Skip to main content

Tussen premies en piraten (120)

11 november 2015

Wat vond u van die verklaring van gisteren. Heavy hè? Maar dat was nog niks bij de verklaring die we daarna binnenhengelde. Gaat over ASR. Een van de grootste verzekeraars van Nederland. Fasten your seatbelts. Komt ie:

Het gerucht gaat dat zelfs de Neus daar zaken deed. Kijk het zat zo en ik quote Beumer (rip):“De lijn tussen onder- en bovenwereld is op mijn niveau flinterdun. We zijn onderdeel van een Belgische bank en ook hier geldt, dat 300 miljoen zwart gelijk staat aan 100 tot 150 miljoen wit. We hebben dat geld nodig. We hebben mensen zoals Henk van de Meene hard nodig. Ik ben de schakel tussen deze partijen en leg daarom verantwoording af aan de Executive Committee in Brussel”Aldus Beumer. In feite deden zij met assurantiepolissen hetzelfde als wat de ING met stenen en Endstra deed. Ik weet wel dat er twee zware jongens bij ASAM werkten die bewapend waren. Dat heb ik met eigen ogen gezien. Ik denk niet dat Beumer geschrokken is van Henk van de Meene en zijn reputatie (1). Ik denk dat de Raad van Bestuur koudwatervrees kreeg. Zelf heb ik, als we het over kopstukken hebben, alleen met Houtman en Van de Meene gesproken (2). Ik heb wel met meer mensen gesproken, maar daar weet ik de namen niet meer van. Dat waren geen grote jongens. Wel maakte Beumer vanuit zijn Rotterdamse netwerk gebruik van Hells Angels, chapter 010, om vorderingen kracht bij te zetten (3). Hij was er trots op deze contacten te hebben en ik weet van twee mediairs in het hoge noorden dat hij ze ingezet heeft in een fusie tussen deze twee bedrijven. Het was een listig mannetje waar men intern en extern angst voor had. Hij is voor miljoenen afgekocht, omdat hij zoveel over iedereen kon onthullen. Misschien dat de weduwe Beumer ooit nog eens uit de school klapt. Of anders zijn dochter, advocate te Rhoon, waarvan ik weet dat zij ook niet al te frisse mensen bijstaat op Goeree Overflakkee.
Wat die zware jongens bij Beumer deden? Geld wassen. Beumer had een miljard uitstaan bij intermediairs. Zijn plan was om dat voor minimaal de helft af te bouwen, zo vertelde hij. Daar kwam het geld van deze “investeerders” goed bij van pas. Hoe die geldstromen gelopen zouden hebben? Geen idee. Ik denk wel dat Beumer en Knoop daar privé ook beter van zouden worden (4). Die medewerkers met wapen zaten soms aan tafel. Meestal als de emoties hoog opliepen. Maar over de exacte rol deed hij vaag. Kan ook verplicht zijn geweest als je als bank/verzekeraar op het lijntje van onder- en bovenwereld balanceert. Volgens eigen zeggen was Beumer verantwoordelijk om deze trajecten in goede banen te leiden en wellicht dat je dan dit soort mannen nodig hebt. Ik heb wel het vermoeden gehad dat het allemaal mensen waren uit het oude politienetwerk van Beumer.
Ik heb mensen met de tranen in hun ogen die kamer van Beumer uit zien komen. Ook Willem Nieuwenhuis, toen hij figuurlijk werd geliquideerd door Beumer (5). Binnen ASR was iedereen als de dood voor hem. Van receptie tot polisinvoer. Van schoonmaak tot Raad van Bestuur. Voorbeeld, de invoer van een rookverbod. Je denkt dat dit voor iedereen geldt, maar niet voor Beumer en niemand durfde er iets van te zeggen. Behalve Jan Adriaanse en die heeft het veld moeten ruimen (6). Maar ook buiten ASR had hij zoveel macht. Bij SNS scheten ze zeven kleuren als je de naam Beumer liet vallen. Bij Van Lanschot idem. Maar hij is niet meer. Ik persoonlijk had verwacht dat hij naast zijn auto gevonden zou worden in plaats van een heel agressieve kanker die hem noodlottig werd. Karma is a bitch
”.

Alsteblaft. Rechtstreeks uit de bek van het paard. Voor de volgers van deze serie in wezen misschien niks nieuws. Maar zo achtermekaar krijg je toch een verbluffend mafioos plaatje, waarvan we dachten dat zoiets alleen in Italië geschoten werd. Toen ASR een staatsbedrijf werd was het uiteraard raadzaam om aan deze praktijken een einde te maken. Het staat anders zo slordig. Hier en daar dreigt er nog wel eens iets naar boven te floepen, zoals bijvoorbeeld bij de affaire rond Gedeputeerde Hooijmaijers of in de vorm van een lullig corruptieteepje (7). Maar met vereende krachten moet het toch mogelijk zijn om de boel netjes 6 feet under te rammen. Carry on. Stay tuned.

(1) Bij leven was Van de Meene jarenlang de financiële wizzard van Johan Verhoek aka de Hakkelaar.
(2) Kees Houtman werd op 2 november 2005 voor zijn eigen huis omgelegd.
(3) Beumer was ooit rechercheur bij het Rotterdamse smurfenkorps en ondermeer betrokken bij de afwikkeling van de Slavenburg-affaire.
(4) Voor Willem Knoop zie eerdere berichten uit deze serie.
(5) Voormalig intermediair Nieuwenhuis schreef naar aanleiding van het tot zinken brengen van zijn onderneming door ASR het boek “Mijn waarheid. Geldgerommel”. Daarin speelde Beumer een kwalijke hoofdrol. Nieuwenhuis noemde hem “Schoft Beumer”.
(6) Jan Adriaanse is de voormalige huisadvocaat van ASR. Meer info over hem is eerder in deze serie te vinden.
(7) Het is even flink ploegen, maar over beide onderwerpen hebben wij in deze serie al menigmaal kond gedaan. 

Klik hier om uw reactie toe te voegen
11 november 2015
Tussen premies en piraten