Fred en de deals (041)
Wie hoort er in dit rijtje niet thuis: Johan Cruijff, Michel Platini, Franz Beckenbauer, Jürgen Steinke, Lionel Messi en Cristiano Ronaldo? Jürgen Steinke. Heel goed. U gaat door naar de volgende ronde. De op 24 maart 1949 geboren Jürgen Steinke was voor een groot deel van zijn voetballeven een speler uit de keukenkampioen divisie van de DDR tussen najaar 1968 en zomer 1984. Een laagvlieger dus. Maar na die periode lijkt hij flink hogerop te vliegeren. Met name in de Berlijnse stenenwereld en later ver daarbuiten. En dat trok ook de aandacht van Nederlandse stenenstapelaars. Snort u dit artikel in de Cobouw van 2 december 1994 maar even door dan malen wij ondertussen een paar bonen. Vet hè? Maar er groeide twijfel tussen onze kwabben. Hoe wordt zo'n eenvoudige drollenwipper als Jürgen Steinke tussen 1984 en 1994 grootaandeelhouder van Kondor Wessels? Om eens over een polletje te struikelen. En wanneer precies? Dat zegt Cobouw er niet bij. Nou staat er op het geboortekaartje van Kondor Wessels juli 1990 (1), dus Jürgen maakte na die maand pas zijn entree. Maar we mogen gerust aannemen dat ruim voor dat jaar waarin de twee helften van Duitsland weer aan elkaar werden geplakt geldwolven van beide zijden van Checkpoint Charlie de buit al aan het verdelen waren. Bijvoorbeeld via de naar waspoeder riekende Zwitserse Bank Cantrade, waar de Van Riemsdijkjes en de Van Lanschotjes de dienst uitmaakten en de crème van avontuurlijk Nederland onder wie ome Dik Wessels (bij leven grootaandeelhouder van de Bossche bollenbank) zijn ondeugende poen liet schoon spoelen (2). Al dan niet geassisteerd door de burgemeester van Oost-Berlijn die op ome Dik's pay-roll stond. Opvallend: in het Cobouw artikel wordt expliciet vermeld dat de Koninklijke BAM geen gebruik maakte van Jürgen's diensten. Kan zijn, maar een “voormalige” topman van dat illustere stenenbedrijf deed dat wel degelijk: Henk van de Meene (rip). De grootste wasbaas van Nederland. Kwootje van Peter Lagendijk daarover. Komt ie:
“Direct nadat ik aan de slag ging in de stenenwereld (3) werd ik door Henk regelmatig naar Düsseldorf gestuurd voor het sluiten van enorme deals met vertegenwoordigers van Steinke, onder wie Volker Diedenhofen, een topjurist. Overigens was Steinke bij Henk geïntroduceerd door Floor Mouthaan, wiens broer Niek hotemetoot was bij Van Lanschot en wiens carrière nou niet bepaald vlekkeloos was “ (4).
Peter stuurde tegelijkertijd een KvK-uittreksel van de uit 1977 stammende stenenonderneming Amlyn Holding mee, waarin Henk in een later stadium als stille vennoot optrad. En hoppa, daar gaat de bal over de hoofdtribune. Want de Steinke die in dit epistel wordt opgevoerd heeft een dubbele voornaam, Jürgen Berth, en komt uit Reutlingen ten zuiden van Stuttgart. Nog zo erg niet, maar hij werd ook op een totaal andere datum afgeleverd door de ooievaarexpres dan onze Berlijnse keukenkampioen: 25/12/1941. Overigens blijkt Jürgen Berth al enige tijd geleden verhuisd te zijn naar Vis, een eiland onder de Kroatische kust, van waaruit hij zijn zakelijke imperium aanstuurt. Een laten we nou een deel daarvan terugvinden in Amsterdam. Niet bij een van de gebruikelijke, belastingparadijselijke trustkantoren, maar op het adres Kazernestraat 18 huis in de rustieke Amsterdamse Plantagebuurt. Amlyn Holding, Capricornus (later omgedoopt in Citime), J.A.N. Mommsenstrasse 6, RWE Wärme Berlin, Tulipan Grupa (aka Tulp Groep), BUWOG Holding, Euréal, Matura Bauten, Elvira Vermögensverwaltung, Drug Verwaltungs- und Beteiligungs GmbH en E-two energy. Om eens een flink bekertje om te gooien. Allemaal van Jürgen Berth Steinke. Mede dankzij zijn samenwerking met wasstraatkoning Henk van de Meene. En niet te vergeten met de Habib Metropolitan Bank. Een Pakistaans spaarvarken dat bij ons al eerder door de modder knorde in de aan de voormalige Rotterdamse bef Geert-Jan Dolk opgehangen serie Shady. Inclusief en geheel gratis de Iran-Contra-affaire, de Mossad, een drugsonderzoek, wasstraten, tête-à-têtes van Van Riemsdijk junior en Dolk etcetera etcetera. Een absolute must read. Net als binnen deze context het artikel “Retourtje Cantrade”en de nog op stapel staande vervolgartikelen van deze serie. Stay tuned (JP).
(1) Bij de totstandkoming van deze nieuwe bouwonderneming nam David Wessels heel verrassend Goliath IBB-Kondor over. De herkomst van de poen? Goeie vraag.
(2) Hoe de verhoudingen lagen tussen ome Dik en de Nederlandse banken moge blijken uit het bericht van afgelopen week, dat de Rijssense stenenstapelaar en officier in de Orde van Oranje Nassau namens die spaarvarkens druk uitoefende op cliënten die excessief rood stonden om over de brug te komen. Bijvoorbeeld door het opdoeken van hun bedrijf. Dat ondersteunt nog maar weer eens het verhaal over ome Dik's rol in de affaire rond Ger Visser, oud-eigenaar van Eurocommerce, dat u keurig uitgeserveerd kunt terugvinden in de serie “Vrienden onder elkaar”.
(3) In de laatste jaren van de vorige eeuw, nadat Henk een deal in elkaar had gehangen met de latere buschauffeur Teeven om een verblijf in een kerker te voorkomen.
(4) Dit recente artikel onder de rauwe titel “Corruptie” geeft u een leuk doorkijkje in die carrière.