Skip to main content

woensdag 30 mei-2012
Iedereen helemaal uit zijn pannetje. Oud-president van Liberia Charles Taylor heeft 50 jaar kruipruimte voor zijn mik gekregen. Wegens een handjevol onwelvoeglijkheden, waaronder moord, slavernij, het ronselen en inzetten van kindsoldaten, handel in bloeddiamanten, verkrachting en terrorisme. Vooral de verantwoordelijkheid voor de herrie bij de buren in Sierra Leone werden hem zwaar aangerekend. Over zijn langdurige warme banden met de USSA wordt in het vonnis niet gerept.
Dat Charlie achter het gaas is gemieterd doet ons deugd, maar u weet dat wij aanhangers zijn van het principe gelijke monniken, gelijke kappen. En omdat we het nu toch over monniken hebben, even dit:
Vorig jaar september heeft de Amerikaanse organisatie SNAP (Survivors Network of those Abused by Priests) een klacht door de gleuf van het Vredespaleis geduwd. Of het Internationale Hof van Justitie even vier mijters van de heilige Roomse kerk voor de kadi wilde slepen vanwege hun verantwoordelijkheid voor het wegpoetsen van honderden, zo niet duizenden gevallen van koterkruipen en andere misdaden tegen de menselijkheid gepleegd door onderknuppels van hun geloofsgenootschap. Die vier waren respectievelijk paus Bennie en drie hoge hotemetoten binnen het Vaticaan: kardinaal Angelo Sodano (1), kardinaal Tarcisio Bertone en kardinaal William Levada.
Kan je zeggen, dat de Roomse kerk sinds de Middeleeuwen zijn eigen boontjes mag doppen als er iets mis gaat binnen de schaapskooien, maar omdat Mussolini indertijd instemde met de verheffing van Vaticaanstad tot autonome staat zijn die vier heren naast vertegenwoordigers van de bovenmeester ook gewone staatsburgers. En die kunnen dus net als Charlie Taylor voor de kadi worden gesleept als ze door het rooie licht zijn gereden of een appel hebben gejat.
Van een eventueel voorkomen van de zaak in Den Haag hebben we tot nu toe uiteraard nog geen reet gehoord, maar her en der heeft Rome toch flink moeten schokken voor de geleden schade. Of de wandelende jurken daar iets van geleerd hebben is overigens vers twee. Kortgeleden heeft het coördinerend geloofsburootje van William Levada, zonder twijfel met steun van Bennie, aan alle aangesloten herders laten weten wat ze moeten doen als ze weer eens tegen een gevalletje koterhopsen aanbumpen. Wat denk je? Juist. Zoveel mogelijk proberen om de slachtoffers en de betrokken familie tot zwijgen te brengen en te voorkomen dat ze met hun verhaal naar de media hobbelen. Met andere woorden: er verandert niks en dat is eens temeer een reden om die vier Latijns prevelende kloothommels voor de kadi in Den Haag te sleuren. Gelijke monniken,….o nee, dat hebben we al gezegd.

1) Zie vooral aflevering 6 van de serie “Dutroux Revisited“ dd. 19 juli 2010.

  • Datum: .

donderdag 14 juni-2012
Er zweefden eerder deze week her en der al voorzichtige berichten door de zijbeuken van de Nederlandse mainstreamkerk: het is zwaar hommeles in de financiële sector van Bennie’s schaapskooi in Rome. Die berichten gingen over Gotti (zoiets verzin je niet) Tedeschi, de twee weken geleden ontslagen baas van de IOR. De Vaticaanbank die geen bank is. Vriend Gotti had een hele reut brieven aan Bennie klaar liggen met gegevens over geheime rekeningen van politici en mafiosi. Mocht iemand de euvele moed hebben om hem net als indertijd Roberto Calvi aan een brug te laten bengelen of op andere inventieve wijze om te gaan met zijn stoffelijk omhulsel, dan gingen die epistels stante pede de deur uit.
Zoals het vaker gaat bij de zuidelijke lidstaten denderde al direct nadat een smurfenbrigade de brieven bij Tedeschi thuis had opgegraven in de context van een gevalletje frauduleus rommelen een nieuwe versie van Ave Verum over de keien van het Sint Pieterplein. Daarin werd onder andere kond gedaan over het ontslag van vader Ninni Trappiedi. Een Siciliaanse kerkjurk die de afgelopen jaren een hele stoot meloenen in de schoot van de IOR had gedeponeerd. Dat waren zwarte pegels van mafiabaas Matteo Messina Denaro, die al een tijdje niet meer thuis woont om te voorkomen dat ie in een kruipruimte terechtkomt.
Gevoegd bij de door ons al eerder beschreven financiële verwikkelingen rond de niet meer onder ons verblijvende Romeinse mafiahoofdman Enrico de Pedis en de maatregelen tegen koterkruipen die niet genomen zullen worden, kunnen we met een gerust hart aannemen dat het boek “God’s wil of de mafia” binnenkort een interessant vervolg krijgt (1).

(1) De eerste versie was van de Britse schrijver David Yallop en zorgde in 1984 voor een enorme sensatie.

  • Datum: .

maandag 2 december-2013
Die Lawrence Summers is geen doedel. Nee, nee, Bilderlarry is een grote tenor in het Amerikaanse financieel-economische operahuis (1). En als onze Jeroen Dijsselflower hem nog niet kent, dan raden we hem sterk aan om eens bij deze Amerikaanse diepdenker te rade te gaan. Want vriend Larry heeft en petite comité een middel aangedragen om de sputterende consumptiemotor weer aan de praat te krijgen. Hele lage spaarrentes bij de banken blijken niet te werken. Dus wat raadt onze Amerikaanse kanjer aan? Rente afschaffen en daarvoor in de plaats de spaarders een boete opleggen voor hun benauwde gedrag. En wij ons al afvragen of die Rutte krankjorem was met zijn oproep om een auto te kopen. Maar die Larry is nog veel gekker. Is Jeroen Poepaanjeschoen wat dit betreft een perfect match? Gezien zijn optreden op Cyprus denken we van wel. Ons advies: runnen naar de bank en prop je spaarpoen in een ouwe sok. Levert niks op, maar je krijgt ook geen boete.

(1) Goegelen wil nog wel eens helpen. Maar Larry komt ook een paar keer bij ons voorbij.

  • Datum: .

Ja, dat heb je ervan. Het Zuidafrikaanse parlement krijgt binnenkort een regeringsvoorstel in de gleuf om de banden met de Internationale Strafhut in Den Haag te verbreken. Aanleiding was de eilie die vorig jaar ontstond toen de Haagse jurken Pretoria verzochten om de Soedanese president Al-Bashir die daar op bezoek was op te pakken en naar Scheveningen te fedexen. Om terecht te staan wegens gevalletjes genocide en oorlogsmisdaden. Pretoria stak zijn vinger richting zwerk.
In de ogen van de Zuidafrikaanse regering focussen de uitbaters van de Strafhut zich teveel op vermeende wandaden van Afrikaanse leiders en kijk, dat valt bij ons helemaal in het putje. Hoe geloofwaardig zijn die Strafhuttentutten als ze bijvoorbeeld een oorlogsmisdadiger als Tony Blair en de huidige Kosovaarse mafialeider Hacim Thaci ongemoeid laten? Niet. Nu de Zuidafrikanen de eerste stap hebben gezet op hun weg naar de uitgang zouden wij niet van verbazing achterover van de Pier pletteren als hun voorbeeld de komende tijd navolging vindt. Genoeg is genoeg.

  • Datum: .