Skip to main content

Gladiolen in Venezuela (006)

28 februari 2017

woensdag 26 februari-2014
Bussen in de brand steken. Voedselvoorziening lam leggen. Electriciteit ontregelen. De koers van de bolivar naar de kloten helpen. Hier en daar iemand voor zijn klus schieten. Hoe noemen we dat in dit geval? Juist. De voorbereiding voor een regime change à la Ukraïne. Je kan niet zeggen, dat de democratisch gekozen president Maduro in reactie op al dat moois vlekkeloos heeft gereageerd. Maar als ie op sinistere buitenlandse invloeden wijst heeft ie helemaal gelijk.
Neem nou Leopoldo Lopez. Het opperhoofd van een rijke deelraad binnen de gemeente Caracas. Maduro hield hem medeverantwoordelijk voor de hierboven genoemde narigheid en zette hem op zijn verlanglijstje. Niet lang daarna meldde Lopez zich vrijwillig op een handhaversburootje en daar zorgden ze voor een tijdelijk onderkomen. In afwachting van een oproep om voor de kadi te verschijnen. Op zich was de procedure overigens helemaal volgens het boekje, maar zijn arrestatie was voor heel wat lieden toch aanleiding voor het werpen van molotovjes en andere sportieve attributen.
De zich aan de uiterst rechter zijde van het polletieke spectrum bewegende Leopoldo is de zoon van Antonietta Mendoza de Lopez. Een mevrouw die niet op een bolivarretje hoeft te kijken dankzij haar belangen in de olieindustrie. Het een hoeft niet noodzakelijkerwijs met het ander te maken te hebben, maar vriend Lopez heeft niks op met een linkse president. En het is dus geen achtste wereldwonder, dat ie ook al betrokken was bij pogingen om Maduro's voorganger Chavez naar de remise te helpen. Ook toen met buitenlandse hulp. Ondermeer van de Noor Thor Halversson. Een volle neef van Leopoldo met net zo'n neoconservatieve kijk op de wereld.
De vader van neef Thor was een CIA-asset die ten tijde van de Iran/Contra-affaire poen van Venezolaanse oliegarchen naar de Nicaraguaane “vrijheidsstrijders” sluisde. Kon Thor niet helpen, maar als je in je jeugd dit soort pap naar binnen hebt gelepeld, dan moet het wel erg raar lopen als je later tot de volgelingen van Karl M. toetreedt. Hoewel je dan ook nog best meloenair in Moskou kan worden en in de stoel bij Toine Huys kan belanden.
Leopoldo startte aan het einde van de vorige eeuw zijn polletieke loopbaan met poen van zijn moeder en ... van Paula Dobryiansk's National Endowment for Democracy. De Amerikaanse woelorganisatie met dat heerlijke CIA-aroma. Om hem van een mensenrechtelijk aura te voorzien hield hij in 2009 een babbel voor het Oslo Freedom Forum. Een internationaal human rights gezelschap, dat onder de bezielende leiding staat van - surpriiiiiise – neef Thor en ondermeer wordt gesponsord door John MacCain's Freedom House. Moeten we nog meer zeggen? Nee toch. Stay tuned.

(1) Klim voor Paula en John's apocalypsknollen op onze zoekmachine en slik na lezing van de betrokken ellende een handje kalmeringspillen.

Klik hier om uw reactie toe te voegen
28 februari 2017
Gladiolen in Venezuela