Skip to main content

dinsdag 6 december-2011
Vorige week lieten de legersmurfen van Mosje Ahmadinejad weten dat ze een Amerikaanse stealthdrone hadden neergeschoten. Oeps, dachten ze in Washington. Maar inmiddels zijn ze overgegaan in oeps, oeps. Want naar alle waarschijnlijkheid is de drone niet neergeschoten, maar zachtjes naar beneden gemanouvreerd en op de grond gezet.
Zo'n drone wordt vanachter de horizon bestuurd via een satcom met een megahertzsignaal op een geheime frequentie. Wat hebben de Ruskies een kleine twee maanden geleden gedaan? Die hebben een Avtobaza aan Iran geleverd. Da's een verrijdbare installatie, die een inkomende drone kan overnemen met een sterker signaal op dezelfde frequentie. Toegegeven, die moet ie eerst vinden. Maar het principe is eigenlijk zo eenvoudig, dat het apparaat binnenkort misschien in het assortiment van Intertoys terechtkomt.
Dat betekent overwerk in de USSA. Want stel je voor dat de Poetipoes die Avtobaza's en gros gaan produceren en ze op de kashba's smakken in allerlei baardlanden. Da's een dreun van heb ik u daar. Op naar een nieuwe drone met gigahertz. Kutrussen.

  • Datum: .

woensdag 7 december-2011
De VS geven toe dat de door Iran gevangen drone een van het type Lockheed Martin RQ-170 Sentinel is. De bijnaam van dit type is “Beest van Kandahar” . Zo goed als zeker werd het door de CIA gebruikt voor het bespioneren van Iran. Het vliegveld Shindad in Afghanistan wordt door de CIA als uitvalsbasis gebruikt voor spionage - en andere operaties tegen Iran.
Interessant is hoe Iran erin geslaagd is om dit ding te “vangen”. Normaal gesproken wordt het bestuurd door middel van een satelliet verbinding, maar niet tijdens het opstijgen of landen. Logisch want er is een vertraging van honderdenden milliseconden bij een satelliet verbinding en dat kan fataal zijn bij opstijgen of landen. Daarvoor zijn mensen op de grond nodig die door middel van een radioverbinding landen of opstijgen. Het lijkt erop alsof Iran erin geslaagd is om de satelliet verbinding te kappen en iemand op de grond de besturing over te laten nemen. Gespeculeerd wordt dat dat kappen gebeurde met het nieuwe Russische Avtobaza systeem (zie).
Het afgelopen weekend is er druk overleg gepleegd in Washington om die drone of te vernietigen of weer in handen te krijgen. In het laatste geval door het sturen van Special Forces eenheden naar Iran. Tja, dat laatste zou wel eens een oorlogje kunnen veroorzaken en dat komt de heren en dames in de VS op dit moment even niet uit. Desalniettemin wordt er aan “damage control”gedaan, volgens Aviationweek gaat het om ouderwetse technologie in de RQ-170. Jaja.
Nu is het niet de eerste keer dat er een drone wordt gekaapt. Begin november was een Israelische drone het slachtoffer van iets soortgelijks in Zuid Libanon, vermoedelijk een Hezbolla operatie. Tijdens de Amerikaanse bezetting van Irak was er al sprake van een software programma (SkyGrabber) dat pakweg 25 dollar kost, om drones over te nemen.

  • Datum: .

vrijdag 9 december-2011
Dit is hem dan. De Amerikaanse stealth drone, die vorige week zo keurig naar beneden werd gehaald door een eenvoudige Russische Avtobaza. De twee heren die het commentaar verzorgen zouden net zo goed twee Iraanse ijsverkopers kunnen wezen, maar je kan niet alles hebben. Iemand die Farsi spreekt? We houden ons aanbevolen. Stay tuned.

  • Datum: .

maandag 12 december-2011
Gisteren verlieten de laatste Amerikaanse vliegende smurfen de Pakistaanse basis Shamsi. Zoals u weet niet uit vrije wil, maar op bevel van Islamabad. Naar aanleiding van het "per ongeluk" aan flenters schieten van een peloton snurkende Pakistaanse grensbewakers.
Nog niet zo lang geleden stuurden de Obombaboys vanuit deze basis drones de lucht in om een piano te bezorgen bij Pakibaarden die bij hun buren in de bus pisten. Maar volgens de Amerikanski's waren die activiteiten al verplaatst naar de Afbaardse basis Shindad voordat Islamabad ze sommeerde om op te sodemieteren. Wil trouwens niet zeggen, dat er geen pianobezorgers meer boven Pakistaans grondgebied zullen vliegen. Alleen komen ze nu vanuit Afbaardistan. Appeltje uitsmijter.
Maar wat heeft chef staf Kayani nu geboerd? Alle drones die de grens overkomen uitschakelen. Waarschijnlijk in navolging van Iran, dat een paar weken geleden heeft aangetoond, dat zelfs een stealthdrone eenvoudig uit de lucht kan worden gepeuterd. Net als in 1999 toen Slobo's Serven de Pentagonia's in de USSA een rolberoerte bezorgden door een Stealthjager boven Belgrado neer te halen. Naar eenvoudig Chinees gebruik (1).
Geen wonder dus, dat nou juist Kayani het middelpunt vormt van de Pakistaanse "memogate". Het schandaal rond de poging van president Zardari om Washington over te halen de top van het Pakileger te kortwieken. In ruil voor het uitroeien van twee fanatieke Pakistaanse baardgroepen (2). Door een ernstige lekkage strandde dit plan voor het de haven uit was en ligt Zardari nu met klepklachten in Dubai. In hetzelfde Amerikaanse hospitaal waar indertijd de directeur van het Flying Circus aan zijn nieren werd gekieteld en bezoek kreeg van een CIA-smurf. Over kolerezooi gesproken. Stay tuned.

1. Zie het artikeltje "Stealth down" van 25 november 2008. Rechtstreeks uit de Chinese "horse's mouth".
2. Zie aflevering 4 van "Woest" dd. 8 december 2011.

  • Datum: .

dinsdag 13 december-2011
Hij is fijn. De hele boel komt straks op straat te liggen. Kan Obomba wel aan Mosje vragen of ie die stealthdrone wil teruggeven, maar dat kan ie natuurlijk schudden. Zal je het zelf wezen. Nee, Mosje gaat deze spionage-affaire keurig aankaarten bij de VN en ondertussen zijn geleerde knipperbaarden bezig met het ontleden van het veroverde speelgoed.
En ook aan het thuisfront houdt Obomba het niet droog. Zo is er in Virginia enige eilie ontstaan bij de speurtocht naar een paar verdwenen koeien. Een sheriff dacht, dat ze waren gejat door de drie gebroeders Brossart (nee, kennen wij ook niet, red.). Dus ging ie met een officieel vodje naar hun boerderij om even te kijken of ie gelijk had. Hij werd op typisch Amerikaanse manier ontvangen: met rondvliegend lood. De sheriff riep wat bescheiden hulp in. Luitjes van de State Highway Patrol, een regionaal SWAT-team, een clubje bompulkers, een stel collega-sheriffs, een ambulance en... een drone! Een novum in de Amerikaanse geschiedenis: het gebruik van een drone om een opstandige familie een paar ijzeren manchetten te bezorgen. Nadat via de vliegende speurneus was vastgesteld dat de gebroeders de wapens hadden neergelegd gingen ze in de boeien.
Hun vier geweren, hun handboogwapens en hun samoeraizwaard werden in beslaggenomen en de koeien gingen terug naar hun rechtmatige eigenaar.
Maar dat was niet het enige nieuws uit de USSA. De Pentagonia's waren volgens meerdere mainstreamvodden namelijk niet blij met beelden van Google Earth. Beelden van een geheim militair vliegveld in Nevada, waar een heel stel drones hun thuishaven bleken te hebben en werden getest.
Hoe lang die lorren nog exclusief blijven is de vraag. De Chinezen staan op goede voet met Mosje en je weet hoe Chinezen zijn. Hup, daar gaat je technologische voorsprong. Op naar Intertoys. Kan nog net voor de kerst. Stay tuned.

  • Datum: .

donderdag 15 december-2011
Je reinste wet van Murphy. Eerst halen de baarden van Mosje Ahmadinejad een stealthdrone puntjegaaf uit de lucht. Vervolgens wordt de geheime plek in Nevada ontdekt waar die lorren worden uitgebroed. En gisteren raakt zo'n onbemande speursigaar in ongerede op de Seychellen. Weten ze nog wel op een landingsbaan te manouvreren, maar remmen helpt niet en aan het eind van de landingsbaan gaat ie helemaal aan barrels.
Kan je zeggen "shit happens", maar ze hadden de brokken nog niet bij mekaar geveegd of de Chinezen boerden, dat ze ingaan op de uitnodiging van de Seychelse regering om op de strategisch liggende stukkies grond in het kader van de baard- en piratenbestrijding een vlootbasis aan te leggen. Inclusief een restaurant en... een installatie om de drones in de kieren te houden. Holy fuck. Als we die Murphy vinden gaat ie zonder proces Nacht und Nebel in Guantanamo. Stay tuned.

  • Datum: .

dinsdag 19 juni-2012
Ook lekker. In december van het afgelopen jaar werd een Amerikaanse snuffeldrone uit het Iraanse zwerk gevist. Puntjegaaf. Wat maakte de Venezolaanse prez Hugo Chavez gisteren bekend? Dat zijn nerds met hulp van hun evenknieën uit Teheran en omgeving inmiddels drie van die onbemande lorren vliegklaar hebben gemaakt. De meisjes heten Arpia 001 tot en met 003, hebben een bereik van 100 kilometer, kunnen een hoogte van 3000 meter bereiken, 90 minuten in de lucht blijven en zowel voor civiele als militaire doeleinden gebruikt worden. Dat is nog eens bilaterale hulp. Als de USSA en Hillen nog wat willen met dat olierijkste land op aarde, dan moeten ze het nu doen. Anders weet Hugo straks al 87 uur vantevoren wat ze van plan zijn. Voorwaarts dus. Stay tuned.

  • Datum: .