Skip to main content

The spy and the diplomat (001)

08 april 2017

maandag 24 oktober-2011
2004. In Sint Petersburg ontmoette de 18-jarige studente Katia Zatuliveter een Nederlandse diplomaat van ergens in de dertig. Die was daar in verband met een Russisch-Europese conferentie en je mag dus veronderstellen dat ie geen spinazie à la crème tussen zijn oren had zitten. Niettemin zette hij een ouverture in en nodigde de blonde stoot uit voor een gezellig etentje in een duur doch intiem restaurant en een knus bezoek aan een theater. Daarna vertrok hij naar Moskou. Een paar dagen later reisde het geenszins domme blondje op eigen initiatief haar diplomaat achterna en wist een nieuwe ontmoeting te arrangeren. Nou weten we niet hoe het nu is, maar in vroeger dagen werden diplomaten en polletieke figuren door de BVD altijd gewaarschuwd voor manlijke en/of vrouwelijke snollen, die door de concurrerende geheimsmurfen werden ingezet om de dames en heren in kwestie te compromitteren en vervolgens te chanteren. Maar een spannende wip is nooit weg en het liep dus af en toe toch mis (1). Zo ook in dit geval.
De affaire duurde niet lang, maar vraag blijft of de studente een spion was of gewoon een meisje dat vlinders achter de heuvel kreeg bij wat ouwere, redelijk intelligente kerels. Want het bleef niet bij onze landgenoot, die zij momenteel aanduidt met de hoofdletter L. Zij had daarna namelijk nog iets met een hoge VN-functionaris en begon in 2006 een affaire met Mike Hancock. Een Britse liberale parlementariër en rokkenjager van in de zestig met wie ze niet alleen Olympische oefeningen afwerkte, maar voor wie zij ook werkzaam was binnen de muren van het House of Parliament. En uiteraard liep ze daar in de kijkerd bij zowel MI5 en MI6 als bij de FSB. Ze werd in 2009 herhaalde malen door de Britse 00smurfen Peter, Steven en Louise op de grill gelegd. Vooral nadat ze bezoek had gehad van ene "Boris", die niet lang na die ontmoeting een DSLletje richting Moskou kreeg. Maar bewijs voor haar kwaaie trouw was niet te vinden.
In 2010 raakte haar verhouding met Mike in het slop en ze probeerde het met een NATO-boy. Het was behelpen, maar je moet toch wat. Ze staat nu voor de kadi in een Londense uitgave van "de bunker". De Britse smurfen zeggen deze reis wel over voldoende bewijs te beschikken dat Katia voor de FSB in touw was. Die ontkent bij high en bij low. Ze wil in Engeland blijven tot haar visum afloopt, volgend jaar augustus.
Nou errug interessant allemaal, maar wie was die Nederlandse diplomaat, die meneer L.? En heeft zijn gerotzooi met Katia schade aangericht? Welk Kamerlid heeft zin om erin te springen? In plaats van te blijven zeiken over die kutcrisis. Anyone?

1. Vgl. bijvoorbeeld de strapatsen van onze secretaris-generaal Demmink en zijn Buza-gappie Heineman in Praag (zie "Cold Turkey", aflevering 12 dd. 9 april 2007).

Klik hier om uw reactie toe te voegen
08 april 2017
The spy and the diplomat