Skip to main content

maandag 24 oktober-2011
2004. In Sint Petersburg ontmoette de 18-jarige studente Katia Zatuliveter een Nederlandse diplomaat van ergens in de dertig. Die was daar in verband met een Russisch-Europese conferentie en je mag dus veronderstellen dat ie geen spinazie à la crème tussen zijn oren had zitten. Niettemin zette hij een ouverture in en nodigde de blonde stoot uit voor een gezellig etentje in een duur doch intiem restaurant en een knus bezoek aan een theater. Daarna vertrok hij naar Moskou. Een paar dagen later reisde het geenszins domme blondje op eigen initiatief haar diplomaat achterna en wist een nieuwe ontmoeting te arrangeren. Nou weten we niet hoe het nu is, maar in vroeger dagen werden diplomaten en polletieke figuren door de BVD altijd gewaarschuwd voor manlijke en/of vrouwelijke snollen, die door de concurrerende geheimsmurfen werden ingezet om de dames en heren in kwestie te compromitteren en vervolgens te chanteren. Maar een spannende wip is nooit weg en het liep dus af en toe toch mis (1). Zo ook in dit geval.
De affaire duurde niet lang, maar vraag blijft of de studente een spion was of gewoon een meisje dat vlinders achter de heuvel kreeg bij wat ouwere, redelijk intelligente kerels. Want het bleef niet bij onze landgenoot, die zij momenteel aanduidt met de hoofdletter L. Zij had daarna namelijk nog iets met een hoge VN-functionaris en begon in 2006 een affaire met Mike Hancock. Een Britse liberale parlementariër en rokkenjager van in de zestig met wie ze niet alleen Olympische oefeningen afwerkte, maar voor wie zij ook werkzaam was binnen de muren van het House of Parliament. En uiteraard liep ze daar in de kijkerd bij zowel MI5 en MI6 als bij de FSB. Ze werd in 2009 herhaalde malen door de Britse 00smurfen Peter, Steven en Louise op de grill gelegd. Vooral nadat ze bezoek had gehad van ene "Boris", die niet lang na die ontmoeting een DSLletje richting Moskou kreeg. Maar bewijs voor haar kwaaie trouw was niet te vinden.
In 2010 raakte haar verhouding met Mike in het slop en ze probeerde het met een NATO-boy. Het was behelpen, maar je moet toch wat. Ze staat nu voor de kadi in een Londense uitgave van "de bunker". De Britse smurfen zeggen deze reis wel over voldoende bewijs te beschikken dat Katia voor de FSB in touw was. Die ontkent bij high en bij low. Ze wil in Engeland blijven tot haar visum afloopt, volgend jaar augustus.
Nou errug interessant allemaal, maar wie was die Nederlandse diplomaat, die meneer L.? En heeft zijn gerotzooi met Katia schade aangericht? Welk Kamerlid heeft zin om erin te springen? In plaats van te blijven zeiken over die kutcrisis. Anyone?

1. Vgl. bijvoorbeeld de strapatsen van onze secretaris-generaal Demmink en zijn Buza-gappie Heineman in Praag (zie "Cold Turkey", aflevering 12 dd. 9 april 2007).

  • Datum: .

dinsdag 8 november-2011
Wanneer hadden we het ook weer over Katia Zatuliveter? Die Russische Mata Hari die onder andere met de Nederlandse diplomaat "L." (Lullo?) tussen de vette lappen dook. Ja, juist, op 24 oktober jl. Laat nou vandaag hetzelfde in de Volksfiets staan. Zeker lekke band gehad.
Het enige toetje is, dat die Nederlandse diplomatieke geilbuik ook nog een topfunctie blijkt te hebben gehad in een ander Europees land en adviseur was van een lid van een Europese koninklijke familie. Denk je al gauw aan een meneer die iets in Brussel deed. En dat ie bijvoorbeeld Willem Alexander van adviezen voorzag. Of de weduwe Bruinsma.
Maar de term "Europese koninklijke familie" is raar en zet de deur open naar andere speculaasjes. Was Lullo misschien adviseur van een Belgische royal? Prins Flip of zo? En wat waren dat voor adviezen? Pas op voor snollen? Zou zo gek niet wezen, want rond Flip's pappa gaan er verhalen rond waar zelfs een hond van Peter Koekenbakker geen korstje brood van lust (1). Laten we die uit het Dutroux-complex buiten beschouwing. Maar wat denk je bijvoorbeeld van deze?
In 1985 ging prins Albert met een toestel van Sabena op een handelsmissie naar Indonesië. Samen met zo'n veertig man uit de top van het Belgische zakenleven, een roedel hoge ambtenaren en een peletonnetje veiligheidssmurfen. Ze arriveerden zwaar toeter op de luchthaven van Djakarta. De drankvoorraad aan boord was onderweg helemaal totaal soldaat gemaakt. Ze werden door hun Indonesische gastheren netjes ondergebracht in het Hilton hotel. Albert in de koninklijke suite op de tweede etage.
Diezelfde dag nog wipte hij in diezelfde suite er flink op los met drie jonge lokale schoonheden. Om daarbij niet gestoord te worden stonden er wel een paar discrete smurfen voor de deur.
Goochem is het niet, want voor je het weet sta je er gekleurd op en wordt als de tijd rijp is de notenkraker tevoorschijn gehaald. Of dat bij Albert ook gebeurd is weten we niet. En of Corrie Konings bij het maken van haar nieuwe tophit "Hoeren neuken, nooit meer werken" Albert voor ogen had, ook niet. Van Katia naar Corrie, ce n'est qu'un pas.

  • Datum: .

dinsdag 8 november-2011
Het blijft rommelen en schuiven, maar nu denken we toch in ieder geval één van de twee jongens gevonden te hebben die na de Britse parlementariër Hancock in het balboekje van Katia Zatuliveter terechtkwamen. Het gaat om de huidige Duitse ambassadeur in Khartoum Rolf Welberts, die ooit ook zijn vetleren stappers onder menig NATO-tafel stak en net als Katia lid was van de Valdai Discussion Club. Een club waar westerse en Russische knipperbollen en hun gevolg bij elkaar klitten om de naweeën van de Koude Oorlog de wereld uit te helpen. Rolf staat bekend als een stevige innemer en stond onder invloed daarvan dan ook her en der in de Britse dagvodden afgebeeld in een bananenpak. Gezelligheid kent geen tijd. Zum Wohl.
De Daily Mail kreeg een paar dagen geleden nog een gag-order van de kadi. Een anoniem gemaakte reuzenbanaan mocht wel, zijn naam en functie niet. Hoe belachelijk kan je jezelf maken? Als kadi. Stay tuned.

  • Datum: .