Skip to main content

Tussen beffen en piraten (007)

02 april 2017

zondag 13 november-2011
Termen als hoei, pizda,zjopa en meer van dat soort exotische vleeswaren gieren dezer dagen rond in de Russische kunstscene. Er is namelijk een beroemd werk van Amedeo Modigliani op de tocht komen te hangen.
Het portret van de befaamde Russische kunstenares Marie Vorobieff - Stebelska aka Marevna is momenteel tegen een redelijke vergoeding te bewonderen in het Pushkin Museum in Moskou. Geschatte waarde 12 meloen dollar (1). Iedereen blij, zou je denken. Foutje. Volgens "expert" Natalia Kournikova van de galerie Nashi Khudozhniki gaat het om een valserik, omdat Marevna op het schilderij op geen meter lijkt op de Marie, die Modigliani begin vorige eeuw in Parijs leerde kennen en voor de eeuwigheid zou hebben vastgelegd. En dat is volgens haar op zijn minst ongebruikelijk te noemen.
Natalia is trouwens niet de eerste, die de echtheid van Marevna in twijfel trekt. Een Russische verzamelaar had in 2006 het plan opgevat om het doek voor 3 meloen (!) te kopen en in zijn dasha naast de koppen van een paar beren en een verdwaalde wolf boven de haard te hangen. Maar 3 meloen is toch 3 meloen en ter verificatie zou het kunstwerk naar Zwitserland zijn verhuisd. Wat bleek? Er zouden synthetische stoffen zijn gebruikt die pas na 1940 in de handel kwamen en Modi had al in 1920 een warm plekje gekregen op de goddelijke eretribune.
Meteen kwam het opperhoofd van het Romeinse Modigliani Instituut in het fucile. Contra-expertise zou hebben aangetoond dat er geen blikkie verf van na 1940 was opengegaan en bovendien beschikte hij over een verklaring van Marevna zelf, dat zij inderdaad voor Modi had stilgezeten.
Voorlopig dus een dead heat. Maar om wat duidelijkheid te verschaffen zou een gang richting Utrecht en omstreken misschien de moeite waard zijn. Wie weet heeft het artistieke kringetje rond de bekende Utrechtse bef mr. B.F. Q. en zijn avontuurlijke broeder "Ducalo" Q. in de jaren tachtig een indrukwekkende reproductie gebaard en op de markt gemieterd (2). Het is maar een suggestie. Nooit geschoten, nooit haarscheurtjes. Stay tuned.

1. Bij experts van Sotheby en Christie's waarschijnlijk rond de 4 meloen, maar die hebben geen specsavers. Zie "Dirk en de kunstjes", aflevering 6 dd. 11 november 2011.
2. Zie aflevering 2 van deze serie dd. 20 september 2011.

Klik hier om uw reactie toe te voegen
02 april 2017
Tussen beffen en piraten