Skip to main content

Vadim en Victor (002)

25 maart 2017

dinsdag 1 maart-2011
De rust rond Vadim Rozenbaoum duurde niet lang. Na de mislukte vredesboodschap van Viktor Stolnikov ontving Vadim in Oirschot opnieuw doodsbedreigingen en liepen de geëiste afkoopsommen steeds hoger op. Om een liquidatie van hemzelf en zijn gezin te voorkomen zocht hij bescherming bij de Nederlandse overheid. Maar daar trok hij een zeer kort strootje. Zelfs in Den Haag, waar volgens onze bronnen Vadim's advocaat Fernand Tripels over deze heikele zaak een gesprek zou hebben gehad met de toenmalige staatssecretaresse van Justitie Elizabeth Schmitz en haar directeur-generaal van Internationale Aangelegenheden en Vreemdelingenzaken Joris Demmink, onze kindervriend. Fernand ging voor nul aan de kant (1).
Moskou. Oktober 1996. Kort na elkaar werden Vadim's vader en zijn bedrijfsleider Titov vermoord. Nou ligt de conclusie voor de hand, dat het hierbij ging om het opvoeren van de pressie op Vadim door de ongeduldig geworden Solntsevo-broederschap. Maar een andere mogelijkheid is dat de Rozenbaoums een rol hebben gespeeld bij de arrestatie van broederschapleider Sergei Michailov op de 23ste van diezelfde maand, toen hij met zijn Rolls Royce met Belgische nummerplaten op weg was naar zijn villa in Borex bij Genève. Aanleiding voor die arrestatie was namelijk een gevalletje afpersing, waarvoor verschillende getuigen voorhanden waren. Toen die allemaal gesneuveld waren en de afgeperste mevrouw in kwestie niet te vinden was, werd de zaak afgeblazen bij gebrek aan bewijs. Behoorden Rozenbaoum senior en Titov tot de gesneuvelden in deze affaire? Hoeft niet. Kan.
Iets anders. Rozenbaoum senior was een bekende kunstverzamelaar, met name van ikonen. Die verzameling zou voor zijn dood al naar Zwitserland zijn verhuisd en zijn beheerd door zoon Vadim. Volgens bronnen rond deze affaire zou vredesduif Victor Stolnikov toen opnieuw bij Rozenbaoum hebben aangeklopt. Dit keer met de suggestie dat hij in Nederland wel iemand kende, die de ikonen van Vadim wilde verpatsen (2). De zakenman had even wat anders aan zijn hoofd en voor zover wij weten ging hij niet op Viktor's suggestie in. Omdat bescherming van de zijde van de Nederlandse overheid uitbleef bereidde hij zich namelijk voor op een verhuizing naar Israël. Hij maakte met zijn echtgenote een verkennende trip, opende een bankrekening, maakte afspraken met de autoriteiten en een paar kennissen en keerde terug naar Oirschot.
Een deel van die afspraken had betrekking op de manier waarop de verhuizing plaats zou vinden. Vrouw en kinderen zouden begeleid door een stand-in per vliegtuig worden overgebracht. Rozenbaoum zelf zou met een truck via Turkije naar Israël worden vervoerd. Daar zouden dan de onderhandelingen worden geopend over zijn files, die hij op Cyprus en Malta en in Zwitserland had ondergebracht.
Op 28 juli 1997 maakte Vadim van zijn Zwitserse bankrekeningen en de RABO in Eindhoven grote bedragen over naar Israël. Diezelfde dag nog werd hij in zijn villa vermoord. Of zijn financiële operatie van die ochtend de trigger was voor die moord bleef in het ongewisse. De vier Russisch-Israëlische kennissen die Vadim en zijn gezin zouden assisteren bij hun vlucht naar Tel Aviv kwamen net te laat. Zij bleven de hele nacht in het pand, wachtend op stalorders uit Israël. Noch door de toegeschoten koddebeiers noch door het OM werden zij als verdachten aangemerkt. Al dan niet voor de vorm werden ze later door de Israëlische smurfen nog wel even gegrild, maar de zaak liep geruisloos af.
Uiteraard bleven een stel intrigerende vragen liggen. Bijvoorbeeld: Wie was die Victor Stolnikov? Komen we op terug. Stay tuned.

1. Tot tweemaal toe hebben wij mr. Tripels over deze affaire benaderd. Vergeefs.
2. Het zou gaan om Theo Daatselaar, die al eerder bij ons voorbijkwam in het serietje "Schilderachtig". Theo hoeft overigens niets te hebben geweten van Stolnikov's initiatief.

Klik hier om uw reactie toe te voegen
25 maart 2017
Vadim en Victor