Skip to main content

maandag 11 maart-2013
Op 18 januari 2012 gooiden wij al op de publieke keien dat onze smurfemarij gebruikmaakte van drones om wiettelers en andere avontuurlijke ondernemers achter de vodden te zitten. Leenden de bewuste handhavers van hun neefjes bij het ministerie van Oorlog. Hoe vaak ze dat deden wisten we toen nog niet, maar wat denkt u hiervan?
Als je dat zo leest moeten de Nederlandse onverlaten tegenswoordig samenklonteren in de streek rond Amersfoort, in het gebied tussen Utrecht en Arnhem, in de stad van de toch zo beschofte burgemeester Annemarie Jorritsma (Pownieuws is on-beschoft) en rond Den Oever en Wieringerwerf, waar bijvoorbeeld de schuitjes van Volendam en Spakenburg komen binnentuffen.
Vindt u dat het gebruik van die lorren inbreuk maakt op uw privacy? Ach, als u geen ondeugende dingen doet hebt u toch niks te vrezen? Hm?

 • Datum: .

dinsdag 19 maart-2013
Een bit of freedom mogen we toch asjeblieft wel overhouden, niet? Dat was waarschijnlijk de achterliggende gedachte toen privacyridder Rejo Zenger op 6 maart jl. dit dronebericht op zijn site dreunde. Op 11 maart jl. waren we zo vrij zijn artikel over te nemen en knoertte de bal vanaf de linker cornervlag voor het doel van het publieke domein. Duimend dat Pietje Mainstream in zou koppen. Het duurde even, maar jawel gisteren was het eindelijk juichen geblazen. En wat denk je? Meteen Kamervragen. En er was zelfs een Kamerlid dat wilde weten waar die drones allemaal hadden gevlogen. Maar die is ook nog maar net met Aap, Noot, Mies begonnen.
Bezorgdheid alom dus, maar er is van dit front ook iets moois te melden. De net gelanceerde Amerikaanse onderneming Domestic Drone Countermeasures (DDC) heeft namelijk een nieuwe gadget gebakken. Die zorgt ervoor dat de drones van de lokale overheidsafdeling smurfen en die van commerciële kloothommels voor Jan Doedel voor je raam hangen of boven je dak cirkelen door sensoren te storen. Einde oefening. Hoeveel die gadget gaat kosten is onbekend, maar hij zal niet meteen voor een krabbel bij Kruidvat liggen. Maar wie iets heul belangrijks wenst af te schermen voor Raven en andere onhebbelijke vogels kan bij DDC terecht. Stay tuned.

 • Datum: .

donderdag 27 juni-2013
Aaaaaaach. Dat meisje van Hennis heeft vandeweek ook een boertje gelaten. Samen met Jeroen poep aan zijn schoen. Er moet helaas de komende jaren flink worden gesneden in het budget van het Ministerie van Oorlog, maar dat wil niet zeggen dat we voortaan helemaal zijn aangewezen op de activiteiten van de Pleemobiele Brigade of het hanteren van houten geweertjes. Nee, nee. Want nu de USSA zijn beleid steeds meer afstemt op de gebeurtenissen in Azië moet Europa zelf zijn broek ophouden. Oftewel zelf voor zijn veiligheid zorgen.
Nou hebben wij waarschijnlijk niet dezelfde bril als honneponnetje Hennis, maar wij hebben sinds het optreden van het Flying Circus op Manhattan niks anders gedaan dan het Amerikaanse voorbeeld volgen en ons totaal overgegeven aan baardbestrijding. Net als in de good old days toen die baarden nog communisten heetten. Vandaar dat Honnie tegen beter weten in de miljarden voor de op de Sacrada Famiglia lijkende JSF keurig in haar spaarvarken bewaart. Net zolang tot ie vliegt. En als ie dat uiteindelijk niet doet dan kunnen we met die poen in de nabije toekomst misschien een goedkopere oplossing aanboren: de drone.
Tot nu toe worden die lorren binnen onze grenzen gebruikt om ons in de kieren te houden, maar als je een beetje bij wil blijven met het nieuwe kolonialisme moet je klaar zijn om ook op dit terrein de USSA te volgen. Vandaar dat moppie Hennis 12 nieuwe droontjes heeft aangeschaft die alle gegevens die zij boven ons hoofd opdoen digitaal in plaats van analoog kunnen verwerken. Wij blij. Minder blij waren we met de mededeling dat haar nieuwe drones in uitzonderlijke gevallen ook ter beschikking worden gesteld aan de outfit van haar collega Ivo Opstelten. Dat is namelijk een staaltje boerenbedrog met maatje XXXXXL. Als de brommende lantarenpaal in 2012 al twee keer in de week zo'n spionagevehikel van het ministerie van Oorlog leent, dan zal dat in de opvolgende jaren zeker niet minder worden (1). Tenslotte moeten wij onze reputatie als het meest afgelegde land ter wereld hoog houden.
Btw: zouden wij die dronende data ook delen met onze partners in Brussel, Londen, Tel Aviv en Washington? Het is maar een vraag. Stay tuned.

(1) Zie deel 1 dd. 11 maart 2013.

 • Datum: .

donderdag 22 augustus-2013
De mystificatie is hardnekkig. Lazen we gisteren in het paradijselijke dagvod het volgende:

"Als het aan minister Opstelten ligt gaan gemeentes binnenkort mensen op straat bespieden met kleine vliegtuigjes. Dat schrijft Metro. Drones worden nu BIJ HOGE UITZONDERING ingezet voor opsporing, maar als het aan de regering ligt gaat dat vaker gebeuren”.

Kijk, daar krijgen we nou een staart van. Want wat kwam bij ons op 11 maart 2013 voorbij? Dit en dit artikeltje. Wat nou hoge uitzondering? Die brommende lantarenpaal wil natuurlijk af van steeds maar leentjebuur spelen. Hij wil zijn eigen speelgoed. Wedden dat Jeroen poep aan je schoen daar straks wel poen voor heeft? Bezuinigen! Yeah, sure. Stay tuned.

 • Datum: .

vrijdag 29 november-2013
In Pakistan hebben ze niet gauw ergens de buikruimte van vol. Maar nu was het toch raak. De partij van fameus cricketicoon Imran Khan heeft de naam van het huidige CIA-baasje in Islamabad geopenbaard. Ene Craig Peters Osth. Niet voor het eerst trouwens dat deze neusspecialist aan de braadpan blijft hangen. In 1999 kwam zijn naam ook al bovendrijven. In Brazilië. Aanleiding was een schandaal dat op stoom kwam door de vondst van een lijntje Colombia's finest van 33 kilo. Die surprise zat in een koffertje aan boord van een Hercules van de Braziliaanse luchtmacht, die op punt van vertrek stond naar de Canarische eilanden. Vier officieren waren het zoefje, onder wie luitenant kolonel Paolo Sergio Oliveira. En hoe ironisch nou, Paolo bleek deel uit te maken van het luchtmachtonderdeel dat het drugsverkeer boven het Amazonegebied in de kieren moest houden. Kaassie voor de lawaaimedia, die al snel Paolo cs. vastplakten aan de CIA en de DEA. De Amerikaanse ellendefirma Raytheon sloeg de schrik in de benen en ging als een shot in de contra-attack (1). Was geen wonder. Het bedrijf was namelijk al een tijdje bezig om bij de Braziliaanse autoriteiten een gloedjenieuw en donders duur controlesysteem ter bestrijding van cokevluchten door de strot te porren. Leuk, maar dat initiatief belandde gierend in het talud toen er berichten verschenen, dat toenmalig president Cardoso door de Amerikaanse snuffelbrigade werd afgelegd om aan de weet te komen hoe het ervoor stond met de aanschaf van Raytheon's nieuwe controlesysteem. En wie werd open en bloot genoemd als het baasje van die brigade? Bingo. Vingerplant. Craig Peters Osth. Die kon dus meteen zijn bullen pakken. Afgebrand.
Maar een ongeluk komt nooit alleen. Zoals gezegd, Craig is opnieuw het lulletje. Nu in Islamabad. Zij het, dat het nu niet gaat om de handel in verwarrende middelen of de verkoop van een of ander kutsysteem. Nee, dit keer gaat het om de verantwoordelijkheid voor het plaatsen van een GPS-frutsel in de noordwestelijke metropool van Tal en de daarop volgende drone-aanval die zes mensen het leven kostte, onder wie een paar kinderen. Een troost is er voor Craig: zijn voorganger Jonathan Banks werd ook in de wind gehangen na zo'n zelfde geintje met een drone en vervolgens met een enkeltje Langley buiten de deur gepleurd. Uithuilen en opnieuw beginnen. Dag Craig. Stay tuned.

(1) U kunt natuurlijk goegelen, maar wij hebben over Raytheon ook het nodige lekkers in de vriezer geduwd.

 • Datum: .

zondag 8 december-2013
Een idee met potentie. Misschien een beetje truttig uitgevoerd, maar toch. Vorige week werden in Georgia (USSA) vier heren door handhavers naar binnen getrokken. Wat hadden ze gedaan? Ze hadden een droontje een paar pondjes tabak laten droppen boven een petoet. Hoe het kwam kwam het, maar niet alle bewakers lagen te snurken. Dus binnen een uur kleefde er op de achterbumper van de regiewagen een luidruchtig handhavingsvehikel. Kan je beter stoppen. De vier heren kregen het vriendelijke gunpointverzoek om uit te stoppen, waarna de ijverige handhavers de regiewagen doorzochten. En jawel, daar waren de droon, de remote control en de verrekijker. Kind kan de was doen. Maar nog heel even en we mogen een hele vloot aan Colombiaanse en Afghaanse drones verwachten. En niet alleen boven strafinrichtingen. Leuk nieuws voor de Kerstman. Ho, ho, ho. Stay tuned.

 • Datum: .

maandag 10 maart-2014
We willen niet eigenwijs wezen. Maar soms gebeurt het toch. Meldde het dagvod NRC vorige week, dat de USSA ook drones op pad stuurt om het leven van stouterikken in Somalië in te korten. In veel gevallen wat grofkorrelig, waardoor ook onschuldigen worden geruimd. Koters, opoe's, een hulpverlener op een fiets. Later bieden de Amerikanski's daarvoor soms excuses aan, maar meestal niet. Collateral damage.
Nu zou er volgens eerdergenoemd dagvod in pas onthulde Snowdenrollen staan, dat de USSA bij deze bloedbruiloft gebruik maakt van gegevens die zijn verzameld door Nederlandse griezels. Via onze grote pompeblêden bij het Friese Burum. Geheel volgens afspraak. Naar aanleiding daarvan liet een van onze uiterst gewaardeerde lezers ons weten, dat wij als koene zeevaarders nog over een ander middel beschikken om die kloten Somaliërs af te leggen. Wij beschikken namelijk over Walrussen. Onderzeeërs die echt bij ons passen. Ze zijn aan de kleine kant. Voordeel daarvan is, dat je tamelijk dicht onder een vijandelijke kust kan komen. En als je dan ook nog speciale oppervlakte radar en moderne luistersnufjes bij je hebt zit je helemaal gebakken bij het elimineren van de firma Al Shabab en aanhang. Doen onze snuffeljannen dat al lang? Jawel. Die lagen al data te vissen voor de kusten van Bosnië en Irak toen het daar zwaar hommeles was. En verder zijn ze actief in de Caraïben. De Caraïben? Oei. Wat riep de Amerikaanse grim reaper John MacCain op 20 februari jl.? Komt ie:

"We need to be ready to use military force in order to enter Venezuela and establish peace there".

Kan je die Freedom Houseclown als een volstrekte malloot wegzetten, maar zijn uitspraak loopt keurig parallel met het zogenaamde Strategic Plan for Venezuela (1). Dat voorziet namelijk in een “humanitair” ingrijpen van de NATO als de vooruitgestuurde Gladiosnipers voldoende anti-regeringsdemonstranten en veiligheidsagenten hebben doodgeschoten. En dan is het natuurlijk wel lekker als je kan beschikken over de oortjes van een Nederlandse Walrus en wat oranje vliegveldjes vlak voor de Venezolaanse kust. Zou Ronald Platwurm nou zulke dingen weten? Het is maar te hopen, want anders zit ie straks weer met een lullig brieffie te zwaaien bij de echoput van Toine Huys. Stay tuned.

(1) Zie voor dat smerige plan de nog jonge serie “Gladiolen in Venezuela”

 • Datum: .

zaterdag 21 juni-2014
Eitje. Nog even en die nogal gauw op zijn pik getrapte Eberhard van der Laan kan Ajax-knoerten en liefhebbers van andere Thialf-feestjes gewoon weer in het centrum van de stad laten hossen. Moet ie wel een paar Zuidafrikaanse Skunk Riot Control Copters aanschaffen. Dat zijn drones die met grote precisie 20 ballen pepperspray en/of verf per seconde kunnen afschieten. Met een max van 80 ballen. Dat laatste alleen als de relschoppers er een al te heftig potje van maken. Als ze bijvoorbeeld auto's op hun rug leggen of zonder opdracht tramhaltes demonteren krijgen ze een stel blauwe ballen voor hun kanes, als ze ook nog gewapend blijken te zijn komen ze in aanmerking voor een salvo rode ballen. Met dat gegeven kunnen de laarzen op de grond dan hun voordeel doen. In het alleruiterste geval gaan de drones aan de gang met een paar salvo's pepperspray.
Eerlijkheidshalve moet er worden bijgezegd, dat de feestgangers wel worden gewaarschuwd voor het komend bombardement als ze niet gauw opzouten. Dat gebeurt via de luidsprekers die de Skunks naast laserpointers met zich meetorsen. Dat mag eigenlijk niet volgens internationale afspraken, maar je mag ook geen auto's op hun rug leggen.
Klinkt allemaal heel erg feestelijk. Dus Eberhard, wat let je? Oh, en mochten schoonmakers, bouwvakkers, musici, zorgwerkers, jeugdwerkelozen, teruggekeerde jihadseflatsen en andere potentiële herrieschoppers snode plannen hebben, geen nood de Skunks komen eraan! Kan niet in Nederland? Our ass. Wij pikken toch alles? Stay tuned.

 • Datum: .

dinsdag 8 juli-2014
Goh. Dat is snel. Voor zijn doen dan. Minister van Onheilsbestrijding Opstelten ziet plotseling het gevaar van drones in het Nederlandse luchtruim. Baarden, boeven, buitenlandse smurfen. Ze kunnen allemaal stoute dingen doen. En dan zijn er nog de burgerhobbyisten, die zomaar buurvrouws boobies en andere boertigheden voor de eeuwigheid kunnen vastleggen. Vraag is hoe voorkom je dat? In dit artikel van gisteren in het dagvod NRC werd ontvouwd, dat Ivo en zijn discipelen daarvoor een plannetje hebben bedacht. Ze hebben een aanbesteding uitgeschreven voor bedrijven die een systeem willen ontwikkelen voor het overnemen van de dronebesturing tijdens de vlucht. Moet niet zo moeilijk zijn. En ook niet duur. In juni 2012 wisten een Texaanse professor en een ploegje nerds al met een apparaatje van een kleine 1000 dollar een legerdrone te “spoofen” oftewel te hacken en over te nemen. Eitje dus. De vraag wat Ivo denkt te doen aan het spoofen van zijn eigen drones werd niet gesteld. Kan nog heel leuk worden allemaal. Stay tuned.

 • Datum: .

London Palestine Action. Zo luidt de verzamelnaam van een paar pro-Palestijnse clubs in Engeland die vanochtend vroeg voor de tweede keer een outfit van Instro Precision hebben bezet. Afgelopen zomer in Birmingham, nu in Broadstairs (Kent). Instro is eigendom van Elbit Systems en fabriceert optische apparatuur. Nog zo erg niet, maar moeder Elbit sleutelt in Israël drones in elkaar. Niet alleen om de Palestijnen in Gaza en achter de Muur af te leggen, maar ook en vooral om ze van tijd tot tijd een bompakketje te bezorgen. Ook in Afghanistan hebben de Elbit-drones hun nut al bewezen bij het hooliganizen van bruiloften, sportwedstrijden en dorpsfeesten. Het initiatief van de London Palestine Action is een reactie op de Palestijnse solidariteitsoproep. Vraag blijft of het versperren van de toegang tot het bedrijf en vanaf het dak spandoeken eromheen draperen de verantwoordelijke luitjes in Tel Aviv wakker houdt. Hoewel. Bij de operatie in Birmingham maakte Instro zich op om de actievoerders een drone te verkopen via een gang naar de kadi. Dat proces werd op het allerlaatst afgeblazen, omdat Instro niet wenste te voldoen aan de voorwaarde om gegevens over haar leveranties aan Israël aan de stukken toe te voegen. Moet de meisjes van de London Palestine Action toch een warm gevoel hebben bezorgd. Een gevoel van solidariteit. Het zijn de kleine dingen die het hem doen. Stay tuned. 

 • Datum: .

De IT 180 moet het gaan doen. Da's een kleine drone van de Franse ECA groep. Die krijgt een nieuw ontwikkeld systeempje aan boord, waarmee de druiloren opgespoord kunnen worden die al een tijdje het Franse luchtruim onveilig maken met niet te traceren neefjes van de IT 180. Boven nucleaire installaties en overheidsgebouwen. Het nieuwe systeempje focust zich niet op de ondeugende neefjes, maar op de druiloren zelf. De operators. Volgens ECA kan hun vehikeltje ze binnen een minuut opsporen. Allons enfants. 
Hoe anders gaat het er op dit terrein aan toe in India. In navolging van de Zuidafrikaanse collega's hebben smurfen daar drones tot hun beschikking die voor een fris pepper spray bombardement kunnen zorgen. Mochten er wat al te heftige demonstraties plaatsvinden en knuppels, paarden en waterkanonnen helpen niet, dan worden de demonstranten van boven af vergast op een festival aan loopneuzen, een onstuitbaar tranendal, huidirritaties, blafhoest en meer van dit soort ongemakken die een drogist blij maken. Bijdehante studenten zijn gewaarschuwd. Nog een keer dat gezeik bij het Maagdenhuis en Ardje van der Steur maakt een dienstreisje naar India. Over het algemeen weten we wat dat betekent. Stay tuned. 

 
 • Datum: .

Nu we toch bij de verdediging van het Avondland zijn aanbeland. Een babbelaar bij het Italiaanse ministerie van Defensie heeft gisteren uit zijn gehemelte laten tuimelen, dat het lieslaarsland en de USSA stiekem een deal hebben gesloten. Tot nog toe doorkliefden onbewapende Amerikaanse drones het Libische zwerk vanaf de basis Sigonella op Sicilië. Danksij die deal hebben ze vanaf begin deze maand nu ook bommen aan boord. Om ISIS stof tot nadenken te bezorgen. Voor elke operatie van die lorren boven het grondgebied van de Libische buren moet Rome wel toestemming geven. Ja, natuurlijk. De Nobelprijswinnar voor de Vrede is trouwens ook in onderhandeling met buurlanden van Libië om een dronebasis op hun grondgebied te installeren, maar tot nu toe noppes. Misschien dat een bosje Gladiolen in de nabije toekomst uitkomst biedt. Inmiddels staan er als je de berichten mag geloven al zo'n 150.000 tot 200.000 vluchtelingen klaar aan de Libische kust om de oversteek naar Lampedusa en omstreken te maken. En zo modderen we maar door. De USSA gooit de boel plat en wij mogen de vluchtelingen pamperen. Zijn wij nou zo dom of is Barack zo slim? Stay tuned.

 • Datum: .

De Britten hebben Gatwick. Wij hebben Purmerend. Zoals u weet raakten de upperlips van onze overburen eerder deze maand behoorlijk in ongerede na die opgefokte berichten over drones bij de luchthaven. Zo erg zelfs, dat ze daarna in een onbewaakt ogenblik het hele aandelenpakket van Gatwick verkwanselden aan Vinci. Een Franse slavendrijversfirma in de stenensector. Nee dan Purmerend. Daar bleef alles zoals het was toen daar een paar weken geleden ook een drone werd gesignaleerd. Bestuurd vanuit de banlieu van de wijk Overwhere 1 maakte hij op drie avonden binnen in een week geruisloze escapades boven het Makado winkelcentrum in de aanpalende wijk Wheermolen. Soms schoot ie met enorme snelheid richting het zwerk, dan weer hing ie minuten lang stil boven de benzinetap van Tamoil of een ingang van het Makado. Die capriolen bleven ondanks de duisternis niet helemaal onopgemerkt. Het lokale flikkenetablissement kreeg over het verschijnsel een paar telefoontjes te verwerken. Een dienstdoende flik van vrouwelijke kunne maakte na eerst even gecontroleerd te hebben of dronedriving boven de bebouwde kom strafbaar was een paar notities en ging daarna waarschijnlijk over tot de orde van de avond. Voor zover wij konden achterhalen was er geen minuut sprake van alarmfase rood, hield IS zich rustig, werd er geen Drone Dome System besteld bij Rafael Defense Systems en bleef het Makado gewoon in Nederlandse handen. Kijk, zo doen wij dat. Die Britten? Raar volk. Stay tuned (JP)

 • Datum: .