Skip to main content

Assange en Brexit (014)

21 februari 2020

Aan de vooravond van de rechtszaak over de uitlevering van Julian Assange aan de VS is een bizarre 'openbaring' van een voormalig Republikeins lid van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden door het Engelse dagblad The Guardian 'hot news': Dana Rohrabacher (R) beweert dat hij in 2016 'namens president Trump bij Assange, gevangen in de Equadoriaanse ambassade te Londen, is langsgegaan om amnestie door Trump aan te bieden aan de Wikileak's-voorman 'als hij zou verklaren dat het niet Rusland was dat achter de "gehackte" (In feite gelekte) e-mails van Hillary Clinton en de DNC zat'.
Merkwaardig: Assange had dat al eerder verklaard. Assange's advocaten hebben aangekondigd dit in het proces volgende week te zullen gebruiken.
Trump beweert de afgevaardigde 'niet te kennen'.
De relatie met de rechtszaak tegen Roger Stone, de 'fixer' met goede betrekkingen met Trump, die een dag later met de strafmaatbepaling zijn beslag zou krijgen (3 jaar) is evident; Stone verklaarde eveneens dat de e-mails niet werden gehackt.
Amnestie voor zijn vriend Stone door Trump wordt verwacht. Maar nu dus vóór zijn proces aan Assange?
Bij het ter perse gaan van deze editie is het nog niet mogelijk een helder beeld te krijgen van deze kwestie, maar duidelijk is dat zij stinkt.
Als Julian Assange zou zeggen wie hem de DNC-Clinton e-mails had gegeven, zou zeggen wie hem de gelekte mails heeft gegeven, zou hij ervan afzijn. Maar Assange is een journalist, hij beschermt zijn bronnen.
Assange zal zich in de VS moeten verantwoorden voor het lekken van honderdduizenden dossiers van het Pentagon (over o.m. Amerikaanse oorlogsmisdaden in Irak en Afghanistan) die hem werden verschaft door Chelsea Manning.

We zouden blij kunnen zijn dat Engeland de EU heeft verlaten (maarnietheus; zie de serie 'Engeland zat nooit in de EU en hoeft er dus ook niet uit'), dat middeleeuwse land dat onschuldigen martelt met opsluiting in isolatie. Zonder enige veroordeling. Maar wat te denken van Frankrijk dat haar eigen bevolking door politie ogen laat uitschieten en ledematen afrukken? Of Spanje dat Catalonië gewelddadig onderdrukt?
Julian Assange, die terecht zal staan voor een uitleveringsverzoek van de VS waar hem 175 jaar gevangenisstraf wacht, is tot een wrak gemaakt. Zijn leven loopt gevaar. Deze schande is voor altijd verbonden met het 'Verenigd Koninkrijk', de 'halfondergelopen eilanden die voor onze kust drijven' (WF Hermans). Het koningshuis, de Big Ben, de grap die Parlement heet, het Engelse ontbijt en meer 'tradities' die er 'in ere' worden gehouden, kunnen niet verhullen dat het om een vermolmde, feodale samenleving gaat die altijd dreef op het plunderen van de rest van de wereld en daar zolang mogelijk mee door wil gaan. Na 'het Europese avontuur' nu onder de parapluie van de VS.  'Mensenrechten'. Daar laten wij ons op voorstaan. Maarnietheus. (WK)

Klik hier om uw reactie toe te voegen
21 februari 2020
Assange en Brexit