Skip to main content

Deuss en de Ruskies (009)

31 maart 2017

maandag 23 april-2012
Twee ondernemingen die op het Isle of Man indertijd tot aan hun slokdarm betrokken waren bij het in veiligheid brengen van de door de Russische heilige Mikhail Khodorkovsky afgetapte miljarden van de Menatep Bank en Yukos Oil waren Fovarrane Ltd. en Scaan Ltd. Beide vehikels stonden onder toeziend oog van de door ons al eerder opgevoerde enigmatische scharrelaar Peter Michael Bond (1).
Hetzelfde Limited-duo beheerde de aandelen van Mae Lee Holdings Ltd. Een papieren onderneming waarop een flinke stuit poen terecht was gekomen die een typisch luchtje verspreidde. Kwam zo:
De Amerikaanse bef Lee Gilson Lovett hield zich niet alleen bezig met juridische vraagstukken, maar ook met het listig investeren van groene ruggen die zijn cliëntèle hem toeschoof. Zijn voorkeur ging daarbij uit naar het beleggen in bedrijven die zich bezighielden met de handel in debiele telefoons (2). Daarbij ging hij wat grofkorrelig te werk en hij kreeg de SEC achter zijn dure kont aan (3). Die dwong hem om al zijn assets van de hand te doen en een pronte boete op te hoesten.
De boete vond Lee nou vooruit, maar het in de ramsh gooien van zijn assets een beetje zonde. Hij liet dan ook een stroman stiekempjes een Canadees bedrijf opzetten dat deed in ... debiele telefoons. De zaken gingen al snel helemaal crescendo en het spaarvarken van het Canadese bedrijf kreeg een speklaag waar weight watchers een hartaanval van zouden krijgen. Al spoedig was er zelfs voldoende ruimte om eventueel aan andere bedrijven leningen te verschaffen. En oh wonder, de eerste die dat geluk ten deel viel was het totaal onbekende Mae Lee Holdings Ltd. op het Isle of Man. Zo hield Lovett zijn poen binnenboord en leidde de SEC bij de neus rond.
Nou hoorde bij zijn cliëntèle een paar voormalige kanonnen van de CIA, die uiteraard elke illegale internationale route om poen weg te sluizen in hun agenda hadden staan. No sweat. Een van die routes werd beheerd door ... Peter Michael Bond, die uiteraard de jongens en meisjes in Langley keurig op de hoogte hield van alle ins en outs op zijn kantoor. Bijvoorbeeld over indrukwekkende Russische klantjes als Khodorkovsky en Lebedev, die in het westen werden vertegenwoordigd door Bond's goeie gap Stephen Curtis (rip), die op zijn beurt weer ouwe neel was met onze John Deuss (4).
Komt dit allemaal aan bod bij het proces dat momenteel wordt gevoerd tegen Johnny en zus Tineke? Tuurlijk niet. Not the intelligence, stupid.

1. Zie eerdere afleveringen
2. Opvallend, bij de rechtzaak tegen John en Tinkeke gaat het om een BTW-carroussel, waarin naast hobbelpaarden en kinderautootjes ook debieltjes rondsnorden
3. De vergelijking met onze AMF gaat waarschijnlijk hier en daar mank, maar de SEC en de AMF horen wel tot dezelfde familie
4. Zie eerdere afleveringen

Klik hier om uw reactie toe te voegen
31 maart 2017
Deuss en de Ruskies