012
Of het ook lekker gaat in Das Reich. Vooral in Griekenland. Daar heeft een topjurk een smurfenposse op pad gestuurd om ene Kostas Vaxevanis bij zijn lurven te grijpen en in een kerker te werpen. Wat had Kostas gedaan? Die had Christine Lagarde’s lijst van Griekse zakkenvullers in zijn weekvod Hot Doc gepubliceerd. Compleet met de het aantal meloentjes dat ze indertijd hadden laten zakken op Zwitserse bankrekeningen. Was dat verboden? Nee, maar hier en daar zal de poen zonder twijfel de kleur van Zwarte Piet hebben gehad en/of sneaky zijn onttrokken aan het zicht van de blauwe brievenbrigade. En als tussen de namen van al die stukken ongeluk bijvoorbeeld ook die van de huidige voorzitter van het Griekse parlement, een stel knuppels van het ministerie van Financiën, toppers uit het Griekse zakenleven en andere stutten van de samenleving voorkomen, dan is het logisch dat je als journalist al heel snel een smurfenposse achter je reet aan krijgt. Want hé, je staat met dit soort schrijfsels wel met je maatje 47 in de privacy van die laaienlichters te trappen en dat is strafbaar.
Intussen zijn de lonen van miljoenen Griekse schrobbers gehalveerd en ze kunnen wat de zielige slachtoffers van Vaxevanis’ artikel betreft de pleuris krijgen. Mede namens Reichsführer Hermann von Rompuy en zijn megalomane ijzeren garde in Brussel. Stay tuned.

  • Datum: .

woensdag 31 oktober-2012
Ordung muss sein. Zeker in het wrakke Griekse buitengewest van Das Reich. Als een journalist bijvoorbeeld zo bijdehand is om alle Griekse namen van Lagarde’s List in zijn weekvod te pletteren, dan wordt ie door een posse opgehaald en in een kerker gesmeten (1). Morgen wordt Vaxevanis voor de kadi gesleurd. Wegens misbruik maken van de persvrijheid en schending van de privacy van al die sloebers die hun poen in een Zwitsers spaarvarken hebben laten glijden.
En als een journalist denkt dat ie uit de losse pols iets kan boeren over een zittende minister dan gaat ie op de keien. Dat was begin deze week het lot van Marilena Katsimi en Costas Arvanitis, beiden werkzaam voor de staatsomroep ERT als presentatoren van het populaire ochtendnieuws. Aanleiding waren hun uitlatingen over minister van Binnenlandse Zaken Nikos Dendias. Een uiterst rechtse rakker, die vorige week berichten, dat linkse demonstranten tegen het weer aan de oppervlakte komende fascisme in Griekenland buitensporig waren afgeranseld door ME-smurfen en later in hun cel niet zo deftig waren behandeld, mordicus ontkende. Toen duidelijk werd dat die berichten helemaal juist waren stond Nikosje behoorlijk voor Akropolis en hield zich verder opvallend koestas. En wat zeiden Marilena en Costas naar aanleiding van dit kostelijke voorval? Komt ie:
Arvinitis: Zou Dendias nu aftreden?
Katsimi : Ik denk het niet
Arvinitis: Ja en nu? Gaat hij zijn excuses aanbieden?
Katsimi : Geen idee.
Geen uur later werden ze door eindredacteur Aimilios Liatsos geschorst. Ze hadden volgens hem met hun onacceptabele insinuaties de journalistieke ethiek geschonden en bovendien Dendias niet de kans gegeven voor een weerwoord.
De vakbond van journalisten loopt ondertussen met afgezakte broek rond en heeft opgeroepen tot prikacties en stakingen net zolang tot Marilena en Costas weer aan de slag kunnen. Mene tekel zullen we maar zeggen. Stay tuned.

(1) Zie de vorige aflevering dd. 28 oktober 2012

  • Datum: .

vrijdag 2 november-2012
Het heeft acht uur geduurd. Toen sprak een kadi in Athene Costas Vaxevanis vrij. In zijn ogen had de journalist niet in de privacy staan te baggeren van alle rijke stinkers op Lagarde’s List. Daarmee bleek hij schijt te hebben aan de jurk van het OM, die Costas tijdens het proces nog had verweten dat hij bloed aan de paal wilde en Griekenland had veranderd in een Colosseum.
De heisa die de arrestatie van Vaxevanis heeft veroorzaakt krijgt overigens wel een sappig vervolg. Het team van financiële speursmurfen dat bezig is om aan de hand van Lagarde’s List uit te vlooien welke deftige onverlaten hun derrière met de jaarlijkse blauwe brieven hebben afgeveegd, heeft het Parlement een oekaze bezorgd. Daarin verzochten de poensmurfen uit te vlooien waarom de betrokken ministers van Financiën na ontvangst van de List in 2010 er geen kloten mee hadden gedaan. Mocht het Parlement op dat verzoek ingaan dan kunnen de heren Papaconstantinou en Venezilos (1) ernstig met hun fluit in het zand raken. Als namelijk blijkt dat ze willens en wetens de lijst van Christientje in het onderste laatje rechts achterin hebben geschoven, dan kunnen ze daarvoor zelfs voor de kadi worden gesleurd.
Om er zeker van te zijn dat de oorspronkelijke List identiek is aan het ei dat Vaxevanis in zijn Hot Doc had gelegd en het exemplaar waarover hij zelf beschikt wel halal is, heeft de huidige minister van Financiën Yannis Stournaras (nee, helaas geen Stornaras) ondertussen aan Parijs gevraagd of ie een duplootje kan krijgen. Kijk, zo heurt het. Nou Marilena Katsimi en Costas Arvanitis weer terug op hun post (2) en je zou bijna denken dat het wel weer goed komt in Griekenland. Tot de wekker gaat. Stay tuned.

(1) Zie aflevering 1 dd. 14 oktober 2012
(2) Zie aflevering 4 dd. 30 oktober 2012

  • Datum: .

maandag 10 december-2012
Het was vet nieuws. Een paar weken geleden meldden twee Griekse kranten, dat Margarita Papandreou een spaarvarken met ruim 500 meloen euro beheerde bij de HSBC in Genève. Onder de schuilnaam Maria Panteli. Het was verreweg de grootste post op de lijst van 2000 Griekse spookspaarders, die de toen nog als Frans minister van Financiën door la vie en rose leven stappende Christine Lagarde naar Athene had gestuurd. Iedereen over zijn strot want Margarita was wel de moeder van de socialistische oud-premier Georgios Papandreou, die toevallig net de scepter zwaaide toen de lijst arriveerde. Hoewel je het niet zou zeggen is ook in de slagschaduw van de Acropolis 1 + 1 wel degelijk 2. Dus de conclusie dat vriend Papandreou bewust de lijst in een laatje rechtsonder had gefrommeld lag voor de hand. Maar Papa was woest. Hij had geen reet met die mega-rekening te maken. Laat staan zijn moeder. Zei hij.
Nou is het beroerde dat de lijst erg gezellig is, maar verdere details ontbreken. Met name de overboekingen van en naar de in de jaren negentig geboren HSBC-varkens ontbreken. En de Tellgangers hebben in antwoord op recente Griekse verzoeken om meer inlichtingen tot nu toe hun middelvinger in de lucht gepriemd. Betekent dat Maria Panteli en Margarita Papandreou niet een en dezelfde persoon hoeven te zijn. En dat het nieuws van een paar weken geleden een polletiek laagstandje kan zijn geweest. Voorlopig dus remise. Maar er kan nog van alles gebeuren. Stay tuned.

  • Datum: .

woensdag 9 januari-2013
Zat er dik in. En komt er nu ook dik uit. De Griekse oud-minister van Financiën Giorgos Papaconstantinou heeft nu erkend, dat er met de lijst van 2000 vluchtkapitalisten bij de HSBC in Genève die zijn toenmalige Franse collega hem in 2010 had toegestuurd is geknoeid. Hij had de CD bij een intimus in de gleuf geduwd om uit te vogelen wie de ernstigste onverlaten waren en of het de moeite waard was om ze te vervolgen. Nee, dat er drie familieleden op stonden wist Giorgosje op dat moment nog niet. Maar je kan niet alles weten.
Wie die intimus was wil Papa nog niet kwijt, maar de betrokken vogel kwam na een serieuze bestudering van de lijst terug met de namen van zo’n 20 schuifelaars die samen goed waren voor de helft van de in totaal 2 miljard stille euro’s die bij de HBSC een plekje hadden gevonden.
Dat was voor Giorgos voldoende reden om speursmurfen van de Griekse FIOD los te laten uit hun hok om uit te vinden of de voorhanden zijnde Geneefse cijfers in overeenstemming waren met de belastingopgaven van de 20 hufters. Waarom Giorgos niet de hele lijst aan zijn smurfen had overgedragen? Nou, een paar jaar daarvoor was er eens een analoog Liechtensteins lijssie van benauwde belastingontduikers bezorgd. Het onderzoek daarnaar had 14 maanden geduurd en voor het resultaat daarvan kon meneer de minister geen grote doos gebak bestellen. Hij vertrouwde het niet helemaal. Zei hij.
Hoe dit ook zij, toen het onderzoek al een tijdje liep hoorde meneer de minister van de hoofdslimmerik van de Griekse AIVD, dat er gerommeld was met de CD waaraan door meneer de minister’s intimus was gesnuffeld. Zo waren potjandoossie de namen van drie familieleden van meneer de minister verdwenen. Maar geen nood, er lag een moeder-CD in Parijs. Ergo, er werd een nieuwe kopie opgevraagd en die werd doorgeperst naar Yannis Diotis, de aanvoerder van het FIOD-team. En nee, hij had aan zijn ministeriële opvolger niks verteld over het lopende onderzoek. Dat moest Yannis maar doen!!
Tot nu toe is intimus dus buiten schot gebleven, maar mocht het parlement zijn identiteit toch willen weten, dan is Papa alsnog bereid om hem voor de wolven te gooien. Over geknoei gesproken. Yezos Kristos. Stay tuned.

  • Datum: .

donderdag 17 januari-2013
Kan vandaag gezellig worden in het Griekse parlement. Daar wordt namelijk gehakketakt over de vraag welke hoge bomen en welk struikgewas in de affaire rond de lijst van Lagarde door een nog te benoemen enquêtecommissie getrimd cq. gerooid moeten worden. Dat in ieder geval ex-minister van Financiën Papaconstantinou, met wie de affaire begon, voor het luik gaat staat wel vast. Dus die zal wel multicolor stront schijten, omdat ie dan de naam van zijn intimus moet noemen bij wie hij de oorspronkelijke Lagarde-CD in de gleuf heeft geduwd. Ter bestudering. Maar er bestaat een goeie kans, dat voornoemde intimus tijdens die studie de namen van Papa’s zoon en twee dochters uit de lijst heeft gepeuterd. En dat heeft inmiddels aanleiding gegeven tot wilde speculaasjes.
Een andere vrijwel zekere kandidaat voor een trimbeurt is Yiannis Diotis, het voormalige baasje van de Griekse FIOD. En geloof het of niet, ook hij heeft de (inmiddels aangepaste) CD overgeheveld naar een ondergeschikte met het verzoek de boel op een stick te zetten en de CD met de vulles mee te geven. Hoe verzin je het. Als we het over een ongelooflijk kolerezootje hebben in de polletieke arena praten we meestal over een Poolse landdag. Maar wat dacht u van een Griekse? Stay tuned.

  • Datum: .

Ze deden net of het nieuws was. Onze collega's. Dat de HSBC in Genève stiekem miljarden bewaarde voor een flink aantal rijke stinkerds. Maar de door Hervé Falciani gejatte spulletjes vormden jaren geleden ook al de bron van vrolijke verhalen over het besodemieteren van blauwe brievenbrigades, kleine en grote wasjes, polletiek geschuifel en meer van dit soort attracties. Culminerend in de List van Christine Lagarde, de ouverture van het huidige Griekse drama (1).
Wel nieuws was, dat een zevental cliënten van de HSBC in totaal 81 meloen dollar in de ruif van de Clinton Foundation hadden gedumpt. Tot dat zevental behoorden ondermeer Clinton's gappie de inmiddels beruchte koterkruiper en leverancier Jeffrey Epstein (2) en Denise Rich, de ex van de in 2013 te vroeg van ons weggerukte Marc Rich (3). Een Amerikaanse handelaar die nogal eens dingen deed die verboden waren, waardoor ie op het verlanglijstje van de Amerikaanse scherpslijpers kwam te staan. Hij nam net op tijd de poten naar Zwitserland, maar af en toe verbleef hij ook in Marbella. Daar zei hij “mogge buurman” tegen Felice Cultrera, de invloedrijke spaarvarkenhoeder van een stel avontuurlijke Siciliaanse ondernemers (4). Hoeder of niet, Felice draaide desondanks bij gelegenheid samen met de FBI een plot in elkaar om buurman Marc te lichten en over te brengen naar de USSA. Maar door ingrijpen van een in de nabijheid verkerende BN-er leed de plot schipbreuk. In 2001 haalde Bill Clinton bij zijn ontslag uit het Witte Gekkenhuis vriend Rich van de zwarte lijst af. Vandaar misschien dat Denise … u snapt hem.
Andere donateurs van Clinton's Foundation waren ondermeer gevulde zandhappers uit Saudi Arabië, Qatar en de emiraten, wat Bommels uit Australië en Duitsland en een Canadese overheidsinstelling. En allemaal verwachtten ze daarvoor iets terug. Want genereuze gebarentaal is hartstikke leuk, maar voor niks gaat de zon op. Blijven we nog met één ding zitten: als Christine zo ijverig in de weer was met al die lijsten van de HSBC, hoe komt het dan dat we nu pas iets horen over de Adam en Hill (5)? Ooooo, daarom! Juist. Stay tuned.

(1) Zie De 24.000 van Lagarde dd. 7 oktober 2012 en de daarop volgende serie Lagarde's List.
(2) Zie voor Jeffrey bijvoorbeeld aflevering 175 van de serie Van Estoril naar Zandvoort dd. 7 januari 2015.
(3) Zie voor Marc bijvoorbeeld Beursfraude, deel 5 op de site van de Morgenster.
(4) Zie voor Felice bijvoorbeeld aflevering 3 van het intrigerende serietje Hahaha dd. 3 december 2002.
(5) Zie gelijknamige artikel dd. 31 januari 2015

  • Datum: .