Skip to main content

donderdag 7 november-2013
13 Juni 2013. Cucuta, Colombia. Er wordt een kind geboren. Het Strategisch Plan voor Venezuela. Er zijn alleen maar pappa's bij. Die horen respectievelijk thuis bij de Amerikaanse consulting onderneming FTI en twee rechtse Colombiaanse groeperingen uit de stal van ex-president Uribe.
Het plan voorziet in de destabilisering van Venezuela in aanloop naar de regionale en gemeenteraadsverkiezingen in december. Onder andere via het laten uitvallen van de stroom en het afknijpen van de aanvoer van basaal voedsel. Dat moet voor een volksoproer met talloze slachtoffers zorgen, waardoor de polletieke tegenstanders van president Maduro onder leiding van Henrique Capriles zich genoodzaakt zullen zien om de hulp van de USSA en de NATO in te roepen.
Op 4 september jl. viel in het overgrote deel van Venezuela inderdaad om onverklaarbare reden urenlang de stroom uit en in de voedselvoorziening vielen ernstige gaten. Geheel volgens het Strategisch Plan. Nou nog het volksoproer en de NATO kan naar binnen om de Venezolaanse bevolking te beschermen. Kunnen we niet alleen ons gezicht laten zien in Mali, maar ook aan de baai van Maracaibo. Zijn onze randgemeenten in de West toch nog ergens goed voor.

 • Datum: .

donderdag 21 november-2013
Alles loopt op skaterolletjes. Geheel volgens plan wordt de economie in Venezuela naar de kloten geholpen (1). De inflatie giert naar de hoogste verdieping en wil je nog wat inslaan bij de buurtsuper moet je opstaan bij het kukelen van de haan. Anders vis je achter je boodschappennetje.
Om de vanuit Colombia en de USSA geregisseerde problemen het hoofd te bieden heeft president Maduro voor een jaar alle macht naar zich toegetrokken en dat bood oppositieleider Capriles de gelegenheid om “het volk” op te roepen de straat op te gaan. Mochten de te verwachten demonstraties ernstig uit de rails lopen en de slachtoffers niet zijn weg te slepen, dan kan Capriles zoals gepland de hulp inroepen van de NATO. Om de burgers te beschermen. De Libië-variant. Met als uitvalsbasis onze westelijke buitengemeentes. En wie worden er vooruitgestuurd? Billy en Maxi! Met aan hun zijde Bilderfransie. Dat kan geen toeval zijn. Orange rules the waves.

(1) Zie deel 1 dd. 7 november 2013.

 • Datum: .

donderdag 5 december-2013
De presidenten van de USSA en Colombia zijn heel gelukkig met elkaar. Zeiden ze afgelopen dinsdag. Hun samenwerking bij de war on drugs was nog nooit zo succesvol geweest (!) en ook hun voorbeeldige samenwerking op het gebied van de veiligheid in Latijns-Amerika en de Caraïben vormde reden voor een feestje. Zo hadden hun ijzervreters in de afgelopen periode in vier landen binnen dat gebied 39 opleidingscursussen verzorgd, waarbij in totaal zo'n 17.000 smurfen leerden hoe ze goederen in beslag moesten nemen, leugendetectors moesten hanteren, snuffeloperaties moesten uitvoeren en burgers onder de knuppel moesten houden.
In 2014 worden die opleidingsactiviteiten buiten de landsgrenzen uitgebreid tot 152 cursussen in 6 Latijns-Amerikaanse landen. Opvallend: om welke landen het ging werd niet vermeld. Maar het zou zomaar kunnen dat ook Venezolaanse smurfen tot de cursisten behoren. Altijd makkelijk als geheel volgens plan in dat land de pleuris uitbreekt bij de uitvoering van het zogenaamde Strategische Plan en de NATO te hulp schiet vanuit onze randgemeenten (1). Pax Americana? Alive and kicking. Stay tuned.

(1) Zie aflevering 1 dd. 7 november 2013

 • Datum: .

donderdag 13 februari-2014
Prachtig! Er zijn twee dooien gevallen in Venezuela. Bij “spontane” betogingen tegen de regering. Er waren gisteren in Caracas vijftigduizend demonstranten op straat, die het aftreden eisen van de democratisch gekozen president Maduro. Hij zou te weinig doen aan de corruptie en de misdaad in het land. En bij de buurtsupers is zelfs het schijtpapier schaars geworden. Niet voldoende om Maduro te bewegen om op te zouten, maar met die twee dooien begint het “Strategisch plan voor Venezuela” van CIA-stooge Frank L. Holder en een paar rechtse Colombiaanse clubjes eindelijk op stoom te raken (1). De volgende stap zou bijvoorbeeld kunnen zijn om een zootje rommel neer te gooien op het plein voor het presidentiële paleis en daar met een flinke knokploeg onder leiding van een ouwe bokser of zo achter te gaan zitten. En dan maar hopen dat er stevig de beuk ingaat en dat wij dan dat meisje van Nuland naar Caracas kunnen sturen met een zak koekjes (2). Als opmaat tot eventueel militair ingrijpen om de democratie te redden. Goh, wat kan polletiek toch eenvoudig zijn. Stay tuned.

(1) Zie voor Holder aflevering 7 van de serie “Don't cry” dd. 3 februari 2014
(2) Zie voor het meisje Nuland het artikeltje “Fuck” dd. 7 februari 2014

 • Datum: .

woensdag 26 februari-2014
Bussen in de brand steken. Voedselvoorziening lam leggen. Electriciteit ontregelen. De koers van de bolivar naar de kloten helpen. Hier en daar iemand voor zijn klus schieten. Hoe noemen we dat in dit geval? Juist. De voorbereiding voor een regime change à la Ukraïne. Je kan niet zeggen, dat de democratisch gekozen president Maduro in reactie op al dat moois vlekkeloos heeft gereageerd. Maar als ie op sinistere buitenlandse invloeden wijst heeft ie helemaal gelijk.
Neem nou Leopoldo Lopez. Het opperhoofd van een rijke deelraad binnen de gemeente Caracas. Maduro hield hem medeverantwoordelijk voor de hierboven genoemde narigheid en zette hem op zijn verlanglijstje. Niet lang daarna meldde Lopez zich vrijwillig op een handhaversburootje en daar zorgden ze voor een tijdelijk onderkomen. In afwachting van een oproep om voor de kadi te verschijnen. Op zich was de procedure overigens helemaal volgens het boekje, maar zijn arrestatie was voor heel wat lieden toch aanleiding voor het werpen van molotovjes en andere sportieve attributen.
De zich aan de uiterst rechter zijde van het polletieke spectrum bewegende Leopoldo is de zoon van Antonietta Mendoza de Lopez. Een mevrouw die niet op een bolivarretje hoeft te kijken dankzij haar belangen in de olieindustrie. Het een hoeft niet noodzakelijkerwijs met het ander te maken te hebben, maar vriend Lopez heeft niks op met een linkse president. En het is dus geen achtste wereldwonder, dat ie ook al betrokken was bij pogingen om Maduro's voorganger Chavez naar de remise te helpen. Ook toen met buitenlandse hulp. Ondermeer van de Noor Thor Halversson. Een volle neef van Leopoldo met net zo'n neoconservatieve kijk op de wereld.
De vader van neef Thor was een CIA-asset die ten tijde van de Iran/Contra-affaire poen van Venezolaanse oliegarchen naar de Nicaraguaane “vrijheidsstrijders” sluisde. Kon Thor niet helpen, maar als je in je jeugd dit soort pap naar binnen hebt gelepeld, dan moet het wel erg raar lopen als je later tot de volgelingen van Karl M. toetreedt. Hoewel je dan ook nog best meloenair in Moskou kan worden en in de stoel bij Toine Huys kan belanden.
Leopoldo startte aan het einde van de vorige eeuw zijn polletieke loopbaan met poen van zijn moeder en... van Paula Dobryiansk's National Endowment for Democracy. De Amerikaanse woelorganisatie met dat heerlijke CIA-aroma. Om hem van een mensenrechtelijk aura te voorzien hield hij in 2009 een babbel voor het Oslo Freedom Forum. Een internationaal human rights gezelschap, dat onder de bezielende leiding staat van - surpriiiiiise – neef Thor en ondermeer wordt gesponsord door John MacCain's Freedom House. Moeten we nog meer zeggen? Nee toch. Stay tuned.

(1) Klim voor Paula en John's apocalypsknollen op onze zoekmachine en slik na lezing van de betrokken ellende een handje kalmeringspillen.

 • Datum: .

zaterdag 1 maart-2014
Even te snel eroverheen gefietst. Over die Antonietta Mendoza de Lopez, de moeder van de Venezolaanse oppositieleider Leopoldo Lopez. Wij schreven in onze vorige hick-up over dit onderwerp, dat zij niet op een bolivarretje hoefde te kijken vanwege haar belangen in de olieindustrie. Dat is helemaal juist, maar niet alles. Daarnaast is Antonietta namelijk vice-presidente van de Cisneros Group. Het grootste media-conglomeraat in Latijns-Amerika en vernoemd naar de miljardaire eigenaar Gustavo Cisneros. De financier van de op een okselhaar mislukte coup tegen de democratisch gekozen president Hugo Chavez in 2002. Die mislukking zat hem niet lekker en hij besprak in 2004 met de toenmalige Amerikaanse ambassadeur in Caracas de mogelijkheden om Chavez alsnog de Baai van Maracaibo in te drijven. De ambassadeur zond deze mail naar huis toe. Geen woord Spaans bij. Smakelijk detail is wat ons betreft deze strofe:

"The UK and Netherlands are the only Europeans willing to make an effort to take on Chavez".

Wie was in 2004 minister van Buitenlandse Zaken? Ben Bot. Als remplacant voor Jaap de Hoop Scheffer, die in de tweede helft van 2003 geroepen werd tot het ambt van civiel/dociel baasje van de NATO. Dezelfde NATO die voorkomt in het huidige “Strategisch plan voor Venezuela” van CIA-baggeraar Frank L. Holder en zijn Colombiaanse duisterlingen (1). Kortom, zo te zien lijkt de toekomst van Leopoldo Lopez sterk op een gespreid bedje. Als alles gaat zoals gepland. Stay tuned.

(1) Zie aflevering 5 dd. 23 februari 2014

 • Datum: .

vrijdag 7 maart-2014
Si. Gracias. Alles gaat volgens plan. Gisteren zijn bij een door demonstranten opgeworpen barricade een handhaver en een motorrijder voor hun klus geschoten. Door een sniper vanuit een aanpalend gebouw. Kusje erop hielp niet. Ze waren allebei dood. Hoe zat het ook weer in Kiev? O ja, daar schoten snipers zowel op handhavers als op demonstranten. De gevolgen zijn bekend. Nu Venezuela nog. Gladio is alive and kicking. Stay tuned.

 • Datum: .

woensdag 26 maart-2014
Als je ergens een coup wil plegen heb je luitjes nodig die iets weten van oorlogsvoering. In Kiev waren dat miliciens van de Rechtse Sector, geassisteerd door NATO-snipers. In Venezuela een iets ander scenario. Gisteren maakte president Maduro bekend dat drie generaals van het Venezolaanse leger achter eersteklas gaas zijn gegaan wegens het voorbereiden van een onvervalste coup. Wie het precies zijn en door wie ze werden gefaciliteerd is nog niet op de keien gemieterd. Horen we nog. Stay tuned

 • Datum: .

zondag 6 april-2014
Cuban Twitter en de smart mobs. Die begrippen uit de toverdoos van USAID kwamen bij ons vrijdag jl. voor het eerst voorbij (1). Maar Cuba was uiteraard niet de enige target in Latijns Amerika. Met name in Venezuela ging de boel in de ogen van Washington zwaar scheef vanaf het moment waarop Hugo Chavez in 1999 het presidentiële roer in de knuisten kreeg. Een poging in 2002 om hem via een coup te lozen ging jammerlijk de vangrail in. Dat moest dus anders en beter. Het Office of Transition Initiatives (OTI), een onderafdeling van USAID, belastte de organisatie Development Alternatives Inc. (DAI) met de klus om langs subversieve weg een nieuwe smart mob te creeëren. In 2006 liet de toenmalige Amerikaanse ambassadeur in Venezuela aan zijn Gepetto's weten waarmee DAI precies bezig was. Komt ie:

"

 • (1) Het versterken van de democratische instellingen;
 • (2) Het penetreren van Chavez' polletieke bastion;
 • (3) Het Chavismo te ondermijnen;
 • (4) Het beschermen van vitale Amerikaanse handelsbelangen;
 • (5) Het internationaal isoleren van Chavez.

”

In 2009 toen het al flink rommelde in Caracas liet Eduardo Fernandez, het lokale baasje van DAI, aan zijn opdrachtgevers op de ambassade weten, dat Hugo's smurfen belangstellend snuffelden aan de DAI en de door haar gesponsorde en getrainde NSB-ers. Geen mirakel. "De straten zijn heet en alle mensen die daarvoor hebben gezorgd zijn onze mensen", aldus Eduardo.
Voor de beoogde internationale isolatie van Chavez organiseerde de OTI ondermeer workshops en seminars op Venezolaans grondgebied voor buitenlandse professoren, hotemetoten van NGO's, polletieke laagwaardigheidsbekleders, uitbaters van echoputten etcetera. Die reisjes kostten de deelnemers vanzelfsprekend geen reet. Lekker ouwehoeren. Lekker chillen. Je ziet nog eens wat. En allicht ben je graag bereid om eenmaal teruggekeerd enthousiast de tuba te steken voor je "Venezolaanse" weldoeners. Oh? Was die Chavez democratisch gekozen? Ja en?
We zitten nu in 2014 en de smart mobs rukken op in de rijke wijken van Caracas en andere steden.
USAID, heerlijk om over de vloer te hebben. Stay tuned.

(1) Zie "Het doel heiligt de middelen”.

 • Datum: .

donderdag 10 april-2014
Wat moet je zeggen? Als je als baasje van USAID wordt gevraagd wat je in godesnaam bezielde om een Cuban Twittercampagne op touw te zetten (1). Rajiv Shah verdedigde het subversieve kunstje als een “critical democracy assistance” en hij gaf toe dat USAID elders in de wereld dit soort geintjes ook toepaste. Kortom, het creeëren van “smart mobs” die een zootje vulles op straat gooien en vervolgens Victoria “Fuck” Nuland uitnodigen om koekies uit te delen. Daarna worden een stel snipers ingehuurd en voor je het weet heb je een volwassen regime change en kunnen het IMF en de nazaten van Meyer Lanski weer hun democratische gang gaan. Goed, het is op Cuba niet gelukt, maar in Venezuela maken Rajiv en zijn opdrachtgevers aardige vorderingen. En wat kost zoiets nou helemaal? Op Cuba is maar 1,6 meloen dollar het afvoerputje ingegaan. Was bedoeld voor hulp aan Pakistan, maar je kan maar een ding tegelijk. Vanwaar die 1,6 meloen? Nou, de twitteraars die de boel op gang moeten brengen met lullige teksten over Cubaanse hotemetoten doen zoiets natuurlijk niet voor niks. Die willen yankee dollars.
De campagne ging in 2012 op de schroothoop. Het resultaat was nihil. Maar je kan niet altijd winnen. Op naar Caracas. Stay tuned.

(1) Zie “Het doel heiligt de middelen” dd. 4 april 2014

 • Datum: .

vrijdag 2 mei-2014
Ruth Alcala heet ze. Een vrouwtje uit Venezuela dat het 24 jaar geleden geleden gezelliger vond om naar Florida te verhuizen. Daar is ze nu een actie gestart om in de mainstream modderpoel meer aandacht te vragen voor de in haar ogen zorglijke situatie in haar moederland. Daarnaast schreef Ruth binnen die context ook een brieffie aan Barack O., de hoofdbewoner van het Witte Verzorgingstehuis. Wat haast nooit gebeurt, gebeurde nu. Barack schreef een brieffie terug. Wilt u weten wat erin stond? Het is dat u zo aandringt. Komt ie:

"Thank you for your letter which Congressman Joe Garcia brought to my attention. I'm deeply troubled by the continued repression of protesters in Venezuela, and in addition to working behind the scenes with our international partners (1), I have called on the Venezuelan government to release detainees, stop criminalizing dissent, and stop using government backed groups to sow violence.
Rest assured, that we will continue to champion the legislative grievances of the Venezuelan people [???,red.]. With our international partners, we have pushed for real dialogue with third party mediators. And we believe that all Venezuelans deserve the same rights and freedoms as people throughout the Americas
”.

Zouden wij ook eens een brieffie aan Barack schrijven? Over het Strategisch Plan voor Venezuela van Frank Holder. Over de achtergronden van oppositieleider Leopoldo Lopez. Over het Office of Transition Initiatives en Development Alternatives Inc. Over “smart mobs” en “Cuban Twitters”.
Kortom alle interessante dingetjes die in deze serie al zijn voorbijgekomen. Wij hebben namelijk sterk de indruk, dat Barack geen ene reet afweet van wat zijn woelsmurfen in Venezuela aan het doen zijn. Of zou hij net doen alsof? Stay tuned.

(1) Zie voor die internationale partners ook aflevering 7 van deze serie dd. 1 maart 2014

 • Datum: .

donderdag 22 mei-2014
Het heeft wat lang geduurd. Maar na eindeloos gekloot in de straten van de Venezolaanse steden wordt in de Amerikaanse Senaat de volgende stap genomen om een nieuw Oekraine een kickstart te geven. Het opperhoofd van de Foreign Relations Committee, de Democraat Robert Menendez, gaat ter goedkeuring een wet naar de verzamelde senaatsmeute sturen. Om sancties in te stellen tegen topfunctionarissen van de Venezolaanse regering. Wegens schending van de mensenrechten. En verder wil Robertje nog 15 meloen uittrekken om de strijd van “het Venezolaanse volk” tegen de democratisch gekozen regering te ondersteunen via USAID en meer van dat soort smerige humanitaire organisaties. Als de wet wordt aangenomen – en waarom niet? – dan betekent dat voor de nabije toekomst meer smart mobs en andere subversieve activiteiten. Aangevoerd door luitjes uit de boven- en middenklasse. Geheel volgens Frank Holder's strategische plan (1). Bericht voor de autoriteiten op de Antillen: Wilt u als de sodemieter wat extra ruimte vrijmaken voor vliegend en varend materieel? Dank u. Stay tuned.

(1) Zie aflevering 5 van deze serie dd. 23 februari 2014

 • Datum: .

maandag 30 juni-2014
Het is een jaar geleden. Juni 2013 werd in Cucuta in Calombia het Strategisch Plan voor Venezuela in elkaar gehangen. Een destabiliseringsplan van CIA-stooge Frank Holder en twee uiterst rechtse Colombiaanse groepjes. Om die gore socialistische regering te elimineren. Voornoemd plan voorzag onder andere in langdurige stroomuitval in de grote steden. Wat gebeurde er gisteren tijdens een teevee-optreden van president Maduro? In 14 van de 23 Venezolaanse provincies viel voor de zoveelste keer de stroom uit. Nou is het misschien niet zo erg om presidentieel gedreutel te moeten missen, maar als het verkeer urenlang muurvast komt te zitten levert dat enorm ongenoegen op. Kijk, en daar is het om te doen. Net zolang zeiken over het waardeloze beleid van de regering tot el hombre de la calle er spuugmisselijk van wordt en zich van Maduro afkeert. En de oliegarchen de boel eindelijk kunnen overnemen. Fantastico. Stay tuned.

 • Datum: .

zaterdag 26 juli-2014
Geinig. Dat Rusland opnieuw een golfje sancties over zich heen krijgt, omdat het zogezeid blijft doorgaan met het destabiliseren van Oekraine. Terwijl de USSA en zijn Europese slippendragers voor die maidanistische destabilisering van dat land hebben gezorgd en de nazistische bendes nog steeds hun gang laten gaan. Wie het anders ziet moet toch eens een paar andere scherfjes aanschaffen.
Voor een ander Amerikaans destabiliseringsprogramma moeten we naar Latijns-Amerika. En dan met name naar het Strategisch Plan voor Venezuela, dat november vorig jaar de aanleiding vormde voor het opstarten van deze serie. Afgelopen week werd een nieuw hoofdstuk aan dit treurige epos toegevoegd. Afgelopen woensdag verscheen Leopoldo Lopez in Caracas vijf maanden na zijn arrestatie op 21 februari jl. voor het eerst voor de kadi (1). De voormalige voorzitter van een rijke deelraad in Caracas wordt beschuldigd van opruiing en het aanzetten tot geweld als leider van een door Washington gestiekte beweging die de democratisch gekozen regering-Maduro uit het zadel wilde wippen. Lukte tot nog toe niet, maar er wordt nog steeds aan gewerkt.
Wat gebeurde er op de avond van diezelfde woensdag? Toen werd op Aruba Hugo Carvajal gearresteerd. De voormalige leider van de Venezolaanse militaire inlichtingendienst. Hij was naar onze buitenpost gehopt om daar het consulaire gat te vullen. Dat was ontstaan nadat de regering-Maduro zijn consuls uit onze randgemeentes had teruggetrokken toen een opgewonden meneer op 21 februari jl. (!!!!!) zijn auto in de pui van het Venezolaanse consulaat op Aruba had geparkeerd (2). Uiteraard was aan de komst van Carvajal de nodige officiële communicatie voorafgegaan en zoals het ons is geleerd werd de inhoud daarvan netjes gedeeld met onze Amerikaanse bovenmeester. Met alle gevolgen vandien.
Carvajal wordt beschuldigd van medeplichtigheid aan het exporteren van tonnen Colombiaanse lijntjes naar de USSA onder de regie van Jamie Alberto Marin Zamora. De last man standing van het Norte del Valle-kartel, die in maart 2012 in Miami 16 jaar voor de ballen kreeg. En dat is rijkelijk weinig, maar dat had een speciale reden. Zamora was namelijk in september 2010 gearresteerd door Venezolaanse smurfen (!!). Op Isla Margarita. In samenwerking met de Colombiaanse autoriteiten. En omdat Venezuela en de USSA geen uitleveringsovereenkomst met elkaar hebben gesloten bleef het bij die 16 jaar.
Carvajal stond al een paar jaar op het Amerikaanse verlanglijstje. En niet alleen wegens het smokkelen van lijntjes, maar ook wegens wapenleveranties aan de linkse Colombiaanse rakkers van de FARC en misdaden tegen de menselijkheid. Die misdaden zou Hugootje begaan hebben tijdens de verhoren à la Abu Ghraib van polletieke tegenstanders van het toenmalige Chavez-regime. Of dat waar is mag de Telegrof weten. Maar hoe dan ook, wat de een wel mag mag de ander nog niet. Zonder twijfel was Carvajal op de hoogte van die Amerikaanse beschuldigingen. Hoe dom kan je dan zijn om als Venezolaans consul naar Aruba af te reizen. Houdt de USSA geen rekening met diplomatieke onschendbaarheid? Heeft Kim Kardashian tieten? Voor de zoveelste keer dus a fine Latin mess op Aruba. Het zal de laatste keer niet zijn. Stay tuned.

(1) Zie voor wat strooigoed uit de carrière van dit schatje aflevering 6 van deze serie dd. 26 februari 2014.
(2) Zie aflevering 5 van deze serie dd. 23 februari 2014.

 • Datum: .

maandag 28 juli-2014
Kip ik had je. Volgens de msm zou Bilderfrans zelve de jongens en meisjes op zijn ministerie hebben overruled in de genante affaire rond Hugo Carvajal. De Venezolaanse wannabe consul op Aruba, die vier dagen na zijn arrestatie gisteren alsnog werd vrijgelaten. Hij bleek na veel vieren, vijven en zessen diplomatiek onschendbaar. Slordig, want voor Hugo's komst naar onze randgemeente moet er toch al druk zijn geneusd in allerlei internationale verdragen op dit gebied. En overleg zijn gepleegd met een stel ministeries in Washington, dat de voormalige rechterhand van ex-president Chavez al jaren op zijn verlanglijstje had staan. Zogenaamd vanwege diens connectie met de in 2010 blote bene door Venezuela bij de lurven gevatte Colombiaanse coke-ondernemer Jamie Zamora. Maar reken maar, dat in werkelijkheid ook andere Amerikaanse instanties stonden te trappelen om “De Kip” op een geheime locatie te plukken. Desnoods met middelen die niet zo deftig zijn. Maar het feest gaat dus niet door. Bilderfrans zag het niet zitten. Zou ie zaterdag jl. aflevering 15 van deze serie in Pequeño Diario Mural hebben gelezen? Stay tuned.

 • Datum: .

donderdag 31 juli-2014
Over gotspe gesproken. In de slipstream van de affaire rond Hugo Carvajal heeft een troela van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken aangekondigd dat Venezolaanse regeringsfunctionarissen die worden verdacht van het schenden van mensenrechten niet meer in de USSA worden toegelaten. Dat besluit is genomen vanuit “het Amerikaanse principe dat individuen die mensenrechten schenden hiervoor verantwoording moeten afleggen”. Dat meisje moet iets ernstigs mankeren. Of zou ze nooit gehoord hebben van Abu Ghraib, Guantanamo, operatie Phoenix, baardvluchten, Blackwater etcetera etcetera etcetera etcetera etcetera enzovoort? En van het Strategisch Plan voor Venezuela? Zal wel niet, anders krijg je zoiets toch je strot niet uit? Stay tuned.

 • Datum: .

vrijdag 22 augustus-2014
Maduro wordt er gek van. Van de elementaire voedselschaarste in zijn land. Hij weet als geen ander dat die bewust in de hand wordt gewerkt binnen het kader van het “Strategisch plan voor Venezuela” (1). Maar hoe steek je een stok tussen die onzichtbare spaken? Hij zou nu overwegen om klanten van supermarkten te verplichten hun vinger in een apparaat te steken dat vingerafdrukken afneemt. Om te kijken welke aso's een overdosis aan olijfolie en rijst inslaan. Zoals te verwachten rolde een golf van afschuw door de westerse msm. De eventuele maatregel zou een ongelooflijke aanslag zijn op de privacy in Venezuela.
Een verplichte vinger in een apparaat? Hebben we dat al niet eens eerder voor de bumper gehad? Jawel. Bij de slijter. In die branche kom je steeds vaker de zogenaamde ageviewer tegen. Een apparaat dat ooit in de handel werd gebracht door de Hollandsche Exploitatiemaatschappij van Hendrik van den Hombergh zaliger en door ons in 2011 al stevig door de wringer gehaald (2). Uit verontwaardiging over de aantasting van de privacy van iedereen die een neut haalt (3). De msm?
Nog niet eens een licht rollertje. Maar Venezolaanse privacy is natuurlijk heel wat anders dan de Nederlandse privacy. Hm? Stay tuned.

(1) Zie aflevering 1 van deze serie dd. 7 november 2013.
(2) Zie de serie “Borrels en beeld” uit die jaargang.
(3) Zie aflevering 5 van diezelfde serie dd. 14 juli 2013.

 • Datum: .

dinsdag 26 augustus-2014
Die Piedad Cordova moet oppassen. Mag je een liberale Colombiaanse politica van formaat zijn, je legt een bom onder je eigen hangmat als je genante dingen gaat roepen. Wat ze riep? Dat ultra-rechtse paramilitaire roedels uit haar land heftig hadden samengewerkt met de CIA bij het wegwerken van twee democratisch gekozen presidenten: Manuel Zelaya in Honduras (2009) en Fernando Lugo in Paraguay (2012). En dat die duistere combine nu bezig is om de Venezolaanse president Maduro hetzelfde kunstje te flikken. Niet alleen door het organiseren van allerlei rellen en Maidangevechten in de grote steden, maar ook door het manipuleren van de handel in dagelijkse noden en smokkelpraktijken. Piedad zegt het nog net niet, maar zonder twijfel heeft ze weet van het Strategisch Plan voor Venezuela, dat in deze serie in volle glorie voor het voetlicht is gesleurd.
Overigens is Piedad lid van de delegatie die namens de Colombiaanse regering al een tijdje neuzelt over vrede met de FARC. En ook dat is niet zonder risico. Volgens een artikel van een paar dagen geleden in het Colombiaanse weekvod Semana zijn die neuzels zwaar afgelegd door de hacker Andreas Sepulveda. Die was naar eigen zeggen in januari van dit jaar daarvoor ingehuurd door een voormalige presidentskandidaat en de Colombiaanse vertegenwoordiger bij de Organisation of American States en kon rekenen op de volledige medewerking van de geheimesmurfendienst DNI. Het bleef niet bij het afleggen van de onderhandelingen. Sepulveda kreeg ook opdracht om in te breken bij de afdeling Handhaving van Justitie en van alle data die hij dagelijks verzamelde uit deze twee bronnen een explosief soepje te brouwen, dat regelmatig voor de nodige narigheid op straat moest zorgen. Ruikt het hier naar gladiolen? Ja, nou je het zegt.
Allemaal leuk, maar vriend Andreas kreeg er tobacco van en smakte uit lijfsbehoud de hele boel op de keien. Hij slaapt nu in een celletje met een kogelvrij vest en soms onder een kogelvrije deken. Conclusio: er verandert eigenlijk geen culo [reet, red.] in Latijns-Amerika. Stay tuned.

 • Datum: .

zondag 12 oktober-2014
De wereld draait door. Ook als Van Nieuwkerk een lekke band krijgt. Of een deel van onze redactie Moussorgsky's “Nacht op de kale berg” in extremis vorm geeft in Zwitserland. Neem bijvoorbeeld de onheilspellende gebeurtenissen in Venezuela. Een paar weken geleden liet de Colombiaanse president Santos ene Lorent Saleh terugsturen naar waar hij vandaan kwam: Venezuela. Deze nog jonge Gladiool had contact gezocht en gekregen met een in de jungle kamperende paramilitaire spierballenbrigade. Niet om als een Joke te leren koke op een stapeltje takkies, maar voor de overname van een voorraadje deftige wapens. En het contracteren van een paar snipers en luitjes die een beetje fatsoenlijk konden omgaan met explosieven. Het plan was om die grimmige experts in te zetten bij de ruiming van 20 Venezolaanse regeringsfunctionarissen. Een operatie die volgens Lorent was geïnitieerd door belangrijke figuren uit de Venezolaanse politieke oppositie, die het “Strategisch plan voor Venezuela” van Frank L. Holder cs. een kontje wilde geven (1).
Stond ie op het lijstje of niet? Geen idee. Maar een paar dagen nadat Lorent Saleh op de glazen tiet en in de dag- en weekvodden furore maakte, werd op 1 oktober jl. de veelbelovende 27-jarige parlementariër Robert Serra in zijn eigen huis in Caracas gemarteld en overhoop gestoken. Zijn partner cq. assistente Maria Herrera deelde zijn lot. Een paar dagen daarvoor had de jonge Chavista en misdaadbestrijder in het openbaar de plannen van Saleh en diens (politieke) opdrachtgevers nog fel veroordeeld. Dat had ie achteraf beter niet kunnen doen. Maar achteraf kijk je in de black hole van Bella 84.
Btw, wie waren die opdrachtgevers eigenlijk? Officieel onbekend. Maar zeker is wel dat twee oppositieleiders, Julio Borges en Ramon Muchacho, eind juni van dit jaar in het Spaanse Guadarrama opdoken voor een gezellig samenzijn met hoge geheimsmurfen van de volgens Edward Snowdon door de CIA getrainde en gefinancierde Centro Nacional de Inteligencia (CNI). Plus een roedel geheimschrijvers van de Fundacion para el Análisis y los Estudios Sociales (FAES). De denktank achter de Partido Popular onder leiding van voormalig premier José Maria Aznar, die zich al eerder heeft bemoeid met een regime change in Venezuela (2).
Tijdens voornoemd samenzijn keek het ondeugende gezelschap allereerst naar een ingeblikte boodschap van Maria Corina Machado, een ex-collega van Julio en Ramon die verklaarde dat ze het zo jammer vond niet aanwezig te kunnen zijn wegens bezigheden elders. Een Venezolaanse Kenauchita, die Maria, die er niet voor terugschrok om de afgelopen tijd actief te participeren in het straatgeweld tegen de regering en zich merkwaardigerwijs in maart van dit jaar zelfs eventjes tot Panamees ambassadeur liet benoemen. Om tijdens een bijeenkomst van de Organization of American States (OAS) een lading pek en veren te kunnen uitserveren op het bord van president Maduro. Vanwege die mallotige escapade kon ze wel meteen adios zeggen tegen haar parlementaire entourage, maar ze smelt blijkbaar nog steeds de subversieve kazen.
Na de boodschap van Maria te hebben verwerkt stortten Julio en Ramon zich samen met hun gastheren in een langdurige vergadering, waarbij werd besloten de spanning in Venezuela verder op te voeren met meer geweld op straat en aanslagen. Kiev all over again. Om na de coup net als in Mexico een ferm begin te maken met de privatisering van de Venezolaanse olieindustrie. Onder het motto: het doel heiligt de gladiolen. Stay tuned.

(1) Zie voor CIA-Frankie en zijn Colombiaanse kornuiten bijvoorbeeld aflevering 4 van deze serie dd. 13 februari 2014.
(2) Zie voor de overtuigde democraat Aznar bijvoorbeeld het artikeltje “Bek houden” dd. 12 november 2007.

 • Datum: .

maandag 17 november-2014
Hans Lodder heet ie. Onze kakelverse Commandant Zeemacht in de West, die gisteren zijn kans schoon zag om een eerste ei te leggen in zijn clubblad, de Telegrof. Aanleiding was een operatie van de patrouillepraam Holland, die in de wateren rond Ronald's zorgenkinderen wordt ingezet om de war on drugs gestalte te geven. Nou kennen we Hansje verder niet, maar we mogen toch aannemen dat ie weet hoe die war on drugs in mekaar steekt. En mocht dat niet zo zijn, dan raden we hem aan eens wat boekies over de achtergronden van de handel in verwarrende middelen door te neuzen. Allemaal fake Hans. We kunnen niet zonder die handel, anders donderen al bij een lichte zeebries onze banken om en krijgen zelfs de spaarvarkens van de 1 procent-boys koorts. En die boys zijn de facto toch je werkgevers Hans. Dus laten we afspreken dat je gewoon doorgaat met je werk, maar kalmpies aan. Maak het niet te gek. Dat van vorige week was oké. Je ziet een speedbootje. Je denkt hé, een speedbootje. Je stuurt die Amerikaanse heli erop af. Die schiet de motoren van dat bootje aan flarden. Hop, hop, je eigen mariniers eropaf. Wat blijkt? 160 kilo Witte Neus. De onverlaten aan boord van het bootje overgedragen aan de Amerikanski's, want je weet wie de baas is, en vervolgens een triomfantelijk berichtje naar Den Haag. Perfect Hans. Helemaal toppie. En daarna via De Telegrof roepen dat je graag nog wat hulp erbij wil hebben van de Fransen en de Colombianen? Een meesterzet. Vooral die Colombianen! Waar haal je het vandaan Hans! Kunnen we straks als het menens wordt in Venezuela gewoon meedoen. Want als die war on drugs ergens goed voor is dan is het als schaamlap voor de CIA. En die Amerikaanse geheimsmurfen zijn daar al lekker bezig Hans. Samen met de Colombianen. Vertellen we je vandeweek nog wel effe. Carry on. Houd je roer recht. Oranje, blanje, bleu. Stay tuned.

 • Datum: .

woensdag 19 november-2014
Begin deze maand. In de provincie Apure vlakbij de Colombiaanse grens sneuvelt een King 200-toestelletje. Uit de lucht gehaald door de Venezolaanse luchtmacht. Het was niet de eerste keer dat zo'n handig stukje logistiek tot een slordige landing werd gedwongen. En het zal ook niet de laatste zijn. Ze zijn in gebruik bij de producenten van Witte Neus uit de regio en niet te vergeten de CIA die samen met de DEA en rechtse militante rakkers aan de Colombiaanse kant van de grens een alleraardigste basis hebben ingericht. Een Iran-Contra opzetje. Wapens voor drugs. Ouwe tijden herleven. Waar die wapens heen moeten? Wat dacht u? Naar de Maidanners in Venezuela. Om zich te ontdoen van president Maduro en zijn zootje. Zeker nu die in gesprek zijn met Moskou om de naar beneden gemanipuleerde olieprijs te stabiliseren. Geheel volgens het concept van het Strategisch Plan voor Venezuela, dat op 13 juni 2013 in het Colombiaanse Cucuta in elkaar werd gehangen door CIA-stooge Frank L. Holder en de leiders van een paar rechtse paramilities. Hun geloofsgenoten in Venezuela gingen met het aangevoerde wapentuig flink aan de slag. Ze pleegden een reeks van aanslagen, waarbij vooral leden van de nationale garde het piepeltje waren. Zo werd in maart van dit jaar een kapitein van die garde verrast door een sniper. Met een kogel uit een M24E1 geweer, dat een bereik van iets meer dan een kilometer heeft. De kapitein had de leiding bij acties in Maracay om een einde te maken aan het opwerpen van barricades en het in de hens steken van overheidsgebouwen, winkelcentra en scholen (1).
Naar aanleiding van de duidelijk georkestreerde aanslagen hesen de smurfen van de Venezolaanse veiligheidsdienst een ferm onderzoek op gang. Zoekt en gij zult vinden was ook hier van toepassing. Bij acteur Carlos Yánez werd een geweer met telescoop en wat doosjes blauwe bonen aangetroffen en bij een kennis van hem een heel wapenarsenaal dat sterk aan een soort groothandel deed denken. En volgens de laatste berichten werden bij ene Eduardo Guerreiro (zoiets verzin je niet) een voorraadje geweren met telescoop gevonden, 15.000 rondjes ammo en 200 kilo kruit.
In dit onheilspellende Iran-Contralicht is het bijna lachwekkend wat drugsbestrijder Hans Lodder, onze Commandant Zeemacht in de West, afgelopen zondag meende te moeten zeggen (2). Nee, dan was Piet Hein indertijd heel wat reeëler. Stay tuned.

(1) Het bleef niet alleen bij het kelen van militairen. Zie bijvoorbeeld ook aflevering 20 dd. 12 oktober 2014 over de dood van Robert Serra en partner Maria Herrera.
(2) Zie vorige aflevering van 17 november jl.

 • Datum: .

vrijdag 28 november-2014
Wie een windje zaait zal een poep oogsten. Dat oud-Brabantse gezegde geldt zeker ook voor Maria Corina Machado. Zij moet op 3 december voor de kadi in Caracas verschijnen en niet vanwege een bon voor het te vroeg buiten zetten van een vuilniszak. Maria wordt ervan beschuldigd deel uit te maken van een groepje onverlaten dat in samenwerking met Amerikaanse duisterlingen president Maduro wil kelen. Het OM zegt als bewijs voor die bewering over e-mails te beschikken tussen Maria, drie andere in het buitenland bivakkerende Venezolaanse gladiolen (1) en Kevin Whitaker, de huidige Amerikaanse ambassadeur bij buur Colombia. Uiteraard waren onze Kenauchita en haar mede-complotteurs er als de plofkippen bij om de mails van een falsificatiestempel te voorzien. Zij zien de aanklacht als een poging van Maduro cs. om de aandacht af te leiden van treurige toestand waarin de Venezolaanse economie momenteel verkeert. Dat die deels is veroorzaakt door het Amerikaans/Colombiaanse “Strategisch plan voor Venezuela” zeiden ze er niet bij (2). Ze keken wel uit.
Inmiddels is in Washington de procedure gestart om John Heinz Kerry een nieuwe tweede man te bezorgen. Ene Antony Blinken. De huidige National Security adviseur van Barack O. Dit soort adviseurs zien grosso modo al een gevaar voor de Amerikaanse nationale veiligheid bij het ontploffen van een gasfles in een Vietnamese loempiatent in Buiten Mongolië. En Blinken is zeker geen uitzondering. Integendeel. Blinken staat te boek als een echte havik, die nu al heeft geroepen dat ie voorstander is van verdere sancties tegen Venezuela. Er ligt al een voorstel in de magnetron om de rekeningen en bezittingen van 27 luitjes uit Venezolaanse regeringskringen te bevriezen en hun bewegingsvrijheid te beperken. Zo lang er nog geen Maidan valt te organiseren tegen de huidige democratisch gekozen president moet het maar langs de weg van langzaam doodknijpen. Oekraine all over again. Wat hebben we toch een fantastische bondgenoot. Stay tuned.

(1) Twee van de drie menen wij te kennen: Julio Borges en Ramon Muchacho. Zie voor meer over deze plot aflevering 20 dd. 12 oktober 2014.
(2) Zie eerdere afleveringen van deze serie.

 • Datum: .

zondag 21 december-2014
Nieuwe ronde, nieuwe kansen. Dus Barack O. gooide er afgelopen donderdag maar weer eens een pakketje verse sancties tegenaan. Dit keer om de Venezolaanse regering te straffen voor haar inhumane behandeling van de jongelui, die eerder dit jaar hun alternatieve polletieke visie uitdroegen met het installeren van wegblokkades, het in de hens jagen van stadsbussen, transportwagens, stations en andere gebouwen, het met scherp schieten op polletieke tegenstanders, het afsluiten van de toegang tot scholen en ziekenhuizen en meer van dat soort ouwejaarsgrappen. Grappen die overigens gesponsord werden door de USSA en binnenkort onderdeel uitmaken van de MTV-serie Rebel Music. Ter verheerlijking van de jongeren die bereid zijn lijf en leden in te zetten bij de strijd voor een betere democratische wereld à la Maidan in Kiev, Tahrir in Caïro en Taksim in Istanbul.
Inhumaan. Hoe brutaal kan je wezen als je op die gronden nieuwe sancties instelt tegen Venezuela terwijl in dezelfde week blijkt, dat je eigen inlichtingendiensten zich in deze eeuw stelselmatig te buiten zijn gegaan aan martelpraktijken waarvoor Adolf's jongens indertijd ter dood werden veroordeeld. En niet om de bedenkers van 9/11 op te sporen (die kenden ze al), maar om te bewijzen dat Sadammeke en Al Qaida twee handen op een muslimbuik waren.
Inhumaan. Een gotspe uit de mond van een Amerikaanse president die change beloofde, maar nu in Venezuela de meerderheid van de bevolking nog steeds achter Maduro staat niks anders weet te doen dan de smerige economische oorlog tegen het land verder uit te breiden. Net zo lang tot de bevolking zo is uitgehongerd dat er geen keus meer overblijft. Pax Americana. Wat nou change?
Stay tuned

 • Datum: .

Het is oorlog. Mag het een economische zijn. Oké. Maar het is een echte oorlog. En die treft niet alleen Rusland, maar ook zijn aanhang. Aan het begin van deze serie hebben wij al uit de spandoeken gedaan, dat er in juni 2013 een Strategisch Plan voor Venezuela in elkaar werd gehangen. Door het met de CIA verbonden Amerikaanse consultancy-vehikel FTI en twee Colombiaanse pressiegroepen uit de stal van ex-president Uribe. Intrigerend onderdeel van dat plan was het creëren van hiaten in de voorraden van buurtsupers en andere Venezolaanse mkb-holen.
De uitvoering van het Plan ging bescheiden van start. Maar toen kwam de coup in Oekraïne en plotseling zag de wereld er heel anders uit. Er werd met sancties gestrooid en later gierde de olieprijs naar beneden. Dat had ook ernstige gevolgen voor Maduro en zijn club. De inkomsten daalden en de zak met dollars om allerlei basisgoederen in te kopen liep snel leeg. Denk je misschien al gauw aan meel, suiker, olijfolie en kip. En dan zit je er niet ver naast.
Maar er is een nieuw probleem opgedoken. Een schrijnend tekort aan condooms. Er waart nogal wat HIV rond ten zuiden van de baai van Maracaibo en dat bracht Maduro een paar jaar geleden tot de belofte wat rubberfabriekjes uit de Venezolaanse grond te wippen. Te laat, want de oorlog begon direct daarna. En nu staan er hele rijen consumenten bij de drogisterijen en apothekers voor de deur om nog gauw wat laatste regenjassies aan te schaffen om niet elke keer genoodzaakt te zijn de kerk te verlaten voor het gezang losbreekt. Op de zwarte markt schijnt een eenvoudig pakkie Durex al 755 dollar op te brengen en daar krijg je nou niet meteen een pronte jongeheer van. 
Inmiddels heeft Maduro al een hele stoot winkeliers uit de gezondheidsbranche achter het streepjesbehang geplakt. Ze worden ervan beschuldigd bewust de verkoop van condooms op een laag pitje te hebben gezet om de sociale onrust te vergroten. De huurder van het Witte Gekkenhuis was vorige week blijkbaar zo in zijn nopjes over de ontwikkelingen in dat vuige Bolivaarse land, dat hij nog een paar hoge Venezolaanse functionarissen op de zwarte lijst zette. Vanwege het schenden van mensenrechten (!!!!). Daarna ging ie even lekker rollebollen met Michelle. Wat? Ja, zonder. Stay tuned. 

 • Datum: .

Begin februari. Een stukkie buiten de Arubaanse kust zeilt een vliegtuigje de zee in. Neergehaald door een Venezolaanse F16, nadat een poging tot conversatie met de piloot op een doordringend stilzwijgen was gestuit. Later maakten Arubaanse hotemetotos bekend, dat er 400 pakketten Witte Neus in het gecrashte vliegtuigje waren aangetroffen. Verder niks. Noch over de bemanningsleden, noch over de eigenaar(s), noch over het type van het in de USSA geregistreerde kistje.
Dat laatste zou interessant kunnen zijn, want op 13 februari maakte president Maduro bekend dat een couppoging in de kiem was gesmoord. Een paar weken daarvoor waren in verband daarmee al drie luchtmachtofficieren ondergebracht in een benauwde ruimte en naar alle waarschijnlijkheid onder hun voeten gekieteld. Daarbij kwam aan het licht dat bij de couppoging een vliegtuigje van het type Tucano Embraer zou worden ingezet, dat deel uitmaakte van een klein eskader aan lesvliegtuigjes van dezelfde makelij. Sindsdien worden die in Venezuela aan de grond gehouden “voor reparaties”. En kregen de Arubaanse en Curacaose autoriteiten via Den Haag (!) een paar dagen geleden het vriendelijke verzoek om eventueel geplande vluchten van Tucano's met Venezolaanse registratienummers geen doorgang te laten vinden. Maduro wordt hier en daar voor een medium gebakken communist afgeschilderd. Kan zijn, maar hij weet wel dat de USSA ook over Tucano's beschikt en dat ons Koninkrijk tot de NATO behoort. Uno y uno es dos. Stay tuned. 

 • Datum: .

Nog geen dikke dame die de blues zingt. Dus het is nog niet over in Venezuela. Maar de voor 12 februari jl. geplande couppoging is in ieder geval netjes in een urn gedeponeerd. No pasarán. De Tucano Embraer die in de vorige aflevering van deze serie al laag overvloog zou bestuurd worden door luchtmacht luitenant José Antich Zapata (1). Hij zou volgens de planning een verrassend rondje maken boven Caracas waarbij een paar kleine explosieve pakketjes moesten worden bezorgd bij een twintigtal strategische adressen waaronder het presidentiële paleis, het ministerie van defensie, het parlementsgebouw en het onderkomen van Telesur. Na het optreden van José zouden vervolgens wat boots on the ground de plot afmaken. Naar verwachting gesteund door het deel van de bevolking dat het ontbreken van rollen closetpapier, inlegkruisjes en tampons zat was. Mocht de voorstelling onverhoopt floppen dan konden José en de boots benen maken naar veiliger oorden dankzij visa die vooraf al waren uitgedeeld door de Amerikaanse ambassade. De meesten, onder wie José, kwamen daar niet aan toe en zuchten nu achter een deur met een kijkgaatje en een kleppie voor de soep. In afwachting van hun proces. En dat terwijl het vertrouwen in het succes van de show de dag ervoor nog zo groot was. Toen riepen Maria Corina Machado, Leopoldo Lopez en Antonio Ledezma (2) de bevolking op een einde te maken aan het regime van Maduro en zijn socialistische kliek en de door Chavez genaaste bedrijven te privatiseren. Met name die actief zijn binnen de olieindustrie (3). Voelt u de fijne nuance? Ja, wij ook. Stay tuned.

(1) Maak voor die vorige aflevering een fluistervlucht naar 24 februari jl.
(2) Maria was de beoogde opvolger van Maduro. Zie voor meer over haar in aflevering 20 van deze serie dd. 12 oktober 2014. Voor Leopoldo's achtergrond verwijzen wij graag naar aflevering 6 en 7 van deze serie dd. 26 februari en 1 maart 2014. Antonio was op het moment van zijn arrestatie burgemeester van Caracas. Of hij dat blijft lijkt ons wat onwaarschijnlijk.
(3) Vgl. wat dit laatste betreft de moves van de Mexicaanse president Peña Nieto in dit artikel

 • Datum: .

Jimi Hendrix: “Hey Jo. Where you goin' with that gun in your hand?”. Misschien niet letterlijk, maar die Jo zou zomaar Jo Biden kunnen wezen. In januari van dit jaar wist de huidige vice-directeur van het Witte Gekkenhuis verschillende Latijns-Amerikaanse leiders te vertellen, dat de Venezolaanse regering geen lang leven meer beschoren was. En - kennelijk uiterst belangrijk - met het ruimen van het Maduro-regime ook een eind zou komen aan Petrocaribe. Een hulpprogramma dat ooit werd ingesteld door Hugo Chavez en voorzag in olieleveranties aan bevriende Midden- en Zuidamerikaanse landen tegen vriendenprijsjes. Een hele christendoorn in het oog van Biden, die waarschijnlijk naarstig op zoek is naar een warm plekje voor zijn zoon Hunter nu de vooruitzichten in Oekraïne zo zwaar kutje zijn geworden.
Hoe gek was het in dit licht, dat prez Maduro begin deze maand Biden ervan beschuldigde bezig te zijn een coup in elkaar te hangen? Niet zó gek. En wat gebeurt er twee weken later? Een couppoging. Ingeluid door een bommenbuitje boven Caracas, waarbij onder andere naar goed NATO-gebruik het gebouw van de zender Telesur een beurt zou krijgen (1). Zoals wij bij een vorige gelegenheid al op de site hebben gewurmd zou de explosieve bestelling worden bezorgd door een speciale Tucano Embraer. Een in Colombia gestationeerd Amerikaans exemplaar dat daar zou worden voorzien van Venezolaanse kenmerken en vervolgens naar de Forward Operating Location op CURACAO zou worden overgevlogen (2). In afwachting van het uur-U. Vandaar dat de Venezolaanse regering na de arrestatie van de betrokken Gladiolen de Curacaose tegenhanger vriendelijk verzocht om het opstijgen van zogenaamd Venezolaanse Tucano's te verbieden. En eenzijdig besloot om de activiteiten van de Venezolaanse luchtmacht uit te breiden in de richting van onze buitenwijk. Maar die Maduro is natuurlijk zo gek als een draaideur bij het NS-station in Delft. Mafkees. Stay tuned.

(1) Vgl. het NATO-bombardement op Belgrado in 1999 toen de democratie gered werd door het gebouw van de Servische televisie van frisse lucht te voorzien.
(2) Voor de goeie betrekkingen tussen de Colombiaanse en Curacaose overheid zie ook “Raak? (2)” van gisteren. 

 
 • Datum: .

Was nieuws. Dat de regering-Maduro in zo'n 20.000 super- en buurtsupers scanners gaat plaatsen. Om vingerafdrukken te kunnen maken van de klanten en daardoor hamsteren tegen te gaan. Door de manipulatie van olieprijzen, voedselvoorraden en andere dagelijkse benodigdheden zijn er zoals bekend in de consumptieve sfeer tekorten ontstaan en gedeelde smart is halve smart. Kan je ook als bewijs aanvoeren voor de stelling dat Maduro en zijn Bolivaren er een zootje van maken. En dat het tijd wordt voor een regime change en het binnenhalen van het IMF en de Wereldbank voor het stichten van een Caraïbisch Oekraïne of Griekenland. Hangt ervan af of het langs gewelddadige of vreedzame manier wordt afgedwongen. Er zijn ook lieden die meteen iets bulken over de privacy.
Zouden we maar heel zachtjes over bulken. In 2011 maakten wij namelijk in het serietje “Borrels en beeld” al melding van het feit, dat hier achter het windmolenpark die scanners al vrolijk in gebruik zijn bij een toenemend aantal kroegen, sigarenboeren en aanbieders van gedistilleerd. Om de leeftijd van de cliënten te kunnen vaststellen. Een project van Hendrik van den Hombergh, die ooit een warm plekje in de Qulote 500 innam, maar dat verloor toen hij plechtig werd weggedragen. Dus niet vooringenomen zitten te lullen. Maduro heeft het misschien wel van ons afgekeken. Stay tuned. 

 
 • Datum: .

Die boterletters in de Tweede Kamer hebben het vandaag over Venezuela. Weten ze daar iets meer van dan wat ze uit de dagvodden putten ofuit rapportjes van Ronnie Platworm's oogjes en oortjes in de west? Mag je betwijfelen als je ditzo leest. Nergens ook maar het begin van een verwijzing naar het Amerikaans/Colombiaanse “Strategisch plan voor Venezuela” dat in 2013 het licht zag. Als de gesprekspartner van W.A. en Maxi van Oranje zegt dat Venezuela een regelrechte bedreiging van de Caraïbische vrede vormt, dan is dat zo. En dan moeten we ons wapenen. Vroeger was de wil van moeder wet, nu die van Barack Hussein. Om nog eens te laten zien hoe serieus we dat strategische plan moeten nemen zetten we hem in zijn achteruit naar aflevering 20 van deze serie. Daarin komt de in Colombia op muziek gezette moord op de Venezolaanse parlementariër Robert Serra en zijn assistente cq. levensgezel Maria Herrera voorbij. Lees, slik en bel de Kamer. Nou, wacht ook nog maar effe. Tot u het volgende heeft geconsumeerd. Afgelopen zaterdag droeg Colombia ene Padilla Leiva aka “El Colombia” over aan Caracas. Hij wordt ervan verdacht aan het hoofd te hebben gestaan van een zestal Colombiaanse paramilitairen die van Robert en Maria oktober vorig jaar gemengd gehakt hebben gemaakt. Gisteravond gevolgd door de arrestatie van de voortvluchtige Colombiaan Julio Cesar Velez Gonzalez. Klinkt deftig maar dat is ook alles. Julio wordt er namelijk van verdacht in 2010 zijn gemalin te hebben gekeeld. Hij werd daarvoor in een kerker geworpen, maar wist de benen te nemen. Niet zo verwonderlijk want hij was een van de rechterhanden van voormalig president Uribe en je weet hoe dat kan gaan in een land als Colombia. Julio was eigenaar van een hoopje wisselkantoren op de grens van Venezuela en Colombia en dan wil er nog wel eens iets gewisseld worden wat naar Witte Neus of andere leuke dingen riekt. Dus Julio zat redelijk gebamzaaid, ook al stond ie op het verlanglijstje van Interpol. Tot gisteravond dus. En nu ziet het er wel heul somber voor hem uit, want hij wordt er niet alleen van verdacht zijn echtgenote te hebben getransformeerd in een cold kees, maar ook van de financiering van Padilla Leiva en zijn kleurslagers. Jawel. Zo. Nu kan u rustig de Kamer bellen. En vragen naar een van de Venezuela-experts. Of naar Bert “Flapdrol” Koenders zelve. Krijg je misschien een tiepkip aan de lijn, maar je kan in ieder geval even een je ei kwijt. Een kwaliteitsei. Uit Den Bosch. Stay tuned.

 • Datum: .

De een wordt ingewikkeld gekeeld met polonium. De ander met gif op het puntje van een paraplu. Dat het ook eenvoudiger kan bewijst de moord op de Venezolaanse journalist Ricardo Duran. Een Chavista pur sang. Gisterochtend in de vroege uurtjes voor zijn klus geschoten. Een kogel was voldoende. Vakwerk. Ricardo is vooral bekend geworden door zijn verslaggeving over de coup-poging in 2002, toen het bewind van president Hugo Chavez een paar dagen in staat van ontbinding verkeerde. Later werd hij een populaire figuur bij radio en televisie en hoofd van de persafdeling van de Nationale Assemblee. Wie hem een enkeltje aula heeft bezorgd? Vermoedelijk een ingehuurde killer. De opdrachtgever moeten we waarschijnlijk zoeken in de top van de gladiolensector. Is dit nieuws? Gezien de voorgeschiedenis wel. Maar Duran is geen Litvinenko. Begrijpt u? Stay tuned.

 • Datum: .

Morgen gaan de Venezolanen naar de stembus. Presidentsverkiezingen. Mocht Maduro winnen dan zal dat nauwelijks een reden zijn om een fiesta te bouwen. Zelfs geen pecueña fiesta. Want mede dankzij het door de CIA in 2013 ontworpen “Strategisch plan voor Venezuela” (1) staat zijn land op instorten. Nog een klein duwtje en het is voor de bakker. Het geheime plan voor het geven van dat duwtje is trouwens op 23 februari jl. al in elkaar gehangen door admiraal Kurt W. Tidd, de bevelhebber van de Amerikaanse strijdkrachten in de Latijns-Amerikaanse regio. En uiteraard heeft deze chef van de lokale Amerikaanse ijzerwinkel daarbij ook de desbetreffende allies betrokken. En wie hoort daar ook bij? Ja! Nederland. Want wij beschikken op schootsafstand over zulke leuke strategische eilandjes voor de Venezolaanse kust. Mocht u meer willen weten over dat plan van Kurt dan kan u hier uw hart ophalen. Btw, dat ding van Tweebeeke heeft gisteren vergeten om aan Steffie Blok te vragen of dit onderwerp ook ter sprake is geweest tijdens zijn babbel met Mike Pompeo. Zonde. Gemiste kans. Stay tuned (JP).

(1) Zie eerdere afleveringen van deze serie.

 • Datum: .

Aan de geboorte op 13 juni 2013, drie maanden na de dood van de Venezolaanse president Hugo Chavez, was weinig ruchtbaarheid gegeven. Met als resultaat dat die blijde gebeurtenis alleen in verre uithoeken van het internet enige bescheiden aandacht kreeg. En dat is fucking jammer, want het kind van een paar rechtse Colombiaanse kluppies en ene Frank Holder, dat als “Strategisch Plan voor Venezuela” het licht zag, mag dan zonder de aanwezigheid van een ezel en een os zijn entree hebben gemaakt, het was niet van belang ontbloot. Vooral dankzij de aanwezigheid van die meneer Holder. Een “voormalig” CIA-agent, die als een soort economic hitman al een naam had hoog te houden in toute Latijns-Amerika. Wat dat Strategisch Plan behelsde hebben we eerder in deze serie al uit vaatdoeken gedaan: Venezuela rijp maken voor een regime change door het economisch langzaam te wurgen en na het al dan niet Maidanvertrek van president Maduro de opbrengsten van de olieverkoop netjes thuis te bezorgen bij de top 100 van de westerse spaarvarkenhoeders. Daar waar het hoort. Nou lijkt het alsof onze Frank pas in 2013 de Venezolaanse arena betrad. No way José. Zo liet hij bijvoorbeeld in 2010 de Venezolaanse “zakenman” Rafael Sarria na betaling van een toegangskaartje ter waarde van ettelijke meloenen instappen bij zijn fleurige handelsvehikels in Florida, waaronder SAI Advisors Inc. en Noor Plantation Investments. Vehikels die in de jaren daarna als front dienden voor frauduleuze kunsten, het wassen van riekende flappen, het beleggen van afgeroomde Venezolaanse oliedollars en meer van die circusattracties. Zonder enige twijfel met amigo Frank in een dubbelfunctie. Dat kwam vorig jaar in het zoeklicht toen de Amerikaanse overheid de boel opdoekte en Sarria ervan beschuldigde stroman te zijn van Diosdado Cabello. Een van de machtigste politieke figuren binnen Maduro's politieke apparaat. Nou maken corruptie en criminele narigheid overal ter wereld een vast onderdeel uit van de carnavalsoptocht. Op kosten van de niets vermoedende toeschouwers aan de kant van de weg. Dus ook in Venezuela. Wat dat betreft zou de story over Cabello en Sarria gewoon waar kunnen zijn. Maar deze serie refereert niet voor niks aan Gladiolen. Hoe dit ook zij, de voor de hand liggende arrestatie van de Venezolaanse boosdoeners en hun handlangers was onder de huidige omstandigheden niet aan de orde. De arrestatie van Frank moet een eitje zijn geweest. Zou je zeggen. Alleen, het gebeurde niet. U begrijpt waarom. Maar er was meer. Stay tuned (JP).

 • Datum: .

We hebben die club in 2008 al eens licht getoucheerd. Otpor aka Verzet. Een Servisch vehikel dat jongeren van all over the globe leerde hoe je heel vreedzaam democratieboompjes in je land moest planten en bewateren. Otpor werd bij dit nobele streven gesponsord door Amerikaanse instituten als National Endowment for Democracy (NED), International Republican Institute en USAID. En dan weet je meteen om wat voor boompje het ging. Mocht u plotseling bevangen worden door een acute aanval van nieuwsgierigheid dan kan u hier terecht om die aanval te pareren. Na in 2004 een vergeefse poging te hebben ondernomen om een warme zetel in de Servische landdag te veroveren voer Otpor ten hemel. Maar, dat heb je met bomen, ze dragen zaadjes en in dit geval kwam er eentje goed terecht. Otpor kreeg in 2005 een postuum kind en de kwekers noemden het CANVAS. En waarheen waaiden op hun beurt die oh zo democratische canvaszaadjes? Naar Venezuela. Een wonder? Niet echt. Want een van de gretige leerlingen bij Otpor was de momenteel als surrogaat president van Venezuela door de wereld stappende Juan Guaido. Ondersteund door hetzelfde soort Amerikaanse kutkevers die zo vreedzaam hun Wallstreet-democratie brachten in Vietnam, Indonesië, Chili, Grenada, Panama, Afghanistan, Irak, Libië en Syrië. Om eens wat duistere steegjes op te noemen. Oké. Die pogingen zijn niet overal met de hoofdprijs schoot gegaan, maar waar gehakt wordt is het woensdag. Maakt voor de lenteboeren uit het binnenkort aan de zuidas afgesloten land of the free overigens geen flaus aus. Ze gaan gewoon verder op het ingeslagen modderpad. Dit keer om in Venezuela het licht uit te doen. Letterlijk zelfs. Of dat deel uitmaakt van de leerstof die bij Otpor cq. CANVAS op het bord werd/wordt gekrast weten we niet. Wij zijn nooit uitgenodigd voor een cursus in Belgrado. Maar zeg niet dat het niet kan. Per slot is de stroom afsluiten een vreedzaam gebeuren nietwaar. En naar wij aannemen dan ook volledig gesteund door schuifdeurpianist Rutte en de Enkhuizense bread and breakfastondernemer Blok. Oh? Was bij u ook al geïmpregneerd dat die stroomuitval aan dat sullig onderhouden Bolivaarse electriciteitsnet lag? Nou, lees dan dit eens even op uw gemakkie door en we weten zeker dat u bij u in ieder geval het licht weer brandt. Zonder extra kosten. Stay tuned (JP).

 • Datum: .

Om het simpel te houden: Helsinge is een vehikel dat handelt in Venezolaanse olie en real time inside information over vraag en aanbod. Oftewel, Helsinge beschikte over de meest prominente skybox in het ruwe oliestadion, maar was niet te beroerd om af en toe collega's uit de branche tegen een kleine vergoeding uit te nodigen om te komen meegenieten. Collega's als Trafigura, Vitol, Glencore en Lukoil. Hoe kwam Helsinge aan die exclusieve info? Er is maar één manier. Door het betalen van steekpenningen. Een van de absolute topdogs van dit mafiose vehikel is Ricardo Ramos d'Agostino. Koter van de Venezolaanse oppositieleider en verdediger van het democratisch gedachtengoed Henry Ramos Allup en zijn vrouwtje Diana. Hoe hoog we dat democratisch gedachtengoed moeten inschatten? Niet zo hoog. Een paar journalisten van het goede houtsoort die naar de achtergronden van deze narigheid neusden kregen bijvoorbeeld te maken met een bezoek van professionele inbrekers en klappen met een honkbalknuppel die minimaal goed waren voor het vol lopen van de honken. Dat soort democratie begrijpt u. Helsinge beschikt zowel over een optrekje in Florida als in Genève. Toen de Venezolaanse oliemaatschappij PDVSA een einde wilde breien aan dit jarenlange staaltje van corruptie klopte ze allereerst aan bij een kadi in Florida. De zaak ging voor nul aan de kant. Maar in Genève lijkt er iets mooiers op te bloeien. Daar kregen alle vijf eerder genoemde roofridders vorige week een brandbriefje van het OM. Daarin werden ze ervan beschuldigd tussen 2004 en 2017 langs deze irreguliere weg naar schatting 40 miljard dollar bij elkaar te hebben gejat. Niet misselijk, maar zowel aan de Van der Mandelelaan in 010 (Vitol) als de Evert van de Beekstraat op Schiphol (Trafigura) wordt heftig gebeden dat Trump die vuilak van een Maduro rapido uit zijn stoel tilt. Want dan komt de kaart misschien weer heel anders te liggen. Ook in Genève. Stay tuned (JP).

 • Datum: .