Skip to main content

Tussen beffen en piraten (001)

02 april 2017

maandag 19 september-2011
Wij hebben in de ontroerende serie rond verzekeringsmaatschappij ASR ondermeer aandacht besteed aan de voorkennis-affaire die zich in 2000 afspeelde toen Fortis/AMEV en de winkel van Sjaak van Ek elkaar in de armen vlogen. Een kunstje van de Utrechtse beffamilie Q en een klein clubje ingewijden (1). Daarbij citeerden wij uit een 11 juni 2002 bij een notaris gedeponeerd rapport, dat overigens niet alleen melding maakt van dat zo profijtelijke staaltje voorkennis in bovenstaande kwestie. We kwakken er nog maar eens een kwootje tegenaan. Komt ie:

"Bewuste informant stelt, dat Q eerder heeft verdiend aan voorkennis uit hoofde van zijn functies en connecties uit de relatiesfeer, zoals een vrouwelijke procuratiehouder uit de directie van Achmea, die regelmatig heen en weer reisde naar Portugal. Gelden werden ondermeer belegd in al dan niet valse kunst, antiek en vooral in onroerend goed. Vraagje van informant: wil rapporteur nog meer weten over voorkenniszaakjes van Q?
Rondom 1988 was een toenmalige commissaris van de Koningin een graag geziene gast. Vooral toen deze ook de post van commissaris bij een beursgenoteerde onderneming bekleedde. In een bepaald voetbalstadion bestond een open verbinding tussen justitie, advocatenkantoor Q en de Crediet en Effecten Bank (2). De kennis van de commissaris en het hoofd grote ondernemingen was via het doorgeefluik zeer welkom bij C en E. Deze affaire werd in kleine kring bekend onder de naam Connection Case GTI.
Vele jaren later kreeg men ook kennis van een monsterdividend NBM/Amstelland. Een jurist die daar werkzaam was, liet deze informatie vlieden naar een collega en zeer goede relatie van Q, de heer Ten D.
Onroerend goed kwam via Q's broer ondermeer in handen van de firma S. (met hulp van een paar gemeenteambtenaren). Opmerkelijk is dat deze broer en diens echtgenote vanaf 1997 panden aankochten die financieel gezien way out of their league lagen.
Deze broer is een bekende in het Utrechtse milieu en was bijvoorbeeld verdachte in een kwestie rond valse kunst. Later was hij betrokken in een cocaïnedeal (connectie met de zaak rond G.R.), die overigens mislukte. Hij wordt nu in verband gebracht met de handel in XTC met een collega van zijn echtgenote. Vroeger heeft deze broer van Q geld vervoerd tussen Nederland en Zwitserland met als dekmantel een koffiehandel (een van de bronnen: de Zwitser M. van Illy Kaffee)
".

Kunsthandel en vastgoed. Onze favorieten. Jetzt folgt noch viel mehr Schweinerei. Nou ja, jetzt. Volgende keer. Stay tuned.

1. Zie de artikelen 34 t.m 39 van de serie "Tussen premies en piraten"
2. Tegenwoordig een spaarvarken uit de stal van Van Lanschot.

Klik hier om uw reactie toe te voegen
02 april 2017
Tussen beffen en piraten