Skip to main content

Lagardes List (010)

26 mei 2015

Ze deden net of het nieuws was. Onze collega's. Dat de HSBC in Genève stiekem miljarden bewaarde voor een flink aantal rijke stinkerds. Maar de door Hervé Falciani gejatte spulletjes vormden jaren geleden ook al de bron van vrolijke verhalen over het besodemieteren van blauwe brievenbrigades, kleine en grote wasjes, polletiek geschuifel en meer van dit soort attracties. Culminerend in de List van Christine Lagarde, de ouverture van het huidige Griekse drama (1).
Wel nieuws was, dat een zevental cliënten van de HSBC in totaal 81 meloen dollar in de ruif van de Clinton Foundation hadden gedumpt. Tot dat zevental behoorden ondermeer Clinton's gappie de inmiddels beruchte koterkruiper en leverancier Jeffrey Epstein (2) en Denise Rich, de ex van de in 2013 te vroeg van ons weggerukte Marc Rich (3). Een Amerikaanse handelaar die nogal eens dingen deed die verboden waren, waardoor ie op het verlanglijstje van de Amerikaanse scherpslijpers kwam te staan. Hij nam net op tijd de poten naar Zwitserland, maar af en toe verbleef hij ook in Marbella. Daar zei hij “mogge buurman” tegen Felice Cultrera, de invloedrijke spaarvarkenhoeder van een stel avontuurlijke Siciliaanse ondernemers (4). Hoeder of niet, Felice draaide desondanks bij gelegenheid samen met de FBI een plot in elkaar om buurman Marc te lichten en over te brengen naar de USSA. Maar door ingrijpen van een in de nabijheid verkerende BN-er leed de plot schipbreuk. In 2001 haalde Bill Clinton bij zijn ontslag uit het Witte Gekkenhuis vriend Rich van de zwarte lijst af. Vandaar misschien dat Denise … u snapt hem.
Andere donateurs van Clinton's Foundation waren ondermeer gevulde zandhappers uit Saudi Arabië, Qatar en de emiraten, wat Bommels uit Australië en Duitsland en een Canadese overheidsinstelling. En allemaal verwachtten ze daarvoor iets terug. Want genereuze gebarentaal is hartstikke leuk, maar voor niks gaat de zon op. Blijven we nog met één ding zitten: als Christine zo ijverig in de weer was met al die lijsten van de HSBC, hoe komt het dan dat we nu pas iets horen over de Adam en Hill (5)? Ooooo, daarom! Juist. Stay tuned.

(1) Zie De 24.000 van Lagarde  dd. 7 oktober 2012 en de daarop volgende serie Lagarde's List.
(2) Zie voor Jeffrey bijvoorbeeld aflevering 175 van de serie Van Estoril naar Zandvoort dd. 7 januari 2015.
(3) Zie voor Marc bijvoorbeeld Beursfraude, deel 5 op de site van de Morgenster.
(4) Zie voor Felice bijvoorbeeld aflevering 3 van het intrigerende serietje Hahaha dd. 3 december 2002.
(5) Zie gelijknamige artikel dd. 31 januari 2015

Klik hier om uw reactie toe te voegen
26 mei 2015
Lagardes List