Skip to main content

Eijtje tik (001)

09 december 2015

Wist onze opoe al. Kennis is macht. En hoe comfortabel is het niet als je een tupperware boxje met kennis in de vriezer hebt staan als je in de penarie raakt? Hebben we een leuk voorbeeld over opgeduikeld. Het is nog niet helemaal rijp, maar toch de moeite waard om het heel voorzichtig in de etalage te schuiven. Komt ie.
Tussen 1992 en 1999 was Ivo Opstelten burgemeester van Utrecht en woonde met zijn gade in een aangenaam pand aan de Emmalaan. Volgens onze in deze materie zeer goed thuis zijnde informant kwam in die tijd nog wel eens ene Kees Eijrond bij Ivo aanwippen. Een cultureel bevlogen ondernemer die wij in het verleden al een paar keer een flinke beurt hebben gegeven (1). Kees ging bij Ivo op audiëntie om te kijken of ie niet voor een appel en een eij krakkemikkige historische panden van de gemeente kon overnemen. Om die een culturele bestemming te geven en vervolgens uit te baten. Kees zou volgens eerder genoemde informant bij die fishing operations af en toe zijn vergezeld door een hoge mieter van het Ministerie van Justitie. Ene Joris Demmink. Of dat van invloed is geweest voor het welslagen van die operations weten we niet, maar wel staat vast dat Kees bij verschillende gelegenheden met een vette vis thuiskwam. Later kreeg Ivo als minister van Justitie de zaak Demmink voor zijn mik en zag hij zich genoodzaakt om een onderzoek te laten instellen naar de kwaaie verhalen over de vermeende koterhopspraktijken van zijn secretaris-generaal. Het onderzoek ging met drie slag naar de kant. En nou zijn wij de laatste die zullen beweren, dat het schaduwrijke gerommel met wrakke Utrechtse panden daarbij een rol heeft gespeeld. Maar zeg niet dat het niet kan.
Inmiddels zijn we een paar haltes verder en geniet Joris van zijn AOW en heeft Kees na een langdurig juridisch gevecht een hotel geopend in Lissabon. Een van zijn partners daar zou een van oorsprong Nederlandse koterkruiper zijn die de poten heeft genomen uit Canada toen het vuur onder zijn ballen even te heet werd. Daarnaast zou er nog een vrij jonge Nederlandse gozer actief zijn in het nieuwe Portugese horecadomein, wiens vader in het verleden tot de nomenclatura van Utrecht behoorde. Ondanks het feit dat deze bestuurder al jaren Zwitsers ingezetene was. Maar dat kadootje pakken we later nog wel eens uit. Eerst eens flink focussen op wat ons vandaag in de schoot is geworpen. Stay tuned.

(1) Zie bijvoorbeeld de series Hardhout met een luchtje en Zwijgen is voor de daders

Klik hier om uw reactie toe te voegen
09 december 2015