Fred en de deals (024)
In 2008 schoot Woutje Bos te hulp. Met poen van ons stutte hij onze drie grote banken en het verzekeringsvehikel ASR. Om te voorkomen dat de boel met veel geraas in elkaar zou donderen. Nou zal dat niet met de losse hand zijn gebeurd. Woutje een beetje kennende zal ie vantevoren wel even hebben uitgevlooid wat er intern zoal mis was bij de betrokken spaarvarkens en het pretpaleis van Jos Baeten. Bij dat laatste is de vraag valide of hij bij dat vlooien ook gestuit is op de criminele organisatie die directeur Rob Beumer in voornoemd paleis had opgebouwd. Een organisatie die ondermeer het leven van oud-PSL eigenaar Jos Lindhout en zijn gezin in een staat van verwurging bracht die tot op de dag vandaag voortduurt. Ondanks het gedwongen vertrek van Beumer in 2009. Al dan niet na het vlooiwerk van Woutje (1).
Hetzelfde geldt voor een familie die wij vooralsnog niet met name zullen noemen. De pater familias (“AC”) was ten tijde van het bezoek van ABN/AMRO hopman Batenburg aan Suriname de rechterhand van Edgar Wijngaarde. En ook hij was mordicus tegen het voorstel van de bankster om van Hagemeyer een mondiale wasstraat te maken voor grijze en zwarte poen (2). Zoals eerder beschreven zag Wijngaarde zich na de schermutselingen in december 1982 en de dood van zijn zoon genoodzaakt uit te wijken naar Nederland. Zijn steun en toeverlaat bij Hagemeyer kwam daardoor in een uiterst kwetsbare positie terecht. Hij had de zeggenschap over rond de 80 procent van de aandelen en er werd hem te verstaan gegeven die aan een medewerker, die al enige tijd bezig was het idee van Batenburg vorm te geven, over te dragen. AC weigerde daaraan te voldoen. Zelfs na een gerechtelijke uitspraak in Nederland, waarheen hij met zijn gezin was teruggekeerd. Net als Lindhout cs. werd hij hier langzaam gewurgd door blauwe brievenbrigadisten, deurwaarders en gerechtelijke instanties. Hij leeft tot op de dag van vandaag samen met zijn echtgenote vanuit een paar koffers. Dan weer bij hun zoon, dan weer bij hun dochter, dan weer bij kennissen. Maar wie verscheen ineens hoogstpersoonlijk als een deus ex machina in hun leven? Juist. Woutje. Die was bij het doorvlooien van de ABN/AMRO en de andere twee Grossbanken kennelijk gestuit op het dossier Hagemeyer. Een dossier waaraan ome Nout van het Nederlandse Supervarken zich niet wenste te branden. Maar diens opvolger Klaas Knot wil eraf en AC en zijn familie schadeloos stellen. In verband daarmee zijn we voorlopig behoorlijk cryptisch gebleven. Maar breek ons de bek niet open. Stay tuned.
(1) Zie de serie “Tussen premies en piraten”.
(2) Zie aflevering 22 van deze serie dd. 21 juli 2017. Voor het analoge geval rond “Brilstar” verwijzen wij met graagte naar de uit periode rond het millenium daterende serie “De Bank” met ondermeer ongelooflijke gebeurtenissen in de Sarphatistraat en in Chicago.