Freedom House (005)

zondag 24 augustus-2008
Wat die Saakashvili bezielde toen ie ineens zijn troepen Zuid-Ossetie liet binnenhobbelen, mag Jezus weten, maar het werd een formidabele zeperd. Ondanks al die wijze lessen van Amerikaanse en Israelische instructeurs. En ondanks al die moderne spulletjes die de vechtgenoot van Zeeuws Meisje in de jaren na de Rozenrevolutie stiekempjes waren toegestopt zonder dat ie jarig was. Soms werden ze zelfs aangevoerd met dezelfde CIA-toestellen waarmee de beruchte baardvluchten (1) werden uitgevoerd. Dus dan moet je er wel heel goed opstaan in onze vrije wereld. En dat was ook zo.
Om de Russische invloed in het olie- en gasrijke gebied rond de Kaspische Zee verder in te deuken achtte de Bushbende in Washington het nuttig om de in Amerika opgeleide Saakashvili het presidentschap van Georgie te bezorgen. Binnen dat kader werd de Georgische lawaaipapegaai in de lente van 2003 naar Belgrado gedirigeerd. Samen met een stel veelbelovende Georgische studenten van de door de VS via Saakashvili's Georgian Liberty Institute gesponsorde Kmara-beweging. Om daar te ouwenelen met luitjes van Otpor. Ook al een door Washington gesponsorde club van jeugdige activisten die het vreedzame voorwerk hadden verricht bij de uitdrijving van Milosevic.
Door wie werd dat Georgische studiereisje betaald? Door een van de foundations van miljardair George Soros, die elke ochtend zo'n heerlijke mix blendert van democratie en eigenbelang. En wie was daarbij zijn rechterhand? Juist. De toen samen met prins Johan Friso door de tornado Klaas geteisterde Mabel Wippe Smit. Onze Balkan-expert bij uitstek, die er met haar snuffer bij stond toen het besluit viel om Servie plat te democratiseren (2).
Een half jaartje daarna was het raak. Saakashvili pleegde een rozenrooie coup. Volop gesteund door met name drie organisaties: John MacCain's Freedom House, Mabel's Open Society Foundation en ... de Amerikaanse National Endowment for Democracy. Het subversieve vehikel van Paula Dobriansky, de heldin van de Tibetaanse Lama's (3). Een supertrio zogezeid.
Na de machtsovername werden de nieuwe president en zijn gevolg tot 2005 financieel overeind gehouden door het baasje van de inmiddels tot prinses van Oranje verheven Mabel Wippe en bijdragen uit de kas van de United Nations Development Program. Daarna konden ze blijkbaar zichzelf bedruipen. Saakashvili bestreed de corruptie ondermeer door een heel bosje familieleden op belangrijke posten te zetten en benadrukte zijn democratische gezindheid door demonstraties van politieke tegenstanders niet met rozen maar met scherp uit elkaar te jagen. Onderwijl moderniseerde hij het Georgische leger om de afgescheiden provincies Zuid-Ossetie en Abchazie te heroveren en zocht daarvoor steun bij Jaap de Hoep en consorten in Brussel. Een paar weken geleden dacht hij dat het moment was gekomen. De Ruskies staken daar een stokje voor. De westerse wereld riep schande, maar deed niks. Maar wat wil je als je zelf achter de afscheiding van Kosovo gaat staan, onder valse voorwendsels Irak platbrandt, Afghanistan naar de kloten helpt, de Palestijnen achter een muur laat verdwijnen, martelingen en ontvoeringen rechtmatig verklaart etcetera etcetera. Dan heb je moreel geen poot om op te staan. Dan moet gewoon je bek houden. Stay tuned.

(1) In intellectuele kringen ook wel rendition flights genoemd.
(2) Zie vooral de jammiejammie-serie Mabeltje in de Follow-up rubriek.
(3) Zie voor Paula de serie "Retteketet, nieuws uit Tibet".

Freedom House

  • Hits: 422
Klik hier om uw reactie toe te voegen

Kleintje Muurkrant - Postbus 703 - 5201 AS - 's-Hertogenbosch